Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - III etap
Strony:
1
...
9
10
[
11
]
12
13
...
15
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - III etap (Przeczytany 16690 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
Odp: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - III etap
«
Odpowiedz #150 :
Październik 16, 2021, 19:32:07 »
Cytat: Casablanka Październik 16, 2021, 19:14:50
no jasne, a gdzie Aimi Kobayashi? przecieÂż Ona dzisiaj rozbiÂła bank! To musisz koniecznie posÂłuchaĂŚ, bo pozamiataÂła rĂłwno.
A, to byÂły moje ciĂŞÂżkie warunki sÂłuchania (wiĂŞcej sÂłyszaÂłam odgÂłosĂłw pociÂągu niÂż fortepianu
). Co prawda w DwĂłjce byli trochĂŞ ostroÂżni w ocenie tych preludiĂłw
w porównaniu z Krzy¿owskim - coœ chyba w takim stylu, ¿e Aimi jest "zimna", ¿e gra jakby w kontrze, ¿e s³ychaÌ w jej interpretacji jak¹œ "z³oœÌ". Krzy¿owskiego
akurat teÂż sÂłuchaÂłam w pociÂągu, zatem trudno mi tu wyrobiĂŚ sobie wiarygodne zdanie o subtelnoÂściach emocjonalnych ich wykonaĂą, cieszyÂłam siĂŞ, kiedy akurat jakaÂś pereÂłka
z tego cyklu dochodziÂła do mnie w przyzwoitej jakoÂści
Cytat: Casablanka Październik 16, 2021, 19:14:50
a mam straszny problem z naszym Nehringem, gra Âświetnie, a nie wywoÂłuje u mnie Âżadnych emocji.
To jest straszny problem.
No niestety ja teÂż tak mam
Widocznie u niego mimo caÂłej Âświetnej pianistyki tych emocji brakuje, albo nie potrafi jakoÂś ich sÂłuchaczowi przekazaĂŚ. A to przykre dla sÂłuchaczy, dla ktĂłrych przekaz emocjonalny dla przeÂżywania muzyki jest kluczowy.
«
Ostatnia zmiana: Październik 16, 2021, 19:37:38 wysłane przez Aleksias
»
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #151 :
Październik 16, 2021, 19:32:51 »
Cytat: tuco82 Październik 16, 2021, 19:23:35
Najlepszy fortepian:
1. Kawai
2. Steinway 300
3. Fazioli
4. Steinway 479
5. Yamaha
to zaleÂży pod czyimi palcami, palce Koreanki Joo-Yeon Ka sprawiÂły, Âże YamahĂŞ postawiÂłbym na szczycie.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #152 :
Październik 16, 2021, 19:38:28 »
Cytat: Aleksias Październik 16, 2021, 19:32:07
A, to byÂły moje ciĂŞÂżkie warunki sÂłuchania (wiĂŞcej sÂłyszaÂłam odgÂłosĂłw pociÂągu niÂż fortepianu
). Co prawda w DwĂłjce byli trochĂŞ ostroÂżni w ocenie tych preludiĂłw
w porównaniu z Krzy¿owskim - coœ chyba w takim stylu, ¿e Aimi jest "zimna", ¿e gra jakby w kontrze, ¿e s³ychaÌ w jej interpretacji jak¹œ "z³oœÌ". Krzy¿owskiego
akurat teÂż sÂłuchaÂłam w pociÂągu, zatem trudno mi tu wyrobiĂŚ sobie wiarygodne zdanie o subtelnoÂściach ich wykonaĂą, cieszyÂłam siĂŞ, kiedy akurat jakaÂś pereÂłka
z tego cyklu dochodziÂła do mnie w przyzwoitej jakoÂści
uwielbiam sÂłuchaĂŚ, co mĂłwiÂą (i jak mĂłwiÂą) SuÂłka, Baranowskiej, Majchrowskiego, ÂŚwiatczyĂąskiej czy Psikuty (cudowni ludzie!), ale w zakresie gry Aimi w III etapie? .. po prostu JÂą pominĂŞli. WierzĂŞ, Âże nadrobiÂą.
Miej serce i patrzaj w serce! (A.M) Aimi byÂła zÂłoÂśliwa w II etapie, a III to PERÂŁA !!!
«
Ostatnia zmiana: Październik 17, 2021, 12:26:00 wysłane przez Casablanka
»
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #153 :
Październik 16, 2021, 19:41:05 »
Cytat: Casablanka Październik 16, 2021, 19:27:23
ja mam straszny problem z naszym Nehringem, gra Âświetnie, a nie wywoÂłuje u mnie Âżadnych emocji.
To jest straszny problem.
On chyba jako cz³owiek jest taki powœci¹gliwy, w czasie wywiadu dla TV odpowiada³ tylko pó³s³ówkami - tak, albo nie.
OdnoszĂŞ inne wraÂżenie. Mianowicie, Âże prezentowaÂł siĂŞ lepiej w poprzedniej edycji (2015). Obecnie (2021) w swoich interpretacjach okazaÂł siĂŞ zachowawczym graczem, a podobno od tego czasu, wierzÂąc szczeroÂści udzielonych przezeĂą odpowiedzi w wywiadach, bardziej polubiÂł Chopina niÂż ongiÂś. MoÂże to stres? MoÂże zbyt duÂża presja koncertowa daje siĂŞ we znaki? A moÂże obycie z historycznymi fortepianami?
To ostatnie pytanie wcale nie jest trywialne. ZwróÌ (-cie) uwagê na sposób wykonywania tryli.
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #154 :
Październik 16, 2021, 20:02:06 »
Bruce (...) Lee
to niew¹tpliwe perfekcyjny rzemieœlnik pianistycznych umiejêtnoœci. Szkoda tylko, ¿e nie korzysta z tego potencja³u. Dlaczego? Dwie pierwsze czêœci sonaty (35) bezb³êdne technicznie, popis cyborga. Nie zrozumcie mnie Ÿle, ALE takie wykonanie owszem nadaje siê na p³ytê, któr¹ kupi sporo ludzi, gdy zostanie sygnowania "Laureat I nagrody Konkursu Pianistycznego...", jednak¿e istniej¹ na tym œwiecie poszukiwacze skarbów.
Mo¿e mam takie skrzywienie, ¿e zawsze szukam tego, czego jeszcze nie znalaz³em. S³ysz¹c Kanadyjczyka, wci¹¿ szukam i nie znajdujê. Marsz pogrzebowy wychodzi mu tragicznie, niestety. Kolejny pianista od "szybkich numerków", bez urazy. Mazurki œwietne a nawet pyszne, tyle ¿e ja ich nie konsumujê. Do fina³u pewnie wejdzie, ale moje zdanie siê nie liczy.
PYTANIE: Czy Chopin komponowaÂł swoje utwory TYLKO po to Âżeby ktoÂś je grajÂąc, np. za 200 lat, popisywaÂł siĂŞ nienagannoÂściÂą technicznej swobody ich wykonania? WtÂąpiĂŞ.
«
Ostatnia zmiana: Październik 16, 2021, 20:05:45 wysłane przez tuco82
»
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #155 :
Październik 16, 2021, 20:04:59 »
Cytat: tuco82 Październik 16, 2021, 20:02:06
Bruce (...) Lee
to niew¹tpliwe perfekcyjny rzemieœlnik pianistycznych umiejêtnoœci. Szkoda tylko, ¿e nie korzysta z tego potencja³u. Dlaczego? Dwie pierwsze czêœci sonaty (35) bezb³êdne technicznie, popis cyborga. Nie zrozumcie mnie Ÿle, ALE takie wykonanie owszem nadaje siê na p³ytê, któr¹ kupi sporo ludzi, gdy zostanie sygnowania "Laureat I nagrody Konkursu Pianistycznego...", jednak¿e istniej¹ na tym œwiecie poszukiwacze skarbów.
Mo¿e mam takie skrzywienie, ¿e zawsze szukam tego, czego jeszcze nie znalaz³em. S³ysz¹c Kanadyjczyka, wci¹¿ szukam i nie znajdujê. Marsz pogrzebowy wychodzi mu tragicznie, niestety. Kolejny pianista od "szybkich numerków", bez urazy. Mazurki œwietne a nawet pyszne, tyle ¿e ja ich nie konsumujê.
dobrze Go okreÂśliÂłeÂś, "Cyborg" - to jest Chopin naszych czasĂłw, a to tez jest sztuka nie powielaĂŚ, stworzyĂŚ nowe.
(¿yjemy w takich czasach, ¿e ka¿dy musi kupiÌ SUVa i zaj¹Ì dwa miejsca parkingowe, ma³e niemodne
).
«
Ostatnia zmiana: Październik 16, 2021, 20:09:37 wysłane przez Casablanka
»
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #156 :
Październik 16, 2021, 20:08:26 »
Panowie, no bÂłagam... Cyborg potrafi pokazaĂŚ tyle barw w Marszu, Scherzu czy wreszcie finale Sonaty?
Fina³ Sonaty to by³o OBJAWIENIE. Te mikorubata, kolory motywów, urywane frazy. Barokowe, w sensie czystoœci artykulacji, preludiowanie. Brak s³ów.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #157 :
Październik 16, 2021, 20:10:49 »
Tuco, widzĂŞ, ze mamy skrajnie odmienne opinie. PoczÂąwszy od fortepianĂłw po oceny uczestnikĂłw. Pewnie w jury nasze gÂłosy by siĂŞ wykluczyÂły
Blog o muzyce:
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #158 :
Październik 16, 2021, 20:11:55 »
Cytat: Mozart Październik 16, 2021, 20:08:26
Panowie, no bÂłagam... Cyborg potrafi pokazaĂŚ tyle barw w Marszu, Scherzu czy wreszcie finale Sonaty?
Fina³ Sonaty to by³o OBJAWIENIE. Te mikorubata, kolory motywów, urywane frazy. Barokowe, w sensie czystoœci artykulacji, preludiowanie. Brak s³ów.
ale ja absolutnie jestem za! Chodzi o to, Âże On siĂŞ nie niaĂączy w grze!
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #159 :
Październik 16, 2021, 20:12:35 »
W ka¿dym razie, Polak nie wygra konkursu w tej edycji. Stawia³bym na Khozyainov'a. "Etap koncertowy" siê nie liczy, NIE in plus TYLKO in minus - czyli kto nie pope³ni "ra¿¹cych b³êdów", ten znajdzie siê na poziomie tabelek z III etapu. Ten etap jest decyduj¹cy.
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #160 :
Październik 16, 2021, 20:13:59 »
W zakresie brzmienia, techniki, precyzji, koncepcji (mico-managing) to jest poziom Zimermana z lat 80. Do tego przez niego przemawiajÂą przez niego starzy Mistrzowie (Hofman, nawet Barere).
Blog o muzyce:
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #161 :
Październik 16, 2021, 20:15:32 »
moÂże byĂŚ nawet tak, jak z Pogorelicem, jury nie doceni "nowego" Chopina i do finaÂłu nie wejdzie
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #162 :
Październik 16, 2021, 20:17:28 »
powiem Wam wiĂŞcej, nawet szef wszystkich szefĂłw - Jan Sebastian z nami sÂłucha.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #163 :
Październik 16, 2021, 20:20:42 »
Jury wybierze bezpieczne wyjÂście, Bruce teÂż nie wygra tego konkursu.
ponoĂŚ pewna nastolatka, blondynka ..
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #164 :
Październik 16, 2021, 20:26:18 »
Chyba najlepsza, spoœród zaprezentowanych popisów uczestników tego Konkursu, bieg³oœÌ nieomylnego grania dowolnego tekstu muzycznego. To wa¿ne kryterium, ale czy najwa¿niejsze
ÂŚmiem watpiĂŚ.
EDIT: Mowa o Bruce // Lee.
Strony:
1
...
9
10
[
11
]
12
13
...
15