Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 15 16 [17] 18   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - I etap  (Przeczytany 20996 razy)
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #240 : Październik 08, 2021, 00:16:15 »

Ja placze!!
Placze rowniez za:
JOO-YEON KA
SAN JITTAKARN
ASAKI IWAI
SAAYA HARA

Hara sie posypaÂła, ale trzy powyÂżej peÂłna zgoda
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #241 : Październik 08, 2021, 00:19:42 »

.. idĂŞ siĂŞ upiĂŚ, mam w lodĂłwce jakiegoÂś Komesa. Dobrej nocy wszystkim.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #242 : Październik 08, 2021, 00:20:54 »

Ja mam wra¿enie, ze jury szuka przede wszystkim osobowoœci. Wszyscy wielcy pianiœci z panteonu to by³y w³aœnie wielkie osobowoœci - ci uto¿samiani z Chopinem, jak Rubinstein, Friedmann, Hofmann, a dziœ choÌby Zimerman. Czy Martha jest szopenistk¹? A wygra³a przecie¿ Konkurs. Tak samo Pollini. Czy szopenist¹ by³ Kapell, Rachmaninow? Pierwszy zostawi³ po sobie Sonatê h-moll i mazurki do zabrania na bezludn¹ wyspê, a drugi Sonatê b-moll, po wys³uchaniu której zbiera³em szczêkê z pod³ogi. Co oznacza szopenista? Zawieszê to w pró¿ni, bo odpowiedzi jednoznacznej nie ma.

Sprawa jest zatem zÂłoÂżona. A co do Konkursu - zobaczymy jak to siĂŞ potoczy dalej.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #243 : Październik 08, 2021, 00:23:19 »

ja piszĂŞ o Niej w kontekÂście zwyciĂŞÂżczyni konkursu ..
ma to sens dalej ÂśledziĂŚ?

Pawle, ja tez chyba jej nie chcĂŞ na I miejscu. Na dziÂś: na 75% NIE wygra. Tak to czujĂŞ

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #244 : Październik 08, 2021, 00:23:55 »

co to za twĂłr ta Eva Gevorgyan ??
to jest Chopinistka Co?  ?

Casablanka. Uspokoj sie. Nie badz niemily do Evy. Nie masz racji. Eva jest wybitna.

Zreszta kazdy (bez wyjatku) uczestnik 1 etapu to KLEJNOT LUDZKI wypelniony Talentem, Wrazliwoscia, Odwaga, Pracowitoscia.
Zyczyl bym sobie,. zeby  zazdrosny, wsciekly, chamowaty ludzki motloch  jakim jestesmy otoczeni mial chociaz 1% wartosci tych wspanialych artystow.
Neferet
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #245 : Październik 08, 2021, 00:26:26 »

Nie mam pojêcia jak siê do tego odnieœÌ. Nie s³ucha³am po³owy wczoraj i po³owy dzisiaj. Z naszych panów na K ¿adnego, a s¹ trzej...

WÂłaÂściwie dlaczego tak pÂłaczecie za OlÂą ÂŚwigut?...
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #246 : Październik 08, 2021, 00:36:11 »

WÂłaÂściwie dlaczego tak pÂłaczecie za OlÂą ÂŚwigut?...

powiem Ci dlaczego, sÂłuchaÂłem jej na Âżywo, graÂła razem z WierciĂąskim i innymi uczestnikami tegorocznego konkursu,
to jak zagra³a, to by³a przepaœÌ, (nie trochê lepiej) - przepaœÌ, by³a Ola i d³ugo, d³ugo nic.
Sama sobie strzeliÂła w kolano wybierajÂąc teraz fortepian Fazioli, nie pokazaÂła peÂłni swoich moÂżliwoÂści,
proszĂŞ idÂźcie na jej koncert, przeÂżyjecie katarzis
dla mnie to byÂł wstrzÂąs, Âże ktoÂś tak gra Chopina

w roku 2005 jury odrzuciÂło z KCH Ingolfa Wundera,
wrĂłciÂł w 2010 (na szczĂŞÂście) po II nagrodĂŞ.
w tym 2005 przeÂżyÂłem taki sam zawĂłd jak obecnie
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2021, 00:38:45 wysłane przez Casablanka » Zapisane
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #247 : Październik 08, 2021, 00:36:59 »

Witaj Kati.
Dziekujemy za liste. Sporo stukania w klawisze.  
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #248 : Październik 08, 2021, 00:40:03 »

Casablanka. Uspokoj sie. Nie badz niemily do Evy. Nie masz racji. Eva jest wybitna.

Zreszta kazdy (bez wyjatku) uczestnik 1 etapu to KLEJNOT LUDZKI wypelniony Talentem, Wrazliwoscia, Odwaga, Pracowitoscia.
Zyczyl bym sobie,. zeby  zazdrosny, wsciekly, chamowaty ludzki motloch  jakim jestesmy otoczeni mial chociaz 1% wartosci tych wspanialych artystow.

ok, Bartus, ceniĂŞ sobie Twoje uwagi
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #249 : Październik 08, 2021, 00:41:03 »

Nie ma Pana Hou, drugiego genialnego 17-latka z wczoraj. Jego ballada zrobi³a mnie wra¿enie. Jed Distler z Grammophone (bardzo goœcia szanujê) okrzykn¹³ go nawet rewelacj¹. Ha ha.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #250 : Październik 08, 2021, 00:43:53 »

Gilotyna posz³a g³ównie po g³owach Chiùczyków, zauwa¿yliœcie? Jury by³o natomiast ³askawe wobec Japoùczyków i Koreaùczyków.

Neferet
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #251 : Październik 08, 2021, 00:50:50 »

powiem Ci dlaczego, sÂłuchaÂłem jej na Âżywo, graÂła razem z WierciĂąskim i innymi uczestnikami tegorocznego konkursu,
to jak zagra³a, to by³a przepaœÌ, (nie trochê lepiej) - przepaœÌ, by³a Ola i d³ugo, d³ugo nic.
Sama sobie strzeliÂła w kolano wybierajÂąc teraz fortepian Fazioli, nie pokazaÂła peÂłni swoich moÂżliwoÂści,
proszĂŞ idÂźcie na jej koncert, przeÂżyjecie katarzis
dla mnie to byÂł wstrzÂąs, Âże ktoÂś tak gra Chopina

£apiê, ¿e jakoœ Ciê poruszy³a, ale wci¹¿ nie ³apiê czym.

S³ysza³am j¹ na ¿ywo wiele razy. Raz jeden uda³o jej siê mnie zainteresowaÌ. Grali z Ksi¹¿kiem polonezy Elsnera na cztery rêce, przy czym Ksi¹¿ek robi³ za drugi plan i pewnie dlatego cokolwiek to by³o warte (zwa¿ywszy te¿ same te polonezy).

Nigdy jej Chopin nie byÂł dla mnie katharsis. Na konkursie w 2018 byÂłam naprawdĂŞ zaskoczona, Âże znalazÂła siĂŞ w finale. SonatĂŞ poÂłoÂżyÂła kompletnie. To byÂło coÂś poszatkowanego w drobiazg, a lewa rĂŞka nie wiedziaÂła co czyni prawa. Ze mnÂą dziwiÂła siĂŞ poÂłowa widowni. Druga poÂłowa siĂŞ zachwycaÂła. Oddaje to zresztÂą punktacja sĂŞdziĂłw - u jednych miaÂła minimum, a u innych maksimum...

No wÂłaÂśnie - tak gra Chopina, czyli jak?

NaprawdĂŞ nic w niej nie widzĂŞ szczegĂłlnego... Sorry.

« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2021, 00:54:21 wysłane przez Neferet » Zapisane
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #252 : Październik 08, 2021, 08:00:08 »

Poniewa¿ Talon Smith przeszed³ dalej, przyznam siê, ¿e to on by³ tym pianist¹ na którego zwróci³am uwagê, g³ównie (choÌ nie tylko) ze wzglêdu na
przepiĂŞkny dzwiĂŞk .Nie pamiĂŞtam na ktĂłrym z instrumentĂłw graÂł (moÂże to byÂł ten "trudny" Steinway?)

Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #253 : Październik 08, 2021, 08:39:18 »

Szukajmy pozytywĂłw: jest 8 PolakĂłw i JapoĂączykĂłw  5  pianistĂłw z WÂłoch i Chin...pewnie bym zamieniÂł OlĂŞ na Nehringa ale Ola moÂże startowaĂŚ za 4 lata😉 Pozdrawiam 💖
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #254 : Październik 08, 2021, 09:02:50 »

Lista dalej idÂących zawiera nazwiska, ktĂłre typowaÂłam. Nie mogĂŞ wypowiedzieĂŚ siĂŞ co do wszystkich artystĂłw - tych ktĂłrzy zostali w konkursie i tych ktĂłrzy go poÂżegnali- bo nie miaÂłam okazji wszystkich wysÂłuchaĂŚ, natomiast zastanawiam siĂŞ co na tej liÂście robi Michelle Candotti. MoÂże sÂłuchaÂłam innego wystĂŞpu? Nie wydaje siĂŞ, by w tym wypadku mogÂła byĂŚ to tylko kwestia tego, Âże na sali koncertowej sÂłychaĂŚ inaczej.  Wydaj siĂŞ, Âże byli artyÂści, ktĂłrzy zaprezentowali Chopina lepiej niÂż ona. A moÂże nie byÂło... Jak napisaÂłam, nie miaÂłam okazji wysÂłuchaĂŚ wszystkich.
Strony: 1 ... 15 16 [17] 18   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni twistedgamers black-for animilkowo neder-live