Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Chopin
>
XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - III etap
Strony:
1
...
12
13
[
14
]
15
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - III etap (Przeczytany 15023 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
Odp: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - III etap
«
Odpowiedz #195 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 23:02:29 »
I jednak Jakub i Kamil wygrali z Piotrem. Niepodzianka. Ja lubiê Kuszlika, wiêc ok, Kamila te¿, ale nie spodziewa³am siê akurat takiego zestawu polskiej fina³owej ekipy
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 16, 2021, 23:04:17 wys³ane przez Aleksias
»
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #196 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 23:03:42 »
Jest Kamil Pacholec! Juhu!
Przepraszam, ale znów powtórzê - Kola dzi¶ zmêczy³.
¯a³ujê bardzo Piotra.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 953
Pawe³
«
Odpowiedz #197 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 23:05:23 »
mogliby zmieniæ cz³onkom jury te twarde sto³ki, bo lista finalistów jest mocno przypadkowa,
tym razem sp³ywa to po mnie, ale Garcia (nic osobistego) kosztem Koli i naszego Piotra jest nieporozumieniem
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #198 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 23:06:56 »
Odwalenie Koli i Alexewicza to jest jaka¶ abstrakcja. Garcia Garcia wchodzi do dwunastki, a Kola nie???
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #199 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 23:07:54 »
Jako¶ nie bardzo zgadzam siê z Garci±, ale to mo¿e tylko mój odbiór tego pianisty. Mimo wszystko wydaje mi siê, ¿e nie powinien byæ w tym szacownym gronie. Powinien byæ Piotr. Na pewno powinien byæ to Piotr.
Dobrych snów
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Pawe³
«
Odpowiedz #200 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 23:09:30 »
wyczy¶cili przedpole, ju¿ wszystko jest wiadome,
tylko pomy³ki w koncercie mog± co¶ zmieniæ,
Je¶li nie wygra Eva lub Bruce to komisja powinna mocno siê nad sob± zastanowiæ.
Ta dwójka, w tym sk³adzie nie ma konkurencji.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Pawe³
«
Odpowiedz #201 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 23:12:01 »
Cytat: anelik Pa¼dziernik 16, 2021, 23:07:54
Jako¶ nie bardzo zgadzam siê z Garci±, ale to mo¿e tylko mój odbiór tego pianisty. Mimo wszystko wydaje mi siê, ¿e nie powinien byæ w tym szacownym gronie. Powinien byæ Piotr. Na pewno powinien byæ to Piotr.
Dobrych snów
dobrych snów anelik
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Pawe³
«
Odpowiedz #202 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 23:15:52 »
ja te¿ ju¿ siê ¿egnam, dobrej nocy wszystkim!
do zobaczenia w finale!
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #203 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 23:22:13 »
A co my¶licie o pierwszej czê¶ci sonaty brucea? Moim zdaniem do¶æ kontrowersyjna!
Musze to jeszcze przes³uchaæ w domu na spokojnie - by³o to ciekawe wykonanie ale bardzo indywidualne i nie jestem pewny czy mi siê podoba³o!
4 z 12 finalistów nie uda³o mi siê jeszcze przes³uchaæ ale z pozosta³ej 8-ki stawiam na Hao Rao, Sorite i Li Bui
Na nie jestem przy: Armellini, Kuszliku, Hyuk Lee tez mnie jako¶ nie przekona³.
Bodek1
Ekspert
Wiadomo¶ci: 576
«
Odpowiedz #204 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 23:51:29 »
Poza Garci± i Sorit± reszta zgadza siê z moimi typami. Co do Koli to podobnie jak Anelik jestem zdania, ¿e dzisiaj trochê przynudza³...Martin zapewne rozlu¼ni atmosferê w finale, samuraj Sorita te¿ (oby przy tym nie rozwali³ jakiego¶ fortepianu😉). Szersze grono finalistów ubarwi Konkurs, a i tak wygraj± m³odzi arty¶ci z Kanady Rosji i Korei tzn. Bruce, Eva i Hyuk ...chyba ¿e siê pogubi± w koncertach - czego im oczywi¶cie nie ¿yczê. Pozdrawiam Wszystkich 💖
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
«
Odpowiedz #205 :
Pa¼dziernik 17, 2021, 00:04:40 »
Pozdrowienia, i te¿ ¿yczê Wam dobrej nocy
Odpocznijmy przed emocjami fina³ów.
tuco82
Ekspert
Wiadomo¶ci: 529
«
Odpowiedz #206 :
Pa¼dziernik 17, 2021, 08:16:43 »
Cytat: Z Regulaminu Konkursu
§ 12 ust. 2 Do II etapu zostanie dopuszczonych w zasadzie 40 uczestników, do III etapu w zasadzie 20 uczestników,
a do fina³u
nie wiêcej ni¿
10 finalistów
Podobnie te¿ w Regulaminie Jury Konkursu...
§ 12 zd. 2 Do fina³u Jury
dopu¶ci
nie wiêcej ni¿
10
uczestników.
Regulamin zosta³
jawnie
z³amany (w zasadzie to nawet dwa osobne regulaminy). Nie widzê te¿ ¿adnej przes³anki prawnej, chocia¿by normy wyra¿onej jak±¶ klauzul± generaln±, dopuszczaj±cej do fina³u wiêcej ni¿ 10 pianistów.
Wychodzi na to, ¿e Jury z³ama³o Regulamin, a jest to tekst rangi prawa cywilnego...
§ XXII 1. Wszelkie w±tpliwo¶ci dotycz±ce postanowieñ niniejszego Regulaminu bêd± rozstrzygane na podstawie tekstu polskiego.
2. W sprawach nieuregulowanych niniejszym Regulaminem maj± zastosowanie odpowiednie przepisy prawa polskiego.
3.
Wszelkie ewentualne spory s±dowe rozstrzygane bêd± przez s±d polski w³a¶ciwy miejscowo dla siedziby Instytutu
.
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
tuco82
Ekspert
Wiadomo¶ci: 529
«
Odpowiedz #207 :
Pa¼dziernik 17, 2021, 08:34:26 »
Cytat: Bodek1 Pa¼dziernik 16, 2021, 23:51:29
Poza Garci± i Sorit± reszta zgadza siê z moimi typami. Co do Koli to podobnie jak Anelik jestem zdania, ¿e dzisiaj trochê przynudza³...Martin zapewne rozlu¼ni atmosferê w finale, samuraj Sorita te¿ (oby przy tym nie rozwali³ jakiego¶ fortepianu😉). Szersze grono finalistów ubarwi Konkurs, a i tak wygraj± m³odzi arty¶ci z Kanady Rosji i Korei tzn. Bruce, Eva i Hyuk ...chyba ¿e siê pogubi± w koncertach - czego im oczywi¶cie nie ¿yczê. Pozdrawiam Wszystkich 💖
W³a¶nie zauwa¿y³em, ¿e Twoje typy sta³y najbli¿ej rzeczywisto¶ci.
Nikolay Khozyainov
w istocie móg³ byæ odbierany za nudziarza fortepianowego, ALE TYLKO w kategoriach pozaartystycznych. Miejmy na uwadze, ¿e takie wra¿enie po czê¶ci usprawiedliwia (a mo¿e wymusza?) dobór konkretnych utworów Chopina (g³ównie pó¼ne opusy), w tym te najciê¿szego mentalnie kalibru (nokturn c-moll, preludium op. 45, taktyka spowolnionego wykonania sonaty h-moll; równie¿ wybór i wykonanie etiudy op. 25 nr 7 wpisuje siê w ten klimat).
Je¶li "Kola" gdzie¶ siê pomyli³, to w III etapie, konkretnie w kontrowersyjnie rozegranej sonacie (pisa³em o tym do¶æ obszernie wcze¶niej). "Pokochaæ albo znienawidziæ".
Obawiam siê tylko, ¿e styl gry Nikolaja móg³by byæ jeszcze gorzej odebrany w sesji "koncertowej".
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Pawe³
«
Odpowiedz #208 :
Pa¼dziernik 17, 2021, 10:55:54 »
Cytat: tuco82 Pa¼dziernik 17, 2021, 08:34:26
Nikolay Khozyainov
w istocie
moje zaanga¿owanie:
w tym konkursie, jak nigdy dot±d pos³ucha³em prawie wszystkich przes³uchañ konkursowych, - nie tak, ¿e co¶ mi tam brzêcza³o obok ucha, tylko zaanga¿owa³em ca³y mój potencja³ intelektualny, dotychczasowe os³uchanie i mogê ¶mia³o powiedzieæ, ¿e wiem, co siê w konkursie wydarza.
Tak mocne zaanga¿owanie jest bardzo mêcz±ce, ale dla tego konkursu wszystko wytrzymam (muszê ³±czyæ sprawy rodzinne z zawodowymi i codziennie wykroiæ ponad 8 godzin dla Chopina).
dot. Nikolaya Khozyainova.
To jest wstêp potrzebny, by wypowiedzieæ siê odno¶nie Nikolaya Khozyainova. Wiem jak zagra³ we wszystkich trzech etapach. Jego propozycja i bezb³êdna technicznie realizacja w II etapie by³a bliska idea³owi. Tak jak po pierwszym etapie nie by³em jakim¶ szczególnym jego wielbicielem, po tym co pokaza³ w II typowa³em Go do g³ównej nagrody (przed Ev±). Niestety w moim odczuciu trzeci etap poszed³ Mu gorzej (i nie chodzi tylko o przywalenie w nie ten akord).
Uwa¿am, ¿e na tle innych kilku obecnych finalistów brak Koli w finale jest, co najmniej nieporozumieniem.
dot. Piotra Alexewicza,
Jego warsztat i niepowtarzalno¶æ w kreowaniu d¼wiêku (Jego gry nie da siê pomyliæ z innym pianist±) jest tak unikatowa, ¿e na tle innych (seryjnie powtarzalnych) jest najciekawszym pianist± w polskiej ekipie. Pomimo innego werdyktu jury. Niestety w jaki¶ sposób godzê siê z werdyktem, ze wzglêdu na ilo¶æ pomy³ek w trakcie gry. III etap ju¿ tego nie wybacza.
dlaczego weszli Ci, a nie inni wg mnie
Konkurs Chopinowski ma szerzyæ muzykê naszego kompozytora w ¶wiecie. I mo¿e chodzi o geomuzykê.
Hao Rao nazywam, ¿e ca³y jest muzyk± (cudowny ch³opak), ale nie dorós³ (nie dojrza³), nie jest przygotowany do fina³u. Za nim stoi 1,5 miliarda Chiñczyków !!! To samo Garcia Garcia, przecie¿ Jego udzia³ w finale sprawia, ¿e konkurs nie traci Hiszpanii.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
.. nie wierzê, ¿e cz³onkowie jury nie docenili kunsztu i warsztatu Nikolaya Khozyainova.
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 17, 2021, 11:27:09 wys³ane przez Casablanka
»
Bodek1
Ekspert
Wiadomo¶ci: 576
«
Odpowiedz #209 :
Pa¼dziernik 17, 2021, 12:26:12 »
Zgadzam siê, ¿e w tym werdykcie jury by³a jaka¶ polityka...ja siê jednak cieszê ¿e muzyka FRYDERYKA jest popularna na ca³ym ¶wiecie- przez to poznaj± Nasz± kulturê i historiê. Dodatkowo przez promowanie m³odych od¶wie¿y siê JEGO muzyka zainteresuj± siê ni± m³odzi s³uchacze i piani¶ci. W finale bêdzie wiêcej pogody ducha 😉...a takim ARTYSTOM jak Kola i Szymon promocja w ¦wiecie ju¿ nie jest potrzebna...
Strony:
1
...
12
13
[
14
]
15
Do góry
Drukuj
« poprzedni