Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 18   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - I etap  (Przeczytany 20928 razy)
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #165 : Październik 07, 2021, 00:03:29 »

U mnie dziœ doœÌ wybiórczo - dotar³em na czêœÌ popo³udniowej sesji, i mieliœmy okazje na ¿ywo zgodziÌ siê z Mozartem, ¿e po po³udniu w ucho wpad³ wspomniany wczeœniej 17-latek.

WidzĂŞ, Âże mam sporo zalegÂłoÂści do nadrobienia z poranka ... tylko kiedy?

Dobranoc
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #166 : Październik 07, 2021, 00:09:28 »

Ja nawet juÂż nie pytam. Wiem, Âże nie chcĂŞ tego.
PosÂłuchaÂłam jeszcze raz. Nie chcĂŞ 17-latki, ktĂłra gra niby 40-latka nic z tego nie rozumiejÂąc, tylko dlatego, Âże ma sprawne palce.

ChcĂŞ prawdziwego Chopina.
"ChcĂŞ prawdziwego Chopina " jest stwierdzeniem goÂłosÂłownym , by nie rzec bezsensownym.
...."Nie chcĂŞ 17-latki, ktĂłra gra niby 40-latka"....What are you talking about??..... Chociaz, moge cie zrozumiec...Mimo wszystko nie zgadzam sie z tym.

Neferet
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #167 : Październik 07, 2021, 00:14:50 »

Byc moze ja sobie sam cos dopisalem, czego nie bylo w jego grze. I o to wlasnie chodzi, by sluchacz mogl pobudzic swoja wyobraznie.

PozwolĂŞ siĂŞ nie zgodziĂŚ. Nie chodzi o to, Âżeby w wykonaniu nic nie byÂło tylko nasza wyobraÂźnia. Musi byĂŚ w nim to COÂŚ, ktĂłre wÂłaÂśnie zainspiruje tĂŞ naszÂą wyobraÂźniĂŞ. Inaczej po co w ogĂłle porĂłwnywaĂŚ pianistĂłw, po co konkursy, akademie muzyczne, lata pracy w ksztaÂłceniu muzyka? KaÂżdy mĂłgÂłby poruszyĂŚ naszÂą wyobraÂźniĂŞ i finito. Chyba nie o to chodzi.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #168 : Październik 07, 2021, 00:16:02 »

Czyzbys sugerowal jakies kolesiostwo?

Myœle, ¿e jurorzy, doceniaj¹c go i na Rubinsteinie, i na Chopinowskim 6 lat temu, s³ysz¹ go podobnie jak Ty. Nie wiem, swoj¹ drog¹, czy aby czêœÌ jurorów z Warszawy nie sêdziowa³a te¿ na Rubinsteinie. Jest to wartoœciowa pianistyka, o Balladzie pisa³em, ¿e mocno wyró¿nia³a siê; mam po prostu wra¿enie, ¿e s¹ od niego ciekawsi.

Gadijew, przes³uchujê go sobie z archiwum. Etiuda cis-moll (grana zamiast nokturnu) to jest MAJSTERSZTYK. Jedno z piêkniejszych wykonaù jakie s³ysza³em w ogóle! Lament, œpiew g³osów, prowadzonych w polifonii, wspaniale uwypuklony inn¹ dynamik¹, BARW¥, nawet delikatnym zró¿nicowaniem artykulacji. Ballada - co za architektonika, znajomoœÌ formy. Jaki¿ to intelektualny pianista. Nasuwa mi siê podobieùstwo z Andreasem Schiffem.
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2021, 00:26:23 wysłane przez Mozart » Zapisane

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #169 : Październik 07, 2021, 00:19:13 »

"ChcĂŞ prawdziwego Chopina " jest stwierdzeniem goÂłosÂłownym , by nie rzec bezsensownym.
...."Nie chcĂŞ 17-latki, ktĂłra gra niby 40-latka"....What are you talking about??..... Chociaz, moge cie zrozumiec...Mimo wszystko nie zgadzam sie z tym.

ograniczyÂłeÂś siĂŞ do tego jednego wersu? to masz pecha, poczytaj teÂż te wersy poprzedzajÂące .. nie jest to bez sensu
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #170 : Październik 07, 2021, 00:19:24 »

Mogê t¹ Etiudê cis-moll w wykonaniu S³oweùca przes³uchiwaÌ w nieskoùczonoœÌ.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #171 : Październik 07, 2021, 00:22:30 »

No có¿, z t¹ m³odziutk¹ Ev¹ to bêdzie ambaras do koùca Konkursu. Jeden z moich ulubionych krytyków, red. Puchalski (a s³ucha³em Ormianki w tym samym co on rzêdzie) jest ni¹ bardzo zafrapowany i wyczuwa w niej pe³n¹ szczeroœÌ. Czekajmy na kolejne etapy.

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #172 : Październik 07, 2021, 00:23:57 »

Uwaga, uwaga! proszĂŞ przygotowaĂŚ listy ok, 40 uczestnikĂłw, ktĂłrych widzimy w II etapie, to jest dobra zabawa, póŸniej wylejemy Âżale  Chichot

juÂż jutro ok. godz. 23:00 ogÂłoszenie listy tych z uczestnikĂłw, ktĂłrzy przejdÂą dalej ku naszej radoÂści, bÂądÂź zatrwoÂżeniu ..
Neferet
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #173 : Październik 07, 2021, 00:25:44 »

Wci¹¿ mam odruchy z fejsbuka. W³aœnie szuka³am jak tu lajka daÌ za odpowiedŸ.

DziĂŞki Casablanca za wyrĂŞczenie mnie w kwestii tej prawdziwoÂści. To ja juÂż siĂŞ nie bĂŞdĂŞ rozwodziĂŚ.

Dobranoc Wam! Jutro dzieĂą zalatany i jeszcze Chopin przecieÂż.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #174 : Październik 07, 2021, 00:27:31 »

Wci¹¿ mam odruchy z fejsbuka. W³aœnie szuka³am jak tu lajka daÌ za odpowiedŸ.

DziĂŞki Casablanca za wyrĂŞczenie mnie w kwestii tej prawdziwoÂści. To ja juÂż siĂŞ nie bĂŞdĂŞ rozwodziĂŚ.

Dobranoc Wam! Jutro dzieĂą zalatany i jeszcze Chopin przecieÂż.

. ale jutro teÂż Aimi Kobayashi  , dobranoc
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #175 : Październik 07, 2021, 00:27:49 »

Bartus, a Ty co myÂślisz o jej (Evy) I etapie? SÂłyszaÂłeÂś jÂą w eliminacjach?

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #176 : Październik 07, 2021, 00:33:24 »

PozwolĂŞ siĂŞ nie zgodziĂŚ. Nie chodzi o to, Âżeby w wykonaniu nic nie byÂło tylko nasza wyobraÂźnia. Musi byĂŚ w nim to COÂŚ, ktĂłre wÂłaÂśnie zainspiruje tĂŞ naszÂą wyobraÂźniĂŞ. Inaczej po co w ogĂłle porĂłwnywaĂŚ pianistĂłw, po co konkursy, akademie muzyczne, lata pracy w ksztaÂłceniu muzyka? KaÂżdy mĂłgÂłby poruszyĂŚ naszÂą wyobraÂźniĂŞ i finito. Chyba nie o to chodzi.

Piszesz "PozwolĂŞ siĂŞ nie zgodziĂŚ".., ale wlasnie sie zgodzilas...->"Musi byĂŚ w nim to COÂŚ, ktĂłre wÂłaÂśnie zainspiruje tĂŞ naszÂą wyobraÂźniĂŞ"....Tak, zgadzam sie. Wlasnie to COÂŚ wlaczylo moja wyobraznie.
Dobranoc
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #177 : Październik 07, 2021, 00:41:01 »

Bartus, a Ty co myÂślisz o jej (Evy) I etapie? SÂłyszaÂłeÂś jÂą w eliminacjach?

Dzisiaj grala swietnie Etiude a moll nr 4 i Scherzo. Druga etiuda byla dobra, ale nie az tak selektywna jak bym sobie tego  zyczyl. Pozostala czesc programu byla dosyc ciezka i grana zbyt duzym dzwiekiem.
W eliminacjach Eva bardziej mi sie podobala.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #178 : Październik 07, 2021, 00:45:06 »

CHELSEA GUO grala cudownie. Zwlaszcza etiude Ges dur.
Wspaniala pianistka i piekna kobieta.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #179 : Październik 07, 2021, 01:05:45 »

Nastepny wspanialy wystep - , SAAYA HARA.
Zwrocilem uwage na jej subtelny, lekki jak piorko ton. Czegos podobnego jeszcze nie slyszalem. Fraza, dostojnie mknie do przodu. Dzieki temu wszystkie elementy kompozycji ukladaja mi sie w sensowna calosc. Ktos moze zarzucic, ze nie ma dramatu, kopa, "duzej" emocji. Tylko po co ten dramat, kop,.. jak nie musi byc. Dlaczego krzyk ma byc lepszy od szeptu...
Cudowny wystep

Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 18   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers silverstar neder-live paktprzyjazni countrylife