Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 14   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Obgadywanie po XVIII Konkursie Chopinowskim  (Przeczytany 22223 razy)
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #90 : Pa¼dziernik 23, 2021, 13:36:57 »

Akt II – naje¿d¿anie na Jewê:

rozmowa miêdzy komentatorami w jednym z mediów z dnia w którym gra³a EG.

(Uczestnik 1) „17-sto letnia EG Rosja/Armenia, na pewno by³ to Jej Chopin. Na pewno by³ to Chopin elektryzuj±cy, na pewno by³ to Chopin, który pokaza³ Jej pianistykê, i Jej spojrzenie na Chopinowsk± muzykê, ad. 2021.
Skoñczy³a w³a¶nie swój wystêp, bardzo by³a skoncentrowana, bardzo prze¿y³a.. w sensie tre¶ci, chocia¿by poloneza.. którym na pewno zelektryzowa³a wszystkich.
(Uczestnik 2)(przed wystêpem ani s³owa nie powiedzia³a o EG)  ..Przed wystêpem w ogóle o Niej nie mówi³am. To nie by³o przypadkowe. Wyt³umaczê to, ale teraz mam inn± uwagê, m³oda dziewczyna, pe³na uroku, kompletnie siê nie u¶miecha. Nigdzie, ani jak wychodzi na scenê, ani jak schodzi, ani jak gra walca lekkiego, co¶ w Niej jest takiego surowego, ..i mówiê o tym, bo to siê niestety prze³o¿y³o na muzykê, natomiast, je¿eli jestem ju¿ przy gestach .. bardzo mia³a du¿o gestów takiej mocy, takiej mocy wewnêtrznej, (U3 – zawziêto¶ci mo¿e) .. oczywi¶cie to nie s± muzyczne rzeczy, pozwalamy sobie na ró¿ne spostrze¿enia, niew±tpliwie wielka osobowo¶æ, wielka pianistka w kontek¶cie opanowania instrumentu, wielkiej jak na ten wiek, … natomiast muzycznie, estetycznie, no, to pewnie troszkê podyskutujemy .. – (wywo³uje do dysk. U3) ..
(U3) ja przys³uchuj±c siê, co mówi (uczestnik 2) zastanawia³em siê, czy pamiêtam, czy EG u¶miecha³a siê w I etapie (?) i wydaje mi siê, ¿e siê u¶miecha³a, (potem wszyscy mówi± równocze¶nie) .. wydaje mi siê, ¿e Ona (EG) ten etap potraktowa³a na serio. Mo¿emy siê zastanawiaæ, czy w³a¶nie w walcach, ..¿e potraktowa³a je na serio. Ja do tych gestów - wymienionych przez Uczestnika 2 – doda³bym jeszcze  gest waleczny. Ona rzeczywi¶cie by³a nastawiona do tego fortepianu tak, jakby mia³a z nim bardziej walczyæ, a nie korzystaæ.
(U1) umfu, ale to by³ taki bardziej polonez, przyjmijmy jednak, nie zapominajmy o tym.
(2) ..nie taki w³a¶nie, to jest jedyny polonez gdzie Chopin nie napisa³ tak jak ..(niezrozumia³e gdybanie pod nosem) .. maestoso jest wa¿ne, a tu nie, … a Ona (EG) ju¿ go z taka potem potêg± .. no mo¿na to obroniæ, mo¿na jako¶ dociec do jej celu, ale jak mówisz (do U3) o tej waleczno¶ci to ona tez by³a przesadzona.
(U3) .. nawet ten walc dodatkowy, ten walc a-moll (smutny) w jej wykonaniu nie zamy¶lony, ..ilustruj±cy jak±¶ wewnêtrzn± walkê znowu.
(U4) wystêp niew±tpliwie bardzo interesuj±cy, w sumie udany, bardzo udany, to jest znakomita pianistka, natomiast my¶lê, ¿e to jest etap kryzysowy u tej 17-latki, bo ona mia³a fenomenalne eliminacje, ja ca³y czas mam w pamiêci etiudê cis-moll z op. 10. – to by³o nadzwyczajne,
Jedna z komentatorek powiedzia³a, ¿e gra³ ¦wiatos³aw Richter, bo to by³o tempo Richtera, niebotyczne, pierwszy etap fenomenalny, teraz jakby co¶ siê za³ama³o, ale byæ mo¿e to ma zwi±zek  z tym, ¿e troszeczkê zosta³ ju¿ nadmuchany balon o nazwie Jewa Gevorgyan, to mo¿e byæ presja, która jako¶ siê odbi³a. Jestem spokojny o to, ¿e Ona siê znajdzie w III etapie.

(nastêpnie by³ wywiad z EG, w którym powiedzia³a, ¿e kluczowe jest pierwsze 10 sekund wystêpu, pytanie o 40 konkursów, i pytanie jak przygotowuje siê do grania Chopina?  ..( pad³a … !!!! odpowied¼, która w moim odczuciu kosztowa³a j± nagrodê w konkursie)  (EG): „oczywi¶cie grywam nie tylko Chopina .." )

(U1) Gratulujemy Pani Evie wystêpu. ..No powiedzia³a co¶ chyba dla nas najszczególniejszego, bo pañstwo wybrali (do Uczestników dyskusji)  – nie znaj±c Jej (EG) wypowiedzi pocz±tkowy fragment wystêpu, kiedy rozpoczyna³a balladê As-dur i zwrócili Pañstwo uwagê na pierwsze sekundy Jej wystêpu. Tutaj Jej wyznanie, ¿e pierwsze 10 sekund to najwa¿niejszy moment gry i wystêpu ka¿dego.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 23, 2021, 14:30:14 wys³ane przez Casablanka » Zapisane
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #91 : Pa¼dziernik 23, 2021, 13:37:42 »

Akt III omawianie z³ej  gry (jak wynika³o z rozmów powy¿ej) na przyk³adach muzycznych:

Omawiaj± Balladê As-dur:
(w tle s³yszymy wystêp EG – Ballada As)

(U2)  ..zreszt± ten moment nas zachwyci³, ja tu oczekiwa³am, ¿e zaraz bêdzie to Es - .. uderzy³a i mówiê – Piêknie! To jest to Es, które rozwija jak skrzyd³a, .. fraza

(U4)  da³a sobie du¿o czasu, na wybrzmienie tej dewizy

(U3) te pocz±tkowe takty s± potraktowane jakby poza rygorem pulsacji – (bajkowe d¼wiêki) (pada wtr±cone O! zachwytu U2) ..i teraz dopiero zaczyna siê opowie¶æ, bardzo stopniowo dozuje tê pulsacjê, ona dopiero po jakim¶ czasie zarysowa³a mocniej tê liniê pulsacyjn±, to bardzo ciekawy zabieg, ¿eby siê poczuæ swobodniej przy fortepianie, ale te¿ dla narracji ca³ego utworu i dla prze¿ywania publiczno¶ci

(U4) jest du¿o koloru w jej grze, i my¶lê, ¿e balladê jak najbardziej na plus (wtr±cone przez U2 – Tak! Tak, absolutnie!) Mocne wej¶cie,

(U2) ale fantastycznie dynamik± operuje, i Ona (EG) ¶wietnie wyci±ga, jak my to mówimy góry, tak, ¿e melodia zawsze jest na pierwszym planie.

(U3) .. ale te plany w lewej rêce s± ³adnie zarysowane, no widaæ, ¿e panuje nad klawiatur± 100%

(U1) no i jest to opowie¶æ, ballada, jest to epicka forma

(U2) ..jej wielk± cech±, jest to, co nazywamy wynikaniem. Ona (EG) co¶ koñczy ..i wie, ¿e z tego musi siê wysnuæ my¶l inna, te¿ czasami ró¿na (od poprzedniej) ..tak, ¿e tutaj zdecydowanie (na plus)

(U2) jak patrzymy na Ni± w szczegó³ach to widzimy wiele dobrych rzeczy … nawet bardzo dobrych

(U1) bardzo znakomitych, wci±gaj±cych (tu U2 siê odci±³, ¿e potem (zaznaczam potem!) ró¿nie to siê toczy³o) (w tym miejscu koñczy siê podk³ad muzyczny utworu ballady)

Potem przeczytali maila telewidzki, ¿e „czy nie za ostro gra?, to jest jednak Chopin, a nie Rachmaninow) i wszyscy na Evê, ¿e ostro gra³a. Brakowa³o delikatno¶ci w walcach.

(puszczony  walc nr 2 a-moll (smutny) mówi± o wypukleniu sola wiolonczelowego w lewej rêce, oczekuj± niezwyk³ego nasycenia, ¿e ta wiolonczela pojawia siê intymnym echem i tego oczekiwali a Ona (EG) zagra³a dos³ownie, ..
(gra muzyka) (U1) .. jak tutaj ³adnie poczeka³a, no piêknie gra! To piêkna melodia!

(U4) trzeba zaznaczyæ, ¿e je¶li nawet nasze g³osy s± lekko krytyczne, .. !!! to s± krytyczne wobec wielkich oczekiwañ jakie mieli¶my wobec tej pianistki (wtr±cone „Tak!” U2) ..bo gdyby gra³ to kto¶ niej eksponowany przez prasê, fejsbuka, byæ mo¿e mieliby¶my trochê inne odczucia.

(U3) ,,ju¿ nie powtarzamy tych wszystkich pochwa³, ..ta pianistyka jest tutaj oczywi¶cie na ..na doskona³ym, bardzo wysokim poziomie, mówimy tu mo¿e o pewnych ró¿nicach stylistycznych, o podej¶ciu do konkretnych utworów, ale to jest wci±¿ Wielka Gra.

(nastêpnie wracaj± do Jej s³ów z wywiadu, ¿e Chopin jest tylko jednym z wielu kompozytorów, i nie wiedz±, czy to jest Jej Chopin)

Omawianie Poloneza fis-moll z podk³adem muzycznym:

(gra muzyka w tle)  (U3) zakoñczy³ siê mazurek z oddali i teraz takie dwa (U2 wtr±ca: piêknie zagrane!)bardzo piêknie zagrane! i teraz bêdzie powrót do poloneza – tego g³ównego motywu (U1 wtr±ca – znakomicie!) wielka kulminacja – s³uszna -dla mnie wej¶cie za aktywne (ode mnie: EG gra to wprost bajecznie nadzwyczajnie!) za mocarna, jak na to, ¿e jeszcze to nie jest to ostatnia .. tam jest tylko forte, a Ona to czuje jak jakie¶ niezwyk³e napiêcie, ostateczne

(teraz mówi± jednocze¶nie U4 i wtr±ca siê U2)

(U4) i jednocze¶nie w tych trylach s± jednak te werble, czuje siê heroiczno¶æ tego poloneza (lekko emocjonalny g³os)

(U2) ..Ona(EG) ma energiê gry nieprawdopodobn±

(U2) chcê to podkre¶liæ, jak Ona ma nieprawdopodobn± d³ug± liniê my¶lenia .. no bardzo wa¿ne,

(U3) teraz przys³uchuj±c siê temu polonezowi (..) chcieliby¶my us³yszeæ w Jej (EG) wykonaniu Sonatê b-moll,

(U1) i Fantazja f-moll te¿ mo¿e zabrzmieæ dramatycznie

(U2) Ona niew±tpliwie ma ogromny temperament, bo to siê czuje, .. to Jej .. Ogieñ!

(U1) .. ekscytuj±ce! .. zobaczcie pañstwo,

(U1) przesi±kniêta tym dramatyzmem.. tu! (i pada ostatni akord poloneza fis-moll)

(U1) zostan± w pamiêci takie wykonania my¶lê, cokolwiek by¶my nie powiedzieli (..) ja tez mam jak najlepsze przeczucia je¶li chodzi o III etap.

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 23, 2021, 14:31:12 wys³ane przez Casablanka » Zapisane
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #92 : Pa¼dziernik 23, 2021, 13:38:28 »

Akt IV -  moje podsumowanie:

Rollercoster na pilota:

(Off) Wy³±czmy muzykê, (EG nie gra):  za ostro, to nie jej Chopin, obraza Chopina, jak nasz kompozytor mo¿e byæ tylko jednym z wielu? Obraza.

(On) W³±czmy muzykê, (EG gra):  piêknie, cudownie, jak Ona to wytrzyma³a, jakie ona ma s³yszenie, jaka fraza, jaki temperament, niew±tpliwie wielka pianistka,

(Off) Wy³±czmy muzykê, (EG nie gra):  tak nie mo¿na graæ Chopina, co Ona sobie my¶li, chce przyæmiæ samego mistrza (bzdura na resorach)

(On) W³±czmy muzykê, (EG gra): jaka kantylena, ja ¶wietnie to podkre¶li³a w lewej rêce, ile barwy w d¼wiêku ..

Epilog: .. (tu musi byæ ju¿ Off)

Wszyscy chodz± na pilota.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 23, 2021, 14:05:58 wys³ane przez Casablanka » Zapisane
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #93 : Pa¼dziernik 23, 2021, 15:24:25 »

W³a¶nie dosta³em bana na czacie Youtube pisz±c po wystêpie Armellini " She need fitness training", zupe³nie nie wiem dlaczego.
Moze dlatego, ze napisales need zamiast needs  Nie przejmuj sie. Ja tez tak mam. Pisownia nigdy nie byla moja mocna strona.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #94 : Pa¼dziernik 23, 2021, 17:36:19 »

Second Prize-Winners' Concert
W roli glownej podnoszarka do fortepianow. WSTYD!!!
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #95 : Pa¼dziernik 23, 2021, 17:38:52 »

Kawai i Fazioli do Steinway'a, to tak jak dwaj mali chlopcy do bicia.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #96 : Pa¼dziernik 23, 2021, 17:42:43 »

Jest duza roznica w atmosferze pomiedzy burdel-koncertem w Teatrze Wielkim a koncertem w Filharmoni.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #97 : Pa¼dziernik 23, 2021, 17:45:39 »

Nawet Gadijev zagral lepiej niz na burdel-koncercie.
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #98 : Pa¼dziernik 23, 2021, 17:53:02 »

Moze dlatego, ze napisales need zamiast needs  Nie przejmuj sie. Ja tez tak mam. Pisownia nigdy nie byla moja mocna strona.
Nie pamiêtam, jak napisa³em, ale wiem, ¿e to co napisa³em, móg³ przeczytaæ tylko moderator (prawie jak w trybie VAR), bo akurat na czacie pojawi³ siê wodospad emotkowych oklasków.

Ps. Nie u¿ywasz polskich liter.

EDIT: O szo chodzi z tym burdelem?
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 23, 2021, 17:54:37 wys³ane przez tuco82 » Zapisane

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #99 : Pa¼dziernik 23, 2021, 17:53:15 »

Akt IV -  moje podsumowanie:

Rollercoster na pilota:

(Off) Wy³±czmy muzykê, (EG nie gra):  za ostro, to nie jej Chopin, obraza Chopina, jak nasz kompozytor mo¿e byæ tylko jednym z wielu? Obraza.

(On) W³±czmy muzykê, (EG gra):  piêknie, cudownie, jak Ona to wytrzyma³a, jakie ona ma s³yszenie, jaka fraza, jaki temperament, niew±tpliwie wielka pianistka,

(Off) Wy³±czmy muzykê, (EG nie gra):  tak nie mo¿na graæ Chopina, co Ona sobie my¶li, chce przyæmiæ samego mistrza (bzdura na resorach)

(On) W³±czmy muzykê, (EG gra): jaka kantylena, ja ¶wietnie to podkre¶li³a w lewej rêce, ile barwy w d¼wiêku ..

Epilog: .. (tu musi byæ ju¿ Off)

Wszyscy chodz± na pilota.

Podobno, jak czegos sie nie rozumie, to to musi byc wielkie dzielo. Gratulacje wiec
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #100 : Pa¼dziernik 23, 2021, 17:54:07 »

Nie potrafie
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #101 : Pa¼dziernik 23, 2021, 18:02:32 »

O której dzi¶ graj±?

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #102 : Pa¼dziernik 23, 2021, 18:09:17 »

O której dzi¶ graj±?

o 19:00
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #103 : Pa¼dziernik 23, 2021, 18:24:27 »

Nie pamiêtam, jak napisa³em, ale wiem, ¿e to co napisa³em, móg³ przeczytaæ tylko moderator (prawie jak w trybie VAR), bo akurat na czacie pojawi³ siê wodospad emotkowych oklasków.

EDIT: O szo chodzi z tym burdelem?
EDIT: O tso? o kolorystyke, migajace elementy, "upiekniona" sale, nadmuchana pawiowa atmostere. Dlaczego burdel? Za duzo plotna szmat w okolo.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #104 : Pa¼dziernik 23, 2021, 18:32:03 »

Podobno, jak czegos sie nie rozumie, to to musi byc wielkie dzielo. Gratulacje wiec

niektóre wielkie dzie³a rozumiane s± dopiero w drugim pokoleniu  Chichot

wyja¶nienie znaczenia IV aktu:

naje¿d¿ali na Ni± (poza Uczestnikiem 1, ten ca³y czas docenia³ kunszt Rosjanki),
ale kiedy przysz³o do komentowania w zderzeniu z sam± kreacj± - byli pe³ni zachwytu,
- pe³ni zachwytu.

by³ podk³ad muzyczny - by³ zachwyt
podk³ad muzyczny milk³ - zaczyna³a siê krytyka
.. i tak w kó³ko.

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 23, 2021, 18:34:11 wys³ane przez Casablanka » Zapisane
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 14   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

animilkowo countrylife silverstar kalinowatyper mini-land