Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Muzyka
>
Muzyka klasyczna w filmie
Strony:
1
[
2
]
3
4
...
13
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Muzyka klasyczna w filmie (Przeczytany 83991 razy)
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
Odp: Muzyka klasyczna w filmie
«
Odpowiedz #15 :
Listopad 04, 2010, 15:16:10 »
Cytat: ewa578 Listopad 03, 2010, 21:22:37
Widzia³am kilka lat temu, amerykañsk± komediê romantyczn±, której motywem przewodnim jest Berceuse Chopina. Niestety nie pamiêtam tytu³u. Pogrzebiê w necie, mo¿e znajdê? A mo¿e kto¶ z was pamiêta?
Znalaz³am! Jest tyo film Still Breathing (Jako¶ leci) z Brendanem Fraserem. Dwie zagubione dusze: artysta uliczny, który ¶ni o swojej jedynej i kobieta wykorzystuj±ca uczucia mê¿czy¿n by zdobyæ maj±tek, szukaj± uczucia, które zwane jest PRAWDZIW¡ MI£O¦CI¡. Czy im te poszukiwania siê powiod±? Tak! Nie by³oby filmu, gdyby by³o inaczej. Có¿ mo¿na powiedzieæ o tym filmie? Tylko tyle, ¿e trzeba go zobaczyæ! Idealny dla ka¿dego, kto lubi p³akaæ i prze¿ywaæ wszystko z bohaterami.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #16 :
Listopad 04, 2010, 15:48:33 »
Ewo, to we¼my ten film tak¿e na Twoj± bezludn± wyspê, zgoda?
A ja wci±¿ poszukuje nazwy innego filmu, w którym motywem przewodnim by³o 24 preludium d-moll. Ogl±da³em go ze 40 lat temu (sic!) ale w pamiêci tkwi do dzi¶. Rzecz tyczy³a pewnego amanta, który przej±³ po obrazie nie¶miertelno¶æ, a ten, z kolei (obraz), zmienia³ siê pod wp³ywem nikczemno¶ci owego amanta. To by³o chyba na podstawie powie¶ci Oscara Wilda?
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
skrzypczatka
Go¶æ
«
Odpowiedz #17 :
Listopad 04, 2010, 16:28:58 »
to pewnie Dorian Grey
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #18 :
Listopad 04, 2010, 16:32:08 »
Cytat: skrzypczatka Listopad 04, 2010, 16:28:58
to pewnie Dorian Grey
Czy go ogl±da³a¶, mo¿e?
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #19 :
Listopad 04, 2010, 16:35:09 »
A ogl±dali¶cie "Czerwone skrzypce", nie pamiêtam czyja by³a muzyka ale na skrzypcach gra³ Joshua Bell
chyba, ¿e mi siê co¶ pokrêci³o
http://www.franzschubert.pl/
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #20 :
Listopad 04, 2010, 16:38:37 »
Januszu, to wyspa ju¿ nie nasza? Mo¿emy zabraæ wszystko co siê zmie¶ci! Zabiorê jeszcze Czekoladê z Juliette Binoche, muzyka wprawdzie nie klasyczna ale piêkna, no i ten klimat!!!!
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #21 :
Listopad 04, 2010, 16:45:04 »
No to i Piknik nad Wisz±c± Ska³±
http://www.franzschubert.pl/
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #22 :
Listopad 04, 2010, 16:58:29 »
Cytat: ewa578 Listopad 04, 2010, 16:38:37
Januszu, to wyspa ju¿ nie nasza? Mo¿emy zabraæ wszystko co siê zmie¶ci! Zabiorê jeszcze Czekoladê z Juliette Binoche, muzyka wprawdzie nie klasyczna ale piêkna, no i ten klimat!!!!
jasne, ze nasza, ale wiesz...od pocz±tku by³a¶ jej królow± i w³adczyni±, a ja tylko rozbitkiem, który szuka schronienia. Poza tym, to oczywiste, przecie¿ nie bêdzie ona zamkniêta dla kogokolwiek z naszych ukochanych forumijnych przyjació³
Czy¿ nie?
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #23 :
Listopad 04, 2010, 17:02:17 »
Cytat: ewa578 Listopad 04, 2010, 16:38:37
Fantastyczny motyw, na film natrafi³em w³a¶nie przez ¶cie¿kê d¼wiêkow± i tak sobie obiecuje ¿e w koñcu go obejrzê a czasu brak ...
http://www.youtube.com/watch?v=9r4NC0eB3cY
Mój ulubiony motyw.
skrzypczatka
Go¶æ
«
Odpowiedz #24 :
Listopad 04, 2010, 17:12:38 »
UWIELBIAM Czekoladê (je¶æ te¿
) cudowny film, muzyka te¿ jest ¶wietna!
Doriana nie ogl±da³am, a je¶li chodzi o Purpurowe skrzypce to autorem muzyki jest John Corigliano, upolowa³am ostatnimi czasy jego 6 kaprysów (w³a¶nie tych z purpurowych skrzypiec). Od 2 lat szuka³am tego :
http://www.youtube.com/watch?v=jZ5EX4VF9EI
i znalaz³am, wiêc je¶li kto¶ chêtny to mogê przes³aæ
Po tym filmie (¶rednio mi siê podoba³) pokocha³am Joshue , obejrza³am kilkadziesi±t filmików na YT i powiem szczerze, ¿e mimo jaki¶ tam wpadek intonacyjnych, albo innych, to JEST GENIUSZEM, ten typ muzykalno¶ci w 100% mi pasuje. Ogieñ, ciary!
kozio³
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #25 :
Listopad 04, 2010, 18:12:05 »
Cytat: skrzypczatka Listopad 04, 2010, 16:28:58
to pewnie Dorian Grey
Tak to Dorian Grey...On siê nie zmienia³, ale obraz TAK..(potworne p³ótno) pamiêtam, ¿e jak pierwszy raz obejrza³em go w dzieciñstwie to nie mog³em spaæ po nocach ( przy czym nasuwa³o siê pytanie, czy mo¿na "psociæ" czy te¿ nie..dzieciak we wszystko potrafi uwierzyæ
)
kozio³
Ekspert
«
Odpowiedz #26 :
Listopad 04, 2010, 18:25:34 »
Cytat: xbw Listopad 04, 2010, 14:52:18
Kolejny film robi±cy wielkie wra¿enie,
"1900: cz³owiek legenda"
(La Leggenda del pianista sull'oceano), w³oski z 1998 roku, wyre¿yserowany przez Giuseppe Tornatore. Opowiada historiê ch³opca znalezionego i wychowywanego na statku, graj±cego na fortepianie tak genialnie, ¿e nie ma sobie równych. Zadziwiaj±ce tym bardziej, ¿e ch³opiec, odizolowany od ¿ycia, w tym kulturalnego, nie mia³ nauczyciela. Wielka muzyczno-filmowa uczta, wiele wzruszeñ i prze¿yæ. I Ennio Morricone. Nie jest to klasyka sensu stricto, ale mimo tego polecam, gor±co
Istotnie godna uwagi produkcja..(ogl±da³em kilka razy) ¶wietna gra aktora w roli g³ównej, zreszt± tak samo ¶wietna jak i w innym filmie z jego udzia³em (gra³ tam postaæ negatywn±) lecz o nieco innej tematyce - "Rob Roy"
kozio³
Ekspert
«
Odpowiedz #27 :
Listopad 04, 2010, 18:53:00 »
Cytat: TeresaGrob Listopad 04, 2010, 16:35:09
A ogl±dali¶cie "Czerwone skrzypce", nie pamiêtam czyja by³a muzyka ale na skrzypcach gra³ Joshua Bell
chyba, ¿e mi siê co¶ pokrêci³o
¦wietny film..to w³a¶nie od tego momentu zacz±³em siê powa¿nie zastanawiaæ - "eee co tam jakie¶ mandolino-podobne..,gitarka przy tym to ma³y "piku¶" - a mo¿e by tak na powrót skrzypki"
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #28 :
Listopad 04, 2010, 22:55:47 »
Cytat: TeresaGrob Listopad 04, 2010, 16:45:04
No to i Piknik nad Wisz±c± Ska³±
I "Piknik"! Muzyka zjawiskowa - mój ukochany fragment z Beethovena we fragmencie z ³abêdziem. Ale ponadto "Dziewczynê z per³±". Piêkny, kameralny obraz w sepiach, szro¶ciach, czerni i ³amanej bieli - jak na obrazach Vermeera - i to wszystko w oprawie muzyki Alexandre Desplat`a i "Po¿egnanie z Afryk±" - kolejny muzyczny hit. A co do Juliette Binoche. Jest taka wersja "Wichrowych wzgórz" w³a¶nie z ni± w roli g³ównej i znów muzyka, któr± siê pamiêta.
skrzypczatka
Go¶æ
«
Odpowiedz #29 :
Listopad 04, 2010, 23:30:26 »
jak wzgórza, to mo¿e Lawendowe? Maggie Smith i Judi Dench... co za duet!
Strony:
1
[
2
]
3
4
...
13
Do góry
Drukuj
« poprzedni