Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 18   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - I etap  (Przeczytany 18967 razy)
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #165 : Pa¼dziernik 07, 2021, 00:03:29 »

U mnie dzi¶ do¶æ wybiórczo - dotar³em na czê¶æ popo³udniowej sesji, i mieli¶my okazje na ¿ywo zgodziæ siê z Mozartem, ¿e po po³udniu w ucho wpad³ wspomniany wcze¶niej 17-latek.

Widzê, ¿e mam sporo zaleg³o¶ci do nadrobienia z poranka ... tylko kiedy?

Dobranoc
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #166 : Pa¼dziernik 07, 2021, 00:09:28 »

Ja nawet ju¿ nie pytam. Wiem, ¿e nie chcê tego.
Pos³ucha³am jeszcze raz. Nie chcê 17-latki, która gra niby 40-latka nic z tego nie rozumiej±c, tylko dlatego, ¿e ma sprawne palce.

Chcê prawdziwego Chopina.
"Chcê prawdziwego Chopina " jest stwierdzeniem go³os³ownym , by nie rzec bezsensownym.
...."Nie chcê 17-latki, która gra niby 40-latka"....What are you talking about??..... Chociaz, moge cie zrozumiec...Mimo wszystko nie zgadzam sie z tym.

Neferet
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 21

« Odpowiedz #167 : Pa¼dziernik 07, 2021, 00:14:50 »

Byc moze ja sobie sam cos dopisalem, czego nie bylo w jego grze. I o to wlasnie chodzi, by sluchacz mogl pobudzic swoja wyobraznie.

Pozwolê siê nie zgodziæ. Nie chodzi o to, ¿eby w wykonaniu nic nie by³o tylko nasza wyobra¼nia. Musi byæ w nim to CO¦, które w³a¶nie zainspiruje tê nasz± wyobra¼niê. Inaczej po co w ogóle porównywaæ pianistów, po co konkursy, akademie muzyczne, lata pracy w kszta³ceniu muzyka? Ka¿dy móg³by poruszyæ nasz± wyobra¼niê i finito. Chyba nie o to chodzi.
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #168 : Pa¼dziernik 07, 2021, 00:16:02 »

Czyzbys sugerowal jakies kolesiostwo?

My¶le, ¿e jurorzy, doceniaj±c go i na Rubinsteinie, i na Chopinowskim 6 lat temu, s³ysz± go podobnie jak Ty. Nie wiem, swoj± drog±, czy aby czê¶æ jurorów z Warszawy nie sêdziowa³a te¿ na Rubinsteinie. Jest to warto¶ciowa pianistyka, o Balladzie pisa³em, ¿e mocno wyró¿nia³a siê; mam po prostu wra¿enie, ¿e s± od niego ciekawsi.

Gadijew, przes³uchujê go sobie z archiwum. Etiuda cis-moll (grana zamiast nokturnu) to jest MAJSTERSZTYK. Jedno z piêkniejszych wykonañ jakie s³ysza³em w ogóle! Lament, ¶piew g³osów, prowadzonych w polifonii, wspaniale uwypuklony inn± dynamik±, BARW¡, nawet delikatnym zró¿nicowaniem artykulacji. Ballada - co za architektonika, znajomo¶æ formy. Jaki¿ to intelektualny pianista. Nasuwa mi siê podobieñstwo z Andreasem Schiffem.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 07, 2021, 00:26:23 wys³ane przez Mozart » Zapisane

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #169 : Pa¼dziernik 07, 2021, 00:19:13 »

"Chcê prawdziwego Chopina " jest stwierdzeniem go³os³ownym , by nie rzec bezsensownym.
...."Nie chcê 17-latki, która gra niby 40-latka"....What are you talking about??..... Chociaz, moge cie zrozumiec...Mimo wszystko nie zgadzam sie z tym.

ograniczy³e¶ siê do tego jednego wersu? to masz pecha, poczytaj te¿ te wersy poprzedzaj±ce .. nie jest to bez sensu
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #170 : Pa¼dziernik 07, 2021, 00:19:24 »

Mogê t± Etiudê cis-moll w wykonaniu S³oweñca przes³uchiwaæ w nieskoñczono¶æ.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #171 : Pa¼dziernik 07, 2021, 00:22:30 »

No có¿, z t± m³odziutk± Ev± to bêdzie ambaras do koñca Konkursu. Jeden z moich ulubionych krytyków, red. Puchalski (a s³ucha³em Ormianki w tym samym co on rzêdzie) jest ni± bardzo zafrapowany i wyczuwa w niej pe³n± szczero¶æ. Czekajmy na kolejne etapy.

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #172 : Pa¼dziernik 07, 2021, 00:23:57 »

Uwaga, uwaga! proszê przygotowaæ listy ok, 40 uczestników, których widzimy w II etapie, to jest dobra zabawa, pó¼niej wylejemy ¿ale  Chichot

ju¿ jutro ok. godz. 23:00 og³oszenie listy tych z uczestników, którzy przejd± dalej ku naszej rado¶ci, b±d¼ zatrwo¿eniu ..
Neferet
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 21

« Odpowiedz #173 : Pa¼dziernik 07, 2021, 00:25:44 »

Wci±¿ mam odruchy z fejsbuka. W³a¶nie szuka³am jak tu lajka daæ za odpowied¼.

Dziêki Casablanca za wyrêczenie mnie w kwestii tej prawdziwo¶ci. To ja ju¿ siê nie bêdê rozwodziæ.

Dobranoc Wam! Jutro dzieñ zalatany i jeszcze Chopin przecie¿.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #174 : Pa¼dziernik 07, 2021, 00:27:31 »

Wci±¿ mam odruchy z fejsbuka. W³a¶nie szuka³am jak tu lajka daæ za odpowied¼.

Dziêki Casablanca za wyrêczenie mnie w kwestii tej prawdziwo¶ci. To ja ju¿ siê nie bêdê rozwodziæ.

Dobranoc Wam! Jutro dzieñ zalatany i jeszcze Chopin przecie¿.

. ale jutro te¿ Aimi Kobayashi  , dobranoc
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #175 : Pa¼dziernik 07, 2021, 00:27:49 »

Bartus, a Ty co my¶lisz o jej (Evy) I etapie? S³ysza³e¶ j± w eliminacjach?

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #176 : Pa¼dziernik 07, 2021, 00:33:24 »

Pozwolê siê nie zgodziæ. Nie chodzi o to, ¿eby w wykonaniu nic nie by³o tylko nasza wyobra¼nia. Musi byæ w nim to CO¦, które w³a¶nie zainspiruje tê nasz± wyobra¼niê. Inaczej po co w ogóle porównywaæ pianistów, po co konkursy, akademie muzyczne, lata pracy w kszta³ceniu muzyka? Ka¿dy móg³by poruszyæ nasz± wyobra¼niê i finito. Chyba nie o to chodzi.

Piszesz "Pozwolê siê nie zgodziæ".., ale wlasnie sie zgodzilas...->"Musi byæ w nim to CO¦, które w³a¶nie zainspiruje tê nasz± wyobra¼niê"....Tak, zgadzam sie. Wlasnie to CO¦ wlaczylo moja wyobraznie.
Dobranoc
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #177 : Pa¼dziernik 07, 2021, 00:41:01 »

Bartus, a Ty co my¶lisz o jej (Evy) I etapie? S³ysza³e¶ j± w eliminacjach?

Dzisiaj grala swietnie Etiude a moll nr 4 i Scherzo. Druga etiuda byla dobra, ale nie az tak selektywna jak bym sobie tego  zyczyl. Pozostala czesc programu byla dosyc ciezka i grana zbyt duzym dzwiekiem.
W eliminacjach Eva bardziej mi sie podobala.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #178 : Pa¼dziernik 07, 2021, 00:45:06 »

CHELSEA GUO grala cudownie. Zwlaszcza etiude Ges dur.
Wspaniala pianistka i piekna kobieta.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #179 : Pa¼dziernik 07, 2021, 01:05:45 »

Nastepny wspanialy wystep - , SAAYA HARA.
Zwrocilem uwage na jej subtelny, lekki jak piorko ton. Czegos podobnego jeszcze nie slyszalem. Fraza, dostojnie mknie do przodu. Dzieki temu wszystkie elementy kompozycji ukladaja mi sie w sensowna calosc. Ktos moze zarzucic, ze nie ma dramatu, kopa, "duzej" emocji. Tylko po co ten dramat, kop,.. jak nie musi byc. Dlaczego krzyk ma byc lepszy od szeptu...
Cudowny wystep

Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 18   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

neder-live animilkowo black-for silverstar mini-land