Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Chopin
>
Obgadywanie po XVIII Konkursie Chopinowskim
Strony:
1
...
12
13
[
14
]
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Obgadywanie po XVIII Konkursie Chopinowskim (Przeczytany 22067 razy)
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 953
Pawe³
Odp: Obgadywanie po XVIII Konkursie Chopinowskim
«
Odpowiedz #195 :
Listopad 19, 2021, 00:10:53 »
jutro - tj. 19-go listopada dzieñ oficjalnej premiery p³yty Bruca Liu!
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #196 :
Listopad 19, 2021, 01:47:55 »
Ju¿ jest!
S³uchajcie na Spotify, kupujcie w Empikach!
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Pawe³
«
Odpowiedz #197 :
Listopad 20, 2021, 14:57:46 »
mam w planie dzisiaj po p³ytê pojechaæ, empik napisa³, ¿e ju¿ jest do odbioru.
Tak sobie rozmy¶lam, kiedy i czy w ogóle podadz± nam wyniki g³osowania jury w finale?
a je¶li nie upubliczni±, to jakie s± tego powody?
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
«
Odpowiedz #198 :
Listopad 20, 2021, 19:44:05 »
Bruce (Xiaoyu) Liu i Szymon Nehring na jednym koncercie.
Obydwoje graja fantastycznie. Dla mnie wiecej refleksji pozostaje po Nehringu
Byc moze jest to "wina" Mozarta.
https://www.youtube.com/watch?v=pBCefQkd3ns
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
«
Odpowiedz #199 :
Listopad 20, 2021, 19:45:40 »
Cytat: Mozart Listopad 10, 2021, 01:24:20
https://muzykophil.wordpress.com/2021/11/09/bruce-xiaoyu-liu-kanada-numer-konkursowy-41/?fbclid=IwAR12NYeX-fMEy5dr_ba15sJjIvKBNprnlTKVP89ibqIilDRSrNAUkB9mS7s
O wystêpach BL.
Nie wiem co bardziej podziwiac, Bruca czy twoj tekst Patryku. Brilliant!!!!
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Pawe³
«
Odpowiedz #200 :
Listopad 21, 2021, 12:26:55 »
Dzisiaj w ramach mojego niedzielnego poranka z muzyk± Chopina mia³em ucztê.
Wczoraj odebra³em p³ytê Bruca Liu z zapisem nagrañ z Konkursu Chopinowskiego.
Jak dot±d wys³ucha³em ¶cie¿ek od 1 do 6. (Andante spianato i Wielki Polonez op. 22 (koñczy³ nim II etap) oraz cztery mazurki z opusu 33. (rozpoczyna³ nimi III etap).
Pos³uchajcie – jestem tymi nagraniami absolutnie zachwycony !!!
Ciarki w trakcie s³uchania towarzyszy³y mi od pierwszych taktów Andante, a¿ po ostatni akord mazurka h-moll.
P³yta jest piêknie wydana, i zastanawiam siê, czy wersja na rynek polski ró¿ni siê od tej, która pójdzie na resztê ¶wiata. Jest pe³nowymiarowa ksi±¿eczka i o dziwo znakomita wiêkszo¶æ tekstów napisana jest w jêzyku polskim.
Poniewa¿, mam taki luksus, ¿e nagra³em w dekoderze ca³y Konkurs Chopinowski i mogê wróciæ do ka¿dego etapu – tym razem przenios³em siê do III etapu Bruca, by jeszcze raz wys³uchaæ samych mazurków ...i powiem Wam, ¿e tym razem in¿ynierowie z Deutsche Grammophon wykonali swoj± pracê znakomicie! Z TV d¼wiêk jest bardzo dobry, ale z p³yty CD znacznie lepszy. Dynamika jest podbita, i s³ychaæ ¶wietnie i stereo, i basy, i ¶rodek, a d¼wiêk sta³ siê „trójwymiarowy” – z TV jest bardziej p³aski w odbiorze. Na p³ycie d¼wiêk nabra³ barw i kolorów.
¦wiadomie dzisiaj ograniczy³em siê do wys³uchania tylko 6 ¶cie¿ek, bo p³yta jest wybitna i ucztê rozci±gnê w czasie. Kolejne emocje bêdê dozowa³ w przysz³± niedzielê.
Mam wra¿enie, ¿e Bruce Liu jest wyj±tkow± pere³k±, je¶li nadal utrzyma obecny poziom sztuki wykonawczej, to mamy pianistê pó³wiecza. ..a je¶li On bêdzie w tym, co robi tylko lepszy?
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #201 :
Listopad 24, 2021, 13:38:31 »
Bartus, dziêki, ale ja przy Brusie to ledwo karze³ jestem. Choæ na zdjêciu z BL jestem od niego trochê wy¿szy
P³yta? No coz, znamy to wszystko przecie¿, ale zachwycamy siê jak dzieci. Nagrania na kr±¿ku brzmi± jeszcze lepiej ni¿ pliki na YT. Deutsche Grammophon powinno byæ ¶wiadome tego, ze ma obecnie w swojej ofercie najlepsze wykonanie Wariacji op. 2 oraz jeden z najlepszych Polonezów op. 22 dostêpnych na rynku, bior±c pod uwagê ca³± dyskografiê kompaktow± od dekad. W sumie mogê to tez powiedzieæ o Walcu, który ³±czy cechy nagrañ z albumów Kocsica czy Cortot z nieokie³znan± wyobra¼ni± tego 24-latka. Wytwornie powinny o niego walczyæ, on sam, jak powiedzia³ wczoraj, dawa³by koncerty (a mo¿e i nagrywa³by p³yty
) za mozliwo¶æ ¶cigania siê na gokartach. A to wszystko zadzia³o siê w Warszawie, na naszych oczach i uszach
«
Ostatnia zmiana: Listopad 24, 2021, 13:42:45 wys³ane przez Mozart
»
Blog o muzyce:
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #202 :
Listopad 24, 2021, 13:55:48 »
Mazurka D-dur z op. 33, jednego z moich ulubionych, gra³o kilku tegorocznych finalistów - nie tylko Bruce, ale i Hao Rao, a 6 lat temu tak¿e Seong-Jin Cho i Richard-Hamelin. Wzorcowe IMO wykonanie - poni¿ej. Bruce czerpie od Friedmana w zakresie wyra¼nej, tanecznej rytmizacji i punktowania akordów w lewej rêce.
https://youtu.be/mv5FNdySom8
«
Ostatnia zmiana: Listopad 24, 2021, 13:57:34 wys³ane przez Mozart
»
Blog o muzyce:
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Pawe³
«
Odpowiedz #203 :
Listopad 24, 2021, 20:15:23 »
Mozart, cieszê siê, ¿e akurat tego utworu nie wymieni³e¶, bo to tylko pokazuje bogactwo Jego nagrañ, ka¿dy na co¶ innego zwróci³ uwagê, a wszystko genialne! Ja jestem pod tak mocnym wra¿eniem mazurka h-moll (którym pó¼niej bisowa³ na polskich koncertach). To jest wprost niemo¿liwe jak dobrze go gra. Kilka razy na przemian s³ucha³em mazurków Bruca i mazurków Jakuba Kuszlika. Nie wiem, ja nie mam w±tpliwo¶ci, ¿e Bruce w mazurkach nie mia³ konkurencji !!! ..a ten h-moll to jest KOSMOS!!! Warto tê p³ytê mieæ chocia¿by dla tej miniatury, która ma w sobie wiêcej tre¶ci, ni¿ niejedna ¶wietna p³yta rockowa w ca³o¶ci.
ps. ten mazurek od koncertu w Nospr wszed³ do mojej pamiêci muzycznej i ju¿ sobie ¿yjê ze mn±, ca³y czas mi gra.
Mazurek h-moll op. 33 nr 4 w wykonaniu Bruca Liu to jest wydarzenie!
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #204 :
Listopad 26, 2021, 18:05:24 »
Koniecznie pos³uchajcie wystêpu Bruce’a gdzies w Chinach, rok 2018.
https://m.youku.com/alipay_video/id_XNDAwMjQ2MTA5Mg==.html?spm=a2h0c.8166622.PhoneSokuUgc_3.dtitle&fbclid=IwAR3R5RrAXaZjhcyNxe1CmOpPsC0GZUFz9Wd0gCEXghBNJ-6zNKVIpf6hlu4
Suita francuska Bacha, Sonata b-moll Chopina, Wariacje Kapustina, Miroirs Ravela i Reminiscencje nt. „Don Juana” Mozarta Liszta.
FENOMENALNY koncert! Chopin swobodniejszy ni¿ ten konkursowy, Ravel niezwykle gwa³towny, plastyczny, do granic mo¿liwo¶ci zró¿nicowany dynamicznie i artykulacyjnie, a Lisztowski „Don Juan”? Wykonanie co najmniej na poziomie wielkiego Marca-André Hamelina, mistrza Lisztowskich reminescencji; czy w ogóle mo¿na to zagraæ lepiej? Je¶li Bruce zagra to samo w Carnegie Hall, to rzuca ¶wiat na kolana. A pamietajmy, ze on przez ostatnie 3 lata zmieni³ siê - dojrza³, jeszcze bardziej wypracowa³ swoje interpretacje. £atwo to dostrzec porównuj±c jego wystêpy z Konkursu Rubinsteina czy Czajkowskiego z tym, jak gra dzi¶.
Blog o muzyce:
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Pawe³
«
Odpowiedz #205 :
Styczeñ 29, 2022, 18:43:44 »
Chelsea
Guo
- pianistka z USA azjatyckiego pochodzenia - tylko pierwszy etap. Szkoda, gra³a piêknie.
Szczególnie Barkarola. Trzeba zapamiêtaæ. Oby wróci³a. M³oda jest, wiêc mo¿na mieæ nadziejê.
Strony:
1
...
12
13
[
14
]
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »