Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 15   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - III etap  (Przeczytany 15253 razy)
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #90 : Pa¼dziernik 15, 2021, 18:36:22 »

AVERY GAGLIANO
Finale - zmieniala kolor tempem - Niezwykle orginalne.
Sonata wspaniala. Uwaga o czlapaniu nie wchodzi w gre
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #91 : Pa¼dziernik 15, 2021, 18:39:12 »

AVERY GAGLIANO

ka¿dy idzie za swoj± dru¿yn±, a jak siê spotykamy w bramie to nawalanka  Chichot
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #92 : Pa¼dziernik 15, 2021, 18:40:55 »

AVERY GAGLIANO

..a tak na powa¿nie, Ty widzisz co¶ szczególnego w Jej grze poza nudzeniem?
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #93 : Pa¼dziernik 15, 2021, 18:41:35 »

Teraz mi siê przypomnia³o, ¿e jak on gra³ ostatni± czê¶æ sonaty, to nie wyrabia³ szybko¶ciowo i pojawia³y siê niedok³adno¶ci, jeszcze dobitniej to ukaza³ w kodzie ballady. Pamiêtam, szed³em wówczas przez cmentarz.

Czy nadal miales sluchawki na uszach?
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #94 : Pa¼dziernik 15, 2021, 18:42:46 »

.. i proszê mi powiedzieæ, o co chodzi³o genialnej Avery Gagliano w finale sonaty ? Nikt tak tego dot±d tak nie zr±ba³. Ile tu by³o s³odyczy i lukru, po przecz³apanym marszu. Straszne ... dla mnie to by³o straszne.
ja siê nie ba³em podczas wykonania Finale, czyli istotnie dosz³o do "zr±bania". A tak na serio, tê sonatê warto skomentowaæ od koñca. No wiêc... bardzo ciê¿ki a przy tym zbyt d³ugi frazes koñcz±cy. Dwa akordy na koniec: jeden krótki (z zaskoczenia), drugi NIECO TYLKO d³u¿szy, koniec. To nie jest konkurs organowy!

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #95 : Pa¼dziernik 15, 2021, 18:43:36 »

Czy nadal miales sluchawki na uszach?
Tak, bluetooth  Spoko Do biegania.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #96 : Pa¼dziernik 15, 2021, 18:51:27 »

ja siê nie ba³em podczas wykonania Finale, czyli istotnie dosz³o do "zr±bania". A tak na serio, tê sonatê warto skomentowaæ od koñca. No wiêc... bardzo ciê¿ki a przy tym zbyt d³ugi frazes koñcz±cy. Dwa akordy na koniec: jeden krótki (z zaskoczenia), drugi NIECO TYLKO d³u¿szy, koniec. To nie jest konkurs organowy!

Brak bolu polaczyles ze "zrabaniem". Ciekawe.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #97 : Pa¼dziernik 15, 2021, 18:53:41 »

III etap, drugi dzieñ przes³uchañ, sesja wieczorna.

Prowadz±ca: p. Monika Orze³ - najlepsza konferansjerka ever, niestety dzisiaj z tego powodu, ¿e przes³uchania zaczê³y siê z lekkim opó¼nieniem nie wytrzymywa³a d³ugich g³osek, zapowiada³a w po¶piechu, taka strata !!!

5.) Alexander Gadjiev, W³ochy/S³owenia, Kawai, - sale koncertowe ¶wiata!

6.) Avery Gagliano, USA, Steinway nr 300, .. "przecz³apany" marsz ¿a³obny w sonacie plus "zalukrowane" finale - mo¿na dostaæ niestrawno¶ci. Ca³kiem nie moja estetyka. Dopiero przy ostatnim utworze - scherzo b-moll mnie zaciekawi³a, ale koñcówkê ca³kiem popsu³a. Mam nadziejê, ¿e do fina³u nie wejdzie.

Przerwa.

7.) Martín García García, Hiszpania, Fazioli, On zawsze z czym¶ wyskoczy, ju¿ jestem na to przygotowany ... ³adne trzecie preludium F-dur 28/23, nie by³by Martinem gdyby nie pod¶piewywa³ na pocz±tku sonaty, .. ale strzeli¶cie j± buduje (to jest gotyk z zewn±trz i barok w ¶rodku). Przesadza z tym ¶piewaniem, tym razem to Mu siê nie upiecze. Szok Jako epizod to jest urocze, ale jako dodany g³os do Chopina na konkursie ? !! Jego nie da siê nie lubiæ, bêdzie mia³ nagrodê publiczno¶ci.

"sonatê h-moll te¿ mo¿na nie¼le po³o¿yæ" Popowa-Zydroñ

Martin chyba siê nie¼le broni. .. jak tak dalej bêdzie z t± sonat± zwalnia³, to za chwilê ca³kiem stanie (largo mu siê zepsu³o) .. na szczê¶cie fina³ ju¿ ok. (dla mnie ciut przyciê¿kawy, ale nie jest ¼le, poza omskniêciami, du¿o barw pokazuje).  To by³a kreacja, to siê dzia³o "tu i teraz".

Chcecie mazurka G-dur op.50/1 na g³os i fortepian?  Chichot

kwieciste mazurki grane bez przerw, jeden za drugim, realizator TV nie podpisuje ich, bo nie wie, kiedy który siê koñczy Chichot

Martin, Martin wiedzia³em, ¿e z czym¶ wyskoczysz, Preludium cis-moll op. 45 plus g³os, .. przesadzi³e¶. Ja Cie kupujê, ale czy Jury te¿?
Przyku³e¶ uwagê ca³kowicie. I nie przesadzaj z tym walcem, bo w takim stylu, to gra³ Osokins ..

----------------------------------------------------------------------------------------------
.. i teraz d¼wiêk rozb³y¶nie, 479-tka po Fazioli !

(ciemnofioletowa suknia bez rami±czek, przechodz±ca w czerñ ze srebrnymi dodatkami)

8.) Eva Gevorgyan, Rosja/Armenia, Steinway nr 479,

i co powiecie? rywalizacja o zwyciêstwo w XVIII KCH rozegra siê pomiêdzy dwojgiem Rosjan.

i, co tu wiêcej pisaæ?  ..

(mo¿e to, ¿e dobrze, ¿e nie graj± jednego dnia, bo jeden przyæmi³by efekt drugiego - genialni piani¶ci!! poziom tegorocznego konkursu wystrzeli³ w kosmos)

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 15, 2021, 20:44:39 wys³ane przez Casablanka » Zapisane
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #98 : Pa¼dziernik 15, 2021, 18:54:10 »

..a tak na powa¿nie, Ty widzisz co¶ szczególnego w Jej grze poza nudzeniem?

Na pewno nie nudzenie. Jej gra jest znakomita. Swietna technika. Czystosc artykulacji. Skromnosc w emocjach.
Teraz slucham Scherza. Chyba najlepsze jak dotychczas.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 15, 2021, 18:55:57 wys³ane przez bartus » Zapisane
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #99 : Pa¼dziernik 15, 2021, 18:59:20 »

Na pewno nie nudzenie. Jej gra jest znakomita. Swietna technika. Czystosc artykulacji. Skromnosc w emocjach.
Teraz slucham Scherza. Chyba najlepsze jak dotychczas.

to dotrwaj do koñcówki, zobaczysz jakie najlepsze..
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #100 : Pa¼dziernik 15, 2021, 19:00:55 »

Amerykanka ujawni³a niez³ego power'a "w ³apie". W dodatku jej d³onie "przyklei³y siê do instrumentu". Jak na kobietê, to najbardziej masywny Chopin, którego sk±din±d nie da siê ud¼wign±æ.  Nie dostrzegam w ¿adnym fragmencie jej wystêpu ¿adnego pozytywu, i nie jest mi przykro.

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #101 : Pa¼dziernik 15, 2021, 19:12:48 »

tuco82...Casablanka,.... dlaczego w waszych wypowiedziach jest tyle nienawisci i wscieklosci?
Co sie z wami stalo. Przeciez musicie miec w sobie troche delikatnosci i wrazliwosci. W koncu sluchacie Chopina
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #102 : Pa¼dziernik 15, 2021, 19:18:55 »

tuco82...Casablanka,.... dlaczego w waszych wypowiedziach jest tyle nienawisci i wscieklosci?
Co sie z wami stalo. Przeciez musicie miec w sobie troche delikatnosci i wrazliwosci. W koncu sluchacie Chopina

.. bo my jeste¶my wyj±tkowo z³o¶liwi  Chichot Chichot Chichot

i dlatego jurorów jest kilkunastu, ¿eby tacy z³o¶liwcy jak my, nie wyrzucili z konkursu pere³ek 

im wiêcej g³osów, tym sprawiedliwszy os±d
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 15, 2021, 19:23:46 wys³ane przez Casablanka » Zapisane
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #103 : Pa¼dziernik 15, 2021, 19:24:45 »

Chopina pojmujê w nieco szerszych kategoriach ni¿ wra¿liwo¶æ i delikatno¶æ. Bardziej pasuje, odpowiednio: nostalgiczna elegancja i patetyczna logiczno¶æ. Rzeczywi¶cie masz racjê, pisz±c o ró¿nicy miêdzy smutkiem a nostalgi±.

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #104 : Pa¼dziernik 15, 2021, 19:25:33 »

bartus, teraz Garcia Garcia .. i znów bêdzie naje¿d¿anie, dopiero Evie odpuszczê ..
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 15   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

kalinowatyper countrylife neder-live animilkowo thepunisher