Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Chopin
>
XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - III etap
Strony:
1
...
9
10
[
11
]
12
13
...
15
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - III etap (Przeczytany 15201 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
Odp: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - III etap
«
Odpowiedz #150 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 19:32:07 »
Cytat: Casablanka Pa¼dziernik 16, 2021, 19:14:50
no jasne, a gdzie Aimi Kobayashi? przecie¿ Ona dzisiaj rozbi³a bank! To musisz koniecznie pos³uchaæ, bo pozamiata³a równo.
A, to by³y moje ciê¿kie warunki s³uchania (wiêcej s³ysza³am odg³osów poci±gu ni¿ fortepianu
). Co prawda w Dwójce byli trochê ostro¿ni w ocenie tych preludiów
w porównaniu z Krzy¿owskim - co¶ chyba w takim stylu, ¿e Aimi jest "zimna", ¿e gra jakby w kontrze, ¿e s³ychaæ w jej interpretacji jak±¶ "z³o¶æ". Krzy¿owskiego
akurat te¿ s³ucha³am w poci±gu, zatem trudno mi tu wyrobiæ sobie wiarygodne zdanie o subtelno¶ciach emocjonalnych ich wykonañ, cieszy³am siê, kiedy akurat jaka¶ pere³ka
z tego cyklu dochodzi³a do mnie w przyzwoitej jako¶ci
Cytat: Casablanka Pa¼dziernik 16, 2021, 19:14:50
a mam straszny problem z naszym Nehringem, gra ¶wietnie, a nie wywo³uje u mnie ¿adnych emocji.
To jest straszny problem.
No niestety ja te¿ tak mam
Widocznie u niego mimo ca³ej ¶wietnej pianistyki tych emocji brakuje, albo nie potrafi jako¶ ich s³uchaczowi przekazaæ. A to przykre dla s³uchaczy, dla których przekaz emocjonalny dla prze¿ywania muzyki jest kluczowy.
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 16, 2021, 19:37:38 wys³ane przez Aleksias
»
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 953
Pawe³
«
Odpowiedz #151 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 19:32:51 »
Cytat: tuco82 Pa¼dziernik 16, 2021, 19:23:35
Najlepszy fortepian:
1. Kawai
2. Steinway 300
3. Fazioli
4. Steinway 479
5. Yamaha
to zale¿y pod czyimi palcami, palce Koreanki Joo-Yeon Ka sprawi³y, ¿e Yamahê postawi³bym na szczycie.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Pawe³
«
Odpowiedz #152 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 19:38:28 »
Cytat: Aleksias Pa¼dziernik 16, 2021, 19:32:07
A, to by³y moje ciê¿kie warunki s³uchania (wiêcej s³ysza³am odg³osów poci±gu ni¿ fortepianu
). Co prawda w Dwójce byli trochê ostro¿ni w ocenie tych preludiów
w porównaniu z Krzy¿owskim - co¶ chyba w takim stylu, ¿e Aimi jest "zimna", ¿e gra jakby w kontrze, ¿e s³ychaæ w jej interpretacji jak±¶ "z³o¶æ". Krzy¿owskiego
akurat te¿ s³ucha³am w poci±gu, zatem trudno mi tu wyrobiæ sobie wiarygodne zdanie o subtelno¶ciach ich wykonañ, cieszy³am siê, kiedy akurat jaka¶ pere³ka
z tego cyklu dochodzi³a do mnie w przyzwoitej jako¶ci
uwielbiam s³uchaæ, co mówi± (i jak mówi±) Su³ka, Baranowskiej, Majchrowskiego, ¦wiatczyñskiej czy Psikuty (cudowni ludzie!), ale w zakresie gry Aimi w III etapie? .. po prostu J± pominêli. Wierzê, ¿e nadrobi±.
Miej serce i patrzaj w serce! (A.M) Aimi by³a z³o¶liwa w II etapie, a III to PER£A !!!
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 17, 2021, 12:26:00 wys³ane przez Casablanka
»
tuco82
Ekspert
Wiadomo¶ci: 529
«
Odpowiedz #153 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 19:41:05 »
Cytat: Casablanka Pa¼dziernik 16, 2021, 19:27:23
ja mam straszny problem z naszym Nehringem, gra ¶wietnie, a nie wywo³uje u mnie ¿adnych emocji.
To jest straszny problem.
On chyba jako cz³owiek jest taki pow¶ci±gliwy, w czasie wywiadu dla TV odpowiada³ tylko pó³s³ówkami - tak, albo nie.
Odnoszê inne wra¿enie. Mianowicie, ¿e prezentowa³ siê lepiej w poprzedniej edycji (2015). Obecnie (2021) w swoich interpretacjach okaza³ siê zachowawczym graczem, a podobno od tego czasu, wierz±c szczero¶ci udzielonych przezeñ odpowiedzi w wywiadach, bardziej polubi³ Chopina ni¿ ongi¶. Mo¿e to stres? Mo¿e zbyt du¿a presja koncertowa daje siê we znaki? A mo¿e obycie z historycznymi fortepianami?
To ostatnie pytanie wcale nie jest trywialne. Zwróæ (-cie) uwagê na sposób wykonywania tryli.
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #154 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 20:02:06 »
Bruce (...) Lee
to niew±tpliwe perfekcyjny rzemie¶lnik pianistycznych umiejêtno¶ci. Szkoda tylko, ¿e nie korzysta z tego potencja³u. Dlaczego? Dwie pierwsze czê¶ci sonaty (35) bezb³êdne technicznie, popis cyborga. Nie zrozumcie mnie ¼le, ALE takie wykonanie owszem nadaje siê na p³ytê, któr± kupi sporo ludzi, gdy zostanie sygnowania "Laureat I nagrody Konkursu Pianistycznego...", jednak¿e istniej± na tym ¶wiecie poszukiwacze skarbów.
Mo¿e mam takie skrzywienie, ¿e zawsze szukam tego, czego jeszcze nie znalaz³em. S³ysz±c Kanadyjczyka, wci±¿ szukam i nie znajdujê. Marsz pogrzebowy wychodzi mu tragicznie, niestety. Kolejny pianista od "szybkich numerków", bez urazy. Mazurki ¶wietne a nawet pyszne, tyle ¿e ja ich nie konsumujê. Do fina³u pewnie wejdzie, ale moje zdanie siê nie liczy.
PYTANIE: Czy Chopin komponowa³ swoje utwory TYLKO po to ¿eby kto¶ je graj±c, np. za 200 lat, popisywa³ siê nienaganno¶ci± technicznej swobody ich wykonania? Wt±piê.
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 16, 2021, 20:05:45 wys³ane przez tuco82
»
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Pawe³
«
Odpowiedz #155 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 20:04:59 »
Cytat: tuco82 Pa¼dziernik 16, 2021, 20:02:06
Bruce (...) Lee
to niew±tpliwe perfekcyjny rzemie¶lnik pianistycznych umiejêtno¶ci. Szkoda tylko, ¿e nie korzysta z tego potencja³u. Dlaczego? Dwie pierwsze czê¶ci sonaty (35) bezb³êdne technicznie, popis cyborga. Nie zrozumcie mnie ¼le, ALE takie wykonanie owszem nadaje siê na p³ytê, któr± kupi sporo ludzi, gdy zostanie sygnowania "Laureat I nagrody Konkursu Pianistycznego...", jednak¿e istniej± na tym ¶wiecie poszukiwacze skarbów.
Mo¿e mam takie skrzywienie, ¿e zawsze szukam tego, czego jeszcze nie znalaz³em. S³ysz±c Kanadyjczyka, wci±¿ szukam i nie znajdujê. Marsz pogrzebowy wychodzi mu tragicznie, niestety. Kolejny pianista od "szybkich numerków", bez urazy. Mazurki ¶wietne a nawet pyszne, tyle ¿e ja ich nie konsumujê.
dobrze Go okre¶li³e¶, "Cyborg" - to jest Chopin naszych czasów, a to tez jest sztuka nie powielaæ, stworzyæ nowe.
(¿yjemy w takich czasach, ¿e ka¿dy musi kupiæ SUVa i zaj±æ dwa miejsca parkingowe, ma³e niemodne
).
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 16, 2021, 20:09:37 wys³ane przez Casablanka
»
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #156 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 20:08:26 »
Panowie, no b³agam... Cyborg potrafi pokazaæ tyle barw w Marszu, Scherzu czy wreszcie finale Sonaty?
Fina³ Sonaty to by³o OBJAWIENIE. Te mikorubata, kolory motywów, urywane frazy. Barokowe, w sensie czysto¶ci artykulacji, preludiowanie. Brak s³ów.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #157 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 20:10:49 »
Tuco, widzê, ze mamy skrajnie odmienne opinie. Pocz±wszy od fortepianów po oceny uczestników. Pewnie w jury nasze g³osy by siê wykluczy³y
Blog o muzyce:
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Pawe³
«
Odpowiedz #158 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 20:11:55 »
Cytat: Mozart Pa¼dziernik 16, 2021, 20:08:26
Panowie, no b³agam... Cyborg potrafi pokazaæ tyle barw w Marszu, Scherzu czy wreszcie finale Sonaty?
Fina³ Sonaty to by³o OBJAWIENIE. Te mikorubata, kolory motywów, urywane frazy. Barokowe, w sensie czysto¶ci artykulacji, preludiowanie. Brak s³ów.
ale ja absolutnie jestem za! Chodzi o to, ¿e On siê nie niañczy w grze!
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #159 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 20:12:35 »
W ka¿dym razie, Polak nie wygra konkursu w tej edycji. Stawia³bym na Khozyainov'a. "Etap koncertowy" siê nie liczy, NIE in plus TYLKO in minus - czyli kto nie pope³ni "ra¿±cych b³êdów", ten znajdzie siê na poziomie tabelek z III etapu. Ten etap jest decyduj±cy.
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #160 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 20:13:59 »
W zakresie brzmienia, techniki, precyzji, koncepcji (mico-managing) to jest poziom Zimermana z lat 80. Do tego przez niego przemawiaj± przez niego starzy Mistrzowie (Hofman, nawet Barere).
Blog o muzyce:
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Pawe³
«
Odpowiedz #161 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 20:15:32 »
mo¿e byæ nawet tak, jak z Pogorelicem, jury nie doceni "nowego" Chopina i do fina³u nie wejdzie
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Pawe³
«
Odpowiedz #162 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 20:17:28 »
powiem Wam wiêcej, nawet szef wszystkich szefów - Jan Sebastian z nami s³ucha.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Pawe³
«
Odpowiedz #163 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 20:20:42 »
Jury wybierze bezpieczne wyj¶cie, Bruce te¿ nie wygra tego konkursu.
ponoæ pewna nastolatka, blondynka ..
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #164 :
Pa¼dziernik 16, 2021, 20:26:18 »
Chyba najlepsza, spo¶ród zaprezentowanych popisów uczestników tego Konkursu, bieg³o¶æ nieomylnego grania dowolnego tekstu muzycznego. To wa¿ne kryterium, ale czy najwa¿niejsze
¦miem watpiæ.
EDIT: Mowa o Bruce // Lee.
Strony:
1
...
9
10
[
11
]
12
13
...
15