Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Co zapamiĂŞtam z XVIII Konkursu im F. Chopina z 2021r.  (Przeczytany 5721 razy)
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #15 : Październik 18, 2021, 12:03:42 »

Co do przestrzegania prawa (regulaminu) konkursu, to pelna zgoda z Leszkiem. Prawo jest prawem..kropka. Jezeli jest grupa ludzi (w tym wypadku oranizatorzy), ktora moze sobie cos tam zmieniac, to prawo (nasze "bezpieczenstwo") przestaje istniec. Jednym slowem, autorytet, ktory wymyslil ten bubel zwany regulaminem konkursu powinien podac sie do dymisji i publicznie przeprosic za to co sie stalo.
Sam jestem za dopuszczeniem do finalu wiekszej ilosci uczestnikow, tym bardziej, ze poziom jest niesamowicie wyrownany. Wiec przymykam oko i oczekuje z niecierpliwoscia na uczte zlozona z 12 koncertow!!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #16 : Październik 18, 2021, 15:54:24 »

Co do przestrzegania prawa (regulaminu) konkursu, to pelna zgoda z Leszkiem. Prawo jest prawem..kropka.
Jasne; prawo jest niezbĂŞdne do funkcjonowania i jego przestrzeganie bardzo dobrze organizuje nam Âżycie. Natomiast zdarzajÂą siĂŞ sytuacje szczegĂłlne, w ktĂłrych z kolei dobrze pamiĂŞtaĂŚ, po co ono istnieje, mianowicie Âże "to szabat zostaÂł ustanowiony dla czÂłowieka, a nie czÂłowiek dla szabatu" Czyli prawo jest po to, Âżeby nam byÂło jak najlepiej, i jeÂśli moÂżna coÂś uczyniĂŚ lepszym (jak w tym przypadku - i dla nas, i dla wykonawcĂłw), i wyprodukowaĂŚ wiĂŞcej dobra (+ 2 e-molle ), dobrze jest zastosowaĂŚ wyjÂątkowy Âśrodek. Dlatego cieszĂŞ siĂŞ z "uÂłaskawienia" dla tych dwĂłch szczĂŞÂśliwcĂłw (teÂż chĂŞtnie siĂŞ dowiem, dla ktĂłrych). JeÂśli ktoÂś przez to ucierpi, to moÂże trochĂŞ orkiestra i Maestro Boreyko Chichot Ale myÂślĂŞ, Âże zniosÂą to z godnoÂściÂą  Spoko
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #17 : Październik 18, 2021, 16:15:20 »

Czy jest realna szansa na to, ktokolwiek z dokooptowanych do finaÂłu (z miejsc 11-12 po trzecim etapie) ostatecznie zajmie miejsce nagradzane, np. 3?

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #18 : Październik 18, 2021, 17:29:04 »

Ha, tutaj masz racjĂŞ; tak duÂżego przeskoku nie bĂŞdzie na pewno. Wydaje siĂŞ, Âże przynajmniej dwa pierwsze miejsca sÂą nie do ruszenia MoÂże i nawet cztery...Tyle Âże dwie osoby wiĂŞcej bĂŞdÂą siĂŞ cieszyĂŚ prestiÂżowym tytuÂłem laureata. I kto wie, na tych dalszych miejscach juÂż mogÂą pokazaĂŚ siĂŞ roszady, bo poziom jednak jest wyrĂłwnany i kaÂżdy z nich moÂże mieĂŚ interesujÂącÂą prezentacjĂŞ. Ciekawe, czy to Garcia byÂł w tym ogonie?? Czy ktĂłryÂś z PolakĂłw??
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2021, 17:31:19 wysłane przez Aleksias » Zapisane
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #19 : Październik 18, 2021, 18:01:30 »

Co do zachowania zasad konkursu - "wypisaÂłam siĂŞ" na ten temat  jeszcze w czĂŞÂści o etapie III.

A co zapamiĂŞtaÂłam? FugĂŞ Koli oraz wariacje Bruce.

Fazioli jako debeÂściaka wÂśrĂłd fortepianĂłw o ile spoczywa we wÂłaÂściwych rĂŞkach a wÂłaÂściwie koĂączynach, bo przecieÂż i nogi majÂą swĂłj udziaÂł. ChoĂŚ i tak Stainwaye kocham na zabĂłj.

PaniÂą MonikĂŞ OrzeÂł!

SpiĂŞcie na linii prof. Tarnawska - PaweÂł Kowalski. To tak okoÂłokonkursowo.

I ma³¹ dziewczynkê, która w wywiadzie oœwiadczy³a, ¿e jest psychoruchowcem i podoba jej siê ró¿norodnoœÌ.
fabura
UÂżytkownik
**

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #20 : Październik 18, 2021, 18:17:21 »

Ciekawe, czy to Garcia byÂł w tym ogonie?? Czy ktĂłryÂś z PolakĂłw??
A ja siĂŞ zastanawiam czy to moÂże niespodziewanie wÂłaÂśnie ktoÂś z faworytĂłw i stÂąd ta decyzja... 
I ma³¹ dziewczynkê, która w wywiadzie oœwiadczy³a, ¿e jest psychoruchowcem i podoba jej siê ró¿norodnoœÌ.
No wÂłaÂśnie miaÂłem o tym napisaĂŚ. Psychoruchowa Wandzia skaczÂąca przy Chopinie po kanapach. 

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #21 : Październik 18, 2021, 22:50:31 »

..  Chichot o kurcze pieczone, takie coÂś przeoczyÂłem !!!!
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #22 : Październik 19, 2021, 10:27:13 »

KAMIL PACHOLEC
Prawdopodobnie wzbudze nienawisc niektorych forumijnych recenzentow, ale........
wczoraj, najbardziej przekonal mnie Kamil Pacholec. Koncert zagral bez udziwnien z czysta jak krysztal artykulacja. Piekna, subtelna fraza, okraszona ladnym uderzeniem wzbudzala moj zachwyt.
Niestety, orkiestra nie pomagala Kamilowi. Spoznione odzywki nie pozwalaly jemu na pelne rozwiniecie skrzydel. Musial sie on zmagac z rozpoczynaniem kolejnych fraz. Oczywiscie jest tu mowa o ulamkach sekund.
Kamil nie upiekszal na sile Chopina jak to czyni wiekszosc wykonawcow. Po prostu odczytal tekst, ktory mozolnie zakomponowal Chopin.
Fajna, skromna postac. GRATULACJE.

I would say, Kamil is a cool (czyt. spoko) customer.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #23 : Październik 20, 2021, 22:23:16 »

Bruce Liu - Koncert e-moll. Wykonanie na miarĂŞ JĂłzefa Hofmana.

anelik
Ekspert

« Odpowiedz #24 : Październik 20, 2021, 22:26:28 »

Kamila Pacholca zapamiĂŞtam podobnie jak Bartus. Jest introwertyczny. Ale wciÂąga mnie w swĂłj Âświat, tworzy swojÂą muzykÂą obrazy. I sÂą one piĂŞkne.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #25 : Październik 20, 2021, 22:31:14 »

OczywiÂście z Konkursu zapamiĂŞtam kilka wykonaĂą koncertĂłw, ktĂłre zapadÂły mi w serce, a przede wszystkim to wykonanie, ktĂłre w DwĂłjce okreÂślono mianem historycznego,
bo zawsze warto zapamiĂŞtaĂŚ chwile, kiedy historia dzieje siĂŞ na naszych oczach

I oczywiœcie zapamiêtam ca³e nasze wspólne s³uchanie, radoœÌ wspólnego prze¿ywania muzycznych emocji i wzruszeù.

I bardzo mocno zapamiêtam te¿ na zawsze te dni, kiedy dane mi by³o s³uchaÌ Konkursu w gmachu Filharmonii. Te wszystkie chwile emocji zdobywania upragnionych wejœciówek. Trzy godziny bol¹cych nóg i dzielenia siê kolejkowiczów spostrze¿eniami, kto z czego zrezygnowa³, ¿eby móc tu staÌ . Bicie serca na widok puchn¹cej kolejki, rosn¹c¹ niepewnoœÌ. Odliczanie minut, mijaj¹ce chwile. Dwa palce Mozarta przy okienku: "Dwie! Gotówka!" Galop po marmurowych schodach, brak tchu przy wpadniêciu na ostatni¹ chwilê do sali. I ten moment ekstazy: "Jestem! Jestem tutaj! Uda³o siê" Potem te wszystkie wra¿enia, zachwyt nad poszerzon¹ percepcj¹ s³uchania, dreszczyk przy mijaniu siê w przejœciu z szacownym jury...

I takÂże coÂś nie do przecenienia - po latach, kolejne spotkanie w podgrupie, miÂłoÂśnikĂłw dzieÂł Fryderyka Chopina, muzyki klasycznej i dobrej kuchni Co zebrani radoÂśnie celebrowali Chichot
I obiecali sobie powtórkê. "RadoœÌ dzielona podwójn¹ radoœci¹". RadoœÌ s³uchania muzyki nie by³aby do koùca pe³na bez przyjació³, z którymi mo¿na siê ni¹ podzieliÌ.
I to na zawsze z Konkursu zapamiĂŞtam
« Ostatnia zmiana: Październik 20, 2021, 22:35:04 wysłane przez Aleksias » Zapisane
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #26 : Październik 20, 2021, 23:21:51 »

Ja zapamiĂŞtam z Konkursu Âże w finale brylowali b. mÂłodzi  pianiÂści (17 latkowie). Uznane juÂż gwiazdy znane nam z poprzedniego Konkursu (Osokins, Khazainow, Nehring) poniosÂły poraÂżkĂŞ, moÂże za wyjÂątkiem Armellini  i Kobayashi...czyli idzie nowe pokolenie pianistĂłw z odÂświeÂżonym Chopinem 🤩
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #27 : Październik 21, 2021, 00:37:07 »

jakoÂś tak mi siĂŞ wspomniaÂło ..
warto pamiĂŞtaĂŚ, czas mija, pamiĂŞtacie prof. LidiĂŞ Kozubek?
Ile Ona daÂła nam radoÂści. ..
Warto wszystko pamiĂŞtaĂŚ, a pamiĂŞĂŚ zbiorowa jest trwalsza.
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #28 : Październik 21, 2021, 18:05:56 »

warto pamiĂŞtaĂŚ, czas mija, pamiĂŞtacie prof. LidiĂŞ Kozubek?
Ile Ona daÂła nam radoÂści. ..  Warto wszystko pamiĂŞtaĂŚ, a pamiĂŞĂŚ zbiorowa jest trwalsza.
OczywiÂście, Âże pamiĂŞtam. ZwÂłaszcza przypominam sobie, z jakÂą pasjÂą opowiadaÂła w chopinowskim studiu TVP Kultura pewnÂą historyjkĂŞ o wÂłoskim pianiÂście Benedetti Michelangeli.

Nigdy te¿ nie zapomnê jej g³êbokiego wyrazu uznania wobec gry Nikolaya Khozyainova na konkursie w 2010 roku, jakoby ten oddawa³ najbli¿szy zamys³owi Chopina sposób interpretacji jego twórczoœci.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #29 : Październik 21, 2021, 18:39:13 »

O, dobrze, Âże przypomniaÂłeÂś to, Tuco. PamiĂŞtam, jak profesor Kozubek zachwycaÂła siĂŞ mÂłodym Hozjajnowem, zwÂłaszcza jego wybitnÂą kreacjÂą Fantazji f-moll chyba w I etapie. Kola miaÂł wtedy 17 czy 18 lat...

Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife twistedgamers black-for neder-live animilkowo