Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - III etap
Strony:
1
...
6
7
[
8
]
9
10
...
15
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - III etap (Przeczytany 17032 razy)
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
Odp: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - III etap
«
Odpowiedz #105 :
Październik 15, 2021, 19:49:50 »
Cytat: Casablanka Październik 15, 2021, 19:25:33
bartus, teraz Garcia Garcia .. i znĂłw bĂŞdzie najeÂżdÂżanie, dopiero Evie odpuszczĂŞ ..
.. odpuszczam, kupiÂł mnie,
gra lepiej niÂż w II etapie.
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #106 :
Październik 15, 2021, 20:34:03 »
Jestem trochĂŞ opóŸniony w odsÂłuchiwaniu uczestnikĂłw konkursu, ale chciaÂłbym podzieliĂŚ siĂŞ swoimi wraÂżeniami. Na razie w mojej klasyfikacji prowadzi Armellini potem Li Bui i Alexewicz. Leonora zachwyciÂła mnie swojÂą grÂą ale teÂż mimikÂą i ruchem caÂłego ciaÂła oddajÂące jej emocje...Uwielbiam jÂą oglÂądaĂŚ i sÂłuchaĂŚ- za to ma u mnie duÂży plus. Z kolei JJ jest znakomitym artystÂą-wirtuozem ale z kolei on gÂłoÂśno sapie i pomrukuje w chwilach uniesieĂą (trochĂŞ jak Bruce Lee w czasie walki😉) I za to ma maÂły minus. Alexewicz Âświetnie siĂŞ zaprezentowaÂł w 3 etapie ( bardzo podobaÂły mi siĂŞ preludia w jego wykonaniu) i na razie uwaÂżam go za lidera Naszej ekipy. Ciekawi mnie czy w sali teÂż sÂłychaĂŚ te oddechy, pomruki pianistĂłw jak w transmisji internetowej. Bo Martin dostaÂł ewidentnie dodatkowe punkty od Jury za Âśpiew w czasie grania😘
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #107 :
Październik 15, 2021, 21:03:28 »
Garcia Garcia (sÂłuchaÂłem w radio) graÂł w manierze Casadesusa (ktĂłry to z kolei zgodnie z niÂą nie graÂł akurat Chopina)
MyÂślĂŞ, Âże odpadnie; tu juÂż nie ma miejsca na takie ciekawostki, zwÂłaszcza, Âże czasem pozbawione logiki.
W zasadzie ja dziÂś i wczoraj kaÂżdego pianistĂŞ, no moÂże poza panem Sumino, ktĂłry wszystko, poza brzmieniowo piĂŞknym Marszem z Sonaty, zagraÂł tak samo, widziaÂłbym w mniejszym lub wiĂŞkszym stopniu w finale. Po prostu oni wszyscy zasÂługujÂą na naszÂą uwagĂŞ (nie spodziewaÂłem siĂŞ tego przed konkursem). DziÂś na przykÂład mniej zachwyciÂła jedna z najciekawszych uczestniczek - Armellini, zwÂłaszcza w mazurkach, za to Candotti w sonacie wypadÂła lepiej niÂż myÂślaÂłem.
BTW, s³ucham teraz jednym uchem Evy. Fantazja by³a doœÌ fascynuj¹ca, ale jej Sonata... sorry, bardzo powœci¹gliwa, jakaœ mocno jasna. Oczywiœcie ta klarownoœÌ mo¿e siê podobaÌ, ale wyraz tego opus jest tragiczny, siêgaj¹cy najwiêkszych dramatycznych g³êbin. Jeœli dobrze s³ysza³em w samochodowym radio, pan Gadjev, mój ex-faworyt, zrobi³ z niej istne pandemonium w stylu s³ynnego nagrania Rachmaninowa. Szkoda tylko tych licznych pomy³ek - na tym etapie, przy tylu tak œwietnych artystach, ma to du¿e znaczenie. Nie przeszkadza³ mi jego perkusyjny czasem dŸwiêk - ba, ja takie rzeczy lubiê (vide William Kapell)
PS. Moje utyskiwania nie zmieniÂą oczywiÂście faktu, Âże Ormianka bĂŞdzie w pierwszej trĂłjce.
«
Ostatnia zmiana: Październik 15, 2021, 21:06:46 wysłane przez Mozart
»
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #108 :
Październik 16, 2021, 09:48:14 »
III etap, trzeci (ostatni) dzieĂą przesÂłuchaĂą, sesja poranna.
ProwadzÂący: Piotr Wojciechowski.
.. na dzieĂą dobry! szykujmy siĂŞ na mocne wraÂżenia, wczoraj graÂła Jego mÂłodsza koleÂżanka i wyglÂąda na to, Âże to miĂŞdzy tÂą dwĂłjkÂą rozegra siĂŞ rywalizacja o palmĂŞ pierwszeĂąstwa. Dodam, Âże Oni w przeciwieĂąstwie do pozostaÂłych prawe nie majÂą wpadek technicznych i tekstowych.
1.) Nikolay
Khozyainov,
Rosja, Steinway 479, niewÂątpliwie Kola dodaje duÂżo od siebie (i nie jest nieomylny).
Preludium cis-moll osnute mg³¹.
W moim przekonaniu Eva lepiej wypadÂła - miaÂła wszystkie trzy etapy mocne, z tendencjÂą rosnÂącÂą. Kola zagraÂł II etap marzeĂą. Dzisiaj zagraÂł tak, Âże nawet nie wiem, czy bĂŞdzie to najlepszy wystĂŞp dnia (?). Szkoda wpadek naszego Alexewicza, depcze Koli po piĂŞtach. Gdyby nie wpadki wyÂżej oceniÂłbym grĂŞ Polaka (preludia op. 28).
Szykuje siĂŞ finaÂł konkursu marzeĂą.
2.) Su Yeon
Kim,
Korea PÂłd., Steinway 479, ..w czasie Jej wystĂŞpu trochĂŞ myÂślĂŞ o saÂłatce owocowej .. (zapoÂżyczajÂąc cytat z Mozarta
, sorry), teÂż tak zwolni do zera i spotkajÂą siĂŞ na jednej stacji z GarciÂą
Drugi etap miaÂła lepszy.
Przerwa.
3.) Aimi
Kobayashi,
Japonia, Steinway 479, .. baÂłem siĂŞ tego poczÂątku, w ktĂłrÂą stronĂŞ pĂłjdzie? weÂźmie do rĂŞki bicz i bĂŞdzie nam nim przed nosem ÂśmigaĂŚ, czy to bĂŞdzie ciepÂłe oblicze? Jest super! To jest romantycznie usposobiona Aimi. Od razu mnie obudziÂła, dzieje siĂŞ. Po nienajlepszym II etapie idzie w gĂłrĂŞ. Mazurki gĂŞste, peÂłne od treÂści. Prawie mam ciary, a preludia dopiero przed nami!
(MiaÂłem nosa piszÂąc przy Koli, Âże Jego wystĂŞp nie bĂŞdzie chyba najlepszym z dzisiaj grajÂących).
Aimi jest jak z japoĂąskiej kreskĂłwki. Siedzi przy fortepianie malutka, a z fortepiany wylatujÂą caÂłe narĂŞcza nut, ktĂłre przemieniajÂą siĂŞ w rozkwitajÂące kwiaty. Co preludium to inny kolor.
.. kolejna magiczna chwila w konkursie ..
4.) Mateusz
KrzyÂżowski,
Polska, Steinway 479, mazurasy, co siĂŞ zowie ..! Mati miaÂł bardzo dobre wejÂście w wystĂŞp.
Z ciĂŞÂżkim sercem, ale muszĂŞ to napisaĂŚ, preludia zaproponowane przez Mateusza, sÂą tylko dalekim echem piĂŞkna preludiĂłw Aimi.
Dobry wystĂŞp, kawaÂł pianisty z Niego.
«
Ostatnia zmiana: Październik 16, 2021, 14:27:41 wysłane przez Casablanka
»
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #109 :
Październik 16, 2021, 11:06:44 »
Dla mnie Kola gra zbyt wolno (polonez sonata), Mazurki walczykowato...caÂły jego wystĂŞp byÂł melancholijno-cukierkowy brakÂło mÂłodzieĂączej fantazji i werwy...sorry ale jestem na nie
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #110 :
Październik 16, 2021, 12:26:02 »
Za to Koreanka rozruszaÂła sÂłuchaczy TarantellÂą🥰 Zastanawiam mnie skÂąd u KoreaĂączykĂłw to wyczucie Polskich klimatĂłw...bo wiĂŞkszoœÌ AzjatĂłw ma problem ze stylowym graniem MazurkĂłw a oni zbliÂżajÂą siĂŞ do ideaÂłu...
fabura
UÂżytkownik
«
Odpowiedz #111 :
Październik 16, 2021, 12:52:31 »
Zastanawiam mnie skÂąd u KoreaĂączykĂłw to wyczucie Polskich klimatĂłw...
ByĂŚ moÂże dlatego, Âże ich muzyka tradycyjna rĂłwnieÂż posiada trĂłjdzielny rytm.
http://symfonika.pl/forum/index.php
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #112 :
Październik 16, 2021, 13:02:10 »
Niestety, juÂż jadĂŞ do domu
I usiÂłujĂŞ sÂłuchaĂŚ Aimi w ciĂŞÂżkich warunkach, na sÂłuchawkach i w szumie pĂŞdzÂącego pociagu
Poranna sesje przesÂłucham sobie porzÂądnie chyba juÂż w domu. Dobrze, ze ktos jeszcze gra preludia; i ze wzglĂŞdu na ich piĂŞkno i na to, ze jurorzy bĂŞdÂą mieli lepsze porownanie
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #113 :
Październik 16, 2021, 13:08:33 »
Cytat: Aleksias Październik 16, 2021, 13:02:10
Niestety, juÂż jadĂŞ do domu
I usiÂłujĂŞ sÂłuchaĂŚ Aimi w ciĂŞÂżkich warunkach, na sÂłuchawkach i w szumie pĂŞdzÂącego pociagu
Poranna sesje przesÂłucham sobie porzÂądnie chyba juÂż w domu. Dobrze, ze ktos jeszcze gra preludia; i ze wzglĂŞdu na ich piĂŞkno i na to, ze jurorzy bĂŞdÂą mieli lepsze porownanie
.. i to, (jak dotÂąd) jest takie granie jak Julianna Awdiejewa graÂła swojÂą sonatĂŞ po zwyciĂŞstwo!
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #114 :
Październik 16, 2021, 13:10:56 »
ciekawe, czy nagroda Krystiana Zimermana, dla najlepiej wykonanej sonaty dotyczy teÂż preludiĂłw jako utworu zamiennego?
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #115 :
Październik 16, 2021, 13:27:47 »
..warto teÂż odnotowaĂŚ naszyjnik Aimi, (goÂłe ramiona), sukienka o prostej fakturze z przodu i ciekawej ornamentyce z tyÂłu, okreÂślenie koloru sukni - mĂŞski zmysÂł ta sprawa przerasta.
.
..a naszyjnik to maluteĂąka pereÂłka w ksztaÂłcie nutki z ogonkiem.
..Âśliczny.
Przed cyklem preludiów zagranych przez Aimi Kobayashi czapki z g³ów!
PublicznoœÌ, chyba ju¿ z 2 minuty ci¹gle j¹ oklaskuje.
«
Ostatnia zmiana: Październik 16, 2021, 14:26:43 wysłane przez Casablanka
»
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #116 :
Październik 16, 2021, 13:33:10 »
ja aÂż nie potrafiĂŞ rĂłwno oddychaĂŚ po tych preludiach.
Poruszy³a mnie do g³êbi.
biedny Mateusz, jak szybko ludzie przejdÂą po tym, co usÂłyszeli do porzÂądku? ..
ale Mati na szczêœcie te¿ piêknie zacz¹³
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #117 :
Październik 16, 2021, 13:47:08 »
To co pisaÂłem o Mazurkach w wykonaniu AzjatĂłw na szczĂŞÂście nie dotyczy Ami..Kobayashi gra je stylowo -sÂłychaĂŚ u niej Oberka, Mazura i Kujawiaka, preludia teÂż wspaniale. Mam nadziejĂŞ ze bĂŞdzie w finale
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #118 :
Październik 16, 2021, 14:42:21 »
Wielki plus dla kaÂżdego kto graÂł preludia, ale Mateusz mnie nie przekonaÂł. Twardy, nieprzyjemny dÂźwiek.
http://www.franzschubert.pl/
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #119 :
Październik 16, 2021, 15:29:39 »
Nie wiem, co dziaÂło siĂŞ przed poÂłudniem, nie miaÂłem moÂżliwoÂści Âśledzenia recitali.
Natomiast wieczorem... Wieczorem, mam nadziejĂŞ, bĂŞdÂą siĂŞ dziaĂŚ rzeczy wielkie!
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Strony:
1
...
6
7
[
8
]
9
10