Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 13   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Muzyka klasyczna w filmie  (Przeczytany 83952 razy)
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #30 : Listopad 05, 2010, 22:35:37 »

Fantastyczny motyw, na film natrafi³em w³a¶nie przez ¶cie¿kê d¼wiêkow± i tak sobie obiecuje ¿e w koñcu go obejrzê a czasu brak ...

http://www.youtube.com/watch?v=9r4NC0eB3cY

Mój ulubiony motyw.

Piotrze, obejrzyj KONIECZNIE!!! Jak raz zobaczysz, bêdziesz czêsto do niego powraca³, ma cudowny klimat! I przeczytaj ksi±¿kê, a potem tej samej autorki "Je¿ynowe wino".
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #31 : Listopad 05, 2010, 23:10:19 »

Piotrze, obejrzyj KONIECZNIE!!! Jak raz zobaczysz, bêdziesz czêsto do niego powraca³, ma cudowny klimat! I przeczytaj ksi±¿kê, a potem tej samej autorki "Je¿ynowe wino".

Czy¿by chodzi³o o "Czekoladê"??..Piotrze nie ogl±daj, nie warto - takie tam "romansid³o" Wprawdzie zdarzy³o mi siê jeden jedyny raz obejrzeæ, jednak za du¿o w tym wszystkim "s³odko¶ci". Dla mnie Johnny Deep to zdecydowanie "Siódma pieczêæ", a przede wszystkim "Czarna Per³a" wraz z wypowiedzianymi przez Niego ostatnimi s³owami wieñcz±cymi "filmowe dzie³o" - "Same czarne owce..ka¿dy pije co chce"
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #32 : Listopad 05, 2010, 23:54:02 »

Romansid³o?! Ogl±da³e¶ ten film chyba jednym okiem.
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #33 : Listopad 06, 2010, 00:00:10 »

Romansid³o?! Ogl±da³e¶ ten film chyba jednym okiem.

Chichot..to prawda
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #34 : Listopad 06, 2010, 00:55:49 »

Mam du¿o do nadrobienia je¿eli chodzi o filmy, jeden który uwielbiam to Cinema Paradiso. Oczywi¶cie do tego dochodz± polskie komedie - mniej lub bardziej ambitne. Cinema Paradiso to oczywi¶cie geniusz Enio Moricone, wcze¶niej wysy³a³em linka do kompozycji z tego filmu. Zreszt± - na pewno j± znacie, czêsto jest grana w RMF Classic, choæ ostatnio odnios³em wra¿enie, ¿e ta stacja to jedno wielkie pasmo powtórek.
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #35 : Listopad 06, 2010, 14:40:35 »

Enio Moricone to klasyk w¶ród twórców muzyki filmowej. Bardzo mi siê podoba³ koncert jego najwiêkszych przebojów w wykonaniu Berliñskiej Orkiestry Symfonicznej
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #36 : Listopad 06, 2010, 20:46:11 »

A Nino Rota? Tu w wykonaniu Andre Rieu. Eteryczna, sensualna muzyka, Szekspir i Zefirelli.

http://www.youtube.com/watch?v=6z0__7sfNm0&feature=related
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #37 : Listopad 06, 2010, 21:47:16 »

Dziêki Casablance a w³a¶ciwie Wunderowi, który uraczy³ publiczno¶æ na bis  "Clair de`Lune" Debussy`ego przypomnia³am sobie jeszcze jeden film. "Frankie i Johny" - z Michel Pfeiffer i Alem Pacino w rolach g³ównych. W kluczowej dla filmu scenie Clair de`Lune brzmi dwukrotnie. Niektórzy mówi±, ¿e to historia mi³o¶ci - romasid³o, ale w istocie to film o samotno¶ci i Debussy przynosi ukojenie. Polecam
bwv211
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 60

« Odpowiedz #38 : Listopad 07, 2010, 00:51:41 »

A mnie prze¶laduje inny film, którego tytu³u nie mogê sobie przypomnieæ. Mo¿e pomo¿ecie. Pamiêtam z niego to, ¿e by³ tam mistrz ucz±cy graæ na pierwowzorze wiolonczeli (wioli da gamba lub tej drugiej, nigdy siê nie nauczy³am jak one dok³adnie siê nazywaj± i która jest która  ). I gra on albo uczeñ przecudowny barokowy utwór solowy w³a¶nie na tym instrumencie. Ciarki mnie wtedy przesz³y i teraz chcia³abym do tego wróciæ. Je¶li komu¶ co¶ ten opis przypomina to dajcie znaæ, mo¿e wspólnymi si³ami uda siê do tego tytu³u dotrzeæ. Ja te¿ pomy¶lê mo¿e jeszcze jaka¶ wskazówka mi siê przypomni.
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #39 : Listopad 07, 2010, 01:02:19 »

Tym razem mo¿e nie o filmie, lecz tylko i a¿ o teatrze..Stosunkowo niedawno (bo 2-3 lata temu ) w poniedzia³kowym "Teatrze Telewizji" puszczana by³a sztuka "Kolacja na cztery rêce" z Romanem Wilhelmi (w roli Haendel'a) i Januszem Gajosem (jako Bachem). Rzecz dotyczy³a rzekomego spotkania dwóch kompozytorów (chyba w Lipsku) Jeden "¶wiatowiec" graj±cy przed królami i gustuj±cy w wykwintnych potrawach, ten drugi za¶ -  nieobyty, patrz±cy jakby "z po de ³ba" skromny kantor..Doprawdy mo¿na by³o boki zrywaæ. Ka¿demu kto nie ogl±da³ tej sztuki szczerze j± polecam
Gogu¶
Ekspert

« Odpowiedz #40 : Listopad 07, 2010, 01:06:28 »

Tym razem mo¿e nie o filmie, lecz tylko i a¿ o teatrze..Stosunkowo niedawno (bo 2-3 lata temu ) w poniedzia³kowym "Teatrze Telewizji" puszczana by³a sztuka "Kolacja na cztery rêce" z Romanem Wilhelmi (w roli Haendel'a) i Januszem Gajosem (jako Bachem). Rzecz dotyczy³a rzekomego spotkania dwóch kompozytorów (chyba w Lipsku) Jeden "¶wiatowiec" graj±cy przed królami i gustuj±cy w wykwintnych potrawach, ten drugi za¶ -  nieobyty, patrz±cy jakby "z po de ³ba" skromny kantor..Doprawdy mo¿na by³o boki zrywaæ. Ka¿demu kto nie ogl±da³ tej sztuki szczerze j± polecam

Zachêci³e¶ mnie i tak siê sk³ada ¿e znalaz³em spektakl na Youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=KrwsjRsmXo4

Mi³ych Wra¿eñ, sam w³a¶nie zaczynam ogl±daæ
bwv211
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 60

« Odpowiedz #41 : Listopad 07, 2010, 01:13:38 »

Zachêci³e¶ mnie i tak siê sk³ada ¿e znalaz³em spektakl na Youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=KrwsjRsmXo4

Mi³ych Wra¿eñ, sam w³a¶nie zaczynam ogl±daæ

Dziêki przewielkie za link nawet nie wiesz jak siê z niego cieszê. Nie wiedzia³am, ¿e ca³o¶æ jest ju¿ na youtube. Zawsze chcia³am obejrzeæ ca³y ten spektakl (Bach jest moim najukochañszym kompozytorem) i albo nie mog³am albo nie zauwa¿y³am, ¿e jest w programie i ³apa³am siê tylko na ostanie parê minut. A tak mam ucztê na najbli¿szy wolny wieczór
Gogu¶
Ekspert

« Odpowiedz #42 : Listopad 07, 2010, 02:44:56 »

Ja siê ju¿ uraczy³em ... przemiana Bacha w miarê trwania spotkania jest idealnie zagrana przez Gajosa ... ze skromnego przestraszonego ch³opka na pocz±tku do momentu w którym Haendel za³o¿y³ surdut i perukê. Aktor pierwsza klasa.
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #43 : Listopad 07, 2010, 11:42:48 »

A mnie prze¶laduje inny film, którego tytu³u nie mogê sobie przypomnieæ. Mo¿e pomo¿ecie. Pamiêtam z niego to, ¿e by³ tam mistrz ucz±cy graæ na pierwowzorze wiolonczeli (wioli da gamba lub tej drugiej, nigdy siê nie nauczy³am jak one dok³adnie siê nazywaj± i która jest która  ). I gra on albo uczeñ przecudowny barokowy utwór solowy w³a¶nie na tym instrumencie. Ciarki mnie wtedy przesz³y i teraz chcia³abym do tego wróciæ. Je¶li komu¶ co¶ ten opis przypomina to dajcie znaæ, mo¿e wspólnymi si³ami uda siê do tego tytu³u dotrzeæ. Ja te¿ pomy¶lê mo¿e jeszcze jaka¶ wskazówka mi siê przypomni.
Marto, my¶lê, ¿e chodzi o "Wszystkie poranki ¶wiata"
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #44 : Listopad 07, 2010, 13:14:49 »

"Kolacja na cztery rêce" to stary spektakl z 1990r. Ogl±dam go jednak zawsze z nies³abn±cym zapa³em. Jest dostêpny na p³ycie i mo¿na go nabyæ na stronie http://sklep.tvp.pl/sklep/kategoria/zlota-setka-teatru-TV_77. Jest tam zreszt± wiele innych ¶wietnych spektakli teatru telewizji. Polecam!
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 13   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers animilkowo silverstar countrylife paktprzyjazni