Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - III etap
Strony:
1
2
3
[
4
]
5
6
...
15
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - III etap (Przeczytany 17020 razy)
tuco82
Ekspert
Odp: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - III etap
«
Odpowiedz #45 :
Październik 14, 2021, 20:25:28 »
SpisaÂłem Nehringa na straty, zwÂłaszcza porĂłwnujÂąc go do JapoĂączykĂłw otwierajÂących wieczornÂą sesjĂŞ.
6 lat temu graÂł ciekawiej i odwaÂżniej, teraz zaprezentowaÂł siĂŞ "konkursowo". Momentami miaÂł teÂż mocne strony - utkwi mi w pamiĂŞci jego impromptu op. 51.
OdrobiÂłem teÂż zalegÂłoÂści... Garcia Garcia, ciekawe czy jury usÂłyszaÂło jego przyÂśpiewki przy instrumencie
JeÂśli tak, to najwyraÂźniej im siĂŞ spodobaÂły. Jak ten pianista dotarÂł do III etapu
Hayato Sumino
oczarowaÂł mnie wszystkim. PĂłjdzie do finaÂłu czyli do nieba. Marsz ÂżaÂłobny, zdecydowanie nie pogrzebowy - wykonany w rĂłwnym i szybkim tempie, tak jak lubiĂŞ. Nie wiem tylko czy to byÂło szopenowskie, ale to niewaÂżne, podobaÂło mi siĂŞ, fortepian teÂż.
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #46 :
Październik 14, 2021, 20:32:13 »
Z Panem Andrzejem to jest nie lada wyzwanie, co pocz¹Ì. To jeden z najbadziej wra¿liwych artystów tego etapu. Zarazem ³atwo i szybko trac¹cy kontrolê. W tych wirtuozowskich momentach bywa wtedy chaotyczny, gubi tempo. TaK sta³o siê np. w refrenie fina³u sonaty - Presto zapewne kosztowaÌ go bêdzie fina³. A szkoda, bo temat II i III w czêœci pierwszej oraz nokturn (Largo) by³y czaruj¹ce. SlychaÌ nieustanne poszukiwanie g³êbi. Chêtnie przejdê siê kiedyœ na jego koncert.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #47 :
Październik 14, 2021, 21:41:37 »
..jest stan napiĂŞcia w studio TVP Kultura pomiĂŞdzy prof. ElÂżbietÂą TarnawskÂą, a p. PawÂłem Kowalskim. Ela prĂłbuje ustawiaĂŚ PawÂła, ale nie bardzo Jej siĂŞ udaje
, coœ Mu tam powiedzia³a i chyba nie wiedzia³a, ¿e mikrofony s¹ w³¹czone. ..
«
Ostatnia zmiana: Październik 14, 2021, 22:46:52 wysłane przez Casablanka
»
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #48 :
Październik 14, 2021, 23:36:16 »
.. mo¿e byÌ du¿a ró¿nica w s³yszeniu miêdzy tymi, którzy s³uchaj¹ na ¿ywo w filharmonii, a s³uchaczami z mediów (radio, internet, tv).
Kiedy by³o podsumowanie II etapu w II pr. PR redaktorzy puœcili fragment wystêpu Leonory, która gra³a na Fazioli, wszyscy jak jeden, a¿ jêknêli z zawodu nad jakoœci¹ dŸwiêku. Wg ich s³ów fortepian Fazioli na ¿ywo mieni³ siê iloœci¹ alikwotów. .. niestety tylko na ¿ywo.
DuÂżo tracimy z przekazu cyfrowego. PozazdroÂściĂŚ tym z Was, ktĂłrzy sÂłuchajÂą na Âżywo.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #49 :
Październik 14, 2021, 23:52:50 »
III etap, drugi dzieĂą przesÂłuchaĂą, sesja poranna.
Woow, jaka niespodzianka! (nie sÂłuchaÂłem JJ-ja) sonata Leonory Âświetna, ale mam inne caÂłkowite zaskoczenie !!!
nie potrafiê przejœÌ nad tym do porz¹dku, co us³ysza³em w sonacie Candotti. Woow !!! co tu siê odwali³o? (pozytywnie), Candotti? tak odpali³a?
ProwadzÂący p. Piotr Krasnowolski.
1.) Leonora
Armellini,
, W³ochy, fortepian Fazioli, nie pos³ucha³em Jej za dobrze w II etapie (mea culpa), wiêc dzisiaj tak ustawi³em sobie zajêcia w pracy, ¿e w czasie od 10.00 do 11.00 znikn¹³em jak Bilbo Baggins, kaptur na g³owê, opaska do spania na oczy i s³uchawki do uszu, nie ma mnie dla nikogo. Ca³y zanurzy³em siê w muzyce. Okaza³o siê póŸniej, ¿e by³o warto. Poloneza fantazjê pomijam, mazurki nie bardzo Jej wysz³y (nie nada³a im charakteru), w moim odczuciu te¿ pocz¹tek sonaty by³ przyciê¿kawy, za to od drugiej czêœci .. coœ siê zadzia³o. Im dalej tym lepiej. Fazioli brzmia³ tak, jakby specjalnie do grania marsza go zbudowali, a fina³? Deszcz i nostalgia. Namacalna.
Ona jak najbardziej bĂŞdzie graÂła w finale.
..tu humoreska, zapowiadaj¹cy p. Piotr przeprosi³ za b³¹d, który pope³ni³ zapowiadaj¹c W³oszkê (po angielsku pomyli³ fortepiany i zapowiedzia³ fortepian Kawai .. i czyni to takimi s³owami: " a teraz wyst¹pi, ktoœ, kto nie bêdzie siê myli³ tak jak ja .."
to byÂło fajne.
2.) JJ Jun Li
Bui,
, Kanada, Kawai, - niestety, co ukrad³em dla Leonory w dwójnasób odda³em przy JJ-ju - mam czarn¹ dziurê. S³ysza³êm tylko mazurki, które odebra³em jako wytworne salonowe walczyki. Bardzo jasny, czytelny dŸwiêk. (albo efekt siê podwoi³ po gêstym Fazioli o ciemnej barwie). JJ zaprzeczenie Leonory, tylko w forte walili oboje równo.
Przerwa
3.) Michelle
Candotti,
W³ochy, Steinway nr 479 - ..nie spojrza³em kto gra, wiêc spe³ni³o siê moje wczorajsze marzenie. S³yszê perlisty, przestrzenny dŸwiêk. D³où, która uderza akordy jest bardzo mocno postawiona. Bardzo mi siê ten dŸwiêk podoba³. No bardzo! Wszystko dobrze zagrane, przychodzi sonata b-moll. No siad³em, zahipnotyzowa³a mnie. Przyszed³ marsz (bêdê go d³uugo pamiêta³) - nie cacka³a siê jak Leonora. Marszowy pochód, piêkna kantylena, wyraziste mocno stawiane akordy. ..i bez ¿adnej przerwy przesz³a w finale. Nie wierzy³em, ¿e mo¿na to zagraÌ lepiej od Leonory, ale sta³o siê - dotknê³a mnie tak gêst¹ mg³¹, przez któr¹ z trudem przebija³o siê s³oùce i wra¿enie, jakby ta mg³a p³ynê³a w powiewach wiatru, to by³ "wiatr", nie jak u Leonory "deszcz". No coœ niesamowitego. ..a¿ chcia³em ko³nierz p³aszcza postawiÌ.
W wywiadzie powiedzia³a, ¿e zmar³ jej dziadek i nie zd¹¿y³a mu tego marsza zagraÌ, powiedzia³a, ¿e czu³a moc "z góry" a sonatê, tu w Warszawie w ca³oœci zagra³a dziadkowi. Pos³uchajcie tego, bo to jest natchnione wykonanie.
PosÂłuchajcie.
Jak bardzo! ta dziewczyna zyskaÂła w moich oczach... no strasznie!, na poczÂątku uwaÂżaÂłem, Âże jest bardzo przeciĂŞtna, a tu z etapu na etap taka ewolucja !!! Ja jestem teraz pod wielkim wraÂżeniem jej moÂżliwoÂści.
4.) Yasuko
Furumi,
Japonia, Steinway 479, teÂż zaskoczenie in plus w stosunku do poprzednich etapĂłw. ÂŁadnie graÂła. Jedna uwaga, trochĂŞ mnie mĂŞczy Steinway 479, u Furumi wÂłaÂśnie, byÂł mniej przyjemny dÂźwiĂŞk wiĂŞkszego Steinwaya niÂż u Candotti. Japonka nie zapanowaÂła nad barwÂą jak WÂłoszka.
«
Ostatnia zmiana: Październik 15, 2021, 19:15:41 wysłane przez Casablanka
»
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #50 :
Październik 15, 2021, 00:47:10 »
Nie wiem, co dok³adnie nie pasowa³o prof. Tarnawskiej w studio TVP, ale nie lubiê jej opinii, s¹ doœÌ subiektywne i rzadko znajduj¹ odzwierciedlenie w wynikach konkursu.
Co do Pana Alexewicza, to jego Preludia by³y nie w¹tpliwie jednym z hitów dzisiejszego dnia, o ile nie w ogóle najciekawsz¹ kreacj¹. Ka¿de by³o inne, ka¿de odpowiada³o za inny stan emocjonalny. Niektóre koncepcje by³y niezwykle ciekawe i oryginalne, nie czas zag³êbiaÌ siê w szczegó³y. Na ¿ywo brzmia³y bardzo o¿ywczo i wielobarwnie, z daleka s³uchaÌ by³o mo¿e inspiracjê nagraniem Soko³owa. Do pe³ni szczêœcia zabrak³o precyzji, perfekcji œrodków pianistycznych - tam gdzie faktura siê zagêszcza, gdzie nale¿y zagraÌ z brawur¹ wkrada siê czasem nadmierny peda³ i pomy³ki. Koncepcja by³a jednak wielka i mam wszelkie powody by s¹dziÌ, ze naszego pianistê pos³uchamy w finale.
«
Ostatnia zmiana: Październik 16, 2021, 15:25:02 wysłane przez Aleksias
»
Blog o muzyce:
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #51 :
Październik 15, 2021, 08:11:08 »
Sorry za literĂłwki, w nocy Kurier siĂŞ zawiesiÂł.
Blog o muzyce:
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #52 :
Październik 15, 2021, 10:18:03 »
LEONORA ARMELLINI
Mocna w dzwieku, wesola italian mama. Lubie ja. Zdrowe granie na sniadanie. Tego dzisiaj potrzebuje.
Jak na razie, to buduje ona grunt pod emocje. I robi to niezle. Zaczynamy za chwile nasza opowiesc.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #53 :
Październik 15, 2021, 10:25:04 »
LEONORA, FANTAZJA, BAJKA
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #54 :
Październik 15, 2021, 10:33:28 »
Ze mn¹ jest coœ nie tak. Przekona³em siê do poloneza-fantazji, ale mazurków Chopina nie jestem w stanie prze³kn¹Ì, nie tylko na œniadanie. Preludia zagrane hurtowo te¿ mnie mêcz¹. Za karê wola³bym s³uchaÌ "ONE HOUR" z pierwszych nut sonaty op. 35.
«
Ostatnia zmiana: Październik 15, 2021, 10:35:16 wysłane przez tuco82
»
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #55 :
Październik 15, 2021, 10:34:35 »
LEONORA, MAZURKI albo MAZURY - SLYSZE NA OGOL AKORDY. Cos mi brakuje....aha melodii. Tak prostej melodii. I to w dodatku melodii bez tego wscieklego rezonansu od pedalu.
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #56 :
Październik 15, 2021, 10:37:11 »
IdĂŞ o zakÂład, Âże Armelinii zagra marsz pogrzebowy z nokturnowym, doÂłujÂącym, powolnym, momentami ociĂŞÂżaÂłym krokiem.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #57 :
Październik 15, 2021, 10:39:49 »
Cytat: tuco82 Październik 15, 2021, 10:37:11
IdĂŞ o zakÂład, Âże Armelinii zagra marsz pogrzebowy z nokturnowym, doÂłujÂącym, powolnym, momentami ociĂŞÂżaÂłym krokiem.
Wszystko bedzie zalezalo od uczestnikow poogrzebu
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #58 :
Październik 15, 2021, 10:42:52 »
^^ Zgadza siĂŞ. PĂłki co jej sonata trafia w mĂłj gust.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #59 :
Październik 15, 2021, 11:00:09 »
L.A
Nareszcie, czytelny poczatek tej sonaty. Cieszy mnie artykulacja pani LEONI. Czekam na dalszy rozwoj akcji.
Baaardzo..dramat..jest....lwica fortepianu. Nareszcie czyste akordy (bez bledow, raczej bez bledow).
Temperament jest, ale doskonale kontrolowany. Tryska zdrowiem. Przydalo by sie to Chopinowi. Duze emocje nie daja czasu na refleksje.
Idealne tempo marsza. Nie do placzu, ale za to majestatycznie. Trup bylby zadowolony.
FINAL - Oj uslyszalem kawalek melodi - kapitalny pomysl pani Leonory Armelini
Strony:
1
2
3
[
4
]
5
6
...
15