Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 5 6 [7]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - II etap  (Przeczytany 12669 razy)
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #90 : Październik 12, 2021, 22:10:22 »

tym razem nie mam zawodu, gorzej jak ktoÂś z tej Ăłsemki do finaÂłu nie wejdzie.

Dobranoc wszystkim, dzisiaj jest okazja nadrobiĂŚ zalegÂłoÂści w Âśnie.  Chichot

Spotykamy siĂŞ w III etapie.
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #91 : Październik 12, 2021, 22:11:38 »

Szkoda Talona, ale przepraszam - nie Osokinsa. Nie ÂżaÂłujĂŞ, Âże przepadÂł. Nie chciaÂłam sÂłuchaĂŚ go dalej.  Darujcie mi, wiem Âże sÂłyszycie go inaczej.
Dobrej nocy

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #92 : Październik 12, 2021, 22:17:44 »

jeden dopisek, ale dla mnie waÂżny, bo bardzo emocjonalnie przeÂżyÂłem Jego wystĂŞp:

Mateusz KrzyÂżowski - jednak Go puÂścili.

Bardzo siĂŞ z tego cieszĂŞ. JeÂśli w III etapie bĂŞdzie sadziÂł tyle pomyÂłek ...

Dobranoc jeszcze raz.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #93 : Październik 12, 2021, 22:34:14 »

¯al mi Vieta, ale rozumiem, ¿e w drugim etapie posz³o mu nieco s³abiej ni¿ w poprzednich. Z drugiej strony faktycznie, wiêkszoœÌ naszych "topów"
jednak przeszÂła dalej, wiĂŞc trudno tu mieĂŚ o ten werdykt duÂże pretensje.

Przy bardzo przyzwoicie wykonywanej przez Hyuka Lee sonacie b-moll pojawiaÂły siĂŞ komentarze, Âże jeÂśli nie pĂłjdzie dalej,
przynajmniej bĂŞdzie miaÂł tĂŞ satysfakcjĂŞ, Âże pokazaÂł Âświatu swojÂą sonatĂŞ LubiĂŞ go, ale teÂż myÂślaÂłam, Âże moÂże siĂŞ nie zmieÂści. A tu przeszedÂł on,
a nie przeszedÂł Osokins... Szok I jest teÂż Sumino, ktĂłry teÂż zaciekawiÂł mnie w pierwszym etapie, a potem nie starczyÂło mi na niego czasu.

Mateusza, przyznajê, te¿ nie s³ucha³am, jakoœ mi umkn¹³, ale nadrobiê.

Dobrej nocy.
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2021, 22:36:32 wysłane przez Aleksias » Zapisane
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #94 : Październik 13, 2021, 06:25:02 »

Khozyainov'owi ÂżyczĂŞ w III etapie opanowania (ograniczenia) siÂły fizycznej brzmienia, szczegĂłlnie w akompaniamencie akcentujÂąco-rytmicznym lewej rĂŞki. Wtedy powinno byĂŚ 1. miejsce.

Na jego kanale YT usÂłyszymy nagrania niemal** wszystkich utworĂłw Chopina (**wszystkie te napisane wy³¹cznie na fortepian, a wiĂŞc brak koncertĂłw, pieÂśni, sonaty op. 65, etc.). NaprawdĂŞ odwaliÂł tam kawaÂł dobrej roboty (podobno to efekt estradowego lockdown'u covid Chichot ). StÂąd teÂż bogaty repertuar, ktĂłry przygotowaÂł na II etap, bodajÂże 8 utworĂłw, w tym nieobowiÂązkowe (jeszcze) mazurki. Có¿... miaÂł z czego wybieraĂŚ 

Coraz bardziej wierzê w tego pianistê, w jego techniczn¹ nienagannoœÌ, swoist¹ prostotê wykonaù, stabilnoœÌ rytmiczn¹, i pewnoœÌ siebie przy instrumencie.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #95 : Październik 13, 2021, 10:30:15 »

To mamy w kolejnym etapie 6 Naszych, 5 JapoĂączykĂłw, 3 WÂłochĂłw, po 2 Rosjan, KanadyjczykĂłw  i KoreaĂączykĂłw, Hiszpana,  ChiĂączyka i z USA. Moimi faworytami sÂą Kola, Eva lub Bruce...ale jeszcze 2 etapy. Faworytem do Nagrody PublicznoÂści jest raczej Martin😉 Pozdrawiam
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #96 : Październik 13, 2021, 11:01:29 »

Co z sonat¹ op. 4? Dawniej by³a wykonywana, co prawda rzadko, ale jednak. Nawet w regulaminie Konkursu z 2010 r. istnia³a mo¿liwoœÌ wyboru tego utworu.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #97 : Październik 13, 2021, 23:34:05 »

OdsÂłuchaÂłem wczorajsze recitale...có¿  to byÂła za koĂącĂłwka 2 etapu, a wystĂŞp Bruce Liu magiczny, fantastyczny🤩 Zacz¹³  Rondem a la Mazur - wczeÂśniej go graÂł Arsenii Mun. Rosjanin go zagraÂł w bÂłyskotliwym Chopinowskim stylu brillant natomiast Kanadyjczyk w stylu impresjonistycznym z peÂłnÂą paletÂą barw ÂświatÂła blasku-bajecznie, Genialnie...wg mnie zagraÂł teÂż najlepiej  Poloneza Es z fantazjÂą, wirtuozeriÂą finezjÂą ...Dla mnie to Faworyt konkursu...JuÂż  nie mogĂŞ siĂŞ doczekaĂŚ MazurkĂłw w jego wykonaniu. PodobaÂł mi siĂŞ bardzo Polonez fis w wykonaniu Jakuba i As grany przez Hyoka Lee ( Kola graÂł go w zbyt wonym tempie jak na Poloneza). KoreaĂączyk wykonaÂł niesamowicie trudny recital jak Seong 6 lat temu z podobnÂą dramaturgiÂą, patosem, brawurÂą...ale to juÂż byÂło a takiego pianisty jak BRUCE nie sÂłyszaÂłem...Pozdrawiam
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #98 : Październik 14, 2021, 00:06:28 »

OdsÂłuchaÂłem wczorajsze recitale...có¿  to byÂła za koĂącĂłwka 2 etapu, a wystĂŞp Bruce Liu magiczny, fantastyczny🤩 Zacz¹³  Rondem a la Mazur - wczeÂśniej go graÂł Arsenii Mun.

jeszcze przynajmniej dwa wykonania Ronda a la Mazur w II etapie pamiĂŞtam - genialne Kyohei Sorita - z fantastycznym mazurem i nasz Piotr Alexewicz, kaÂżde wykonanie byÂło inne. KaÂżde Âświetne.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #99 : Październik 14, 2021, 00:24:30 »

Zgadzam siĂŞ z Bodkiem. Ja po wczorajszym recitalu Bruce’a zaniemĂłwiÂłem. Walc As-dur powinien dostaĂŚ nagrodĂŞ za najlepszy walc w czasie caÂłego konkursu, pierwiastek taneczny wtopiony w wirtuozeriĂŞ niemal jak u JĂłzefa Hofmana! Polonez Es-dur zjawiskowy, nikt nie zagraÂł go w Warszawie z wiĂŞkszym blaskiem, opalizowaniem, a przy tym kapitalnie uwypuklajÂąc jego tanecznoœÌ - ale czy moÂże byĂŚ inaczej, jeÂśli gra go uczeĂą Dang Thai Sona, ktĂłrego wykonanie op. 22 jest jednym z najlepszych w dziejach fonografii? ZwrĂłciliÂście uwagĂŞ na technikĂŞ gry 3 pierwszych palcĂłw prawej rĂŞki przypominajÂącÂą MartĂŞ Argerich?

Liu po 2 etapach konkursu jest moim faworytem do I nagrody. Nie jest jeszcze byÌ mo¿e artyst¹ totalnym, pe³nym, bo czasem wkrada siê w jego grê pewna neurotycznoœÌ i brak kontroli, ale on po prostu ka¿d¹ fraz¹ opowiada historiê - i jest w tym niezwykle autentyczny.

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #100 : Październik 14, 2021, 10:22:16 »

Bardzo kibicuje Szymonowi. Z nerwow nie slucham juz na zywo. Bedzie jak bedzie. Kolosalna presja psychiczna nie tylko dla Szymka.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #101 : Październik 14, 2021, 10:34:44 »

Niezbyt przychylna atmosfera wokol Nehringa wsrod polskiej spolecznosci nie pomaga. Szkoda, ze jestesmy tacy nieprzyjazni wobec samych siebie
Strony: 1 ... 5 6 [7]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land silverstar kalinowatyper twistedgamers neder-live