Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 15   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - III etap  (Przeczytany 15135 razy)
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #75 : Pa¼dziernik 15, 2021, 17:52:50 »

i tak jak jestem oczarowany gr± Bruca Liu, to w³a¶nie z t± drug± grup± mam wiêkszy problem. Np. dzisiejsza gra JJ Bui'a.

Zadam wam pytanie: jak sobie radzicie z manier± wykonawcz± drugich, kiedy narzucaj± tak ekstremalnie szybkie tempa, ¿e zamiast zagraæ s³yszalny tryl, robi siê z tego co¶ w rodzaju krótkotrwa³ego "zabrzêczenia"? Takie "bzyki" jakby trzmiel przelecia³ obok. Nie studz±c zachwytów na gr± JJ-ja po prostu ja sobie z tym nie radzê. W jego dzisiejszej grze pe³no by³o takich "bzyków"

...

la la la la bzzzzzzzz.....la la la bzzz...la la bzz.....la la la la.......bzzzzzzz
Czy to masz na mysli?
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #76 : Pa¼dziernik 15, 2021, 17:54:17 »

la la la la bzzzzzzzz.....la la la bzzz...la la bzz.....la la la la.......bzzzzzzz
Czy to masz na mysli?

nie, nie... bardziej tak:

trrr, trrr trrr

tak to idzie  Chichot
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #77 : Pa¼dziernik 15, 2021, 17:55:18 »

Mam sporo dylematów, bo w ka¿dym piani¶cie widzê (za pomoc± narz±du s³uchu) Chopina.

Odno¶nie J J (tego 17 latka z Kanady)... s³ucha³em w s³uchawkach na przez playera Polskiego Radia 2. Albo co¶ z tymi s³uchawkami nie tak albo Dwójka ma niezale¿nie poustawiane mikrofony i brzmi to krocie gorzej ni¿ w TVP Kultura (najlepiej siê s³ucha na NIFC YT). W³±czy³em, gdy J J koñczy³ balladê F-major. Pomys³y czaruj±ce, WOW, ma dobrego trenera (kimkolwiek on jest). Du¿o du¿o chêci, szczerych emocji (typowe dla m³odych artystów). Niestety zdarza³y siê wpadki techniczne, do¶æ czêsto  Niezdecydowany Powy¿sze nie tyczy siê tylko ballady, ale przede wszystkim sonaty. W sonacie by³o momentami za ciê¿ko za g³o¶no (eh te emocje). Nie chodzi mi o "ff" zamiast "f", ale o kontrastowanie tych¿e w stosunku do t³a poprzedzaj±cej frazy/tematu. W dodatku... d¼wiêki zlewa³y siê... w dodatku brzmia³o mi to nad wyraz basowo, musze przes³uchaæ ca³o¶æ na komputerze). Mazurki bardzo ¶piewne, ¿ywe ... nawet trochê siê przekona³em do tego gatunku, ale tylko pod wp³ywem chwili.

Komentatorzy Radiowej Dwójki pe³ni podziwu. Ja równie¿, ale czy ten Kanadyjczyk za³apie siê na fina³? Obawiam siê, ¿e nie.. A dlaczego? Bo s± lepsi na scenie a poziom konkursu mega wysoki.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #78 : Pa¼dziernik 15, 2021, 18:01:13 »

Wloski pianista ALEXANDER GADJIEV
Troche za bardzo modeluje "Jak dobrze mi w pozycji tej".
Prosty rytm, prosta dynamika. Czyste skupienie. Nie ma czasu na fanaberie modelowania tempem.
Ale ogolnie gra szlachetnym, duzym tonem (moze troche za duzym).
Mimo tego, jego wystep jest bardzo dobry
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #79 : Pa¼dziernik 15, 2021, 18:02:14 »

nie, nie... bardziej tak:

trrr, trrr trrr

tak to idzie  Chichot
To w koncu sie zdecyduj, czy tryluje, czy bzyczy
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #80 : Pa¼dziernik 15, 2021, 18:03:17 »

Mam sporo dylematów, bo w ka¿dym piani¶cie widzê (za pomoc± narz±du s³uchu) Chopina.

Odno¶nie J J (tego 17 latka z Kanady)...

Komentatorzy Radiowej Dwójki pe³ni podziwu. Ja równie¿, ale czy ten Kanadyjczyk za³apie siê na fina³? Obawiam siê, ¿e nie.. A dlaczego? Bo s± lepsi na scenie a poziom konkursu mega wysoki.

mam podobne odczucia, i ju¿ niez³y ból g³owy. Take bogactwo, nawet jak kogo¶ skre¶lam (np. Sawada), to ten pianista/ka pokazuje co¶ bezcennego, co ma tylko on/ona sam/sama.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #81 : Pa¼dziernik 15, 2021, 18:06:19 »

AVERY GAGLIANO
Z niecierpliwoscia czekam na ten wystep
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #82 : Pa¼dziernik 15, 2021, 18:09:59 »

Alexander Gadjiev trzyma poziom, ale nie przebi³ (sam nie mogê w to uwierzyæ!) Candotti. Z W³oszk± co¶ prze¿y³em, czego¶ do¶wiadczy³em, mg³y dotkn±³em, a tu by³o monumentalnie i do bólu na ch³odno precyzyjnie. Teraz Avery Gagliano, nic nie poradzê, jej gra jest dla mnie nudna. Bêdzie do bólu ³adnie i poprawnie.
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #83 : Pa¼dziernik 15, 2021, 18:13:05 »

Zadam wam pytanie: jak sobie radzicie z manier± wykonawcz± drugich, kiedy narzucaj± tak ekstremalnie szybkie tempa, ¿e zamiast zagraæ s³yszalny tryl, robi siê z tego co¶ w rodzaju krótkotrwa³ego "zabrzêczenia"? Takie "bzyki" jakby trzmiel przelecia³ obok.
Tryle lubiê szybkie, dok³adne i z jak najmniejsz± ilo¶ci± peda³u. Je¶li tryl ma byæ d³ugi, to dopuszczam d³u¿sze przerwy miêdzy d¼wiêkami. Je¶li krótki, np. przeskok z jednej nuty na "nutkê" to obowi±zkowo ma to byæ zagrane szybko, niemal¿e równocze¶nie, z akcentem na drug± nutê.

¬le wykonany tryl? Zdarza³o siê to dzi¶ Armellini kilkakrotnie podczas marche funebre. Dlaczego ¼le? Jeden palec prawie dotyka klawisza a drugi dominuje. Trylowanie z samych palców naj³atwiej idzie gdy gra 2 i 3 palec (biofizjologia), w pozosta³ych przypadkach trzeba uruchomiæ nadgarstek.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #84 : Pa¼dziernik 15, 2021, 18:19:13 »

¬le wykonany tryl? Zdarza³o siê to dzi¶ Armellini kilkakrotnie podczas marche funebre. Dlaczego ¼le? Jeden palec prawie dotyka klawisza a drugi dominuje. Trylowanie z samych palców naj³atwiej idzie gdy gra 2 i 3 palec (biofizjologia), w pozosta³ych przypadkach trzeba uruchomiæ nadgarstek.

OK. Przekaze ta uwage Armelini
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 15, 2021, 18:21:44 wys³ane przez bartus » Zapisane
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #85 : Pa¼dziernik 15, 2021, 18:25:08 »

Odno¶nie J J (tego 17 latka z Kanady)... s³ucha³em w s³uchawkach na przez playera Polskiego Radia 2. Albo co¶ z tymi s³uchawkami nie tak albo Dwójka ma niezale¿nie poustawiane mikrofony i brzmi to krocie gorzej ni¿ w TVP Kultura (najlepiej siê s³ucha na NIFC YT). W³±czy³em, gdy J J koñczy³ balladê F-major. Pomys³y czaruj±ce, WOW, ma dobrego trenera (kimkolwiek on jest). Du¿o du¿o chêci, szczerych emocji (typowe dla m³odych artystów). Niestety zdarza³y siê wpadki techniczne, do¶æ czêsto  Niezdecydowany Powy¿sze nie tyczy siê tylko ballady, ale przede wszystkim sonaty. W sonacie by³o momentami za ciê¿ko za g³o¶no (eh te emocje). Nie chodzi mi o "ff" zamiast "f", ale o kontrastowanie tych¿e w stosunku do t³a poprzedzaj±cej frazy/tematu. W dodatku... d¼wiêki zlewa³y siê... w dodatku brzmia³o mi to nad wyraz basowo, musze przes³uchaæ ca³o¶æ na komputerze). Mazurki bardzo ¶piewne, ¿ywe ... nawet trochê siê przekona³em do tego gatunku, ale tylko pod wp³ywem chwili.

Moja rada. Wyrzuc te sluchawki do kosza
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #86 : Pa¼dziernik 15, 2021, 18:29:35 »

ALEXANDER GADJIEV --- nie wyobra¿am sobie fina³u bez tego gracza. Najlepsze wykonanie sonaty op. 35. Ten pianista najlepiej radzi sobie w szybkich, dynamicznych, dramaturgicznych przebiegach. Nieco ni¿ej oceniam czê¶æ pogrzebow± (w tej kwestii autorytetem póki co jest HAYATO SUMINO - zanucone cichutko, g³os dziecka). Podobn± do jego wykonania sonatê s³ysza³em ostatnio 15 lat temu, gdy jecha³em autobusem na obronê pracy mgr. Do dzi¶ nie znam jej autora, ale skojarzenia dzi¶ nast±pi³y.

*Obowi±zkowo do przes³uchania ca³o¶æ jego prezentacji w III rundzie (za³apa³em siê na sonatê).

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #87 : Pa¼dziernik 15, 2021, 18:29:41 »

Alexander Gadjiev i  Avery Gagliano, dwie ca³kowicie odmienne estetyki. Pierwszy przemuska³ siê po marszu, a druga cz³apie.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #88 : Pa¼dziernik 15, 2021, 18:33:11 »

.. i proszê mi powiedzieæ, o co chodzi³o genialnej Avery Gagliano w finale sonaty ? Nikt tak tego dot±d tak nie zr±ba³. Ile tu by³o s³odyczy i lukru, po przecz³apanym marszu. Straszne ... dla mnie to by³o straszne.
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #89 : Pa¼dziernik 15, 2021, 18:35:10 »

Moja rada. Wyrzuc te sluchawki do kosza
Teraz mi siê przypomnia³o, ¿e jak on gra³ ostatni± czê¶æ sonaty, to nie wyrabia³ szybko¶ciowo i pojawia³y siê niedok³adno¶ci, jeszcze dobitniej to ukaza³ w kodzie ballady. Pamiêtam, szed³em wówczas przez cmentarz.

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 15   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

neder-live countrylife thepunisher black-for kalinowatyper