Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 18   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - I etap  (Przeczytany 20929 razy)
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #150 : Październik 06, 2021, 20:53:48 »

W drugim etapie mama osobiÂście nastroi fortepian dla Oli.

Chichot Chichot Chichot
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #151 : Październik 06, 2021, 21:01:11 »

I jeszcze jedno - proszĂŞ zwróÌmy uwagĂŞ na paniÂą zapowiadajÂącÂą i jej wymowĂŞ poszczegĂłlnych nazwisk, jak i angielski akcent... 

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #152 : Październik 06, 2021, 21:11:45 »

I jeszcze jedno - proszĂŞ zwróÌmy uwagĂŞ na paniÂą zapowiadajÂącÂą i jej wymowĂŞ poszczegĂłlnych nazwisk, jak i angielski akcent... 

p. Marta WrzeÂśniewska
 (mojÂą faworytkÂą jest Monika OrzeÂł)
.. a szczegĂłlnie lubiĂŞ kiedy p. Monika czyta japoĂąskie nazwiska - to jest bajka, robi to tak, jakby caÂłe Âżycie mieszkaÂła w Yokohamie  Chichot
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2021, 21:13:31 wysłane przez Casablanka » Zapisane
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #153 : Październik 06, 2021, 21:22:38 »

To jest ta pani, ktĂłrÂą sÂłuchaÂłem przed poÂłudniem?

JeÂśli to tak, masz absolutnÂą racje. JapoĂąski jak u cĂłrki cesarza! A jaki hiszpaĂąski!

anelik
Ekspert

« Odpowiedz #154 : Październik 06, 2021, 21:52:51 »

I mojÂą faworytkÂą jest Pani OrzeÂł.

Co do drugiej czĂŞÂści popoÂłudniowej. Hm... MyÂślĂŞ, Âże zabraÂłabym dalej  tylko Kaoruko Igarashi.
PozostaÂłych artystĂłw nie widzĂŞ w kolejnych etapach.

Jeszcze co do Evy - ciekawe jak brzmiaÂłby Rachmaninow w jej wykonaniu.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #155 : Październik 06, 2021, 22:26:32 »

Eva cd.

Widzê i s³yszê, ze zdania na jej temat s¹ mocno podzielone. W filharmonii wielu dziœ j¹ ubóstwi³o, ma zatem oddane grono polskich fanów. Pytanie, jakie zaczyna mi siê nasuwaÌ: czy tak g³êbokie emocje, jakie zaprezentowa³a w swoich wykonaniach, mog¹ byÌ autentyczne, prawdziwe u 17-³atki? Czy aby nie jest to kolejne cudowne dziecko, dopiero wkraczaj¹ce w doros³oœÌ, a mówi¹ce ju¿ jêzykiem 40-latka? Ja w trakcie wystêpu zamkn¹³em oczy i zafascynowa³em siê jej wra¿liwoœci¹, w³adaniem instrumentu, zró¿nicowan¹ artykulacj¹, umiejêtnoœci¹ budowania formy. Niemniej, ws³uchuj¹c siê w jej s³owa o 40 koncertach miêdzy które wplot³a konkurs zaczynam siê zastanawiaÌ, czy to nie przypadek fantastycznie wytrenowanej gimnastyczki, która zachwyca publicznoœÌ œwiata, by oko³o 25. roku ¿ycia przejœÌ za³amanie i wypalenie zawodowe, po którym przyznaje: nigdy nie znosi³am sportu.
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2021, 22:30:21 wysłane przez Mozart » Zapisane

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #156 : Październik 06, 2021, 22:32:58 »

Na marginesie: byÂły przypadki mÂłodocianych triumfatorĂłw na wielkich konkursach.

I miejsce, Konkurs im. Czajkowskiego w 1966 r. - SokoÂłow, lat 16

I miejsce, Konkurs Chopinowski w 1975 r. - Zimerman, lat 18

Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #157 : Październik 06, 2021, 22:42:14 »

Witam Wszystkich Szanownych  KurierowiczĂłw  
CieszĂŞ siĂŞ Âże  z opóŸnieniem o rok ale uczestniczymy ponownie w Naszym ÂŚwiĂŞcie Muzyki.
Jak dotÂąd najbardziej podobaÂły mi siĂŞ prezentacje pianistĂłw z Rosji (Eva ,Gadjihev) Naszych  (Ola ,Wieczorek, Pacholec), WÂłoskie....podobaÂł mi siĂŞ  Federico wczoraj do finaÂłu Fantazji (wiĂŞkszoœÌ  WÂłochĂłw wybiera BarkarollĂŞ za ktĂłrÂą nie przepadam)...Perfekcyjnie jak zwykle grajÂą Azjaci ale pewnie gorzej bĂŞdzie z Mazurkami i Polonezami...na razie podobnie jak Mozart widzĂŞ w 2 etapie mÂłodych AmerykanĂłw, pianistĂłw z Taipei, Filipin, Wietnamu. Hiszpanii....niech bĂŞdzie coÂś oÂżywczego Pozdrawiam
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #158 : Październik 06, 2021, 23:09:48 »

Eva cd.

Widzê i s³yszê, ze zdania na jej temat s¹ mocno podzielone. W filharmonii wielu dziœ j¹ ubóstwi³o, ma zatem oddane grono polskich fanów. Pytanie, jakie zaczyna mi siê nasuwaÌ: czy tak g³êbokie emocje, jakie zaprezentowa³a w swoich wykonaniach, mog¹ byÌ autentyczne, prawdziwe u 17-³atki? Czy aby nie jest to kolejne cudowne dziecko, dopiero wkraczaj¹ce w doros³oœÌ, a mówi¹ce ju¿ jêzykiem 40-latka? Ja w trakcie wystêpu zamkn¹³em oczy i zafascynowa³em siê jej wra¿liwoœci¹, w³adaniem instrumentu, zró¿nicowan¹ artykulacj¹, umiejêtnoœci¹ budowania formy. Niemniej, ws³uchuj¹c siê w jej s³owa o 40 koncertach miêdzy które wplot³a konkurs zaczynam siê zastanawiaÌ, czy to nie przypadek fantastycznie wytrenowanej gimnastyczki, która zachwyca publicznoœÌ œwiata, by oko³o 25. roku ¿ycia przejœÌ za³amanie i wypalenie zawodowe, po którym przyznaje: nigdy nie znosi³am sportu.

no, mam z tym problem,
Eva jest gotowym produktem i Âłatwym kÂąskiem dla show biznesu, ÂłyknÂą JÂą jak nic,
jest stworzona do wygranej

jury nie musi siĂŞ tÂłumaczyĂŚ, nie ma kontrowersji
Âłatwo, prosto i wszyscy zadowoleni, pozamiatane

ja teÂż bym siĂŞ z tym pogodziÂł, ale czy tego chcĂŞ?
nie chce tego .. szukam ludzkiego oblicza, muzyki Chopina, nie szukam cyborga

mam z tym problem

(dlatego bĂŞdĂŞ trzymaÂł siĂŞ Oli ÂŚwigut, jak dÂługo siĂŞ da)

« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2021, 23:20:14 wysłane przez Casablanka » Zapisane
Neferet
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #159 : Październik 06, 2021, 23:14:25 »

ja teÂż bym siĂŞ z tym pogodziÂł, ale czy tego chcĂŞ?
nie chce tego .. szukam ludzkiego oblicza muzyki Chopina, nie cyborga

Ja nawet juÂż nie pytam. Wiem, Âże nie chcĂŞ tego.
PosÂłuchaÂłam jeszcze raz. Nie chcĂŞ 17-latki, ktĂłra gra niby 40-latka nic z tego nie rozumiejÂąc, tylko dlatego, Âże ma sprawne palce.

ChcĂŞ prawdziwego Chopina.
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2021, 23:16:24 wysłane przez Neferet » Zapisane
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #160 : Październik 06, 2021, 23:35:08 »

Bardzo dziwia mnie wasze reakcje na gre Nehringa. Moze jest cos co wy slyszycie a czego ja nie slysze (lub odwrotnie).
Byc moze jestescie bardzo czuli na niuanse a ja nie (lub odwrotnie).
Wystep Nehringa byl skromny, nie przerysowany. Frazy, motywy, dynamika byly laczone po mistrzowsku. Nic nie odstawalo, nie wybuchalo naglym przyplywem energii. Artykulacja w pasazach niesamowicie czysta, szlachetna...Byc moze ja sobie sam cos dopisalem, czego nie bylo w jego grze. I o to wlasnie chodzi, by sluchacz mogl pobudzic swoja wyobraznie. Ponoc na tym polega przewaga ksiazki nad filmem (chociaz wole film). Wybaczcie moj zdecydowany sprzeciw dla waszych opinii.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #161 : Październik 06, 2021, 23:37:17 »

subiektywne podsumowanie czwartego dnia konkursu,
w II etapie chciaÂłbym posÂłuchaĂŚ:

1. Yasuko Furumi Japonia

2. Alexander Gadjiev WÂłochy / SÂłowenia

3. Eva Gevorgyan Rosja / Armenia

4. Yifan Hou Chiny

5. Alberto Ferro WÂłochy

6. Kaoruko Igarashi Japonia
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2021, 10:31:28 wysłane przez Casablanka » Zapisane
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #162 : Październik 06, 2021, 23:47:53 »

Bartku, myœle, ze niezale¿nie od mojej opinii, z racji konkursowych uwarunkowaù (Nehring jest zwyciêzca Konkursu Rubinsteina, wspó³pracuje z NIFC od lat) us³yszymy go graj¹cego w finale koncert

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #163 : Październik 06, 2021, 23:52:37 »

MĂłj program obowiÂązkowy na jutro:

Poziom konkursu taki, Âże aÂż zatyka. Jak to dobrze, Âże Kate Liu zaÂłapaÂła siĂŞ jeszcze na 2015 rok i normalniejsze czasy.

patrze na Twoje wybory, a dzisiaj wieczorem nic nie podrzucisz na jutro? 
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #164 : Październik 07, 2021, 00:01:10 »

Bartku, myœle, ze niezale¿nie od mojej opinii, z racji konkursowych uwarunkowaù (Nehring jest zwyciêzca Konkursu Rubinsteina, wspó³pracuje z NIFC od lat) us³yszymy go graj¹cego w finale koncert
Czyzbys sugerowal jakies kolesiostwo?
Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 18   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

kalinowatyper neder-live silverstar twistedgamers countrylife