Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 15 16 [17] 18   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - I etap  (Przeczytany 18605 razy)
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #240 : Pa¼dziernik 08, 2021, 00:16:15 »

Ja placze!!
Placze rowniez za:
JOO-YEON KA
SAN JITTAKARN
ASAKI IWAI
SAAYA HARA

Hara sie posypa³a, ale trzy powy¿ej pe³na zgoda
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #241 : Pa¼dziernik 08, 2021, 00:19:42 »

.. idê siê upiæ, mam w lodówce jakiego¶ Komesa. Dobrej nocy wszystkim.
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #242 : Pa¼dziernik 08, 2021, 00:20:54 »

Ja mam wra¿enie, ze jury szuka przede wszystkim osobowo¶ci. Wszyscy wielcy piani¶ci z panteonu to by³y w³a¶nie wielkie osobowo¶ci - ci uto¿samiani z Chopinem, jak Rubinstein, Friedmann, Hofmann, a dzi¶ choæby Zimerman. Czy Martha jest szopenistk±? A wygra³a przecie¿ Konkurs. Tak samo Pollini. Czy szopenist± by³ Kapell, Rachmaninow? Pierwszy zostawi³ po sobie Sonatê h-moll i mazurki do zabrania na bezludn± wyspê, a drugi Sonatê b-moll, po wys³uchaniu której zbiera³em szczêkê z pod³ogi. Co oznacza szopenista? Zawieszê to w pró¿ni, bo odpowiedzi jednoznacznej nie ma.

Sprawa jest zatem z³o¿ona. A co do Konkursu - zobaczymy jak to siê potoczy dalej.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #243 : Pa¼dziernik 08, 2021, 00:23:19 »

ja piszê o Niej w kontek¶cie zwyciê¿czyni konkursu ..
ma to sens dalej ¶ledziæ?

Pawle, ja tez chyba jej nie chcê na I miejscu. Na dzi¶: na 75% NIE wygra. Tak to czujê

bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #244 : Pa¼dziernik 08, 2021, 00:23:55 »

co to za twór ta Eva Gevorgyan ??
to jest Chopinistka Co?  ?

Casablanka. Uspokoj sie. Nie badz niemily do Evy. Nie masz racji. Eva jest wybitna.

Zreszta kazdy (bez wyjatku) uczestnik 1 etapu to KLEJNOT LUDZKI wypelniony Talentem, Wrazliwoscia, Odwaga, Pracowitoscia.
Zyczyl bym sobie,. zeby  zazdrosny, wsciekly, chamowaty ludzki motloch  jakim jestesmy otoczeni mial chociaz 1% wartosci tych wspanialych artystow.
Neferet
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 21

« Odpowiedz #245 : Pa¼dziernik 08, 2021, 00:26:26 »

Nie mam pojêcia jak siê do tego odnie¶æ. Nie s³ucha³am po³owy wczoraj i po³owy dzisiaj. Z naszych panów na K ¿adnego, a s± trzej...

W³a¶ciwie dlaczego tak p³aczecie za Ol± ¦wigut?...
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #246 : Pa¼dziernik 08, 2021, 00:36:11 »

W³a¶ciwie dlaczego tak p³aczecie za Ol± ¦wigut?...

powiem Ci dlaczego, s³ucha³em jej na ¿ywo, gra³a razem z Wierciñskim i innymi uczestnikami tegorocznego konkursu,
to jak zagra³a, to by³a przepa¶æ, (nie trochê lepiej) - przepa¶æ, by³a Ola i d³ugo, d³ugo nic.
Sama sobie strzeli³a w kolano wybieraj±c teraz fortepian Fazioli, nie pokaza³a pe³ni swoich mo¿liwo¶ci,
proszê id¼cie na jej koncert, prze¿yjecie katarzis
dla mnie to by³ wstrz±s, ¿e kto¶ tak gra Chopina

w roku 2005 jury odrzuci³o z KCH Ingolfa Wundera,
wróci³ w 2010 (na szczê¶cie) po II nagrodê.
w tym 2005 prze¿y³em taki sam zawód jak obecnie
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 08, 2021, 00:38:45 wys³ane przez Casablanka » Zapisane
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #247 : Pa¼dziernik 08, 2021, 00:36:59 »

Witaj Kati.
Dziekujemy za liste. Sporo stukania w klawisze.  
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #248 : Pa¼dziernik 08, 2021, 00:40:03 »

Casablanka. Uspokoj sie. Nie badz niemily do Evy. Nie masz racji. Eva jest wybitna.

Zreszta kazdy (bez wyjatku) uczestnik 1 etapu to KLEJNOT LUDZKI wypelniony Talentem, Wrazliwoscia, Odwaga, Pracowitoscia.
Zyczyl bym sobie,. zeby  zazdrosny, wsciekly, chamowaty ludzki motloch  jakim jestesmy otoczeni mial chociaz 1% wartosci tych wspanialych artystow.

ok, Bartus, ceniê sobie Twoje uwagi
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #249 : Pa¼dziernik 08, 2021, 00:41:03 »

Nie ma Pana Hou, drugiego genialnego 17-latka z wczoraj. Jego ballada zrobi³a mnie wra¿enie. Jed Distler z Grammophone (bardzo go¶cia szanujê) okrzykn±³ go nawet rewelacj±. Ha ha.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #250 : Pa¼dziernik 08, 2021, 00:43:53 »

Gilotyna posz³a g³ównie po g³owach Chiñczyków, zauwa¿yli¶cie? Jury by³o natomiast ³askawe wobec Japoñczyków i Koreañczyków.

Neferet
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 21

« Odpowiedz #251 : Pa¼dziernik 08, 2021, 00:50:50 »

powiem Ci dlaczego, s³ucha³em jej na ¿ywo, gra³a razem z Wierciñskim i innymi uczestnikami tegorocznego konkursu,
to jak zagra³a, to by³a przepa¶æ, (nie trochê lepiej) - przepa¶æ, by³a Ola i d³ugo, d³ugo nic.
Sama sobie strzeli³a w kolano wybieraj±c teraz fortepian Fazioli, nie pokaza³a pe³ni swoich mo¿liwo¶ci,
proszê id¼cie na jej koncert, prze¿yjecie katarzis
dla mnie to by³ wstrz±s, ¿e kto¶ tak gra Chopina

£apiê, ¿e jako¶ Ciê poruszy³a, ale wci±¿ nie ³apiê czym.

S³ysza³am j± na ¿ywo wiele razy. Raz jeden uda³o jej siê mnie zainteresowaæ. Grali z Ksi±¿kiem polonezy Elsnera na cztery rêce, przy czym Ksi±¿ek robi³ za drugi plan i pewnie dlatego cokolwiek to by³o warte (zwa¿ywszy te¿ same te polonezy).

Nigdy jej Chopin nie by³ dla mnie katharsis. Na konkursie w 2018 by³am naprawdê zaskoczona, ¿e znalaz³a siê w finale. Sonatê po³o¿y³a kompletnie. To by³o co¶ poszatkowanego w drobiazg, a lewa rêka nie wiedzia³a co czyni prawa. Ze mn± dziwi³a siê po³owa widowni. Druga po³owa siê zachwyca³a. Oddaje to zreszt± punktacja sêdziów - u jednych mia³a minimum, a u innych maksimum...

No w³a¶nie - tak gra Chopina, czyli jak?

Naprawdê nic w niej nie widzê szczególnego... Sorry.

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 08, 2021, 00:54:21 wys³ane przez Neferet » Zapisane
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #252 : Pa¼dziernik 08, 2021, 08:00:08 »

Poniewa¿ Talon Smith przeszed³ dalej, przyznam siê, ¿e to on by³ tym pianist± na którego zwróci³am uwagê, g³ównie (choæ nie tylko) ze wzglêdu na
przepiêkny dzwiêk .Nie pamiêtam na którym z instrumentów gra³ (mo¿e to by³ ten "trudny" Steinway?)

Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #253 : Pa¼dziernik 08, 2021, 08:39:18 »

Szukajmy pozytywów: jest 8 Polaków i Japoñczyków  5  pianistów z W³och i Chin...pewnie bym zamieni³ Olê na Nehringa ale Ola mo¿e startowaæ za 4 lata😉 Pozdrawiam 💖
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #254 : Pa¼dziernik 08, 2021, 09:02:50 »

Lista dalej id±cych zawiera nazwiska, które typowa³am. Nie mogê wypowiedzieæ siê co do wszystkich artystów - tych którzy zostali w konkursie i tych którzy go po¿egnali- bo nie mia³am okazji wszystkich wys³uchaæ, natomiast zastanawiam siê co na tej li¶cie robi Michelle Candotti. Mo¿e s³ucha³am innego wystêpu? Nie wydaje siê, by w tym wypadku mog³a byæ to tylko kwestia tego, ¿e na sali koncertowej s³ychaæ inaczej.  Wydaj siê, ¿e byli arty¶ci, którzy zaprezentowali Chopina lepiej ni¿ ona. A mo¿e nie by³o... Jak napisa³am, nie mia³am okazji wys³uchaæ wszystkich.
Strony: 1 ... 15 16 [17] 18   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

kalinowatyper countrylife animilkowo mini-land paktprzyjazni