Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 15   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - III etap  (Przeczytany 15190 razy)
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #60 : Pa¼dziernik 15, 2021, 11:01:06 »

Nale¿y siê jej fina³. Czyste granie, bez omy³ek palcowych, fina³ sonaty wrêcz genialny.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #61 : Pa¼dziernik 15, 2021, 11:10:25 »

Nale¿y siê jej fina³. Czyste granie, bez omy³ek palcowych, fina³ sonaty wrêcz genialny.

Nie badz roszczeniowy w jej imieniu
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #62 : Pa¼dziernik 15, 2021, 11:12:34 »

J J JUN LI BUI
Ballada - troche rytm - hm hm - at libitum, ale przeciez to jest opowiesc a nie marsz. Przekonal mnie.
Szybka czesc - FANTASTYCZNA!!
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #63 : Pa¼dziernik 15, 2021, 11:28:15 »

J J J B
Mazurki gra bez tego nonsensownego zamglenia dzwieku. Prosto i mlodo.
Bardzo pieknie.
Kapitalny smaczek w mazurku C (koniec przed nawrotem). Raczki sie rozjechaly i zbudowaly mala polifonie (to bylo wyrafinowane).

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #64 : Pa¼dziernik 15, 2021, 11:34:33 »

J J J B
Rondo à la Mazur F-dur op. 5 - szalona kompozycja. Troche niespojna, niespokojna, ale bardzo orginalna.
Rewelacyjna artykulacja tego mlodego artysty.
Cholernie mi sie to podobalo!!!
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #65 : Pa¼dziernik 15, 2021, 11:41:18 »

J J J B
Sonata I cz - Moge uslyszec dzielo jak na tacy. Cala struktura, zlozonosc harmonii, motywow, melodyka, motoryka, rubata, wszystko co Chopin sobie zamierzyl teraz moge wyslyszec.
GENIALNIE
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #66 : Pa¼dziernik 15, 2021, 12:02:31 »

J J J B
K...., takiego Chopina to jeszcze nie slyszalem. Brak mi slow.
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #67 : Pa¼dziernik 15, 2021, 12:09:09 »

Nie wiem, czy nie by³a to najlepsza sonata h-moll jak± na tegorocznym KCh dotychczas s³ysza³em. On ma 17 lat!!!

W finale bêdzie, my¶le, 2 uczniów Dang Thai Sona.

PS. Po wystêpie Adam Harasiewicz podszed³ do Nauczyciela m³odego Kanadyjczyka. Chwile rozmawiali, pan Harasiewicz ¿wawo gestykulowa³.

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #68 : Pa¼dziernik 15, 2021, 13:35:07 »

MICHELLE CANDOTTI
Jaka jest, tak gra. Wzbudza sympatie. Dla mnie to jest chyba nawieksza zaleta wsrod ludzi. Milosc, ktora wykluwa sie z sympatii jest najmocniejsza, najbardziaj trwala. Tak czy inaczej. Piekna postac, piekny ton.
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #69 : Pa¼dziernik 15, 2021, 13:41:57 »

Michelle mia³a lepsze i gorsze momenty. Ja mam akturat wra¿enie, ¿e z gry nie czerpie przyjemno¶ci - ma taki zawsze powa¿ny wyraz twarzy. Po mniej przykuwaj±cej uwagê balladzie czy niezbyt zró¿nicowanych mazurkach rozwinê³a siê w sonacie. Ma do¶æ delikatn± praw± rêkê, czasem wyra¼nie zag³uszan± przez lew±. Jej subtelny, aksamitny d¼wiêk w nokturnie w ¶rodku Marsza ¿a³obnego niew±tpliwie zrobi³ wra¿enie na jednym z jurorów (tym siedz±cym w przyciemnianych okularach).
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 15, 2021, 13:43:42 wys³ane przez Mozart » Zapisane

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #70 : Pa¼dziernik 15, 2021, 13:43:03 »

Rondo Es-dur op. 16  /  Rondo in E flat major, Op. 16
Ten utwor, to moje klimaty (poczatek)
Pierwszy raz go slysze
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #71 : Pa¼dziernik 15, 2021, 13:47:03 »

Calkiem spora inspiracja dla wspoczesnych jazzmanow (skale i modulacje)
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #72 : Pa¼dziernik 15, 2021, 16:19:49 »

JJ - po raz kolejny padam do nóg! Magia. Ubranie wra¿eñ w s³owa bywa niezwykle trudne. Wydawa³o mi, ¿e kiedy odczekam parê godzin, to podzielê siê czym¶ sensownym. Tymczasem ci±gle jeszcze s³yszê jak ten ch³opiec - naprawdê przecie¿ ch³opiec - gra!

Leonora mnie nie zawiod³a. Jest wiele ciep³a w jej recitalach, s³onecznego po³udniowego ciep³a.

Yasuko Furumi - chyba trochê mijaj± siê nam fale emocji w eterze. Z drugiej strony nie mog³am po¶wiêciæ jej ca³ej swojej uwagi.

Lepiej odczu³am tym razem grê Michelle Candotti.

Dzieñ wczorajszy uciek³ mi niemal w ca³o¶ci, wiêc dopiero ods³uchujê w przerwach. Szymon Nehring có¿, jak ju¿ pisa³am - doceniam umiejêtno¶ci, ale jego jêzyk muzyczny nie jest dla mnie czytelny. Nie odnoszê wra¿enia, ¿e chce siê ze mn± czym¶ podzieliæ. Przypowiastki komentatorów o sa³atce faktycznie nie na miejscu, ale w tym sensie mieli racjê, ¿e jego wystêp nie wbi³ w fotel, nie wywo³a³ fali obrazów w g³owie. Kamila Pacholca chêtnie bym s³ucha³a jeszcze. Gra z prostot± i podobnie jak u Leonory du¿o u niego "muzyki ciep³ej". Akwarelista - lekkie poci±gniêcia pêdzla, nieoczywiste kontury, delikatne kolory.  Samuraja Soritê pewnie obejrzymy. Powtórzê za którym¶ z komentatorów, ¿e pomys³ na ³±cznik pomiêdzy sonat± a polonezem ¶wietny. 

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #73 : Pa¼dziernik 15, 2021, 17:36:11 »

ALEXANDER GADJIEV
Cudowny mazurek c moll
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #74 : Pa¼dziernik 15, 2021, 17:40:21 »

ka¿dy ma swoje wybory, swoje typy, za którymi idzie ..

s± piani¶ci osadzeni w estetyce klasycznego postrzegania muzyki Chopina (np. Alexewicz, Khozyainov ..)

s± te¿ wspó³cze¶ni moderni¶ci (np. Bruce Liu, Hayato Sumino, czy J J Jun Li Bui)

i tak jak jestem oczarowany gr± Bruca Liu, to w³a¶nie z t± drug± grup± mam wiêkszy problem. Np. dzisiejsza gra JJ Bui'a.

Zadam wam pytanie: jak sobie radzicie z manier± wykonawcz± drugich, kiedy narzucaj± tak ekstremalnie szybkie tempa, ¿e zamiast zagraæ s³yszalny tryl, robi siê z tego co¶ w rodzaju krótkotrwa³ego "zabrzêczenia"? Takie "bzyki" jakby trzmiel przelecia³ obok. Nie studz±c zachwytów na gr± JJ-ja po prostu ja sobie z tym nie radzê. W jego dzisiejszej grze pe³no by³o takich "bzyków"

...

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 15   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers kalinowatyper paktprzyjazni neder-live black-for