III etap, drugi dzieñ przes³uchañ, sesja wieczorna.
Prowadz±ca: p. Monika Orze³ - najlepsza konferansjerka ever, niestety dzisiaj z tego powodu, ¿e przes³uchania zaczê³y siê z lekkim opó¼nieniem nie wytrzymywa³a d³ugich g³osek, zapowiada³a w po¶piechu, taka strata !!!
5.) Alexander
Gadjiev, W³ochy/S³owenia, Kawai, - sale koncertowe ¶wiata!
6.) Avery
Gagliano, USA, Steinway nr 300, .. "przecz³apany" marsz ¿a³obny w sonacie plus "zalukrowane" finale - mo¿na dostaæ niestrawno¶ci. Ca³kiem nie moja estetyka. Dopiero przy ostatnim utworze - scherzo b-moll mnie zaciekawi³a, ale koñcówkê ca³kiem popsu³a. Mam nadziejê, ¿e do fina³u nie wejdzie.
Przerwa.
7.) MartÃn
GarcÃa GarcÃa, Hiszpania, Fazioli, On zawsze z czym¶ wyskoczy, ju¿ jestem na to przygotowany ... ³adne trzecie preludium F-dur 28/23, nie by³by Martinem gdyby nie pod¶piewywa³ na pocz±tku sonaty, .. ale strzeli¶cie j± buduje (to jest gotyk z zewn±trz i barok w ¶rodku). Przesadza z tym ¶piewaniem, tym razem to Mu siê nie upiecze.
Jako epizod to jest urocze, ale jako dodany g³os do Chopina na konkursie ? !! Jego nie da siê nie lubiæ, bêdzie mia³ nagrodê publiczno¶ci.
"sonatê h-moll te¿ mo¿na nie¼le po³o¿yæ" Popowa-Zydroñ
Martin chyba siê nie¼le broni. .. jak tak dalej bêdzie z t± sonat± zwalnia³, to za chwilê ca³kiem stanie (largo mu siê zepsu³o) .. na szczê¶cie fina³ ju¿ ok. (dla mnie ciut przyciê¿kawy, ale nie jest ¼le, poza omskniêciami, du¿o barw pokazuje). To by³a kreacja, to siê dzia³o "tu i teraz".
Chcecie mazurka G-dur op.50/1 na g³os i fortepian?
kwieciste mazurki grane bez przerw, jeden za drugim, realizator TV nie podpisuje ich, bo nie wie, kiedy który siê koñczy
Martin, Martin wiedzia³em, ¿e z czym¶ wyskoczysz, Preludium cis-moll op. 45 plus g³os, .. przesadzi³e¶. Ja Cie kupujê, ale czy Jury te¿?
Przyku³e¶ uwagê ca³kowicie. I nie przesadzaj z tym walcem, bo w takim stylu, to gra³ Osokins ..
----------------------------------------------------------------------------------------------
.. i teraz d¼wiêk rozb³y¶nie, 479-tka po Fazioli !
(ciemnofioletowa suknia bez rami±czek, przechodz±ca w czerñ ze srebrnymi dodatkami)
8.) Eva
Gevorgyan, Rosja/Armenia, Steinway nr 479,
i co powiecie? rywalizacja o zwyciêstwo w XVIII KCH rozegra siê pomiêdzy dwojgiem Rosjan.
i, co tu wiêcej pisaæ?
..(mo¿e to, ¿e dobrze, ¿e nie graj± jednego dnia, bo jeden przyæmi³by efekt drugiego - genialni piani¶ci!! poziom tegorocznego konkursu wystrzeli³ w kosmos)