Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2 3 ... 18   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - I etap  (Przeczytany 18594 razy)
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« : Pa¼dziernik 03, 2021, 11:00:58 »

I Dzieñ sesja poranna:

1. Xuanyi Mao Chiny  jestem (raczej) na tak, choæ s³ysza³em zaledwie Fantazjê f-moll op. 49
nie by³o to wykonanie moich marzeñ, ale by³o to co lubiê - jestem na tak
Nie poradzi³a sobie z budowaniem formy. Romantyczne wykonanie.

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #1 : Pa¼dziernik 03, 2021, 11:03:23 »

2) Tomasz Marut Polska - niestety, tak jakby zabrak³o mu jeszcze czasu do pe³nego opanowania materia³u. Gra³ niepewnie, co prze³o¿y³o siê na wiele nieczysto¶ci i pomy³ek. Szkoda. Spali³.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #2 : Pa¼dziernik 03, 2021, 11:06:27 »

3 uczestnik Yupeng Mei - Chiny

- Nokturn H-dur op. 62 nr 1

Woow !! jakie otwarcie - jest super - idê wieczornymi ulicami, na których pal± siê latarnie, bardzo dobre pierwsze wra¿enie.
Oby tak dalej ...

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #3 : Pa¼dziernik 03, 2021, 11:07:35 »

aha - nie wiem jak z tym moim wyjazdem, albo jeszcze dzisiaj jadê, albo jutro, póki co - s³ucham 
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #4 : Pa¼dziernik 03, 2021, 11:31:07 »

- Etiuda F-dur op. 10 nr 8  - miêciutko, zwiewnie - piêknie
- Etiuda h-moll op. 25 nr 10 -  On gra jakim miêkkim d¼wiêkiem - niczego nie forsuje na si³ê

Fantazja f-moll op. 49  (oj, szkoda, literówka - (nutówka  Spoko mu siê przydarzy³a, Fantazja jest najgorszym przez niego zagranym utworem, Mao gra³a du¿o lepiej. W³a¶ciwie to gra j± ¼le. Lepszy nauczyciel i wszystko do wyprowadzenia. Gra jakby szatkowa³,

Fortepian Yamahy - chyba nie w tym miejscu stoi - s³ychaæ wyra¼ne rezonowanie, stroi dobrze

- i jak Go oceniæ?  3 wykonania ¶wietne, 1 ma³o ¶wietne,  jestem jednak na TAK - poza Fantazj±- ten utwór zagra³ niby - niby zagra³ ...

Ja w tym cz³owieku widzê Chopinistê ..serce ma w tym miejscu, co Polacy
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #5 : Pa¼dziernik 03, 2021, 11:56:15 »

4 uczestnik 1 dnia sesji porannej - Arsenii Mun - Rosja

Nokturn c-moll op. 48 nr 1 - od razu przedpo³udniowa kawa smakuje lepiej, takiego Chopina lubiê,
Ja jestem ten Mun, który siedzi cicho w k±cie jak myszka, Pan Chopin tu siê liczy ..
Z czasem to siê staje, a¿ za jednostajne, ten cz³owiek musi byæ bardzo nie¶mia³y, jakby ba³ siê wyj¶æ do przodu, ma³o prezentuje tematy
wszystko jest jedn± barwn± plam±, koniec utworu i to co¶ co zostaje w ciszy ..- jest! zaczarowa³

- Etiuda C-dur op. 10 nr 1 idzie praw± rêk± w pasa¿ach do góry i nie ma tego "falowania" lewa rêka gra t± sam± bezbarwn± dynamik± co prawa - szkoda - artykulacja do bani - bezbarwnie.
- Etiuda a-moll op. 10 nr 2 - po co tak lecisz !!! za szybko, nic nie bawi siê d¼wiêkiem, gra, gna ..

Ballada g-moll op. 23  - niczym siê nie wyró¿nia o tysiêcy innych wykonañ - bardzo poprawnie i ³adnie - na koncercie bola³yby mnie d³onie od braw
Przeszkadza mi u niego lewa rêka, prawa - wirtuozeria, lewa - chwilami tak stawia akordy jakby cepem wali³ - buk, buk, buk - bez wyczucia - nijak to siê ma do ¶wietnej prawej - albo co¶ jest nie tak z Yamah±

Jak oceniam grê? ³adne d³ugie pauzy robi³ miêdzy utworami, Rezerwa - bêd± lepsi, to jego kosztem, nie bêd± - II etap.

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #6 : Pa¼dziernik 03, 2021, 12:59:25 »

5 uczestnik - pierwszy po przerwie - Szymon Nehring - fortepian Steinway

chyba nie bêdê Go ocenia³, jako finalista XVII KCH niczym mnie nie poruszy³, inne rozumienie muzyki miêdzy nami
Wygra³ konkurs w Tel Avivie - musi graæ piêknie, ale na jego koncert bym nie poszed³. Zostawiam ocenê jego wykonañ Jego FC.

- Nokturn Es-dur op. 55 nr 2 - ok, zaliczone
- Etiuda As-dur op. 10 nr 10 - ok, zaleczone
- Etiuda C-dur op. 10 nr 1 - ok, zaliczone
- Ballada f-moll op. 52 - Ballada mi siê podoba³a, widaæ, ¿e On rozumie.

Gdybym kupi³ sobie japoñsk± zabawkê i ona mia³aby zaprogramowane muzyczki - to wyobra¿am sobie, ¿e tak by to brzmia³o. Bardzo bezbarwny pianista. Potwierdzam, trzyma formê - jak Jego gra mnie nie rusza³a, tak nadal niczym mnie nie ujmuje. Musi byæ II etap, bo przecie¿ Go nie odrzuc± po I. Sorry, pewnie nie jednemu/ej  siê teraz nara¿am.

To jest trudne - Nerring gra jak automat - tak jak to ma byæ, i jest  Yupeng Mei (Chiñczyk, który gra³ przed), który totalnie masakruje jako formê Fantazjê f - i którego recital wybieram? -.. Chiñczyka.

Móg³bym napisaæ - dojrza³y pianista, panuje na fortepianem, itd. itd. .. to te¿ by³aby prawda.
Publiczno¶æ szaleje .. widaæ, ¿e faworyt
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #7 : Pa¼dziernik 03, 2021, 13:21:55 »

6 uczestnik Viet Trung Nguyen - Wietnam - fortepian Steinway

... przede wszystkim - gra po Nehringu, a to nie jest ³atwe zadanie ..

- Nokturn Des-dur op. 27 nr 2 - ³adnie buduje formê, dba o detale, ¶wietnie pokazana melodia

- Etiuda a-moll op. 25 nr 4 (zamieni³ etiudy, a-moll zagra³ pierwsz±) mocne wykonanie.
- Etiuda c-moll op. 10 nr 12 -tempo! super ! ¶wietnie wykonana !!!

- Ballada f-moll op. 52 - bardzo ³adnie buduje temat - s³ucham i jestem "tu i teraz"

Moim zdaniem wykonaniem etiudy "rewolucyjnej" ju¿ siê wstrzeli³ do II etapu ..

My¶lê, ¿e On siê kszta³ci gdzie¶ w Europie, trudno uwierzyæ, ¿e tak piêknie mo¿na graæ Chopina,

jestem na 2x TAK

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #8 : Pa¼dziernik 03, 2021, 13:27:25 »

jeszcze o Viet Trung Nguyen

Najlepszy wystêp jak dot±d !!! Czy kto¶ Go dzisiaj przebije ?

Na 100% jest II etap.

muszê dopisaæ s³owo o Balladzie - genialne wykonanie, a im dalej w las tym lepiej.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 03, 2021, 13:29:58 wys³ane przez Casablanka » Zapisane
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #9 : Pa¼dziernik 03, 2021, 13:47:49 »

i ju¿ siê zaczyna - mam ciary !! od pierwszego postawienia d³oni na klawiaturze ...

7 uczestnik Georgijs Osokins  £otwa - fortepian Yamaha (z któr± jest co¶ nie tak, wyra¼nie s³ychaæ jak rezonuje, brzmi jak instrument "z epoki"

Szarlatan przy klawiaturze..
siedzi bardzo nisko, ekstrawagancko, przypomina motocyklistê, który ma nietypowy motor z szeroko rozstawionymi rekami - patrzcie - ja jadê.

- Nokturn H-dur op. 62 nr 1 - jest ok
- Etiuda gis-moll op. 25 nr 6 - jest ok
- Etiuda c-moll op. 10 nr 12 - jest ok, (etiuda Wietnamczyka by³a lepsza)
- Ballada As-dur op. 47

Jak to mówi±, najpierw "Ja" Chopin za mn± .. Ja jestem celem, Chopin jest ¶rodkiem do celu.. za du¿o maniery,
Nie przebi³ Nguyena, ale ¼le nie by³o.

Obaj z Nehringiem byli finalistami, Osokins nie jest bezbarwny, wrêcz przeciwnie, .. gdzie dwóch siê bije Wietnamczyk wygrywa.

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #10 : Pa¼dziernik 03, 2021, 14:16:23 »

8 uczestnik Evren Ozel USA, fortepian Steinway & Sons nr 479

- Nokturn H-dur op. 62 nr 1
- Etiuda F-dur op. 10 nr 8
- Etiuda a-moll op. 25 nr 4
- Fantazja f-moll op. 49

z wygl±du ma w sobie co¶ z Paula McCartneya w m³odo¶ci ..  Chichot
do niczego nie potrafiê siê przyczepiæ, gra bardzo poprawnie, nie wychyla siê, niczego nie dodaje od siebie, w niczym nie razi
jak to mówi±. "wystêp bez historii"
..a mo¿e w³asnie umieæ tak utrzymaæ emocje na wodzy to jest sztuka? Prawdziwy angielski gentleman.

my¶lê, ¿e ka¿da m³oda dziewczyna marzy³aby, by przyj¶æ na imprezê do kole¿anek u boku takiego ch³opaka i móc powiedzieæ "to jest Evren" .. Chichot
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #11 : Pa¼dziernik 03, 2021, 14:17:44 »

Evren - Fantazja - super!
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #12 : Pa¼dziernik 03, 2021, 14:42:42 »

Uwaga! uwaga! Mocny zawodnik

9 uczestnik Kamil Pacholec Polska, fortepian Steinway & Sons nr 479

- Nokturn Des-dur op. 27 nr 2 - rewelacja!
- Etiuda cis-moll op. 10 nr 4 - druga rewelacja ! do³ó¿ trochê melodii ! ch³opie! (ma³e wpadki, co nie umniejsza poziomowi wykonania)
- Etiuda h-moll op. 25 nr 10 - to wykonanie etiudy mniej mnie ujê³o, ale niczego zarzuciæ nie mogê (od nijako¶ci do ekstazy)
- Barkarola Fis-dur op. 60 - niez³a, za ma³o perlisto¶ci gwiazd w wodach Wenecji, ale jest absolutnie ok.

.. i poziom od razu wystrzeli³, Nokturn mnie rozje¿d¿a - rewelacja! Jestem fanem Oli ¦wigut, a s³yszê, ¿e Kamil kszta³ci³ siê u tego samego profesora, co Ola. Oj! bêdzie konkurencja! Najlepszy Nokturn,  Barkarola niez³a. Koniecznie porównam jego grê z jutrzejszym wystêpem Oli ¦wigut. Bardzo ciekawy pianista. To jest poziom gry zapewne niedostêpny 3/4 uczestników tego konkursu - pomimo drobnych wpadek.

Musi byæ 2 etap - TAK

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #13 : Pa¼dziernik 03, 2021, 14:52:05 »

nie wiem, czy zd±¿ê na pocz±tek sesji wieczornej. Podsumowuj±c rano: jest bardzo subiektywnie, bo nikt z moich znamienitych przyjació³ nie pamiêta chyba, ¿e mamy Kurier Szafarski.
Dwa nazwiska: Viet Trung Nguyen i Kamil Pacholec.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #14 : Pa¼dziernik 03, 2021, 17:32:14 »

sesja wieczorna:

10 uczestnik - Jinhyung Park Korea P³d., fortepian (rozklekotana, brzêcz±ca Yamaha)

- Nokturn c-moll op. 48 nr 1
- Etiuda e-moll op. 25 nr 5
- Etiuda C-dur op. 10 nr 1
- Ballada g-moll op. 23

Zdziwi³bym siê, gdyby ten uczestnik znalaz³ siê w II etapie. Jest potencja³, ale jest te¿ niezrozumienie. Mo¿e zmiana nauczyciela, by pomog³a. Mam wra¿enie, ¿e pianista pomyli³ impresjonizm z romantyzmem. Chopin to nie Debussy.

Dwa s³owa na temat instrumentu - piêkny bas, znakomita góra, ¶rodek - co¶ jest nie tak, jest mocny rezonans. Czy tylko ja to s³yszê?

Takie wykonanie dobrze okre¶li³ Prezydent Komorowski - cyt. "muzyka Chopina, to armaty ukryte w krzakach" (cytat dos³owny)

Strony: [1] 2 3 ... 18   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife mini-land silverstar paktprzyjazni thepunisher