Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 18   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - I etap  (Przeczytany 20884 razy)
Chiarodiluna
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #75 : Październik 04, 2021, 22:32:59 »

Lingfei (Stephan) Xie - po eliminacjach miaÂłem bardzo duÂże oczekiwania. Nie wiem, czy wÂłasnie nie wypadÂł z mojego prywatnego Panteonu i czy dawaÂł mu bĂŞdĂŞ szansĂŞ "na poprawĂŞ".

The TOP of the TOP na 05.10.2021 :

Anastasia Yasko - rozmarzona i powÂściÂągliwa pianistyka liryczno-romantyczna !
Piotr Alexewicz, czyli zobaczymy ile znaczy jeszcze w Âświecie tzw. Konkurs OgĂłlnopolski.
Kai-Min Chang
Hyounglok Choi

Czy FaceBook mnie "zbanowaÂł" za jakieÂś grzechy, czy Wam teÂż nie dziaÂła, bo chciaÂłem koniecznie napisaĂŚ Pani Aleksandrze ÂŚwigut, Âżeby koniecznie zmieniÂła fortepian na jej II. Etap.

Pawle (Casablanka) - dziĂŞkuje za prowadzenie ceremoniaÂłu !
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #76 : Październik 04, 2021, 22:34:58 »

Fejsbuk nikomu nie dziaÂła Smutny

Co Pani Tarnawska powiedziaÂłaby na to wykonanie?

https://youtu.be/l6cZxBsvrvI

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #77 : Październik 04, 2021, 22:39:14 »

ZazdroszczĂŞ Ci, ze miaÂłeÂś okazjĂŞ ÂśledziĂŚ KCh tak dokÂładnie przed 2 dni Xie Ci siĂŞ nie podobaÂł?

Bardzo ciekawy, ale teÂż za duÂżo namieszaÂł, jeÂśli Go puszczÂą jestem na tak.
Ja, to bym wszystkich puÂściÂł, ale niestety kogoÂś trzeba odrzuciĂŚ.

Æwiczysz 5 lat, by w kulminacji Twojego wystêpu, (czeka³e¶ na to 5 lat) w tej ciszy najwa¿niejszej, która przygotowuje ostatni akord i ¶wiadomie tê ciszê celebrujesz - zadzwoni³ bardzo g³o¶no komu¶ z publiczno¶ci telefon. Katastrofa.

i co poradziĂŚ ..(?)
Chiarodiluna
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #78 : Październik 04, 2021, 22:41:31 »

Re: Mozart   -  SprawdÂź dla pewnoÂści proszĂŞ ze swojego kompa :

[]    https://www.facebook.com/profile.php?id=100013459594388    []
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #79 : Październik 04, 2021, 22:42:37 »

Nothing.

Neferet
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #80 : Październik 04, 2021, 22:44:38 »

Dobry wieczĂłr  

CieszĂŞ siĂŞ, Âże Was znalazÂłam i bĂŞdĂŞ mogÂła z kimÂś wymieniĂŚ siĂŞ wraÂżeniami z przesÂłuchaĂą.

Ja mam lekki mĂŞtlik po dzisiejszym dniu i chyba teÂż jak Casablanca wpuÂściÂłabym kaÂżdego. Moja profesor zawsze mawiaÂła, Âże nie mogÂłaby byĂŚ w jury, bo miaÂłaby ciÂągle wyrzuty sumienia, Âże kogoÂś skrzywdziÂła...

Na fb podobno jakaÂś wiĂŞksza awaria.
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2021, 22:46:24 wysłane przez Neferet » Zapisane
Chiarodiluna
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #81 : Październik 04, 2021, 22:52:32 »

DziĂŞki za info w sprawie.

Re: Neferet - witaj !!!

Musisz mieÌ jednak œwiadomoœÌ, ¿e to Forum jakby zamiera, gdy Konkurs Chopinowski siê koùczy.

Jakikolwiek "ruch w interesie poza sezonem" jest na innym forum muzycznym o nazwie Symfonika PL.

Ewentualnie sobie sprawdÂź.

Dobranoc.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #82 : Październik 04, 2021, 23:05:31 »

Witaj Neferet!  w gronie ...  Chichot
zamiera, nie zamiera, to od nas zale¿y. Przewinê³o siê tu wielu wspania³ych ludzi. Wci¹¿ wierzê, ¿e w komplecie wszyscy siê odezw¹.
Kilku mam na myÂśli i proszĂŞ mi wierzyĂŚ, Âże o Nich nigdy nie zapominam.
.. a jakie utarczki tu by³y !! a ile emocji !! tego siê nie zapomina, bo trudno znaleŸÌ w swoim otoczeniu ludzi z pasja.

To forum powstaÂło z wielkiej wspĂłlnej ekstazy KCH w roku 2010 - to byÂło coÂś!
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #83 : Październik 04, 2021, 23:08:24 »

ÂżyczĂŞ wspaniaÂłych wraÂżeĂą jutro i dobrej nocy wszystkim.
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #84 : Październik 05, 2021, 07:42:01 »

Ja po prostu nie mogê s³uchaÌ non stop tych przes³uchaù, nawet gdy mam czas. Jednak uwierzcie, wci¹¿ s³ucham z namiêtnoœci¹ dzie³ F.CH. Jeœli biegam i mam s³uchawki na uszach, to znaczy ¿e najpewniej delektujê ucho Chopinem, ew. jakiœ literacki b¹dŸ naukowy podcast.

Nie tak u mnie funkcjonuje pasja do Mistrza Chopina. PowtarzajÂące siĂŞ utwory, na ktĂłre niekoniecznie w danym dniu mam ochotĂŞ, to nie jest dla mnie idealna konwencja czerpania nieskazitelnego piĂŞkna w muzycznie nasyconej formie. SÂą wÂśrĂłd nich i takie, ktĂłre mogĂŞ sÂłuchaĂŚ zawsze i wszĂŞdzie, ale teÂż i takie, ktĂłrymi 100%owe zauroczenie dopiero nastÂąpi (o ile lat Âżycia mi na to wystarczy). IstniejÂą teÂż dziaÂła, ktĂłrymi siĂŞ wrĂŞcz narkotyzujĂŞ, do tego stopnia Âże uczĂŞ siĂŞ ich graĂŚ.

Obecnie, a w³aœciwie od 2 miesiêcy z ma³ym haczykiem, jestem pod OGROMNYM wp³ywem znanej, chocia¿ do tej pory na Konkursie rzadko wykonywanej, etiudy op. 25 nr 7 (nieprzypadkowo nazywana mianem "wiolonczelowej etiudy"). Do g³êbszego jej poznania zainspirowa³y mnie aran¿acje w wykonaniu na "duo": wiolonczelê + fortepian (prawa rêka = akompaniament, o ile mo¿na to tak nazwaÌ), szczerze polecam. Przes³ucha³em j¹ w zwolnionym tempie ju¿ niemal 300 razy.

Jakiej¿ to piêkne, ¿e Chopin w trzech zbiorach swoich etiud nie k³ad³ nacisku wy³¹cznie na technikê opalcowania klawiatury, ale - jak w przypadku op. 25 nr 7 w³aœnie - na wyuczenie interpretacji utworu, wyÌwiczenia budowania nastroju, sprawiania ¿e proste poniek¹d nuty staj¹ siê tak dog³êbnie przenikaj¹ce, i¿ ³atwo pope³niÌ b³¹d nieadekwatnej i nierównomiernej si³y nacisku palców (a nawet ca³ej d³oni) na klawisze.

PS. Komentarze "profesury" w studio TVP Kultura w niczym mi nie przeszkadzaj¹, w³aœciwie to niewiele z nich rozumiem Spoko, ale to dobrze ¿e przynajmniej jeden z zaproszonych goœci pe³ni funkcjê surowego akademickiego teoretyka-krytyka. Nie da siê komentowaÌ muzyki wy³¹cznie w kategoriach opisu stricte literackiego tudzie¿ poetyckiego, np. po przez zwroty: piêknie, œpiewnie, wyraziœcie, za wolno, nierytmicznie, w duchu Chopina, nerwowo, biegle, etc.
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2021, 07:46:40 wysłane przez tuco82 » Zapisane

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #85 : Październik 05, 2021, 15:32:24 »

Najlepsze wino serwuje siĂŞ we WÂłoszech.

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #86 : Październik 05, 2021, 15:48:58 »

A najlepsza wodke w Polsce. "Chopin"
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #87 : Październik 05, 2021, 15:52:48 »

MĂłwi siĂŞ, ze nie naleÂży mieszaĂŚ alkoholi. A tu zmieszano i... nie ma kaca.

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #88 : Październik 05, 2021, 15:54:07 »

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #89 : Październik 05, 2021, 15:55:16 »

Najlepsze kasztany sa na placu Pigalle
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 18   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum