Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2 3 ... 15   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - III etap  (Przeczytany 15029 razy)
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« : Pa¼dziernik 13, 2021, 21:48:06 »

Witajcie w III etapie XVIII Konkursu Chopinowskiego (od czwartku 14 X do soboty 16 X 2021r.)

Start bêdzie, tak jak w II etapie równie¿ mocny 
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 13, 2021, 21:57:35 wys³ane przez Casablanka » Zapisane
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #1 : Pa¼dziernik 13, 2021, 21:54:54 »

III etap, pierwszy dzieñ przes³uchañ, sesja poranna.

Prowadzi p. Monika Orze³. (nie widzia³em jak wygl±da³a, ale brzmia³a jak zawsze niebiañsko. Obecnie to jest najlepsza konferansjerka w Polsce, czy s³yszeli¶cie jak zapowiedzia³a Japonkê? "Miu-sin-do (akcent ba do), albo jak na koniec powiedzia³a "good bye" ?)

1.) Szymon Nehring,Polska, Steinway 479, Dostojno¶æ w grze, nie forsowa³ temp. Bardzo czysty d¼wiêk. Naprawdê to siê mog³o podobaæ. £adne mazurki. On jest równy w grze we wszystkich etapach.

2.) Kamil Pacholec, Polska, Steinway 479, uwa¿am, ¿e III etap wypad³ mu s³abiej. Od samego pocz±tku wyczuwa³em nerwowo¶æ w grze, jak nie Pacholec. Gra³ jaki¶ zniecierpliwiony. Ma³o ró¿nicowa³ dynamikê, wra¿enie p³askiego d¼wiêku (mo¿e na tle pow¶ci±gliwego Nehringa tak wypad³). Nie s³ysza³em Jego sonaty, a podobno by³a najlepsza. Mnie najbardziej podoba³ siê jeden z mazurków, zagra³ go idealnie, ods³ucham który, to wpiszê pó¼niej)

Przerwa.

3.) Hao Rao, Chiny, Steinway 479, trudno to pisaæ, ale utwierdzi³em siê w przekonaniu, ¿e III etap dla Rao to ju¿ za wysokie progi. Nie jest równy i nie podoba mi siê u niego to, ¿e wiêkszy ciê¿ar k³adzie na praw± rêkê (mistrzowsk± praw± rêkê). Przyk³ad? Ko³ysanka, któr± zacz±³ - tam w lewej jest sekwencja piêciu akordów, jako podk³ad dla melodii, powtarza siê na przestrzeni prawie ca³ej ko³ysanki. Rao skupi³ siê na przepiêknych melodiach, ale dzidziusia, by tym nie uspa³. Zgubi³ te akordy, a to one usypiaj±. Moim zdaniem s± niezwykle wa¿ne. Bêdzie mia³ dzieci, to zrozumie. Cz³owiek muzyka poza tym.

4.) Miyu Shindo, Japonia, Steinway nr 479,  powiem szczerze, ja Jej chyba nie doceniam, wszyscy zachwyceni, a ja nie bardzo. To samo, co u Kamila, jeden z mazurków zagra³a prze¶licznie, jeszcze raz napiszê - prze¶licznie (pó¼niej wpisze który, muszê ods³uchaæ)

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 14, 2021, 22:42:36 wys³ane przez Casablanka » Zapisane
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Pa¼dziernik 14, 2021, 11:02:28 »

Czas trwania wystêpu w III etapie: 45−55 minut
A co, je¶li kto¶ przekroczy ten czas, jak w³a¶nie czyni to Szymon Nehring (a zosta³a mu jeszcze 4 czê¶æ sonaty)?

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Pa¼dziernik 14, 2021, 11:12:33 »

Szymon niestety przeciêtnie wypad³. Brakowa³o modulacji, z której przecie¿ jest znany. Chyba ta wpadka z pocz±tku nokturnu, a¿ siê sam skrzywi³, ci±¿y³a na nim jak fatum przez dalsz± czê¶æ wystêpu.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #4 : Pa¼dziernik 14, 2021, 11:23:47 »

Jednak posluchalem. Dziwna, rzecz.... Poczulem pewien niedosyt, ale byla to wartosc dodana. Ja chcialem wiecej a Szymon dozowal i nie pozwal na wiecej. Zawsze szukam emocji innego rodzaju, z innej planety. Ogolnie wystep Nehringa byl na b. wysokim poziomie. Gratulacje dla niegoi!!!!
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #5 : Pa¼dziernik 14, 2021, 11:35:19 »

Szymon niestety przeciêtnie wypad³. Brakowa³o modulacji, z której przecie¿ jest znany. Chyba ta wpadka z pocz±tku nokturnu, a¿ siê sam skrzywi³, ci±¿y³a na nim jak fatum przez dalsz± czê¶æ wystêpu.

Moduacji, czyli Roznorodnosci. Tak?
Jednolitosc vs Roznorodnosc. Co lepsze. Czy dolepiony sztuczny nos, czy twarz z wtopionym nosem w powierzchnie twarzy. Albo w ogole twarz bez nosa i bez wszystkiego innego.
Jednolitosc wywoluje trans. Roznorodnosc zainteresowanie i zaskoczenie. Co wolimy?, a moze nic nie wolimy.
OK - brak modulacji, ktory to zauwazyles i ci sie to nie podobalo.
NIEOK - wypadl przecietnie
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #6 : Pa¼dziernik 14, 2021, 12:01:30 »

Pacholec przemowil do mnie wyraznym, wzglednie mocnym glosem. Wypowiedzial wszystko prosto z mostu, szczerze i odwaznie. Fajna postawa.
Nehring przemowil do mnie glosem aksamitnym, wrazliwym, zawoalowanym, tajemniczym. Postawa intrygujaca.
Teraz szukam emocji dla siebie (ja ja ja) Nie wiem....Chyba mam juz dosyc Chopina (mam i nie mam......mam i nie mam......mam i nie mam).
Dlatego wole BACHA i jego genialna, konstruktywna rownowage w emocjach, ktorych piekno nie ma sobie rownych)
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : Pa¼dziernik 14, 2021, 12:24:57 »

Na Nehringa nie zd±¿y³em. Natomiast bardzo nie podoba mi siê twitt redaktora Mazurka w czasie wystêpu Nehringa:

Jurorka X na granicy chrapania.

SMS od kole¿anki muzykolo¿ki: „Rozumiem J±. Ja juz od scherza, czyli dosc wczesnie, mysle o salatce jarzynowej. Dawno nie jadlam...
Tylko mnie nie zdradz, bo na sali tabuny psychofanow.”

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #8 : Pa¼dziernik 14, 2021, 12:29:45 »

Na Nehringa nie zd±¿y³em. Natomiast bardzo nie podoba mi siê twitt redaktora Mazurka w czasie wystêpu Nehringa:

Jurorka X na granicy chrapania.

SMS od kole¿anki muzykolo¿ki: „Rozumiem J±. Ja juz od scherza, czyli dosc wczesnie, mysle o salatce jarzynowej. Dawno nie jadlam...
Tylko mnie nie zdradz, bo na sali tabuny psychofanow.”

Ale kutasiowo. ha ha
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #9 : Pa¼dziernik 14, 2021, 12:35:43 »

Na mój gust Kamil ¶wietnie zagra³ te sonatê
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #10 : Pa¼dziernik 14, 2021, 12:36:33 »

Ludzie, ktorzy chrapia przy np. Nehringu nie potrafia zrozumiec czasu w muzyce. Sa sfrustrowani, niedowartosciowani.
Zeby nimi wstrzasnac, to musi byc wybuch bomby atomowej. Mazurek i jego muzykolozka posiadaja wrazliwosc nogi stolowej.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #11 : Pa¼dziernik 14, 2021, 12:42:12 »

To brak szacunku dla pianisty, który stara siê wypa¶æ jak najlepiej w niezwykle wa¿nym dla siebie wykonaniu  ale i dla muzyki i dla Chopina :(To na tym poziomie nie s± wykonania, które powinny kojarzyæ siê z sa³atka:(
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #12 : Pa¼dziernik 14, 2021, 12:47:24 »

A jurorzy maj± prawo byæ zmêczeni. To te¿ jest tytaniczna praca. S³ucha³am rozmowy z Olejniczakiem, mówi³, ¿e trzyma go tylko kawa
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #13 : Pa¼dziernik 14, 2021, 12:51:12 »

A jurorzy maj± prawo byæ zmêczeni. To te¿ jest tytaniczna praca. S³ucha³am rozmowy z Olejniczakiem, mówi³, ¿e trzyma go tylko kawa
Moze powinien byc  podwojny sklad jurorow. Na kazde 2 etapy inny. To nie bylo by glupie i chyba bardziej sprawiedliwe dla uczestnikow.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #14 : Pa¼dziernik 14, 2021, 13:01:58 »

Koncowa fraza w largo (Sonata) u HAO RAO byla czyms nadzwyczajnym. Serce zadrgalo mocniej. Oddech wstrzymany.
Strony: [1] 2 3 ... 15   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar paktprzyjazni black-for thepunisher animilkowo