Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 14   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Obgadywanie po XVIII Konkursie Chopinowskim  (Przeczytany 24263 razy)
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #45 : Październik 21, 2021, 23:00:57 »

Tak latwo go nie wypuszcza. BAJKA
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #46 : Październik 21, 2021, 23:03:02 »

Z jego twarzy przebija madrosc
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #47 : Październik 21, 2021, 23:06:25 »

Eh, to bĂŞdzie historia pianistyki. Jak fajnie, ze zaczela siĂŞ na naszym Konkursie.

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #48 : Październik 21, 2021, 23:09:35 »

Podobne, spontaniczne emocje wywolal u mnie JJ JUN LI BUI  w III etapie
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #49 : Październik 21, 2021, 23:11:46 »

I polonez As dur Seong-Jin Cho grany na bis w poprzednim konkursie
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #50 : Październik 21, 2021, 23:14:05 »

Wole Steinway'a od Fazioli
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #51 : Październik 21, 2021, 23:17:44 »

Eh, to bĂŞdzie historia pianistyki. Jak fajnie, ze zaczela siĂŞ na naszym Konkursie.
Kiedy zbli¿a³ siê termin Konkursu, zaczê³am wspominaÌ przesz³e Konkursy, nasze w nim uczestnictwo, jak to by³o ostatnim razem, i przedostatnim, przypomina³am sobie nasze emocje, rozmowy. I zastanawia³am siê, jaki bêdzie ten, który jeszcze przed nami. Kto zape³ni te puste miejsca, tê przestrzeù, która na razie czeka na wype³nienie. Jak jeszcze nic nie wiemy, a ju¿ za kilka tygodni bêdziemy kogoœ podziwiaÌ, ktoœ pozostanie na zawsze w naszej pamiêci - kto to bêdzie? Jeden, czy kilku? Czy bêd¹ wielkie nazwiska, czy te¿ bêdziemy trochê rozczarowani? I wizualizowa³a mi siê w tej pe³nej oczekiwania przestrzeni coœ jakby taka pusta wirtualna pó³eczka, na której bêdziemy stawiaÌ - w pamiêci, w sercu - portrety naszych kolejnych ulubieùców. I oto ju¿ siê sta³o - pó³eczka siê zape³ni³a: i to jak piêknie
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #52 : Październik 21, 2021, 23:38:40 »

No i popÂłakaÂłam siĂŞ - cudownie! Chichot 
Z tej egoistycznej strony, to dobrze, Âże jest ten koncert ChociaÂż moÂże lepiej, gdyby byÂł jutro i oni mogliby siĂŞ normalnie wyspaĂŚ.

Asia, jutro ten koncert jest znowu. I pojutrze tez Chichot

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #53 : Październik 21, 2021, 23:57:07 »

No wiem, chodziÂło mi o to, Âże wÂłaÂśnie tego dzisiejszego, ze wzglĂŞdu na ich kondycjĂŞ, mogÂłoby nie byĂŚ Mogliby im po prostu wrĂŞczyĂŚ nagrody.
A koncerty mogÂłyby siĂŞ odbyĂŚ normalnie w Filharmonii. Ale VIPy by sobie nie darowaÂły
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #54 : Październik 22, 2021, 00:41:38 »

teraz potrzebowaÂłem jakoÂś siĂŞ wyluzowaĂŚ i odtworzyÂłem z pierwszego etapu wystĂŞp Aimi Kobayashi.
Najpierw byÂł ubaw z show ze stoÂłkiem, a potem zaczĂŞÂła graĂŚ ..

.. i nie mogĂŞ siĂŞ oderwaĂŚ, coÂś piĂŞknego.

(jakoÂś trzeba sobie radziĂŚ z syndromem odstawienia  ..)

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #55 : Październik 22, 2021, 00:46:53 »

teraz juÂż na spokojnie (po jednym uczestniku) przeÂśledzĂŞ sobie jeszcze raz caÂły konkurs,
od pierwszego wystĂŞpu, do finaÂłowego koncertu Bruca Liu.

naprawdĂŞ tak zrobiĂŞ,

tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #56 : Październik 22, 2021, 08:53:40 »

OdnoÂśnie zachwytĂłw nad EvÂą... to ja ich nie podzielam z wyjÂątkiem koncertu.
W ogóle odnoszê wra¿enie, ¿e media pompowa³y jej popularnoœÌ. Podobnie by³o z Garcia Garcia, ale ten przyku³ by moj¹ uwagê nawet gdybym s³ucha³ go "na œlepo".

Pierwszy etap postrzegam jako zapoznawczy. Tutaj trudno dokonywaÌ selekcji "in plus", a to z racji najwiêkszej liczby uczestników. Jeœli ktoœ w I etapie zagra³ poprawnie, to przechodzi dalej, ale jeœli mia³ du¿o pomy³ek, nieczystych palcowaù, to koùczy przygodê z zawodami (selekcja negatywna). Wiem ¿e wydaje siê to banalnym kryterium, ale taka prawda. W etiudach raczej trudno osadziÌ umiejêtnoœci interpretatorskie pod k¹tem okazywania wra¿liwoœci, dynamiki brzmienia - liczy siê bieg³oœÌ lub jej brak. Oczywiœcie to nie tylko etiudy, niemniej bêdê siê upiera³, ¿e przy ocenie repertuaru "startowego" etiudy stanowi¹ jego plan pierwszy.

Eva... w II i III etapie wci¹¿ gra³a podrêcznikowo. Mo¿e coœ z moim s³uchem nie tak, ale absolutnie nie odnalaz³em tam ¿adnych ciekawych projekcji - ani tych wydobytych pod wp³ywem chwili ani sprawiaj¹cych wra¿enie jako przemyœlanych wczeœniej. Wed³ug mnie Eva ukaza³a syndrom "nadklasycznego" Chopina, co od razu mo¿e wzbudzaÌ podejrzenia, ¿e jej gra to de facto odtworzenie tego, co nauczyciel kaza³ jej zaprezentowaÌ. Dla porównania, zupe³nym jej przeciwieùstwem jest równie m³ody kanadyjczyk, J J Jun Li Bui. Jego m³odoœÌ s³ychaÌ na fortepianie.

« Ostatnia zmiana: Październik 22, 2021, 08:58:59 wysłane przez tuco82 » Zapisane

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #57 : Październik 22, 2021, 12:31:28 »

Deutsche Grammophon ogÂłosiÂło: ukaÂże siĂŞ pÂłyta z rejestracjami Bruce’a z Konkursu!

Czekamy na kontrakt!

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #58 : Październik 22, 2021, 13:08:08 »

czekam z utĂŞsknieniem na wydanie przez NIFC zapisu wykonaĂą konkursowych
pÂłyta z konkursowymi kreacjami Bruca Liu rozejdzie siĂŞ jak ciepÂłe buÂłeczki ..
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #59 : Październik 22, 2021, 16:17:41 »

A jak to NIFC widzi? Wszyscy laureaci czy finaliÂści bĂŞdÂą mieli swoje pÂłyty NIFCu?

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 14   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife twistedgamers silverstar animilkowo black-for