Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 15   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - III etap  (Przeczytany 15243 razy)
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #45 : Pa¼dziernik 14, 2021, 20:25:28 »

Spisa³em Nehringa na straty, zw³aszcza porównuj±c go do Japoñczyków otwieraj±cych wieczorn± sesjê.
6 lat temu gra³ ciekawiej i odwa¿niej, teraz zaprezentowa³ siê "konkursowo". Momentami mia³ te¿ mocne strony - utkwi mi w pamiêci jego impromptu op. 51.

Odrobi³em te¿ zaleg³o¶ci... Garcia Garcia, ciekawe czy jury us³ysza³o jego przy¶piewki przy instrumencie Chichot Je¶li tak, to najwyra¼niej im siê spodoba³y. Jak ten pianista dotar³ do III etapu Co?

Hayato Sumino oczarowa³ mnie wszystkim. Pójdzie do fina³u czyli do nieba. Marsz ¿a³obny, zdecydowanie nie pogrzebowy - wykonany w równym i szybkim tempie, tak jak lubiê. Nie wiem tylko czy to by³o szopenowskie, ale to niewa¿ne, podoba³o mi siê, fortepian te¿.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #46 : Pa¼dziernik 14, 2021, 20:32:13 »

Z Panem Andrzejem to jest nie lada wyzwanie, co pocz±æ. To jeden z najbadziej wra¿liwych artystów tego etapu. Zarazem ³atwo i szybko trac±cy kontrolê. W tych wirtuozowskich momentach bywa wtedy chaotyczny, gubi tempo. TaK sta³o siê np. w refrenie fina³u sonaty - Presto zapewne kosztowaæ go bêdzie fina³. A szkoda, bo temat II i III w czê¶ci pierwszej oraz nokturn (Largo) by³y czaruj±ce. Slychaæ nieustanne poszukiwanie g³êbi. Chêtnie przejdê siê kiedy¶ na jego koncert.

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #47 : Pa¼dziernik 14, 2021, 21:41:37 »

..jest stan napiêcia w studio TVP Kultura pomiêdzy prof. El¿biet± Tarnawsk±, a p. Paw³em Kowalskim. Ela próbuje ustawiaæ Paw³a, ale nie bardzo Jej siê udaje  Chichot, co¶ Mu tam powiedzia³a i chyba nie wiedzia³a, ¿e mikrofony s± w³±czone. ..
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 14, 2021, 22:46:52 wys³ane przez Casablanka » Zapisane
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #48 : Pa¼dziernik 14, 2021, 23:36:16 »

.. mo¿e byæ du¿a ró¿nica w s³yszeniu miêdzy tymi, którzy s³uchaj± na ¿ywo w filharmonii, a s³uchaczami z mediów (radio, internet, tv).
Kiedy by³o podsumowanie II etapu w II pr. PR redaktorzy pu¶cili fragment wystêpu Leonory, która gra³a na Fazioli, wszyscy jak jeden, a¿ jêknêli z zawodu nad jako¶ci± d¼wiêku. Wg ich s³ów fortepian Fazioli na ¿ywo mieni³ siê ilo¶ci± alikwotów. .. niestety tylko na ¿ywo.
Du¿o tracimy z przekazu cyfrowego. Pozazdro¶ciæ tym z Was, którzy s³uchaj± na ¿ywo.

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #49 : Pa¼dziernik 14, 2021, 23:52:50 »

III etap, drugi dzieñ przes³uchañ, sesja poranna.

Woow, jaka niespodzianka! (nie s³ucha³em JJ-ja) sonata Leonory ¶wietna, ale mam inne ca³kowite zaskoczenie !!!
nie potrafiê przej¶æ nad tym do porz±dku, co us³ysza³em w sonacie Candotti. Woow !!! co tu siê odwali³o? (pozytywnie),  Candotti? tak odpali³a?

Prowadz±cy p. Piotr Krasnowolski.

1.) Leonora Armellini,, W³ochy, fortepian Fazioli,  nie pos³ucha³em Jej za dobrze w II etapie (mea culpa), wiêc dzisiaj tak ustawi³em sobie zajêcia w pracy, ¿e w czasie od 10.00 do 11.00 znikn±³em jak Bilbo Baggins, kaptur na g³owê, opaska do spania na oczy i s³uchawki do uszu, nie ma mnie dla nikogo. Ca³y zanurzy³em siê w muzyce. Okaza³o siê pó¼niej, ¿e by³o warto. Poloneza fantazjê pomijam, mazurki nie bardzo Jej wysz³y (nie nada³a im charakteru), w moim odczuciu te¿ pocz±tek sonaty by³ przyciê¿kawy, za to od drugiej czê¶ci .. co¶ siê zadzia³o. Im dalej tym lepiej. Fazioli brzmia³ tak, jakby specjalnie do grania marsza go zbudowali, a fina³? Deszcz i nostalgia. Namacalna.
Ona jak najbardziej bêdzie gra³a w finale.

..tu humoreska, zapowiadaj±cy p. Piotr przeprosi³ za b³±d, który pope³ni³ zapowiadaj±c W³oszkê (po angielsku pomyli³ fortepiany i zapowiedzia³ fortepian Kawai .. i czyni to takimi s³owami: " a teraz wyst±pi, kto¶, kto nie bêdzie siê myli³ tak jak ja .."  Chichot to by³o fajne.

2.) JJ Jun Li Bui,, Kanada, Kawai, - niestety, co ukrad³em dla Leonory w dwójnasób odda³em przy JJ-ju - mam czarn± dziurê. S³ysza³êm tylko mazurki, które odebra³em jako wytworne salonowe walczyki. Bardzo jasny, czytelny d¼wiêk. (albo efekt siê podwoi³ po gêstym Fazioli o ciemnej barwie). JJ zaprzeczenie Leonory, tylko w forte walili oboje równo.

Przerwa

3.) Michelle Candotti, W³ochy, Steinway nr 479 - ..nie spojrza³em kto gra, wiêc spe³ni³o siê moje wczorajsze marzenie. S³yszê perlisty, przestrzenny d¼wiêk. D³oñ, która uderza akordy jest bardzo mocno postawiona. Bardzo mi siê ten d¼wiêk podoba³. No bardzo! Wszystko dobrze zagrane, przychodzi sonata b-moll. No siad³em, zahipnotyzowa³a mnie. Przyszed³ marsz (bêdê go d³uugo pamiêta³) - nie cacka³a siê jak Leonora. Marszowy pochód, piêkna kantylena, wyraziste mocno stawiane akordy. ..i bez ¿adnej przerwy przesz³a w finale. Nie wierzy³em, ¿e mo¿na to zagraæ lepiej od Leonory, ale sta³o siê - dotknê³a mnie tak gêst± mg³±, przez któr± z trudem przebija³o siê s³oñce i wra¿enie, jakby ta mg³a p³ynê³a w powiewach wiatru, to by³ "wiatr", nie jak u Leonory "deszcz".  No co¶ niesamowitego. ..a¿ chcia³em ko³nierz p³aszcza postawiæ.
W wywiadzie powiedzia³a, ¿e zmar³ jej dziadek i nie zd±¿y³a mu tego marsza zagraæ, powiedzia³a, ¿e czu³a moc "z góry" a sonatê, tu w Warszawie w ca³o¶ci zagra³a dziadkowi. Pos³uchajcie tego, bo to jest natchnione wykonanie.
Pos³uchajcie.

Jak bardzo! ta dziewczyna zyska³a w moich oczach... no strasznie!, na pocz±tku uwa¿a³em, ¿e jest bardzo przeciêtna, a tu z etapu na etap taka ewolucja !!! Ja jestem teraz pod wielkim wra¿eniem jej mo¿liwo¶ci.

4.)  Yasuko Furumi, Japonia, Steinway 479,  te¿ zaskoczenie in plus w stosunku do poprzednich etapów. £adnie gra³a. Jedna uwaga, trochê mnie mêczy Steinway 479, u Furumi w³a¶nie, by³ mniej przyjemny d¼wiêk wiêkszego Steinwaya ni¿ u Candotti. Japonka nie zapanowa³a nad barw± jak W³oszka.

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 15, 2021, 19:15:41 wys³ane przez Casablanka » Zapisane
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #50 : Pa¼dziernik 15, 2021, 00:47:10 »

Nie wiem, co dok³adnie nie pasowa³o prof. Tarnawskiej w studio TVP, ale nie lubiê jej opinii, s± do¶æ subiektywne i rzadko znajduj± odzwierciedlenie w wynikach konkursu.

Co do Pana Alexewicza, to jego Preludia by³y nie w±tpliwie jednym z hitów dzisiejszego dnia, o ile nie w ogóle najciekawsz± kreacj±. Ka¿de by³o inne, ka¿de odpowiada³o za inny stan emocjonalny. Niektóre koncepcje by³y niezwykle ciekawe i oryginalne, nie czas zag³êbiaæ siê w szczegó³y. Na ¿ywo brzmia³y bardzo o¿ywczo i wielobarwnie, z daleka s³uchaæ by³o mo¿e inspiracjê nagraniem Soko³owa. Do pe³ni szczê¶cia zabrak³o precyzji, perfekcji ¶rodków pianistycznych - tam gdzie faktura siê zagêszcza, gdzie nale¿y zagraæ z brawur± wkrada siê czasem nadmierny peda³ i pomy³ki. Koncepcja by³a jednak wielka i mam wszelkie powody by s±dziæ, ze naszego pianistê pos³uchamy w finale.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 16, 2021, 15:25:02 wys³ane przez Aleksias » Zapisane

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #51 : Pa¼dziernik 15, 2021, 08:11:08 »

Sorry za literówki, w nocy Kurier siê zawiesi³.

bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #52 : Pa¼dziernik 15, 2021, 10:18:03 »

LEONORA ARMELLINI
Mocna w dzwieku, wesola italian mama. Lubie ja. Zdrowe granie na sniadanie. Tego dzisiaj potrzebuje.
Jak na razie, to buduje ona grunt pod emocje. I robi to niezle. Zaczynamy za chwile nasza opowiesc.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #53 : Pa¼dziernik 15, 2021, 10:25:04 »

LEONORA, FANTAZJA, BAJKA
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #54 : Pa¼dziernik 15, 2021, 10:33:28 »

Ze mn± jest co¶ nie tak. Przekona³em siê do poloneza-fantazji, ale mazurków Chopina nie jestem w stanie prze³kn±æ, nie tylko na ¶niadanie. Preludia zagrane hurtowo te¿ mnie mêcz±. Za karê wola³bym s³uchaæ "ONE HOUR" z pierwszych nut sonaty op. 35.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 15, 2021, 10:35:16 wys³ane przez tuco82 » Zapisane

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #55 : Pa¼dziernik 15, 2021, 10:34:35 »

LEONORA, MAZURKI albo MAZURY - SLYSZE NA OGOL AKORDY. Cos mi brakuje....aha melodii. Tak prostej melodii. I to w dodatku melodii bez tego wscieklego rezonansu od pedalu.
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #56 : Pa¼dziernik 15, 2021, 10:37:11 »

Idê o zak³ad, ¿e Armelinii zagra marsz pogrzebowy z nokturnowym, do³uj±cym, powolnym, momentami ociê¿a³ym krokiem.

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #57 : Pa¼dziernik 15, 2021, 10:39:49 »

Idê o zak³ad, ¿e Armelinii zagra marsz pogrzebowy z nokturnowym, do³uj±cym, powolnym, momentami ociê¿a³ym krokiem.

Wszystko bedzie zalezalo od uczestnikow poogrzebu
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #58 : Pa¼dziernik 15, 2021, 10:42:52 »

^^ Zgadza siê. Póki co jej sonata trafia w mój gust.

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #59 : Pa¼dziernik 15, 2021, 11:00:09 »

L.A
Nareszcie, czytelny poczatek tej sonaty. Cieszy mnie artykulacja pani LEONI. Czekam na dalszy rozwoj akcji.
Baaardzo..dramat..jest....lwica fortepianu. Nareszcie czyste akordy (bez bledow, raczej bez bledow).
Temperament jest, ale doskonale kontrolowany. Tryska zdrowiem. Przydalo by sie to Chopinowi. Duze emocje nie daja czasu na refleksje.
Idealne tempo marsza. Nie do placzu, ale za to majestatycznie. Trup bylby zadowolony.
FINAL - Oj uslyszalem kawalek melodi - kapitalny pomysl pani Leonory Armelini
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 15   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife thepunisher neder-live animilkowo silverstar