Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 28   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - fina³.  (Przeczytany 24037 razy)
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #120 : Pa¼dziernik 18, 2021, 21:51:35 »

Ja absolutnie nie skre¶lam.
Leonora gra³a bardzo dobrze, ale mnie czego¶ zabrak³o w finale. Mo¿e tego, o czym pisze Mozart, mo¿e zbyt wyrównane to by³o. W ka¿dym razie mimo wszystko nie poczu³am z ni± takiego
niesamowitego emocjonalnego zespolenia. Dla mnie dzisiaj Samuraj wymiót³

to jest nas dwóch  Chichot
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #121 : Pa¼dziernik 18, 2021, 21:56:05 »

Pamiêtacie fina³ Rafa³a Blechacza?, jego ju¿ tak nios³o w III cz., ¿e z ka¿d± nut± napiêcie gêstnia³o i by³a kulminacja na ostatnim akordzie.
Z Leonory napiêcie pod koniec uchodzi³o, po prostu dogra³a.
.. ale, ¿eby nie by³o, piêknie zagra³a
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #122 : Pa¼dziernik 18, 2021, 21:59:10 »

Ki-jo-hej So-ri-ta (wymowa), ¿eby zapamiêtaæ. 
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #123 : Pa¼dziernik 18, 2021, 22:04:21 »

Leonorê "kocham moc" jak siê zdarza mówiæ mojej wnuczce. Dobra wspó³praca z dyrygentem. S³yszê jak Pan Kowalski mówi o niedosycie lewej rêki u Leonory. U mnie w s³uchawkach by³o s³ychaæ plany lewej rêki, wiêc pytanie co i kto z nas s³ysza³ w zale¿no¶ci od tego, gdzie s³ucha³ i z jakiego sprzêtu korzysta³.

Wiem, ¿e pope³ni³am b³±d, bo Kamila wys³ucha³am na TVP stream. B³±d! Radio 2 + s³uchawki  i... inny ¶wiat. Wys³ucham raz jeszcze zatem.

Ciekawe jak nasz Gogu¶ s³ysza³ - by³ w paszczy lwa.

Z tego, co widzia³am (co innego widzisz, co innego s³yszysz  - trochê to schizofreniczne) Sorita wspó³pracowa³ z orkiestr± doskonale. Ale s³ysza³am tylko rondo.  "Romantyczny samuraj" jak mówi± Panowie w radiowej dwójce - ciekawe czy uk³ada haiku.

Hao Rao chyba najcieplejszy.  

anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #124 : Pa¼dziernik 18, 2021, 22:06:05 »

O! Sorita tak¿e dyryguje i zna koncerty Chopina tak¿e z perspektywy orkiestry i dyrygenta. Ciekawa postaæ.

Dobrej nocy!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #125 : Pa¼dziernik 18, 2021, 22:06:46 »

Nie mia³am pojêcia, ¿e Kyohei jest koleg± szkolnym Aimi i wspieraj± siê nawzajem. Jaki on jest w ogóle pozytywny jako cz³owiek "Nie czujê siê tu jak na konkursie, jedyna walka jak± prowadzê, to walka z samym sob±"
A teraz musi i¶æ siê napiæ, a potem pój¶æ spaæ na 24 godziny Chichot
Na pewno pos³uchamy go w Dusznikach, i ju¿ siê na to cieszê Leonorê, jak my¶lê, pewno te¿.

Dobrej nocy Elu! Dobrej nocy wszystkim!
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 18, 2021, 22:08:51 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #126 : Pa¼dziernik 18, 2021, 22:07:42 »

Dobrej nocy Anelik!
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #127 : Pa¼dziernik 18, 2021, 22:08:51 »

Dobrej nocy Elu! Dobrej nocy wszystkim!

Dobrej nocy Aleksias!
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #128 : Pa¼dziernik 18, 2021, 22:16:33 »

tak sobie my¶lê, ¿e naprawdê pamiêtam ten konkurs sprzed 11 lat, (by³ tak samo dobry i emocjonuj±cy jak obecny)
i tak sobie my¶lê, ¿e pamiêtam Leonorê, naprawdê pamiêtam, gra³a ¶licznie i jej brak w finale by³ bolesny.
Dobrze, ¿e wróci³a.

(KS v LA):

I cz. koncertu dla LA, II cz. koncertu dla KS, i trochê dla LA, III cz. koncertu dla KS.

Tak to mi siê w g³owie uk³ada.
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #129 : Pa¼dziernik 18, 2021, 22:28:17 »

Pawle, poziom tegoroczny jest IMO bardziej niebotyczny ni¿ w 2010r. To jest chyba najlepsza edycja od lat 80. Ha!

Dobranoc Wam! 

Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #130 : Pa¼dziernik 18, 2021, 22:29:19 »

To dzisiaj tak bym uszeregowa³ koncerty:
1 SORITA
2 ARMELLINI
3 HAO RAO
4 PACHOLEC
Nasz reprezentant zacz±³ jako¶ nie¶mia³o niepewnie  za cicho  chyba by³ stremowany mia³ parê potkniêæ...lepiej  zaprezentowa³  siê m³ody Chiñczyk.  Za to zupe³nie mnie zaskoczy³ dzi¶  Sorita. Trochê go niedocenia³em...s³ucha³em do¶æ pobie¿nie  i natrafi³em  na fragmenty gdzie nadu¿ywa³ swojej mocy, gra³ zbyt  agresywnym d¼wiêkiem jak dla mnie. Dzisiaj nic takiego nie by³o -pokaza³ swoj± liryczn±, romantyczn± duszê. ¦wietnie nawi±zywa³ kontakt z orkiestr± , da³ siê wygraæ solowym instrumentom (fagot w larghetto). Czê¶ciej ni¿ inni stosowa³ rubata, ró¿nicowa³ dynamikê. Oddawa³ mimik± i gr± mi³o¶æ i namiêtno¶æ w cz.2 a w cz. 3 pogodê ducha figlarno¶æ...by³  dzisiaj najlepszy. Po nim Armellini ju¿ nie gra³a z tak± ekspresj± ...ale i tak (pisa³em wcze¶niej) uwielbiam j± s³uchaæ i ogl±daæ 🥰
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #131 : Pa¼dziernik 18, 2021, 22:29:52 »

p. redaktor Su³ek i Majchrowski chyba nie za bardzo J± lubi±, ale tak sobie my¶lê, ¿e tu asa z rêkawa wyci±gnie Aimi Kobayashi.
Jak Ona gra³a te preludia! ka¿dy d¼wiêk pie¶ci³a.
Jest znakomicie przygotowana.
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #132 : Pa¼dziernik 18, 2021, 22:30:22 »

S³uchajcie, w dwójce mówi± o Leo, ze by³a klasycyzuj±ca, a w TVP ze to by³a kobieca nadekspresja (niemal egzaltacja).

O my Dear...

Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #133 : Pa¼dziernik 18, 2021, 22:31:07 »

Widzê, ¿ê wszyscy czekaj± na moj± relacjê z sali! Ju¿ ¶pieszê meldowaæ.

Zacznê od Leonory - mojej dzisiejszej zwyciê¿czyni.

Fortepian - Fazioli siê zdecydowanie sprawdzi³o - rejestry niskie - to ju¿ wiadomo. Je¿eli chodzi o rejestry wysokie to przeszkadza³y mi one bardzo przy allegro maestoso, ale zaskakuj±co dobrze prezentowa³y siê pod palcami w³oszki zarówno w czê¶ci drugiej jak i w Rondzie - jestem tym bardzo pozytywnie zaskoczony.

Leonora zagra³a klasycznie - to prawda, ale by³o jej znacznie bli¿ej romantycznemu klimatowi ni¿ poprzednikowi.
Ekspresja by³a odpowiednia, fraza i liryka budzi³y moje zainteresowanie i jest to koncert, który z przyjemno¶ci± wys³ucham z odtworzenia.

Rondo - tutaj zaskakuj±co dobrze brzmi±ce wysokie rejestry. Jedyna rzecz na minus to dla mnie dziwne zwolnienia tempa, jakie Leonora zastosowa³a.

Je¿eli chodzi o Soritê

Ogólne wra¿enie jest na nie - nie spodoba³y mi siê nietypowe akcentowania i specyficznie prowadzona fraza

Mój ranking:
1. Leonora
2. Hao Rao
3. Sorita
4. Pacholec
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #134 : Pa¼dziernik 18, 2021, 22:38:54 »

Widzê, ¿ê wszyscy czekaj± na moj± relacjê z sali! Ju¿ ¶pieszê meldowaæ.

dziêki za relacjê,
my (cyfrowcy) mieli¶my taki problem, ¿e przy g³o¶no graj±cej orkiestrze nie s³yszeli¶my partii fortepianu,
tak jakby mikrofon sta³ zbyt daleko,
jestem ciekawy, jak ocenisz d¼wiêk z odtworzenia.

Leonora wydawa³o siê, ¿e czaruje d¼wiêkiem, rozb³yska³ wszystkimi barwami i alikwotami, bas i ¶rednica Fazioli rewelacja,
na ¿ywo to musia³ byæ fantastyczny efekt.
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 28   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar twistedgamers kalinowatyper animilkowo thepunisher