Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Chopin
>
XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - III etap
Strony:
1
...
6
7
[
8
]
9
10
...
15
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - III etap (Przeczytany 15175 razy)
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 953
Pawe³
Odp: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - III etap
«
Odpowiedz #105 :
Pa¼dziernik 15, 2021, 19:49:50 »
Cytat: Casablanka Pa¼dziernik 15, 2021, 19:25:33
bartus, teraz Garcia Garcia .. i znów bêdzie naje¿d¿anie, dopiero Evie odpuszczê ..
.. odpuszczam, kupi³ mnie,
gra lepiej ni¿ w II etapie.
Bodek1
Ekspert
Wiadomo¶ci: 576
«
Odpowiedz #106 :
Pa¼dziernik 15, 2021, 20:34:03 »
Jestem trochê opó¼niony w ods³uchiwaniu uczestników konkursu, ale chcia³bym podzieliæ siê swoimi wra¿eniami. Na razie w mojej klasyfikacji prowadzi Armellini potem Li Bui i Alexewicz. Leonora zachwyci³a mnie swoj± gr± ale te¿ mimik± i ruchem ca³ego cia³a oddaj±ce jej emocje...Uwielbiam j± ogl±daæ i s³uchaæ- za to ma u mnie du¿y plus. Z kolei JJ jest znakomitym artyst±-wirtuozem ale z kolei on g³o¶no sapie i pomrukuje w chwilach uniesieñ (trochê jak Bruce Lee w czasie walki😉) I za to ma ma³y minus. Alexewicz ¶wietnie siê zaprezentowa³ w 3 etapie ( bardzo podoba³y mi siê preludia w jego wykonaniu) i na razie uwa¿am go za lidera Naszej ekipy. Ciekawi mnie czy w sali te¿ s³ychaæ te oddechy, pomruki pianistów jak w transmisji internetowej. Bo Martin dosta³ ewidentnie dodatkowe punkty od Jury za ¶piew w czasie grania😘
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #107 :
Pa¼dziernik 15, 2021, 21:03:28 »
Garcia Garcia (s³ucha³em w radio) gra³ w manierze Casadesusa (który to z kolei zgodnie z ni± nie gra³ akurat Chopina)
My¶lê, ¿e odpadnie; tu ju¿ nie ma miejsca na takie ciekawostki, zw³aszcza, ¿e czasem pozbawione logiki.
W zasadzie ja dzi¶ i wczoraj ka¿dego pianistê, no mo¿e poza panem Sumino, który wszystko, poza brzmieniowo piêknym Marszem z Sonaty, zagra³ tak samo, widzia³bym w mniejszym lub wiêkszym stopniu w finale. Po prostu oni wszyscy zas³uguj± na nasz± uwagê (nie spodziewa³em siê tego przed konkursem). Dzi¶ na przyk³ad mniej zachwyci³a jedna z najciekawszych uczestniczek - Armellini, zw³aszcza w mazurkach, za to Candotti w sonacie wypad³a lepiej ni¿ my¶la³em.
BTW, s³ucham teraz jednym uchem Evy. Fantazja by³a do¶æ fascynuj±ca, ale jej Sonata... sorry, bardzo pow¶ci±gliwa, jaka¶ mocno jasna. Oczywi¶cie ta klarowno¶æ mo¿e siê podobaæ, ale wyraz tego opus jest tragiczny, siêgaj±cy najwiêkszych dramatycznych g³êbin. Je¶li dobrze s³ysza³em w samochodowym radio, pan Gadjev, mój ex-faworyt, zrobi³ z niej istne pandemonium w stylu s³ynnego nagrania Rachmaninowa. Szkoda tylko tych licznych pomy³ek - na tym etapie, przy tylu tak ¶wietnych artystach, ma to du¿e znaczenie. Nie przeszkadza³ mi jego perkusyjny czasem d¼wiêk - ba, ja takie rzeczy lubiê (vide William Kapell)
PS. Moje utyskiwania nie zmieni± oczywi¶cie faktu, ¿e Ormianka bêdzie w pierwszej trójce.
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 15, 2021, 21:06:46 wys³ane przez Mozart
»
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Pawe³
«
Odpowiedz #108 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 09:48:14 »
III etap, trzeci (ostatni) dzieñ przes³uchañ, sesja poranna.
Prowadz±cy: Piotr Wojciechowski.
.. na dzieñ dobry! szykujmy siê na mocne wra¿enia, wczoraj gra³a Jego m³odsza kole¿anka i wygl±da na to, ¿e to miêdzy t± dwójk± rozegra siê rywalizacja o palmê pierwszeñstwa. Dodam, ¿e Oni w przeciwieñstwie do pozosta³ych prawe nie maj± wpadek technicznych i tekstowych.
1.) Nikolay
Khozyainov,
Rosja, Steinway 479, niew±tpliwie Kola dodaje du¿o od siebie (i nie jest nieomylny).
Preludium cis-moll osnute mg³±.
W moim przekonaniu Eva lepiej wypad³a - mia³a wszystkie trzy etapy mocne, z tendencj± rosn±c±. Kola zagra³ II etap marzeñ. Dzisiaj zagra³ tak, ¿e nawet nie wiem, czy bêdzie to najlepszy wystêp dnia (?). Szkoda wpadek naszego Alexewicza, depcze Koli po piêtach. Gdyby nie wpadki wy¿ej oceni³bym grê Polaka (preludia op. 28).
Szykuje siê fina³ konkursu marzeñ.
2.) Su Yeon
Kim,
Korea P³d., Steinway 479, ..w czasie Jej wystêpu trochê my¶lê o sa³atce owocowej .. (zapo¿yczaj±c cytat z Mozarta
, sorry), te¿ tak zwolni do zera i spotkaj± siê na jednej stacji z Garci±
Drugi etap mia³a lepszy.
Przerwa.
3.) Aimi
Kobayashi,
Japonia, Steinway 479, .. ba³em siê tego pocz±tku, w któr± stronê pójdzie? we¼mie do rêki bicz i bêdzie nam nim przed nosem ¶migaæ, czy to bêdzie ciep³e oblicze? Jest super! To jest romantycznie usposobiona Aimi. Od razu mnie obudzi³a, dzieje siê. Po nienajlepszym II etapie idzie w górê. Mazurki gêste, pe³ne od tre¶ci. Prawie mam ciary, a preludia dopiero przed nami!
(Mia³em nosa pisz±c przy Koli, ¿e Jego wystêp nie bêdzie chyba najlepszym z dzisiaj graj±cych).
Aimi jest jak z japoñskiej kreskówki. Siedzi przy fortepianie malutka, a z fortepiany wylatuj± ca³e narêcza nut, które przemieniaj± siê w rozkwitaj±ce kwiaty. Co preludium to inny kolor.
.. kolejna magiczna chwila w konkursie ..
4.) Mateusz
Krzy¿owski,
Polska, Steinway 479, mazurasy, co siê zowie ..! Mati mia³ bardzo dobre wej¶cie w wystêp.
Z ciê¿kim sercem, ale muszê to napisaæ, preludia zaproponowane przez Mateusza, s± tylko dalekim echem piêkna preludiów Aimi.
Dobry wystêp, kawa³ pianisty z Niego.
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 16, 2021, 14:27:41 wys³ane przez Casablanka
»
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #109 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 11:06:44 »
Dla mnie Kola gra zbyt wolno (polonez sonata), Mazurki walczykowato...ca³y jego wystêp by³ melancholijno-cukierkowy brak³o m³odzieñczej fantazji i werwy...sorry ale jestem na nie
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #110 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 12:26:02 »
Za to Koreanka rozrusza³a s³uchaczy Tarantell±🥰 Zastanawiam mnie sk±d u Koreañczyków to wyczucie Polskich klimatów...bo wiêkszo¶æ Azjatów ma problem ze stylowym graniem Mazurków a oni zbli¿aj± siê do idea³u...
fabura
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 94
«
Odpowiedz #111 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 12:52:31 »
Zastanawiam mnie sk±d u Koreañczyków to wyczucie Polskich klimatów...
Byæ mo¿e dlatego, ¿e ich muzyka tradycyjna równie¿ posiada trójdzielny rytm.
http://symfonika.pl/forum/index.php
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
«
Odpowiedz #112 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 13:02:10 »
Niestety, ju¿ jadê do domu
I usi³ujê s³uchaæ Aimi w ciê¿kich warunkach, na s³uchawkach i w szumie pêdz±cego pociagu
Poranna sesje przes³ucham sobie porz±dnie chyba ju¿ w domu. Dobrze, ze ktos jeszcze gra preludia; i ze wzglêdu na ich piêkno i na to, ze jurorzy bêd± mieli lepsze porownanie
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Pawe³
«
Odpowiedz #113 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 13:08:33 »
Cytat: Aleksias Pa¼dziernik 16, 2021, 13:02:10
Niestety, ju¿ jadê do domu
I usi³ujê s³uchaæ Aimi w ciê¿kich warunkach, na s³uchawkach i w szumie pêdz±cego pociagu
Poranna sesje przes³ucham sobie porz±dnie chyba ju¿ w domu. Dobrze, ze ktos jeszcze gra preludia; i ze wzglêdu na ich piêkno i na to, ze jurorzy bêd± mieli lepsze porownanie
.. i to, (jak dot±d) jest takie granie jak Julianna Awdiejewa gra³a swoj± sonatê po zwyciêstwo!
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Pawe³
«
Odpowiedz #114 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 13:10:56 »
ciekawe, czy nagroda Krystiana Zimermana, dla najlepiej wykonanej sonaty dotyczy te¿ preludiów jako utworu zamiennego?
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Pawe³
«
Odpowiedz #115 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 13:27:47 »
..warto te¿ odnotowaæ naszyjnik Aimi, (go³e ramiona), sukienka o prostej fakturze z przodu i ciekawej ornamentyce z ty³u, okre¶lenie koloru sukni - mêski zmys³ ta sprawa przerasta.
.
..a naszyjnik to maluteñka pere³ka w kszta³cie nutki z ogonkiem.
..¶liczny.
Przed cyklem preludiów zagranych przez Aimi Kobayashi czapki z g³ów!
Publiczno¶æ, chyba ju¿ z 2 minuty ci±gle j± oklaskuje.
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 16, 2021, 14:26:43 wys³ane przez Casablanka
»
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Pawe³
«
Odpowiedz #116 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 13:33:10 »
ja a¿ nie potrafiê równo oddychaæ po tych preludiach.
Poruszy³a mnie do g³êbi.
biedny Mateusz, jak szybko ludzie przejd± po tym, co us³yszeli do porz±dku? ..
ale Mati na szczê¶cie te¿ piêknie zacz±³
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #117 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 13:47:08 »
To co pisa³em o Mazurkach w wykonaniu Azjatów na szczê¶cie nie dotyczy Ami..Kobayashi gra je stylowo -s³ychaæ u niej Oberka, Mazura i Kujawiaka, preludia te¿ wspaniale. Mam nadziejê ze bêdzie w finale
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #118 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 14:42:21 »
Wielki plus dla ka¿dego kto gra³ preludia, ale Mateusz mnie nie przekona³. Twardy, nieprzyjemny d¼wiek.
http://www.franzschubert.pl/
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #119 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 15:29:39 »
Nie wiem, co dzia³o siê przed po³udniem, nie mia³em mo¿liwo¶ci ¶ledzenia recitali.
Natomiast wieczorem... Wieczorem, mam nadziejê, bêd± siê dziaæ rzeczy wielkie!
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Strony:
1
...
6
7
[
8
]
9
10