Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Chopin
>
XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - II etap
Strony:
1
[
2
]
3
4
...
7
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - II etap (Przeczytany 11148 razy)
Neferet
Nowy u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 21
Odp: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - II etap
«
Odpowiedz #15 :
Pa¼dziernik 10, 2021, 12:40:41 »
Nie wiem, ale opieraj±c siê na regulaminie konkursu mo¿na wnioskowaæ, ¿e zachorowa³. Oby nie.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 953
Pawe³
«
Odpowiedz #16 :
Pa¼dziernik 10, 2021, 13:11:31 »
Cytat: fabura Pa¼dziernik 10, 2021, 11:58:14
Czy kto¶ wie dlaczego Marcin Wieczorek wyst±pi na sam koniec 2 etapu?
przedstawi³ L4
Bodek1
Ekspert
Wiadomo¶ci: 576
«
Odpowiedz #17 :
Pa¼dziernik 10, 2021, 15:18:36 »
Zauwa¿y³em, ¿e wiêkszo¶æ Azjatów pomija Mazurki w tym etapie...boj± siê z nimi zmierzyæ i chyba s³usznie 😉
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Pawe³
«
Odpowiedz #18 :
Pa¼dziernik 10, 2021, 15:26:27 »
II etap, drugi dzieñ przes³uchañ, sesja wieczorna.
.. przy s³abej sesji porannej szykuje siê wyj±tkowo mocna sesja wieczorana, .. Xu, Armellini .. wszyscy mocni
prowadz±cy: pan Piotr Krasnowolski.
(tê sesjê nadrabia³em w nocy, po trzecim dniu przes³uchañ, urodziny cioci by³y w niedzielê, bardzo udane
)
7.) Lingfei (Stephan)
Xie,
Chiny, fortepian Steinway nr 300, barkarola dobra, Walc As-dur - ma³o walca w walcu, potem by³o zamazanie dobrze, Ocena ** - (z du¿ym minusem).
8.) Zi
Xu,
Chiny, fortepian Steinway nr 479, - Woow! my¶la³em, ¿e On gorzej gra, w I etapie tu¿ przed wej¶ciem na scenê zagin±³ (podobno chcia³ siê wycofaæ) dobrze, ¿e zosta³. W balladzie przesadzi³ w negatywnym znaczeniu. ..a tak dobrze zacz±³ wystêp.
Xu - jeste¶ nierówny, scherzo chwilami nieziemsko dobre, by kilka taktów dalej popsuæ ca³y efekt, !!! ch³opie, graj spokojnie, bo spokojna Twoja twarz jest doskona³a.
i np. ballada i scherzo - ten sam ¶rodek wyrazu, tak jakby to by³ ten sam utwór. Spokojny Xu jest genialny, ten z ob³êdem w oczach - niestrawny. W polonezie tak Go ponios³o, ¿e zrobi³ idealn± ciufciê zamiast têtna koñskich kopyt. Konie tak nie drobni±!! Oceniam grê na ** (za spokojn± stronê ksiê¿yca).
9.) Piotr
Alexewicz,
Polska, fortepian Steinway 479, - pierwsze wej¶cie w polonez fis-moll i ja mam wra¿enie jakbym dot±d s³ucha³ utworów mono, a teraz jest przestronne stereo, tak du¿o wyci±ga z tekstu na ¶wiat³o. Do tej pory chyba nikt tak nie gra³. Jestem zachwycony gr± Piotra, to chyba jest gra na fina³. (.. i teraz mam zagwozdkê, bo ja siê tu przenoszê w czasie i jestem ju¿ po wys³uchaniu tego samego poloneza Evy Gevorgyan, i kto lepiej? ale ból ..) Piotr ma swój w³asny styl gry, ¿adnego efekciarstwa a la Osokins. Sama tre¶æ, ogrom tre¶ci. Oceniam Jego grê
godn± fina³u ***
Ps. (Rondo à la Mazur F-dur op. 5 - wisienka na torcie, s³yszê mojego Ingolfa, .. Ingolf lepszy
)
Przerwa.
10.) Leonora
Armellini,
W³ochy, fortepian Fazioli,
11.) JJ Jun Li
Bui,
Kanada, Kawai,
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 12, 2021, 01:01:52 wys³ane przez Casablanka
»
tuco82
Ekspert
Wiadomo¶ci: 529
«
Odpowiedz #19 :
Pa¼dziernik 10, 2021, 18:10:03 »
ZI XU
z Chin otworzy³ wystêp nokturnem 48/1 i potwierdzi³ moj± tezê, ¿e niezwykle trudno go zagraæ poprawnie, a szansê mia³, bo nie forsowa³ tempa od samego pocz±tku. Jedno z niewielu poprawnych wykonañ wrzucam dla porównania:
https://youtu.be/3caCSF6B52U?t=217
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #20 :
Pa¼dziernik 10, 2021, 19:24:05 »
Dopiero teraz zaczynam s³uchaæ. Od wczorajszej sesji porannej nie mia³am okazji nawet s³uchawek na uszy za³o¿yæ. Znów z odtworzenia muszê
Wrócê jeszcze do dnia wczorajszego zatem.
Neferet - nie napisa³am, ¿e nie podoba³y mi siê walce Kamila Pacholca. Przeciwnie, generalnie bardzo podoba mi siê jego gra. Opowiada i jego opowie¶æ jest - w odró¿nieniu od prezentacji Osokinsa - spójna, ma lekko¶æ i wdziêk. Natomiast nie wiem, czy walce to s± te kompozycje, które jury bêdzie premiowaæ. St±d moje obawy o jego los w III etapie.
Co do Osokinsa - s³ysza³am fragment wywiadu z nim. Fortepian nie brzmia³ mu jak oczekiwa³ cyt. "mo¿e to kwestia wilgotno¶ci powietrza". Mazurki gra bo je lubi i ci±gle czego¶ w nich szuka. I rzeczywi¶cie jego recital wygl±da³ jakby wci±¿ czego¶ szuka³. Z tym, ¿e w jego wypadku nie jest to komplement. S± arty¶ci poszukuj±cy i czasami te ich poszukiwania pozwalaj± nam odkryæ nowe muzyczne galaktyki w znanych ju¿ kompozycjach. Osokins za¶ jak Kozio³ek Mato³ek "po szerokim szuka ¶wiecie tego, co jest bardzo blisko".
Piotru¶ Alexewicz - piêknie! Rondo a la mazur cudeñko.
Bodek1
Ekspert
Wiadomo¶ci: 576
«
Odpowiedz #21 :
Pa¼dziernik 10, 2021, 22:44:34 »
No to dzisiaj Eleonora pozamiata³a ze swoim tanecznym, natchnionym, sensorycznym Chopinem ...nie¼le te¿ zaprezentowa³ siê Piotr Alexewicz. Trochê zmieni³a mi siê klasyfikacja po 2 etapie
1 T Pacolec i E Armellini
2 A Mun i P Alexewicz
3 Sz Nehring , Zi Xu , Wierciñski, E Ozel
Neferet
Nowy u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 21
«
Odpowiedz #22 :
Pa¼dziernik 11, 2021, 00:31:21 »
anelik - tak jako¶ zrozumia³am po wypowiedzi Twojej i Casablanki. Co do tego premiowania walców to racja...
Dzi¶ Armellini znowu zachwyci³a mnie swoim ekspresyjnym Chopinem. I to Fazioli tak mieni±ce siê pod jej palcami. Fina³ koniecznie.
Wierciñskiego nie s³ysza³am. Kto¶ wie jak wypad³?
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Pawe³
«
Odpowiedz #23 :
Pa¼dziernik 11, 2021, 10:00:57 »
Cytat: Neferet Pa¼dziernik 11, 2021, 00:31:21
tak jako¶ zrozumia³am po wypowiedzi Twojej i Casablanki. Co do tego premiowania walców to racja..
.. je¶li chodzi o Kamila Pacholca, to jest on na mojej li¶cie rezerwowej do III etapu. Walce na tle innych graj±cych okaza³y siê ca³kiem dobre. To jest bardzo muzykalny pianista i naprawdê nic do niego nie mam.
Okre¶li³bym to nawet tak, ¿e z tej m±ki, mo¿na by upiec lepszy chleb ni¿ z Nehringa.
W II etapie zrobiê sobie chyba tylko takie short-listy po 4 uczestników (4x4=16), pomy¶lê nad ca³o¶ci± i uzupe³niê o 4 miejsca.
Mam taki problem, ¿e ogrom materia³u do ogarniêcia jest niemo¿liwie du¿y. Jutro po po³udniu jadê na koncert i wieczór mi wypadnie, .. a jeszcze muszê nadrobiæ wczorajsz± sesjê popo³udniow±.
Jak ju¿ skoñczy siê konkurs, to chyba jako¶ go bêdê musia³ odreagowaæ.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Pawe³
«
Odpowiedz #24 :
Pa¼dziernik 11, 2021, 10:12:38 »
II etap, trzeci dzieñ przes³uchañ, sesja poranna.
prowadz±ca p. Marta Wrze¶niewska (³adna kreacja, brunetka, prosta sukienka w tonacji f-moll i jasny naszyjnik) poniewa¿ to siê zmienia, zwróci³em na to uwagê.
1) Michelle
Candotti,
W³ochy, Steinway nr 479, cudowny walc Es-dur, £adnie, mi siê podoba³o. ** + (z plusem
)
2.) Kai-Min
Chang,
Chiñskie Tajpej (Tajwan), Steinway nr 300, fajny go¶æ, fajny, nie da siê Go nie lubiæ, dobr± aurê roztacza, mo¿e ma szansê za³apaæ siê na mojego faworyta
tak jak bartus napisa³, s³ucha siê Go wy¶mienicie, to jest taka pogodna twarz Chopina, z nadziej±, w fantazji f-moll dotkn±³ najczulszej strony duszy - chcia³ i uda³o Mu siê .. Jestem na tak, bardzo na tak *** (ale uwaga!, nie by³ to tak piêkny Chopin jak u W³oszki, to by³ Chopin - przygoda ..)
3.) Xuehong
Chen
Chiny, Steinway 479, (wyje¿d¿am z domu, bêdê s³ucha³ w samochodzie) no wiêc, nie moja bajka, bardzo podoba³ mi siê Marche funèbre - taki sterylny, idealny, .. pó¼niej czeka³em na dziko¶æ i dosta³em s³odycz
(w finale). Poni¿ej oczekiwañ. *
Przerwa.
4.) Hyounglok
Choi,
Korea P³d. Bingo!, wys³ucha³em z 90% materia³u konkursowego, a tego pianisty nie s³ucha³em, ani w I etapie, ani teraz w II. .. a je¶li wygra konkurs?
nic nie mogê napisaæ. Mam konkursow± zagadkê.
5.) Federico
Gad Crema,
W³ochy, Fazioli, wielka zagwozdka z Gadem, s³ucha³em jak podsumowali go dziennikarze PR pr II Majchrowski i Su³ek (i nie wiem, czy to by³a p. Ró¿a, czy Klaudia (?) - przepraszam, przedstawia³a go¶ci (2x) a siebie nie.
No wiêc, zaczêli od naje¿d¿ania na Jego grê, a w miarê jak siê nakrêcali, coraz bardziej Go komplementowali. W koñcu wysz³o na to, ¿e chc± Go dalej s³uchaæ w kolejnych etapach.
Ja zg³aszam stanowcze votum separandi. Dosta³em rozstroju ¿o³±dka podczas Jego wystêpu.
Jego I etap bardzo mi siê podoba³ ..a II etap juz nie.
Oceniam Go na: mo¿e byæ * (ale to nie jest mój zawodnik)
Ps. je¶li szukacie nowo¶ci i kontrowersji w muzyce Chopina, to to jest to ten przypadek.
6.) Alberto
Ferro,
W³ochy, Steinway 300, podobno by³ nudny i przewidywalny, ja Go odebra³em bardzo dobrze. W czasie Jego gry ¶wiat wyda³ mi siê piêkny i przyjazny. Wszystko siê do mnie u¶miecha³o. To by³o piêkne. Ocena: **
Z trzech W³ochów w sesji porannej najbardziej podoba³a mi siê dziewczyna. I to jest zaskoczenie, bo w I etapie Jej gra, nie za bardzo przypad³a mi do gustu.
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 11, 2021, 17:03:54 wys³ane przez Casablanka
»
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
«
Odpowiedz #25 :
Pa¼dziernik 11, 2021, 10:49:15 »
Michelle Candotti - REWELKA!!!
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #26 :
Pa¼dziernik 11, 2021, 10:51:02 »
Armelini- wczoraj przekombinowala w rubatach. Mimo wszystko swietna, but not mu choice
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #27 :
Pa¼dziernik 11, 2021, 10:52:21 »
P Alexewicz - bardzo czytelny. Swietnie operuje pedalem. Nie zamula. Moim zdaniem - final
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #28 :
Pa¼dziernik 11, 2021, 10:55:17 »
Cytat: Casablanka Pa¼dziernik 10, 2021, 10:06:06
II etap, drugi dzieñ przes³uchañ, sesja poranna.
prowadz±ca : Monika
Orze³
- najlepsza prowadz±ca ever (Philippe Giusiano - jak Ona to powiedzia³a ..bajka)
3.) Yutong
Sun,
Chiny, fortepian Steinway nr 479, polonez mnie intryguje, chwilami jest niebiañsko dobry, sam wstêp do poloneza - idea³. On te¿ gra forte i potrafi "przywaliæ" a tu nie mam takich "negatywnych" odczuæ jak u poprzednika. Tu forte z czego¶ wynika, ma sens. W scherzu te¿ jest obok czasu (czy kto¶ to na konkursie dobrze zagra³?
) Barwowo, bardzo ³adnie, Ocena **
Pelna zgoda. Polonez wyjatkowo swietny
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #29 :
Pa¼dziernik 11, 2021, 10:58:00 »
Cytat: Casablanka Pa¼dziernik 11, 2021, 10:00:57
.. je¶li chodzi o Kamila Pacholca, to jest on na mojej li¶cie rezerwowej do III etapu. Walce na tle innych graj±cych okaza³y siê ca³kiem dobre. To jest bardzo muzykalny pianista i naprawdê nic do niego nie mam.
Okre¶li³bym to nawet tak, ¿e z tej m±ki, mo¿na by upiec lepszy chleb ni¿ z Nehringa.
Co sie uwziales na tego Nehringa.
Strony:
1
[
2
]
3
4
...
7
Do góry
Drukuj