Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2 3 ... 14   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Obgadywanie po XVIII Konkursie Chopinowskim  (Przeczytany 22072 razy)
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« : Pa¼dziernik 21, 2021, 02:28:10 »

1. Fazioli,

2. Kawai / Steinway nr 479,

3. Fazioli,

4. Steinway 479 / Steinway 479

5. Fazioli,

6. Kawai,

Przydatny link, zawsze bêdzie nam potrzebny:

https://pl.wikipedia.org/wiki/XVIII_Mi%C4%99dzynarodowy_Konkurs_Pianistyczny_im._Fryderyka_Chopina

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 22, 2021, 19:00:20 wys³ane przez Casablanka » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #1 : Pa¼dziernik 21, 2021, 15:57:16 »

Pawle, to wygl±da jak kanapka Po¿ywna baza przek³adana ró¿nymi mniej od¿ywczymi smako³ykami... Zasadniczo Fazioli powinien jeszcze byæ na samym spodzie

Mo¿e nale¿a³oby jeszcze dodaæ: Fazioli, plus kto¶, kto umie go obs³ugiwaæ.
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Pa¼dziernik 21, 2021, 18:43:56 »

Pan Fazioli by³ wczoraj go¶ciem TVP Kultura. Uwa¿am, ¿e ta marka to najwiêkszy zwyciêzca konkursu. Ja sam absolutnie zachwyci³em siê brzmieniem instrumentu Fazioli s³uchaj±c go na ¿ywo - w I etapie pod palcami Garcii Garcii (nie zapomnê tych basowych kontrapunktów w jego balladzie!) oraz oczywi¶cie u Leonory w jej III etapie.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Pa¼dziernik 21, 2021, 19:14:31 »

Czy widzicie te puste miejsca na widowni w Operze?

tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Pa¼dziernik 21, 2021, 19:17:15 »

Minister Gliñski powiedzia³ nieprawdê, jakoby konkurs wy³oni³ sze¶ciu laureatów, faktycznie by³o ich o¶miu.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #5 : Pa¼dziernik 21, 2021, 19:30:36 »

Nie chcê, ¿eby obraz tej (***), któr± widz± moje oczy, przyæmi³ mi rado¶æ ze zwyciêstwa pianisty, któremu naprawdê zwyciêstwo siê nale¿y (Bruce Lee - z³ote zg³oski!). Gliñski dobrze powiedzia³, ¿e Jury dobrze wykona³o swoja pracê. Szkoda, ¿e przewodnicz±ca Jury nie jest w stanie wydusiæ z siebie najmniejszego u¶miechu.

Przepraszam Was, ¿e taki wpis czyniê, ale to, co zrobiono Rosjance jest czym¶, na co nie mam s³ów.

(***)
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 24, 2021, 15:57:47 wys³ane przez Casablanka » Zapisane
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : Pa¼dziernik 21, 2021, 19:48:42 »

Przepraszam Was, ¿e taki wpis czyniê, ale to, co zrobiono Rosjance jest czym¶, na co nie mam s³ów.
Sugerujesz jaki¶ podtekst polityczny wobec Rosjanki?
Moim zdaniem nagrody powinny byæ wy¿sze [PLN], zw³aszcza za wyró¿nienia pianistów (poni¿ej VI. miejsca).

Eva ma jeszcze czas. 17 lat to jest wiek naprawdê bardzo bardzo m³ody.
Czujê siê bardzo podbudowany, ¿e nasi pracownicy urzêdów centralnych s± tak wielkimi mi³o¶nikami i znawcami sztuki.
Przemówienie Prezydenta RP zupe³nie apolityczne, co mo¿e zaskakiwaæ Andrzej Duda nawet sam przyzna³, ¿e nie s³ucha³ poczynañ zwyciêzcy (tak to zrozumia³em). Ca³kiem ciekawy tekst.

Nie wiemy, w jakim stopniu i czy w ogóle s± znawcami sztuki. Ja na przyk³ad subiektywnie jestem, obiektywnie nie jestem. Skala wielko¶ci dla "znawstwa" Chopina to szerokie spektrum.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #7 : Pa¼dziernik 21, 2021, 20:10:15 »

Sugerujesz jaki¶ podtekst polityczny wobec Rosjanki?

.. my¶lê, ¿e czas odda sprawiedliwo¶æ sztuce i geniusz Rosjanki nie bêdzie wymaga³ ¿adnych komentarzy.
Co sugerujê..

¿e zasz³o jakie¶ zdarzenie - zadzia³a³o jakie¶ prawo fizyki, które wprost oddzia³a³o na werdykt.

Historia wystêpów Rosjanki:
 eliminacje - wszystkich zachwyci³a.

I etap - zagra³a genialnie,
czy by³a lepsza od innych utytu³owanych uczestników konkursu?  - tak, by³a lepsza (ew. Bruce)

II etap - zagra³a genialnie,
czy by³a lepsza od innych utytu³owanych uczestników konkursu? - tak, by³a lepsza (ew. Bruce)

III etap - zagra³a nienagannie,
czy by³a lepsza od innych utytu³owanych uczestników konkursu?  - lepsi byli Bruce, Aimi (i Kola w moim odczucie) - pozostali nie byli lepsi

fina³  - zagra³a nienagannie,
czy by³a lepsza od innych utytu³owanych uczestników konkursu? - by³y lepsze wykonania, np. Bruce i Martin (ew. Sorita, wiêkszo¶æ zagra³a gorzej od Rosjanki)

i take matematyczne równanie daje wynik:  brak jakiejkolwiek nagrody dla Evy,

to sugerujê,
a teraz zaczyna siê udowadnianie, ¿e koñ, to koñ
nie s³yszycie?
pytanie: (po raz n-ty) "czy w werdykcie jury kogo¶ pominiêto?, kogo¶ kogo¶ panu/i brakuje?"
i pada za ka¿dym razem odpowied¼: "tak, Hao Rao i ... Evy (Eva za ka¿dym razem jest przemycona jako druga"

(***) nie spodziewam siê innej "dyplomacji"

Przyjdzie czas "sprawdzam"

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 24, 2021, 16:00:52 wys³ane przez Casablanka » Zapisane
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #8 : Pa¼dziernik 21, 2021, 20:16:25 »

nie ma pani Moniki Orze³ ..
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : Pa¼dziernik 21, 2021, 20:41:11 »

Pawe³ ma trochê racji, jej brak w¶ród laureatów jest do¶æ ewidentny i razi w oczy. Z drugiej strony mog± go t³umaczyæ s³owa Moreiro-Limy w wywiadzie dla Dwójki - niektórzy z uczestników byli wybitnie utalentowani, ale ich gra by³a zbyt wypolerowana... Ja s³uchaj±c Evy mia³em czasem takie wra¿enie (zw³aszcza koncert). Pewna jednowymiarowo¶æ dynamiki - to mi czasem nie odpowiada³o. Wynika tez z tego, ¿e jury by³o mocno zapatrzone w osobowo¶ci, indywidualno¶ci.

S³uchajcie, Eva wystartuje za pare lat w Konkursie Czajkowskiego. Ju¿ jako ca³kiem dojrza³a pianistka. Jest du¿a szansa, ze go wygra (jako druga kobieta w historii) lub bêdzie laureatem. Dla Rosjan to Czajkowski jest spe³nieniem marzeñ - i my¶le, ¿e tam tez nasza genialna Eva zrealizuje siê najpe³niej.

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #10 : Pa¼dziernik 21, 2021, 21:06:00 »

Pawe³ ma trochê racji ..

S³uchajcie, Eva wystartuje za pare lat w Konkursie Czajkowskiego. Ju¿ jako ca³kiem dojrza³a pianistka. Jest du¿a szansa, ze go wygra (jako druga kobieta w historii) lub bêdzie laureatem. Dla Rosjan to Czajkowski jest spe³nieniem marzeñ - i my¶le, ¿e tam tez nasza genialna Eva zrealizuje siê najpe³niej.

Dziêki Mozart, uff,  .. mamy zatem to ju¿ za sob±, nie móg³bym sobie spojrzeæ w oczy, gdybym nie wyrzuci³ z siebie tego, co mam na sercu.
Intelekt mo¿na oszukaæ, serca siê oszukaæ nie da.
Bardzo siê ciszê ze zwyciêstwa Bruca Liu i generalnie werdykt mi pasuje.

bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #11 : Pa¼dziernik 21, 2021, 21:13:24 »

Dlaczego organizatorzy robia z koncertu laureatow burdelowe. Mam na mysli scenografie, kolorystyke.
Tworzenie atmosfery burdelowo-teatralnej na koncercie przeznaczym na sale koncertowa, gdzie sie slucha muzyki a nie oglada fajerwerki, swiatelka, tanie pierdolki , efekty, efekciki jest duzym bledem.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #12 : Pa¼dziernik 21, 2021, 21:16:39 »

ej, no ale w tym roku nie by³o i nie ma nawet bia³o-czerwonych kwiatów na scenie, wiec znowuz a¿ takiego Moulin Rouge nie ma

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #13 : Pa¼dziernik 21, 2021, 21:21:46 »

U Gadijeva w zakresie pomy³ek tekstowych bez zmian

bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #14 : Pa¼dziernik 21, 2021, 21:24:51 »

Sympatyczny jest ten Gadijev, ale druga nagroda go przerosla. Moze dzisiaj ma slaby fizycznie dzien. Moze wczorej oblewal sukces. Nie wiem, ale gra z  bledami i troche byle jak.
Mimo wszystko slucham Chopina i podoba mi sie.
Strony: [1] 2 3 ... 14   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land neder-live paktprzyjazni twistedgamers kalinowatyper