Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 18   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - I etap  (Przeczytany 18869 razy)
Chiarodiluna
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 32

« Odpowiedz #75 : Pa¼dziernik 04, 2021, 22:32:59 »

Lingfei (Stephan) Xie - po eliminacjach mia³em bardzo du¿e oczekiwania. Nie wiem, czy w³asnie nie wypad³ z mojego prywatnego Panteonu i czy dawa³ mu bêdê szansê "na poprawê".

The TOP of the TOP na 05.10.2021 :

Anastasia Yasko - rozmarzona i pow¶ci±gliwa pianistyka liryczno-romantyczna !
Piotr Alexewicz, czyli zobaczymy ile znaczy jeszcze w ¶wiecie tzw. Konkurs Ogólnopolski.
Kai-Min Chang
Hyounglok Choi

Czy FaceBook mnie "zbanowa³" za jakie¶ grzechy, czy Wam te¿ nie dzia³a, bo chcia³em koniecznie napisaæ Pani Aleksandrze ¦wigut, ¿eby koniecznie zmieni³a fortepian na jej II. Etap.

Pawle (Casablanka) - dziêkuje za prowadzenie ceremonia³u !
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #76 : Pa¼dziernik 04, 2021, 22:34:58 »

Fejsbuk nikomu nie dzia³a Smutny

Co Pani Tarnawska powiedzia³aby na to wykonanie?

https://youtu.be/l6cZxBsvrvI

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #77 : Pa¼dziernik 04, 2021, 22:39:14 »

Zazdroszczê Ci, ze mia³e¶ okazjê ¶ledziæ KCh tak dok³adnie przed 2 dni Xie Ci siê nie podoba³?

Bardzo ciekawy, ale te¿ za du¿o namiesza³, je¶li Go puszcz± jestem na tak.
Ja, to bym wszystkich pu¶ci³, ale niestety kogo¶ trzeba odrzuciæ.

Æwiczysz 5 lat, by w kulminacji Twojego wystêpu, (czeka³e¶ na to 5 lat) w tej ciszy najwa¿niejszej, która przygotowuje ostatni akord i ¶wiadomie tê ciszê celebrujesz - zadzwoni³ bardzo g³o¶no komu¶ z publiczno¶ci telefon. Katastrofa.

i co poradziæ ..(?)
Chiarodiluna
Nowy u¿ytkownik
*

« Odpowiedz #78 : Pa¼dziernik 04, 2021, 22:41:31 »

Re: Mozart   -  Sprawd¼ dla pewno¶ci proszê ze swojego kompa :

[]    https://www.facebook.com/profile.php?id=100013459594388    []
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #79 : Pa¼dziernik 04, 2021, 22:42:37 »

Nothing.

Neferet
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 21

« Odpowiedz #80 : Pa¼dziernik 04, 2021, 22:44:38 »

Dobry wieczór  

Cieszê siê, ¿e Was znalaz³am i bêdê mog³a z kim¶ wymieniæ siê wra¿eniami z przes³uchañ.

Ja mam lekki mêtlik po dzisiejszym dniu i chyba te¿ jak Casablanca wpu¶ci³abym ka¿dego. Moja profesor zawsze mawia³a, ¿e nie mog³aby byæ w jury, bo mia³aby ci±gle wyrzuty sumienia, ¿e kogo¶ skrzywdzi³a...

Na fb podobno jaka¶ wiêksza awaria.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 04, 2021, 22:46:24 wys³ane przez Neferet » Zapisane
Chiarodiluna
Nowy u¿ytkownik
*

« Odpowiedz #81 : Pa¼dziernik 04, 2021, 22:52:32 »

Dziêki za info w sprawie.

Re: Neferet - witaj !!!

Musisz mieæ jednak ¶wiadomo¶æ, ¿e to Forum jakby zamiera, gdy Konkurs Chopinowski siê koñczy.

Jakikolwiek "ruch w interesie poza sezonem" jest na innym forum muzycznym o nazwie Symfonika PL.

Ewentualnie sobie sprawd¼.

Dobranoc.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #82 : Pa¼dziernik 04, 2021, 23:05:31 »

Witaj Neferet!  w gronie ...  Chichot
zamiera, nie zamiera, to od nas zale¿y. Przewinê³o siê tu wielu wspania³ych ludzi. Wci±¿ wierzê, ¿e w komplecie wszyscy siê odezw±.
Kilku mam na my¶li i proszê mi wierzyæ, ¿e o Nich nigdy nie zapominam.
.. a jakie utarczki tu by³y !! a ile emocji !! tego siê nie zapomina, bo trudno znale¼æ w swoim otoczeniu ludzi z pasja.

To forum powsta³o z wielkiej wspólnej ekstazy KCH w roku 2010 - to by³o co¶!
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #83 : Pa¼dziernik 04, 2021, 23:08:24 »

¿yczê wspania³ych wra¿eñ jutro i dobrej nocy wszystkim.
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #84 : Pa¼dziernik 05, 2021, 07:42:01 »

Ja po prostu nie mogê s³uchaæ non stop tych przes³uchañ, nawet gdy mam czas. Jednak uwierzcie, wci±¿ s³ucham z namiêtno¶ci± dzie³ F.CH. Je¶li biegam i mam s³uchawki na uszach, to znaczy ¿e najpewniej delektujê ucho Chopinem, ew. jaki¶ literacki b±d¼ naukowy podcast.

Nie tak u mnie funkcjonuje pasja do Mistrza Chopina. Powtarzaj±ce siê utwory, na które niekoniecznie w danym dniu mam ochotê, to nie jest dla mnie idealna konwencja czerpania nieskazitelnego piêkna w muzycznie nasyconej formie. S± w¶ród nich i takie, które mogê s³uchaæ zawsze i wszêdzie, ale te¿ i takie, którymi 100%owe zauroczenie dopiero nast±pi (o ile lat ¿ycia mi na to wystarczy). Istniej± te¿ dzia³a, którymi siê wrêcz narkotyzujê, do tego stopnia ¿e uczê siê ich graæ.

Obecnie, a w³a¶ciwie od 2 miesiêcy z ma³ym haczykiem, jestem pod OGROMNYM wp³ywem znanej, chocia¿ do tej pory na Konkursie rzadko wykonywanej, etiudy op. 25 nr 7 (nieprzypadkowo nazywana mianem "wiolonczelowej etiudy"). Do g³êbszego jej poznania zainspirowa³y mnie aran¿acje w wykonaniu na "duo": wiolonczelê + fortepian (prawa rêka = akompaniament, o ile mo¿na to tak nazwaæ), szczerze polecam. Przes³ucha³em j± w zwolnionym tempie ju¿ niemal 300 razy.

Jakiej¿ to piêkne, ¿e Chopin w trzech zbiorach swoich etiud nie k³ad³ nacisku wy³±cznie na technikê opalcowania klawiatury, ale - jak w przypadku op. 25 nr 7 w³a¶nie - na wyuczenie interpretacji utworu, wyæwiczenia budowania nastroju, sprawiania ¿e proste poniek±d nuty staj± siê tak dog³êbnie przenikaj±ce, i¿ ³atwo pope³niæ b³±d nieadekwatnej i nierównomiernej si³y nacisku palców (a nawet ca³ej d³oni) na klawisze.

PS. Komentarze "profesury" w studio TVP Kultura w niczym mi nie przeszkadzaj±, w³a¶ciwie to niewiele z nich rozumiem Spoko, ale to dobrze ¿e przynajmniej jeden z zaproszonych go¶ci pe³ni funkcjê surowego akademickiego teoretyka-krytyka. Nie da siê komentowaæ muzyki wy³±cznie w kategoriach opisu stricte literackiego tudzie¿ poetyckiego, np. po przez zwroty: piêknie, ¶piewnie, wyrazi¶cie, za wolno, nierytmicznie, w duchu Chopina, nerwowo, biegle, etc.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 05, 2021, 07:46:40 wys³ane przez tuco82 » Zapisane

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #85 : Pa¼dziernik 05, 2021, 15:32:24 »

Najlepsze wino serwuje siê we W³oszech.

bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #86 : Pa¼dziernik 05, 2021, 15:48:58 »

A najlepsza wodke w Polsce. "Chopin"
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #87 : Pa¼dziernik 05, 2021, 15:52:48 »

Mówi siê, ze nie nale¿y mieszaæ alkoholi. A tu zmieszano i... nie ma kaca.

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #88 : Pa¼dziernik 05, 2021, 15:54:07 »

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #89 : Pa¼dziernik 05, 2021, 15:55:16 »

Najlepsze kasztany sa na placu Pigalle
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 18   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: