Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 28   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - fina³.  (Przeczytany 23892 razy)
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #330 : Pa¼dziernik 20, 2021, 22:10:01 »

w Dwójce mówi±, ¿e nie pamiêtaj± takiej owacji, ale ja pamiêtam, ¿e przy Rafale ludzie wpadli w tak± ekstazê, ¿e nie dali Mu dograæ.
Koñcówka koncertu Blechacza to by³a niesamowita ekstaza. .. dzisiaj zreszt± podobnie.
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #331 : Pa¼dziernik 20, 2021, 22:12:45 »

BRUCE Zastosowal motywike mozartowska. Krotke motywy, zgrabnie konczone.
Jego dzwiek jest troche spiczasty i gdyby caly czas taki byl, to odebral bym to negatywnie...ALE? niektore frazy zagral dzwiekiem miekkim, okraglym i delikatnym. Czyli potrafi.
Ogolnie mowiac, to wspanialy pianista, ale nie moja bajka. Motywy zaczyna z akcentem na slabych czesciach taktu (w synkopie) tak jakby gral Bacha, Mozarta...... Podobny problem mialem z Zimermanem, za ktorym nie przepadam. Chopina wyobrazam sobie inaczej.
Nie tak krystalicznego i wyraznego. Nie mam na mysli artykulacji, ktora lubie przezroczysta i koronkowa, ale gatunek dzwieku, ktory nie moze byc za twardy (jak u Bartoka).
Mimo wszystko ucze sie odbierac rozne sposoby wykonan, starajac sie zaadoptowacswoj scisly obraz (jak to musi!!byc). Czyli jestem bardziej tolerancyjny. Wydaje mi sie ze tym poczynilem postep w percepcji dziela. Coraz czesciej jestem przekonywany do innych koncepcji i podoba mi sie to. Tak prawde mowiac, to teraz slucham raczej kompozycji w roznych wariantach, gdyz wykonawca tez jest tworca.
Chcialbym kiedys dojsc do takie stanu umyslu i odczuwania, ze WSZYSTKO bedzie mi sie podobalo (oczywiscie poza usterkami w rzemiosle, ktorych nigdy nie bede tolerowal)

OK czekamy na rezultaty
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #332 : Pa¼dziernik 20, 2021, 22:16:33 »

.. od jutra syndrom odstawienia ..
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #333 : Pa¼dziernik 20, 2021, 22:17:38 »

.. co¶ Wam wyznam, dobrze, ¿e Wy jeste¶cie!
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #334 : Pa¼dziernik 20, 2021, 22:21:06 »

Na Blechaczu owacja jednak trochê by³a mniejsza

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #335 : Pa¼dziernik 20, 2021, 22:21:39 »

Bardzo, bardzo dobrze, ¿e jeste¶my wszyscy!   W zwi±zku z tym zaraz jeszcze co¶ napiszê w temacie "Co zapamiêtam z Konkursu"
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #336 : Pa¼dziernik 20, 2021, 22:22:27 »

Wyniki powinny byæ JU¯. Nad czym tu dyskutowaæ

Zgadzam siê z Bartusem - Mozartowskie pasa¿e. Chopin, przypomnê, zawsze podkre¶la³, ze ubóstwia Bacha i Mozarta.

anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #337 : Pa¼dziernik 20, 2021, 22:22:51 »

Wrócê jeszcze do poprzedników.
Nie s³ucha³am Hyuka. Wiêc na jego temat nic.
Aimi - nie wiem. Znów mam tak, jak w wypadku Koli w III etapie. Nie odpowiada³o mi tempo, w jakim gra³a. Co¶ mówili w TVP kultura o jej zarz±dzaniu czasem. Ten sposób zarz±dzania mnie nie przekona³.
Natomiast Jakub - brawo. Mia³am co do niego mieszane uczucia na ró¿nych etapach. A koncertem zaskoczy³ mnie mile.
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #338 : Pa¼dziernik 20, 2021, 22:26:02 »

Bardzo, bardzo dobrze, ¿e jeste¶my wszyscy!   W zwi±zku z tym zaraz jeszcze co¶ napiszê w temacie "Co zapamiêtam z Konkursu"
No nie wszyscy. Brakuje Janusza, Beatki, Koziolka, Kasi
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #339 : Pa¼dziernik 20, 2021, 22:30:21 »

Bruce, IMO, to go¶æ artystycznie zapatrzony przede wszystkim w Hofmana, Zimermana i Benedettiego.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #340 : Pa¼dziernik 20, 2021, 22:31:05 »

Otó¿ to. A niektórzy z nich s± obecni na grupach fejsbukowych Konkursu.

anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #341 : Pa¼dziernik 20, 2021, 22:35:41 »

.. od jutra syndrom odstawienia ..

Oj nie, bo jutro rano otworzysz temat pt. "Ogadywanie po konkursie". I bêdziemy sobie ogadywaæ. Niespiesznie. Wrócimy do poszczególnych etapów. Dos³uchamy, czego nie wys³uchali¶my na ¿ywo. Podzielimy siê kolejnymi odkryciami. Mo¿e nawet "pok³ócimy siê" o jakiego¶ Osokinsa.
I mo¿e - je¶li siê postaramy - zajmie nam to czas do nastêpnego konkursu. W koñcu to tylko cztery lata.      A po drodze Wieniawski!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #342 : Pa¼dziernik 20, 2021, 22:38:33 »

To prawda Smutny Ale dobrze, ¿e trochê nas jednak tutaj jest, w tej naszej wspólnie zbudowanej enklawie. Mia³am na my¶li tych "wszystkich", z którymi prze¿ywa³am te chwile.
Beata przysz³a na chwilkê przywitaæ siê, kiedy sta³am w kolejce po wej¶ciówkê. By³a bardzo zmêczona i zapracowana, nie mog³a zostaæ na d³u¿ej.
My¶lê jednak, ¿e jeszcze bêdziemy siê z ni± muzycznie i nie tylko spotykali.
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #343 : Pa¼dziernik 20, 2021, 22:42:52 »

Ja dzisiaj krótko, bo pomimo przerw na zawodowe obowi±zki, a czasem po prosu na sen do 15-stej, jak jednej konkursowej soboty, jestem ju¿ trochê zmêczony konkursem i traci³em dzi¶ uwagê - zw³aszcza na Brucie.

Amy mnie zawiod³a, strasznie oci±ga³a czê¶æ pierwsz±, autentycznie ba³em siê, ¿e jeszcze bardziej zwolni w Larghetto - nie trafi³o do mnie to wykonanie.

Kuszlik - ogromne pozytywne zaskoczenie - nie by³ moim faworytem do fina³u, a jednak dobrze, ¿e siê w nim znalaz³, bo zagra³ niesamowity, spójny, choæ klasyczny koncert.

H. Lee - ciekawy f-moll, równie¿ nie nale¿a³ do moich faworytów, ale zaskoczy³ bardzo pozytywnie. I do tego to Kawai, które idealnie pasuje do orkiestry!

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #344 : Pa¼dziernik 20, 2021, 22:43:39 »

..ca³y czas mia³em nadziejê, ¿e nasz Guru Janusz choæ raz siê zaloguje i napisze. Mam nadziejê, ¿e Janusz wszystko u Ciebie dobrze.
My¶lê te¿ o Monice_Aleksandrze, Monia -gdzie¶ Ty posz³a od Nas?
Kozio³, Julka .. albo Niebieskooki, ja pêka³em ze ¶miechu od Jego wpisów.
Wszyscy, którzy kiedy¶ tu zagl±dali¶cie ... Wracajcie, bo "Kurier Szafarski" to Wasz dom.
Strony: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 28   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife neder-live paktprzyjazni twistedgamers kalinowatyper