Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 5 6 [7]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - II etap  (Przeczytany 11143 razy)
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #90 : Pa¼dziernik 12, 2021, 22:10:22 »

tym razem nie mam zawodu, gorzej jak kto¶ z tej ósemki do fina³u nie wejdzie.

Dobranoc wszystkim, dzisiaj jest okazja nadrobiæ zaleg³o¶ci w ¶nie.  Chichot

Spotykamy siê w III etapie.
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #91 : Pa¼dziernik 12, 2021, 22:11:38 »

Szkoda Talona, ale przepraszam - nie Osokinsa. Nie ¿a³ujê, ¿e przepad³. Nie chcia³am s³uchaæ go dalej.  Darujcie mi, wiem ¿e s³yszycie go inaczej.
Dobrej nocy

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #92 : Pa¼dziernik 12, 2021, 22:17:44 »

jeden dopisek, ale dla mnie wa¿ny, bo bardzo emocjonalnie prze¿y³em Jego wystêp:

Mateusz Krzy¿owski - jednak Go pu¶cili.

Bardzo siê z tego cieszê. Je¶li w III etapie bêdzie sadzi³ tyle pomy³ek ...

Dobranoc jeszcze raz.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #93 : Pa¼dziernik 12, 2021, 22:34:14 »

¯al mi Vieta, ale rozumiem, ¿e w drugim etapie posz³o mu nieco s³abiej ni¿ w poprzednich. Z drugiej strony faktycznie, wiêkszo¶æ naszych "topów"
jednak przesz³a dalej, wiêc trudno tu mieæ o ten werdykt du¿e pretensje.

Przy bardzo przyzwoicie wykonywanej przez Hyuka Lee sonacie b-moll pojawia³y siê komentarze, ¿e je¶li nie pójdzie dalej,
przynajmniej bêdzie mia³ tê satysfakcjê, ¿e pokaza³ ¶wiatu swoj± sonatê Lubiê go, ale te¿ my¶la³am, ¿e mo¿e siê nie zmie¶ci. A tu przeszed³ on,
a nie przeszed³ Osokins... Szok I jest te¿ Sumino, który te¿ zaciekawi³ mnie w pierwszym etapie, a potem nie starczy³o mi na niego czasu.

Mateusza, przyznajê, te¿ nie s³ucha³am, jako¶ mi umkn±³, ale nadrobiê.

Dobrej nocy.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 12, 2021, 22:36:32 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #94 : Pa¼dziernik 13, 2021, 06:25:02 »

Khozyainov'owi ¿yczê w III etapie opanowania (ograniczenia) si³y fizycznej brzmienia, szczególnie w akompaniamencie akcentuj±co-rytmicznym lewej rêki. Wtedy powinno byæ 1. miejsce.

Na jego kanale YT us³yszymy nagrania niemal** wszystkich utworów Chopina (**wszystkie te napisane wy³±cznie na fortepian, a wiêc brak koncertów, pie¶ni, sonaty op. 65, etc.). Naprawdê odwali³ tam kawa³ dobrej roboty (podobno to efekt estradowego lockdown'u covid Chichot ). St±d te¿ bogaty repertuar, który przygotowa³ na II etap, bodaj¿e 8 utworów, w tym nieobowi±zkowe (jeszcze) mazurki. Có¿... mia³ z czego wybieraæ 

Coraz bardziej wierzê w tego pianistê, w jego techniczn± nienaganno¶æ, swoist± prostotê wykonañ, stabilno¶æ rytmiczn±, i pewno¶æ siebie przy instrumencie.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #95 : Pa¼dziernik 13, 2021, 10:30:15 »

To mamy w kolejnym etapie 6 Naszych, 5 Japoñczyków, 3 W³ochów, po 2 Rosjan, Kanadyjczyków  i Koreañczyków, Hiszpana,  Chiñczyka i z USA. Moimi faworytami s± Kola, Eva lub Bruce...ale jeszcze 2 etapy. Faworytem do Nagrody Publiczno¶ci jest raczej Martin😉 Pozdrawiam
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #96 : Pa¼dziernik 13, 2021, 11:01:29 »

Co z sonat± op. 4? Dawniej by³a wykonywana, co prawda rzadko, ale jednak. Nawet w regulaminie Konkursu z 2010 r. istnia³a mo¿liwo¶æ wyboru tego utworu.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #97 : Pa¼dziernik 13, 2021, 23:34:05 »

Ods³ucha³em wczorajsze recitale...có¿  to by³a za koñcówka 2 etapu, a wystêp Bruce Liu magiczny, fantastyczny🤩 Zacz±³  Rondem a la Mazur - wcze¶niej go gra³ Arsenii Mun. Rosjanin go zagra³ w b³yskotliwym Chopinowskim stylu brillant natomiast Kanadyjczyk w stylu impresjonistycznym z pe³n± palet± barw ¶wiat³a blasku-bajecznie, Genialnie...wg mnie zagra³ te¿ najlepiej  Poloneza Es z fantazj±, wirtuozeri± finezj± ...Dla mnie to Faworyt konkursu...Ju¿  nie mogê siê doczekaæ Mazurków w jego wykonaniu. Podoba³ mi siê bardzo Polonez fis w wykonaniu Jakuba i As grany przez Hyoka Lee ( Kola gra³ go w zbyt wonym tempie jak na Poloneza). Koreañczyk wykona³ niesamowicie trudny recital jak Seong 6 lat temu z podobn± dramaturgi±, patosem, brawur±...ale to ju¿ by³o a takiego pianisty jak BRUCE nie s³ysza³em...Pozdrawiam
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #98 : Pa¼dziernik 14, 2021, 00:06:28 »

Ods³ucha³em wczorajsze recitale...có¿  to by³a za koñcówka 2 etapu, a wystêp Bruce Liu magiczny, fantastyczny🤩 Zacz±³  Rondem a la Mazur - wcze¶niej go gra³ Arsenii Mun.

jeszcze przynajmniej dwa wykonania Ronda a la Mazur w II etapie pamiêtam - genialne Kyohei Sorita - z fantastycznym mazurem i nasz Piotr Alexewicz, ka¿de wykonanie by³o inne. Ka¿de ¶wietne.
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #99 : Pa¼dziernik 14, 2021, 00:24:30 »

Zgadzam siê z Bodkiem. Ja po wczorajszym recitalu Bruce’a zaniemówi³em. Walc As-dur powinien dostaæ nagrodê za najlepszy walc w czasie ca³ego konkursu, pierwiastek taneczny wtopiony w wirtuozeriê niemal jak u Józefa Hofmana! Polonez Es-dur zjawiskowy, nikt nie zagra³ go w Warszawie z wiêkszym blaskiem, opalizowaniem, a przy tym kapitalnie uwypuklaj±c jego taneczno¶æ - ale czy mo¿e byæ inaczej, je¶li gra go uczeñ Dang Thai Sona, którego wykonanie op. 22 jest jednym z najlepszych w dziejach fonografii? Zwrócili¶cie uwagê na technikê gry 3 pierwszych palców prawej rêki przypominaj±c± Martê Argerich?

Liu po 2 etapach konkursu jest moim faworytem do I nagrody. Nie jest jeszcze byæ mo¿e artyst± totalnym, pe³nym, bo czasem wkrada siê w jego grê pewna neurotyczno¶æ i brak kontroli, ale on po prostu ka¿d± fraz± opowiada historiê - i jest w tym niezwykle autentyczny.

bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #100 : Pa¼dziernik 14, 2021, 10:22:16 »

Bardzo kibicuje Szymonowi. Z nerwow nie slucham juz na zywo. Bedzie jak bedzie. Kolosalna presja psychiczna nie tylko dla Szymka.
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #101 : Pa¼dziernik 14, 2021, 10:34:44 »

Niezbyt przychylna atmosfera wokol Nehringa wsrod polskiej spolecznosci nie pomaga. Szkoda, ze jestesmy tacy nieprzyjazni wobec samych siebie
Strony: 1 ... 5 6 [7]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife mini-land kalinowatyper black-for animilkowo