Kurier Szafarski

Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 28   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - fina³.  (Przeczytany 24081 razy)
anelik
Ekspert

Wiadomoci: 544

« Odpowiedz #195 : Padziernik 19, 2021, 20:45:06 »

Uwaga ODSZCZEKUJÊ niniejszym! Dobrze, ¿e Martin  jest w finale. Koncert - s³uchany przeze mnie dopiero od Larghetto - jeju¶ku! Allegro vivavce - wiem dlaczego wybra³ ten koncert - s³ychaæ by³o u niego wyra¼nie kastaniety. Pos³uchajcie raz jeszcze! Ja z pewno¶ci± pos³ucham, choæby dlatego, ¿e nie s³ysza³am Maestoso. Larghetto by³o prawdziwie nokturnowe, jakby siê snu³ sen z³oty.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomoci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #196 : Padziernik 19, 2021, 20:53:58 »

(EG) kupiê p³ytê z wykonaniem koncertu Evy w finale i bêdê jej s³ucha³ kilkadziesi±t razy, ale to wykonanie dzieje siê tu i teraz,
chwilo trwaj!
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #197 : Padziernik 19, 2021, 20:57:10 »

(EG) ta sama sukienka, co w III etapie, czyli w koncercie laureatów za³o¿y tê niebiesk± z II etapu.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #198 : Padziernik 19, 2021, 20:58:15 »

..i pytanie samo siê nasuwa, zagra dzisiaj lepiej od Martina Garcii Garcii ?
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomoci: 3011

Asia

« Odpowiedz #199 : Padziernik 19, 2021, 21:01:06 »

Jest perfekcja
Zobaczymy, czy bêdzie czu³o¶æ.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #200 : Padziernik 19, 2021, 21:02:52 »

tam teraz na balkonie do protoko³u wpisuj± 9-czki i 10-teczki  Chichot
tuco82
Ekspert

Wiadomoci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #201 : Padziernik 19, 2021, 21:03:08 »

Moje odczucia dzisiejszego dnia w skrócie i z ods³uchów fragmentów.

J J JUN LI BUI
Wy¿ej oceniam jego szybsze przebiegi ni¿ frazy wymagaj±ce dopieszczenia. Momentami koncerty Chopina s± bardzo proste (zarówno prawa jak i lewa rêka). W zasadzie nie wiadomo, co z tym fantem zrobiæ, by wszystko zabrzmia³o wyj±tkowo niemizernie. W tym kontek¶cie od razu rzuca mi siê porównanie do skali trudno¶ci niektórych preludiów (np. nr 4 i 6).

Z biegiem czasu wystêp stawa³ siê coraz lepszy. Nie zabrak³o aktywnych rozwi±zañ interpretacyjnych.

ALEXANDER GADJIEV
Zbyt wolne tempo. Trochê za du¿o niedok³adno¶ci. Aczkolwiek ogólnie koncepcja bardzo dojrza³a, nieryzykowna ale te¿ nie pow¶ci±gliwa.

MARTÍN GARCÍA GARCÍA
Jako "zamiennik Osokinsa" podo³a³ zadaniu. Musi jednak co¶ zrobiæ z tym nuceniem podczas grania, bo to najzwyczajniej przeszkadza! Polliniemu te¿ siê to zdarza³o, nawet przy nagrywaniu p³yt.
Intryguj±cy momentami wystêp, w pozytywnym znaczeniu ... ale te¿ niestety negatywnym z racji kilku co najmniej b³êdów palcowania.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #202 : Padziernik 19, 2021, 21:09:47 »

zastanawiali¶cie siê nad tym, ¿e w XVIII KCH mog± byæ dwa Ex aequo pierwsze miejsca?
drugiego nie przyznaj±,
a trzecie Leonora, albo Aimi?
Mozart
Ekspert

Wiadomoci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #203 : Padziernik 19, 2021, 21:19:44 »

Ju¿ kiedy¶ t± interpretacjê s³ysza³em.

Oczywi¶cie gra piêknie, z wszelkimi w³a¶ciwymi rubatami, bez forsowania dynamiki etc. Ale to dla mnie znakomite odtworzenie uznanych nagrañ pianistów szko³y rosyjskiej. Do tego uwa¿am, ze d¼wiêk jest do¶æ jednowymiarowy (choæ dzwonki w Larghetto znakomite). Gra du¿±, d³ug± fraz±.

Sorry, pewnie siê tu nara¿ê, ale dla mnie nie jest to numer jeden. Choæ tak zapewne gra zwyciêzca.

bartus
Ekspert

Wiadomoci: 2896

« Odpowiedz #204 : Padziernik 19, 2021, 21:22:32 »

Sluchajac Evy w eliminacjach (etiuda), pomyslalem sobie, ze mam zwyciezce konkursu. No i sie nie pomylilem.
Eva w 100% panuje nad fortepianem, orkiestra, dyrygentem. Prawdziwa wladczyni. Caryca.
Czy jest czulosc. TAK, ale nie rozdawana na lewo i prawo. Eva ma dystans do nas. Zrozumiale. Przeciez ona tu rzadzi.
Chopin w jej wykonaniu jest zupelnie inny. Moze nam sie w glebi duszy nie podobac (mnie sie podoba). Ale to nie jest wazne....Przeciez ona tu rzadzi.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #205 : Padziernik 19, 2021, 21:26:07 »

No ale fina³ jest akademicki. Po prostu odgrywanie pasa¿y w znanym, konwencjonalnym stylu.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #206 : Padziernik 19, 2021, 21:28:34 »

Eva w 100% panuje nad fortepianem, orkiestra, dyrygentem. Prawdziwa wladczyni. Caryca.

Pe³na zgoda

tuco82
Ekspert

Wiadomoci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #207 : Padziernik 19, 2021, 21:29:04 »

zastanawiali¶cie siê nad tym, ¿e w XVIII KCH mog± byæ dwa Ex aequo pierwsze miejsca?
drugiego nie przyznaj±,
a trzecie Leonora, albo Aimi?
To jest teoretycznie mo¿liwe. Ka¿dy juror daje ocenê w skali (1-10), gdzie jedynka to pierwsze miejsce a dziesi±tka dziesi±te. Juror NIE MO¯E wystawiæ tej samej noty kilku pianistom, co wyra¿ono po¶rednio:
"Oceny te powinny mieæ charakter rankingu. (...) Najwy¿sz± ocenê mo¿na przyznaæ tylko jednej osobie".

Je¶li wiêc po³owa jury da "jedynkê" piani¶cie X a druga po³owa piani¶cie Y, to wtedy X i Y zajm± ex aequo 1. miejsce. Tyle ¿e sk³ad chyba jest nieparzysty, ale nie przes±dza to o niemo¿liwo¶ci takiego scenariusza (bo nie wszyscy jurorzy mog± g³osowaæ, gdy¿ s± nauczycielami uczestników). Ma³o prawdopodobne, ¿e taki kazus raczej zi¶ci siê w rzeczywisto¶ci.

Warto podkre¶liæ, ¿e cytowany "charakter rankingu" nie wyklucza miejsc ex aequo.

EDIT: Sprawa dodatkowo siê komplikuje, bo nie mo¿na wystawiaæ jedenastek i dwunastek... a mamy 12 finalistów

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #208 : Padziernik 19, 2021, 21:32:33 »

EDIT: Sprawa dodatkowo siê komplikuje, bo nie mo¿na wystawiaæ jedenastek i dwunastek... a mamy 12 finalistów
No i twoj wywod wzial w leb. Chichot
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #209 : Padziernik 19, 2021, 21:33:27 »

Chociaz oragnizatorzy moga zrobic wszystko. Regulamin  jest tylko dla ozdoby.
Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 28   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land paktprzyjazni black-for thepunisher neder-live