Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3 4 ... 14   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Obgadywanie po XVIII Konkursie Chopinowskim  (Przeczytany 22070 razy)
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #15 : Pa¼dziernik 21, 2021, 21:26:10 »

Gadijev to ¶wietny jazzman improwizator  Chichot
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #16 : Pa¼dziernik 21, 2021, 21:28:27 »

Dla mnie przygnêbiaj±cy jest brak pani Orze³. A generalnie gala wypada fatalnie - te puste miejsca, przemowy, w których mówca nie wie o czym mówi, zupe³nie nietrafiona prowadz±ca z fataln± dykcj±, brak prezydenta stolicy, który ufundowa³ nagrodê...

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #17 : Pa¼dziernik 21, 2021, 21:29:10 »

to jest ciê¿ki dzieñ dla laureatów, nie spali do 5:00 nad ranem, albo i d³u¿ej.
Dosz³o oszo³omienie, plus Oni s± zwyczajnie wyczerpani fizycznie i psychicznie.
Podziwiam ich i tak,
te interpretacje s± tylko cieniem tych, z konkursu

.. ale to chyba jest normalne, i ka¿dy im wybaczy
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #18 : Pa¼dziernik 21, 2021, 21:30:35 »

Gadijev ma wszelki potencja³, ¿eby zrobiæ wielk± karierê, tylko on jest trochê kapry¶ny, chwiejny. We¼ siê w gar¶æ, Panie Alexander, bo by³e¶ moim drugim faworytem.

bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #19 : Pa¼dziernik 21, 2021, 21:31:02 »

Gadijev to ¶wietny jazzman improwizator  Chichot
Improwizacja, w dodatku jazzowa nie usprawiedliwia od bylejakosci. On sie teraz rozkrecil i nie jest zle. Sa bledy, ale tez sa dobre emocje
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 21, 2021, 21:32:48 wys³ane przez bartus » Zapisane
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #20 : Pa¼dziernik 21, 2021, 21:39:05 »

Dla mnie przygnêbiaj±cy jest brak pani Orze³. ..

bardzo brak Pani Moniki, podnios³a poziom "oprawy" do poziomu "doskona³o¶æ"

Dwie osoby by³y nieskazitelnie doskona³e w XVIII KCH: Bruce Liu i pani Monika Orze³.

(no jeszcze kilka by³o np. dyrygent p. Andrzej Boreyko, .. Thai Son Dang,..pani w korytarzu miêdzy garderob±, a scen±  Chichot)

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #21 : Pa¼dziernik 21, 2021, 21:44:30 »

Jeszcze co do Jewy: muszê przyznaæ, ¿e zgadzam siê tu z Mozartem. Z Jew± móg³ byæ tu pewien problem, z którym zmag±³o siê jury. Wszyscy zdecydowanie od pocz±tku byli pod wielkim wra¿eniem i podziwiali fantastyczn± technikê, niezwyk³± w jej wieku. Mozart by³ z pocz±tku t± jej wielk± sprawno¶ci± zauroczony. A potem ws³ucha³ siê g³êbiej, analizowa³, i zacz±³ odczuwaæ pewne rozczarowanie.
I teraz Ewa Dêbowska pisze co¶ takiego: "Z nieoficjalnych informacji wiem, ¿e jury by³o w jej sprawie bardzo podzielone - entuzjazm czê¶ci sêdziów szed³ w kontrze do sceptycyzmu innych.
Niedawno Jewa Gieworgian wygra³a m³odzie¿owy konkurs Jeune Chopin, w którego jury zasiada³y m.in. Martha Argerich oraz Akiko Ebi, pó¼niej jurorka 18. Konkursu Chopinowskiego w Warszawie. Obie mia³y byæ zachwycone niezwyk³± dojrza³o¶ci± ¶rodków pianistycznych, którymi m³odziutka Rosjanka dysponuje. Zarazem jednak przekaz emocjonalny jej gry mia³y uznaæ za nie do koñca ukszta³towany. Nie przeszkodzi³o to Jewie w wygraniu Jeune Chopin, ale podobne obserwacje mog³y zawa¿yæ na decyzji jurorów Konkursu Chopinowskiego, nawet je¶li Marthy Argerich w nim nie by³o (podobno jednak pilnie obserwowa³a przebieg turnieju)."

A teraz ja, ze swojego punktu s³uchania, muszê przyznaæ, ¿e podziwia³am Jewê, ale mnie nie porywa³a. A s³ucha³am jej na ¿ywo. Ja mam bardzo du¿e nastawienie w³a¶nie na przekaz emocjonalny. Szkli³y mi siê oczy na Soricie, na Garcii, na Gadjievie. Jego sonata to by³o dla mnie co¶ niesamowitego, emocje iskrzy³y w powietrzu i mnie elektryzowa³y. Wcale nie czu³am, ¿e jest tego ³adunku za du¿o, czy ¿e jest przerysowany (jak niektórzy sugerowali). Po prostu mn± potrz±snê³o. Chocia¿ mia³am te¿ w uszach sonatê Sority, która dopiero co wyciska³a ze mnie ³zy, i dyskutowa³am jeszcze z Mozartem, który marsz by³ bardziej wstrz±saj±cy. I on by³ tu zdecydowanie za Gadjievem. I pamiêtam te¿, jak wyci±ga³ ze mnie wieczorem przez telefon, co pamiêtam, co na mnie zrobi³o najwiêksze wra¿enie, z wystêpu Jewy. I jak siê mocno skupia³am, ¿eby to sobie przypomnieæ. Fantazja czasem... i koñcówka sonaty... Bo to by³o tak samo piêkne, doskona³e, ale mn± nie wstrz±snê³o. Ja osobi¶cie wolê pianistê mniej nawet perfekcyjnego, który mnie dotknie, poruszy g³êbi±, któr± potrafi wydobyæ i przekazaæ.

Mam wra¿enie, ¿e akurat u Chopina ta g³êbia, emocje, dojrza³o¶æ wewnêtrzna, to wszystko "poza d¼wiêkami", jest kluczowe. Natomiast jak najbardziej perfekcja i wirtuozeria mo¿e byæ najwa¿niejsza i wystarczaj±ca na Czajkowskiego. I faktem jest, ¿e dla Rosjan to Czajkowski jest ¶wiêto¶ci±, nie Chopin. I mo¿e nie wygl±da³oby dobrze, gdyby np. laureatka I miejsca na Chopinowskim natychmiast ruszy³a w konkursowe szranki, daj±c do zrozumienia, ¿e Chopin to za ma³o... Podczas gdy np. taki Gadjiev mówi, ¿e spe³ni³o siê jedno z najwiêkszych marzeñ jego ¿ycia, i czuje siê spe³niony A Leonora i Aimi bij± siê 5, 10 lat, aby wróciæ i spe³niæ to marzenie

Nie ka¿dy 17latek ma w sobie ju¿ w ¶rodku to "co¶" (pewnie nawet niewielu). Nie ma takiej opcji, aby Jewa siê gdzie¶ w ¶wiecie muzycznym zgubi³a. Natomiast kiedy ona jeszcze do³±czy dojrza³o¶æ wewnêtrzn± i w³asn± osobowo¶æ do tego fantastycznego warsztatu, bêdzie to zapewne zmiata³o z nóg. I faktycznie fajnie by by³o, gdyby Czajkowskiego wygra³a kobieta.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 21, 2021, 21:46:02 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #22 : Pa¼dziernik 21, 2021, 21:49:16 »

Jeszcze co do Jewy: muszê przyznaæ, ¿e zgadzam siê tu z Mozartem.
...
I faktycznie fajnie by by³o, gdyby Czajkowskiego wygra³a kobieta.

bardzo fajny wpis
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #23 : Pa¼dziernik 21, 2021, 22:01:26 »

Wydaje mie sie, ze twor jakim jest koncert laureatow jest sporym idiotyzmem. Owszem, rozdanie nagrod, pojawienie sie na scenie, rozdanie autografow, udzielenie wywiadow jest OK, ale zmuszanie (poprzez regulamin) do kolejnego wystepu, stresu, nerwow jest naduzyciem.

Po pierwsze, uczestnicy sa zmeczeni. Po drugie publicznosc jest zmeczona. Po trzecie MUZYKA jest zmeczona i wymeczona. Po czwarte, puste krzesla rezerwowane dla politykierow swiadcza o ignorancji i ich bezczelnosci, dajac fatalny przekaz dla narodu. Po piate, to jest tak jak wkladanie spoconego, brudnego fraka na kolejny koncert chcac oklamac siebie, ze przeciez jest to szlachetne i wzniosle (czyt. cool)
Wczoraj gral dla nas koncert i dzisiaj gra dla nas ten sam koncert, zeby udowodnic, ze zasluzyl na pierwsza nagrade. Po co, pytam sie. Czyzby nie za duzo tych rarytasow, deserow i wisienek. Moim zdaniem, po ogloszeniu wynikow, wszyscy powinni sobie odpoczac. Znalezc czas na refleksje i przemyslenia.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #24 : Pa¼dziernik 21, 2021, 22:01:36 »

s³yszycie, co mówi prof. Katarzyna Popowa-Zydroñ i prof. Piotr Paleczny?

okaza³o siê, ¿e kiedy podsumowali wyniki poszczególnych protoko³ów wyszed³ taki rezultat, który podzieli³ jury. Nie mogli doj¶æ do porozumienia.
Nie osi±gnêli kompromisu. Nastêpnie by³o g³osowanie na poszczególne miejsca, czyli by³a wiêkszo¶æ, która przeg³osowa³a mniejszo¶æ.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #25 : Pa¼dziernik 21, 2021, 22:04:18 »

Tak, Szklener te¿ o tym mówi³. Utknêli przy 3 uczestnikach, którzy uzyskali tê sam± punktacjê. "I dotyczy³o to wysokiego miejsca". Czyli jak zrozumia³am, nie mogli doj¶æ do porozumienia, którego z tej tróki wypchn±æ na III miejsce: Garciê, Gadjieva, czy Soritê Chichot
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #26 : Pa¼dziernik 21, 2021, 22:06:06 »

Jak podejrzewam, nie mieli tyle zasobów, aby ufundowaæ 3 drugie nagrody, no i mo¿e trochê g³upio by to wygl±da³o
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #27 : Pa¼dziernik 21, 2021, 22:06:29 »

Pos³uchajcie prof. Janusza Olejniczaka!!
¦wietnie mówi! ¦wietny go¶æ! "Wali" prostu z mostu.
Gdzie jest Eve? i podziw nad preludiami op. 28 Kobayashi!

Idê z Nim na piwo!

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #28 : Pa¼dziernik 21, 2021, 22:07:11 »

Gdzie go s³uchasz?
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #29 : Pa¼dziernik 21, 2021, 22:10:13 »

Pos³uchajcie prof. Janusza Olejniczaka!!
¦wietnie mówi! ¦wietny go¶æ! "Wali" prostu z mostu.
Gdzie jest Eve? i podziw nad preludiami op. 28 Kobayashi!

Idê z Nim na piwo!

Pawel, Pawel. Obudz sie
Strony: 1 [2] 3 4 ... 14   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher paktprzyjazni twistedgamers animilkowo kalinowatyper