Kurier Szafarski

Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 7   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - II etap  (Przeczytany 11247 razy)
bartus
Ekspert

Wiadomoci: 2896

« Odpowiedz #30 : Padziernik 11, 2021, 11:04:01 »

Osokins na nie. Nie, nie i jeszcze raz nie! Polonez nie by³ genialny tylko ¶mieszny. Jakie¶ podskoki w kisielu, a nie polonez. Nie negujê jego umiejêtno¶ci pianistycznych ani talentu, jednak nie rozumie albo (co chyba bli¿sze prawdy) nawet nie próbuje go zrozumieæ, bo nie o to mu chodzi. Nic siê nie zmieni³ przez te sze¶æ lat.

Polonez-fantazja Nehringa zupe³nie niez³y jednak nadal nie wiem czy nadejdzie taki dzieñ, ¿e porwie mnie czym¶ ten pianista.

To byla paskudna uwaga. Przedstawilas tego wspanialego artyste jako klauna niezdarnie tanczacego w kisielu.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #31 : Padziernik 11, 2021, 11:11:26 »

Zdecydowanie wole Steinway'a niz Fizoli, Yamahe, czy Kawai.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #32 : Padziernik 11, 2021, 11:13:43 »

Chopin to muzyka salonowa. POWINNO sie go grac jak u cioci na imieninach. BTW, Casablanka pozdrow ciocie.
POWINNO, nie oznacza, ze sie MUSI.
« Ostatnia zmiana: Padziernik 11, 2021, 11:20:35 wysane przez bartus » Zapisane
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #33 : Padziernik 11, 2021, 11:14:20 »

Nie przepadam za Chopinem EKSTREMALNYM na ostrzu noza
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomoci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #34 : Padziernik 11, 2021, 11:18:18 »

Co sie uwziales na tego Nehringa.

nie uwzi±³em siê, jest biedny, bo czy chcia³, czy nie chcia³ sta³ siê jakim¶ punktem odniesienia,
Wiem, ¿e bêdzie na 100% w finale, a mo¿e nawet w pierwszej trójce,
wiêc nie ma, ¿e boli, wymagam od niego 3x wiêcej ni¿ od pozosta³ych.

a On na moje nieszczê¶cie jest wyj±tkowo pow¶ci±gliwy w okazywaniu emocji 
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #35 : Padziernik 11, 2021, 11:18:47 »

Bardzo przyjemnie sie slucha pana KAI-MIN CHANG. Obecnie wole przezycia umiarkowane, od "epickich", chociaz nie rezygnuje z elementu uniesienia i wzruszenia. Ale musi byc wlaswciwa dawka dla mnie.
Mimo wszystko, nadal lubie perfekcyjne trafianie w klawisze.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #36 : Padziernik 11, 2021, 11:23:10 »

Bardzo przyjemnie sie slucha pana KAI-MIN CHANG. Obecnie wole przezycia umiarkowane, od "epickich", chociaz nie rezygnuje z elementu uniesienia i wzruszenia. Ale musi byc wlaswciwa dawka dla mnie.
Mimo wszystko, nadal lubie perfekcyjne trafianie w klawisze.

pe³na zgoda, i teraz ad. Nehringa, On w³a¶nie ma tê bazê, podstawê, na tym mo¿na wszystko budowaæ, jest pod tym wzglêdem pianist± doskona³ym.

..da³by trochê smaczków, sêp jeden  Chichot
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #37 : Padziernik 11, 2021, 17:10:31 »

II etap, trzeci dzieñ przes³uchañ, sesja wieczorna.

prowadz±cy p. Piotr Wojciechowski (garnitur w tonacji F-dur)

7.) Yasuko Furumi, Japonia, Steinway 479, wysz³a chyba nie do koñca skupiona, na dzieñ dobry fortepian postawi³ siê okoniem, by³o co¶ z brzemieniem nie tak .. (polonez fis-moll), po czym nast±pi³a ekstremalnie du¿a luka pamiêciowa. Mam wra¿enie, ¿e pomimo, ¿e jest to dopiero pocz±tek jej wystêpu, sprawa awansu jest ju¿ przes±dzona.. a szkoda, I etap mia³a ¶wietny. Walc, ³adna fraza, pod koniec niepotrzebnie podgoni³a. W barkaroli do¿o przestrzeni i kolorów, ma³o falowania, chwilami nie do ud¼wigniêcia. Furumi, wybacz mi, bardzo liczy³em na Twój wystêp. Ocena * (z ciê¿kim sercem)

8.) Alexander Gadjiev, W³ochy/S³owenia, Kawai, po tym, co ju¿ teraz s³yszê to jest dla mnie kandydat do fina³u.

Kochaæ, albo nienawidziæ, - ja jestem z tych - kochaæ!

9.) Avery Gagliano, USA, Steinway nr 300, Pani Gagliano Chopina gra cudownie, tylko, co z tego? przynudzi³a w I etapie i teraz nie jest inaczej. Kota te¿ mo¿na zag³askaæ. **

Przerwa:

p. Wojciechowski ma ¶wietny angielski, chyba ³ykn±³ helu przed zapowiedzi±. 

10.) Martín García García, Hiszpania, Fazioli, bardzo muzykalny cz³owiek, ale druga Gagliano, gra dla grania, Yasuko, to siê chocia¿ myli³a (i co¶ siê dzia³o). Nudziarz z Niego. Lewa rêka - pum, pum, ..pum pum, x 1000. I tak chyba bêdzie do koñca. (Sorry Winetou * - nieaktualne).

Ooo! ³adne Scherzo b-moll - ale zaskoczy³ ! plus bonus w postaci nucenia na g³os - To jest super! Tu mnie masz, wyci±gn±³e¶ ocenê  Chichot
Ocena ** Amerykanka by³a za s³odka, Garcia doda³ smaczek. (koñcówka scherza trochê karytkaturalna)

Polonez egzotyczny - biegano-chodzony. No nie, bo Ci znowu obni¿ê !!!!  Garcia - Ty nicponiu, zapisz siê na lekcje tañca. Studniówek nie ma w Hiszpanii?  !!!!

---------------------------------------

i danie dnia ..

11.) Eva Gevorgyan, Rosja/Armenia, Steinway nr 479,

Bo¿e! co za cudowna! sukienka, powinna j± sobie zostawiæ na fina³, albo na koncert laureatów. PRZE¦LICZNA!
(.. a i tak uwa¿am, ¿e ta dziewczyna (hostessa (?) stoj±ca w korytarzyku miêdzy garderob±, a wej¶ciem na schody prowadz±ce na scenê powinna promowaæ ca³y Konkurs Chopinowski. Przed wej¶ciem Evy chyba jej nie by³o, przecie¿ nie mo¿na przyæmiæ gwiazdy wieczoru  Chichot)

Tylko s³ucham, staram siê nie patrzeæ.

..no walce to Jej siê uda³y.

My¶la³em, ¿e ju¿ nic nie dopiszê, ale ten mazurek w polonezie - Eva - rozbi³a¶ bank! .. i jak jej nie lubiæ? no nie da siê !!!
Ekstremalnie !!! piêkny polonez fis-moll.

Czapki z g³ów!

Ocena: wszystko wskazuje na to, ¿e bêdziemy s³uchaæ sonaty. ****

----------------------------------------------------------------------------

hahaha w TVP Kultura jad± po Niej ... hahahaha, ale numer! wszystkich zawsze chwal±, a Evê po rewelacyjnie dobrym wystêpie gani± !! Chyba ¼le s³yszê  !!!

« Ostatnia zmiana: Padziernik 11, 2021, 21:53:12 wysane przez Casablanka » Zapisane
Mozart
Ekspert

Wiadomoci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #38 : Padziernik 11, 2021, 18:32:37 »

Gadijev by³ zdenerwowany, eh, jak niepotrzebne te omskniêcia palców w polonezie czy balladzie. To jest wspania³y pianista. Wybitny. Od pierwszego etapu pokazuje g³êbok± analizê tekstu, zarazem rozpala emocje na scenie. Laureat?

anelik
Ekspert

Wiadomoci: 544

« Odpowiedz #39 : Padziernik 11, 2021, 19:35:52 »

Ranek - sama nie wiem. Mo¿e nat³ok zajêæ w¶ród których s³ucha³am porannej sesji sprawi³, ¿e jako¶ tak ¶rednio odebra³am poszczególne recitale. Trochê b³êdów, trochê interpretacji hm... jako¶ nie bardzo trafionyvh. Polonez fantazja we w³oskim wydaniu Federico - ani polonez ani fantazja. Zapamiêta³am go z eliminacji, tak¿e z I etapu. Teraz - sama nie wiem. Chyba jestem na nie.

Popo³udnie ciekawsze. Znów Polonez fantazja - nie "wessa³" mnie emocjonalnie. Sama nie wiem czy Yusuko Furumi powinna przej¶æ dalej. Gadijew chyba te¿ nie bez drobnych b³êdów ale w jaki¶ sposób przykuwa moj± uwagê, budzi ciekawo¶æ ale  nie zachwyt. Avery - polonez nie do koñca siê uda³.

Wczorajszy wieczór by³ piêkny. I Piotr Alexewicz i Leonora Armelini i II Jun Li Bui - chcia³abym s³uchaæ ich dalej.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #40 : Padziernik 11, 2021, 19:38:35 »

Wczorajszy wieczór by³ piêkny. I Piotr Alexewicz i Leonora Armelini i II Jun Li Bui - chcia³abym s³uchaæ ich dalej.

.. ja to dzisiaj w nocy nadrobiê (a jutro wstajê o 6:00), s³ucha³em komentarzy redaktorów w II pr. PR - byli pijani szczê¶ciem i tak rozemocjonowani

.. tak, ¿e muszê !!
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #41 : Padziernik 11, 2021, 20:12:44 »

GARCÍA GARCÍA jest wspanialym pianista, ale robi za duzo nietrafien. Sa male omksniecia. Mnie nie przeszkadzaja, ale troche za duzo jak na wejscie do finalu.
Polonez zagral przepieknym dzwiekiem. Pelnym, witalnym. Natomiast nie podobalo mi sie wstrzymywanie tempa i kombinowanie z fraza, ktora co chwile opoznial. Stracilem zatem cuga w tempie.
Wyobrazilem sobie galopujacego, dumnego konia, ktory utyka i traci szybkosc
« Ostatnia zmiana: Padziernik 11, 2021, 20:14:28 wysane przez bartus » Zapisane
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #42 : Padziernik 11, 2021, 20:48:59 »

Eva wykosila. Swieza krew. Bez ¡..Ê..Prosto i autentycznie, czyli niezbyt dojrzale z racji wieku i to mi sie wlasnie podobalo.
Poza tym panuje nad instrumentem bez problemu. FINAL..

Mozart
Ekspert

Wiadomoci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #43 : Padziernik 11, 2021, 21:09:41 »

Ewa. Kanciasty, twardy Chopin. Oczywi¶cie jest klas± sam± dla siebie, ale mia³em wra¿enie, ¿e oto wybitnie, ba, genialnie zdolna dziewczyna gra tak jak kaza³a jej pani profesor. W I etapie s³uchaj±c na sali - zachwyt, dzi¶ nieco niedojrza³e, „zaprogramowane” z góry, ma³o wnosz±ce do mojego postrzegania Chopina granie. Dzi¶ bez barw, które by³y obecne ostatnio, d¼wiêk za to niestety jednowymiarowy (silne, wrêcz „ubite” fortissimo, p³askie piano).
« Ostatnia zmiana: Padziernik 11, 2021, 21:13:08 wysane przez Mozart » Zapisane

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #44 : Padziernik 11, 2021, 21:13:03 »

Ewa. Kanciasty, twardy Chopin. Oczywi¶cie jest klas± sam± dla siebie, ale mia³em wra¿enie, ¿e oto wybitnie, ba, genialnie zdolna dziewczyna gra tak jak kaza³a jej pani profesor. W I etapie s³uchaj±c na sali - zachwyt, dzi¶ nieco niedojrza³e, „zaprogramowane” z góry, ma³o wnosz±ce do mojego postrzegania Chopina granie.

na pocz±tku faktycznie by³o agresywnie i kanciasto, potem walce,
nie by³o ju¿ kanciasto,
a polonez? przecie¿ tam by³o takie bogactwo, jakiego w ¿yciu nie s³ysza³em !!!!
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 7   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar twistedgamers mini-land black-for countrylife