Kurier Szafarski

Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 15   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - III etap  (Przeczytany 15225 razy)
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomoci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #135 : Padziernik 16, 2021, 18:34:24 »

Moim zdaniem liderem polskiej grupy jest obecnie Alexewicz. Jego brak w finale by³by, moim zdaniem, kompletnie niezrozumia³y. Komplementowa³ go ostatnio John Allison (The Telegraph), nieco mniej Jed Distler z Grammophone ("nierówny cykl").

pe³na zgoda - Alexewicz z Polaków gra najlepiej, to jest ¶wiatowy poziom.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #136 : Padziernik 16, 2021, 18:40:51 »

..z siódemk± uczestników nie mam problemów, ¿e powinni graæ w finale, i zostaj± trzy miejsca, przerasta mnie ich obsadzenie, teraz jeszcze Hyuk Lee zapuka³ do niebios bram..

ból g³owy od bogactwa. Oni wszyscy s± wielcy! nawet Garcia!
Mozart
Ekspert

Wiadomoci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #137 : Padziernik 16, 2021, 18:41:45 »

Wiêkszo¶æ dzisiejszych recenzji to faktycznie blablabla, ale akurat Distler jest bardzo uczciwy i stara siê zachowywaæ obiektywizm, maj±c ¶wietn± bazê w znajomo¶ci nagrañ pocz±wszy od tych z pocz±tku XX wieku. Prawie jak medyk, który wybiera najlepsz± metodê leczenia dziêki znajomo¶ci ró¿nych badañ naukowych weryfikuj±cych skuteczno¶æ ró¿nych terapii
« Ostatnia zmiana: Padziernik 16, 2021, 18:47:36 wysane przez Mozart » Zapisane

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #138 : Padziernik 16, 2021, 18:44:28 »

..z siódemk± uczestników nie mam problemów, ¿e powinni graæ w finale, i zostaj± trzy miejsca, przerasta mnie ich obsadzenie, teraz jeszcze Hyuk Lee zapuka³ do niebios bram..

ból g³owy od bogactwa. Oni wszyscy s± wielcy! nawet Garcia!

DOK£ADNIE TAK! Ja odrzuci³bym tylko jednego - tego Japoñczyka z wieczora I dnia III etapu, ew. wczorajsz± Japonkê koñcz±c± sesjê porann±. To s± ju¿ teraz stricte osobiste preferencje jurorów, ew. ich m±dro¶æ odgaduj±ca potencja³ i szansê na przysz³± du¿± karierê. 5 i 10 lat temu mieli racjê.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomoci: 3011

Asia

« Odpowiedz #139 : Padziernik 16, 2021, 18:54:15 »

Uwa¿am tak samo Na tym poziomie na pewno wszyscy, a przynajmniej wiêkszo¶æ z nich to ¶wietni piani¶ci, rzecz ju¿ tylko w interpretacji Chopina, która przypadnie do gustu s³uchaczom i jury. Mia³am przyjemno¶æ s³uchaæ Alexewicza, jaki i kilku innych, w sali filharmonii - to naprawdê mocno podkrêca doznania. Przestrzeñ rozwija siê i poszerza, d¼wiêki p³yn± w powietrzu, zdaj± siê docieraæ zewsz±d i otulaæ nas I prawdê mówi±c, prawie przez ca³y czas by³am zachwycona docieraj±cym do mnie piêknem. Po prostu jest tak, ¿e, jak to fajnie uj±³ Bartus, nie wszystkie piêkna do mnie pasuj±, nie wszystkie s± moje.
Tak wiêc zdecydowanie Alexewicz te¿ jest w¶ród tych osób, których piêkno chcia³abym zachowaæ do fina³u. Ale tak¿e Krzy¿owski i jednak ten kapry¶ny Wierciñski Ale i rzecz jasna Kyohei "Samuraj" Sorita, którego fank± jestem od czasu eliminacji, i z którym zrobili¶my sobie nawet zdjêcie Chichot Osoby, do których siê przywi±za³am, to i eteryczny elf Miyu, i Leonora, i Gadjiev, i Hyuk Lee. I ¶piewaj±cy Garcia te¿ (potwierdzam, na sali s³ychaæ, jak ¶piewa Chichot). Zaimponowa³a mi te¿ b³yszcz±ca Eva, przekona³a mnie Michelle. Nie s³ucha³am jeszcze dzisiejszego Niko³aja, ale przecie¿ dyskusje toczy³y siê nie o to, czy on ma byæ w finale, ale czy wygra No i jeszcze JJ Bui. I oczywi¶cie Bruce "Lee" Liu (Aha, to ju¿ czternastu A mo¿e jeszcze akurat o kim¶ zapomnia³am?)
« Ostatnia zmiana: Padziernik 16, 2021, 18:56:46 wysane przez Aleksias » Zapisane
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #140 : Padziernik 16, 2021, 18:59:03 »

Lee w³a¶nie koñczy swoj± drug± sonatê na konkursie. By³a godna uwagi, fina³ - jeden z lepszych. I jak dobrze tu brzmi Kawai!

Edit/ chocia¿ sam fina³, sama koda i ostatnie przeprowadzenie tematu g³ównego - kanciaste. Sorry.
« Ostatnia zmiana: Padziernik 16, 2021, 19:02:05 wysane przez Mozart » Zapisane

tuco82
Ekspert

Wiadomoci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #141 : Padziernik 16, 2021, 19:02:26 »

Co mia³em us³yszeæ, to ju¿ us³ysza³em. W poni¿szym zestawieniu nie wliczy³em BRUCE (XIAOYU) LIU. Wstawi siê gdzie¶ w listê, je¶li wypadnie wystarczaj±co dobrze (znaczne szanse).

Skala 0-10 (nie uwzglêdniam mazurków).

Moja fina³owa dziesi±tka:

NIKOLAY KHOZYAINOV: 7,0         
ALEXANDER GADJIEV: 7,0         
J J JUN LI BUI: 6,0         
SZYMON NEHRING: 5,5         
LEONORA ARMELLINI: 5,5         
JAKUB KUSZLIK: 5,0         
HAYATO SUMINO: 5,0         
AIMI KOBAYASH: 5,0         
MICHELLE CANDOTTI: 4,5 ex aequo KYOHEI SORITA: 4,5 ex aequo ANDRZEJ WIERCIÑSKI: 4,5         

----------------------------------
poza fina³em
----------------------------------

PIOTR ALEXEWICZ: 4,0
MIYU SHINDO: 4,0
KAMIL PACHOLEC: 4,0
EVA GEVORGYAN: 4,0
MARTÍN GARCÍA GARCÍA: 3,5
HAO RAO: 3,5
AVERY GAGLIANO: 3,5
YASUKO FURUMI: 3,0
HYUK LEE: 3,0
SU YEON KIM: 2,5
MATEUSZ KRZY¯OWSKI: 2,5
« Ostatnia zmiana: Padziernik 16, 2021, 19:10:13 wysane przez tuco82 » Zapisane

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #142 : Padziernik 16, 2021, 19:07:02 »

Kola
Gadijev (gdyby by³a Marta, by³bym pewien, ¿e bêdzie w finale)
Armellini
Kobajaszi
Alexewicz
Eva
Bruce (piszê to przed jego wystêpem)
Sorita

Maybe: J J Bui, Hao Rao

Nie wiem, co z Nehringiem.
« Ostatnia zmiana: Padziernik 16, 2021, 19:09:25 wysane przez Mozart » Zapisane

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #143 : Padziernik 16, 2021, 19:08:53 »

To jest MOJA lista. Nie lista TYPÓW do fina³u.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomoci: 3011

Asia

« Odpowiedz #144 : Padziernik 16, 2021, 19:10:20 »

W³a¶nie mia³am pisaæ, ¿e Hyuk lubi sonaty i to s³ychaæ Chichot Porwa³ mnie fina³ jego h-molla, ¿a³ujê, ¿e nie mog³am ju¿ s³uchaæ na sali (cz³owiek szybko siê przyzwyczaja do dobrego ) Ale pos³ucha³am tylko sonaty, nie wiem, jak wypad³a reszta. Czekam na Bruce'a.
« Ostatnia zmiana: Padziernik 16, 2021, 19:12:00 wysane przez Aleksias » Zapisane
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #145 : Padziernik 16, 2021, 19:14:50 »

A mo¿e jeszcze akurat o kim¶ zapomnia³am?)

no jasne, a gdzie Aimi Kobayashi? przecie¿ Ona dzisiaj rozbi³a bank! To musisz koniecznie pos³uchaæ, bo pozamiata³a równo.
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #146 : Padziernik 16, 2021, 19:16:01 »

Mo¿e jakie¶ podsumowanie Polaków? Mia³em rozterkê odno¶nie Alexewicza, ale ten cykl preludiów mu nie wyszed³ najlepiej (delikatnie mówi±c). Mia³ te¿ dobre strony, zw³aszcza w balladzie.
« Ostatnia zmiana: Padziernik 16, 2021, 19:18:10 wysane przez tuco82 » Zapisane

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Bodek1
Ekspert

Wiadomoci: 576

« Odpowiedz #147 : Padziernik 16, 2021, 19:18:54 »

Hyuk Lee  zagra³ najlepiej Mazurki  jak dot±d...przy a-molu siê wzruszy³em i mia³em ciary. Zacz±³ brylantowo Rondem cudnie perli¶cie...ciekawe bêdzie porównanie z Bruce...
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #148 : Padziernik 16, 2021, 19:23:35 »

Najlepszy fortepian:

1. Kawai
2. Steinway 300
3. Fazioli
4. Steinway 479
5. Yamaha

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #149 : Padziernik 16, 2021, 19:27:23 »

Mo¿e jakie¶ podsumowanie Polaków? Mia³em rozterkê odno¶nie Alexewicza, ale ten cykl preludiów mu nie wyszed³ najlepiej (delikatnie mówi±c). Mia³ te¿ dobre strony, zw³aszcza w balladzie.

ja mam straszny problem z naszym Nehringem, gra ¶wietnie, a nie wywo³uje u mnie ¿adnych emocji.
To jest straszny problem.

On chyba jako cz³owiek jest taki pow¶ci±gliwy, w czasie wywiadu dla TV odpowiada³ tylko pó³s³ówkami - tak, albo nie.
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 15   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

neder-live mini-land black-for animilkowo countrylife