Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 14   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Obgadywanie po XVIII Konkursie Chopinowskim  (Przeczytany 22242 razy)
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #135 : Pa¼dziernik 24, 2021, 10:51:06 »

Bruce nagra³ w tym roku krótki koncert online. Z miniaturami Rameau i Hammerklavier Beethovena. Dziej± siê tu rzeczy fenomenalne. Tak na marginesie, kto gra Hammerklavier maj±c 24 lata?! Z dedykacj± dla mi³o¶ników francuskich kolorystów:

https://youtu.be/hwVV0nibyM0

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #136 : Pa¼dziernik 24, 2021, 14:51:57 »

A tu jeszcze z poprzedniego Konkursu Rubinsteina jego Rapsodia hiszpañska Liszta, haha.

https://youtu.be/PWt6DjynBe0

fabura
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 94

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #137 : Pa¼dziernik 24, 2021, 19:00:55 »

Bruce Liu jest obecnie chyba najlepiej graj±cym Chopinist± w ¶wiecie.
My¶lê, ¿e warto u¿ywaæ okre¶lenia "moim ulubionym", ale je¶li czujesz siê na si³ach mo¿esz spróbowaæ uzasadniæ t± tezê.

anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #138 : Pa¼dziernik 24, 2021, 19:08:30 »

A ja zaczê³am ogadywanie konkursu od awarii internetu. Nawet koncertu laureatów jeszcze nie obejrza³am.  Szok

Wiêc wra¿eniami z wyników dzielê siê dopiero dzi¶. Nie mam w±tpliwo¶ci co do nagrody I. Co do II - Gadzijewa mam. Wydaje mi siê, ¿e by³o to s³usznie miejsce Sority. Niekoniecznie Gadzijewa.

Pominiêta w¶ród nagrodzonych Eva nie budzi moich emocji. Jak ju¿ pisa³am - doceniam ale nie kocham. Tak te¿ by³o z Awdiejew± w roku 2010. Do dzi¶ nie rozumiem tego werdyktu, kiedy maj±c Trifonova i Wundera nagrodzono Awdiejew± i to nagrod± I. Obawia³am siê, ¿e powtórzy siê to w tym roku i ¿e ponownie kto¶, kto nie wci±gn±³ mnie w swoj± opowie¶æ wygra Konkurs Chopinowski. Z mojego punktu widzenia zatem - brawo jury. Chêtnie poobserwujê co dziewczyna zrobi z tymi zasobami, które niew±tpliwie ma. Mo¿e kiedy¶ jej muzyka namaluje w mojej g³owie jaki¶ obraz, teraz jeszcze nie.

Wydaje mi siê, ¿e Leonora by³a zbyt nisko. Uplasowa³abym j± w okolicach miejsca III. Ale to ju¿ takie dywagacje o wy¿szo¶ci ¦wi±t Bo¿ego Narodzenia nad ¦wiêtami Wielkanocnymi.

Podobnie jak Pawe³ zaczynam ze spokojem ods³uchiwaæ konkurs od pocz±tku. I to od eliminacji. Nie s³ysza³am wszystkich recitali. Odkryjê pewnie jeszcze niejedn± "pomy³kê" jury.

Oby tylko internetu diabli nie wziêli

A dzi¶ jeszcze znalaz³am co¶ takiego

https://www.youtube.com/watch?v=QzcSduBtEuQ
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #139 : Pa¼dziernik 24, 2021, 20:51:52 »

My¶lê, ¿e warto u¿ywaæ okre¶lenia "moim ulubionym", ale je¶li czujesz siê na si³ach mo¿esz spróbowaæ uzasadniæ t± tezê.

dobrze napisa³em, mia³o byæ "najlepiej graj±cym", jak chcesz mo¿esz siê skupiæ na s³owie "obecnie",
kiedy Zimerman, albo Argerich wygrywali swoje konkursy, te¿ byli najlepiej graj±cymi,
to siê zmienia, a wp³ywa na to wiele czynników

Bruce siada do fortepianu i gra idealnie, (i co najwa¿niejsze bez pomy³ek)
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #140 : Pa¼dziernik 24, 2021, 21:12:10 »

Tak te¿ by³o z Awdiejew± w roku 2010. Do dzi¶ nie rozumiem tego werdyktu, kiedy maj±c Trifonova i Wundera nagrodzono Awdiejew± i to nagrod± I.

Najbli¿ej Awdiejewej by³ Wunder, ale uwali³y Go g³osy Argerich, Freire, Kennera i dwóch mniej znanych: Cong (Chiny) i Koyama (Jp). Podobno Awdiejewa wygra³a, pomimo, ¿e nie by³a typem ani Jury, ani publiczno¶ci. Taki paradoks. Ja ubolewam.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #141 : Pa¼dziernik 24, 2021, 22:29:50 »

punktacja w finale w 2010r.:

Ingolf Wunder - 2,49 (II miejsce)

Lukas Geniu¹as - 2,50 (II miejsce)

-----------------------------------------------

ale przed korekt± punktacja wygl±da³a tak:

Lukas Geniu¹as - 2,50

Ingolf Wunder - 2,67

z tym, ¿e na 12 osobow± komisjê na pierwszym miejscu Wundera widzia³o 5 cz³onków Jury
a Geniusasa 2 cz³onków jury.

Niejaka Koyama widzia³a Rosjanina/Litwina na 1 miejscu, a Wundera na 6.

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 25, 2021, 09:12:59 wys³ane przez Casablanka » Zapisane
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #142 : Pa¼dziernik 25, 2021, 18:14:24 »

Taka my¶l mnie nasz³a.
Czy Chopin podczas grania (koncertowania) móg³ mieæ sk³onno¶ci do zachowywania siê w stylu Osokinsa, Bozanova, Katsarisa?

Albo inna wersja tego pytania.
Jak 25-letni Chopin móg³by zachowywaæ siê na estradzie?
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 25, 2021, 18:19:07 wys³ane przez tuco82 » Zapisane

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #143 : Pa¼dziernik 25, 2021, 20:08:36 »

Ogromnie siê cieszê, ¿e bêdzie streaming z jutrzejszego koncertu Bruce'a w NOSPRze. Nie mogê sama jechaæ, co by³oby wspania³ym prze¿yciem,
ale z przyjemno¶ci± jeszcze raz go pos³ucham.

Przy okazji - w³a¶nie przyzna³ siê nie tylko do tego, ¿e lubi operê (to mogli¶my odgadn±æ, w koñcu wybra³ Wariacje na temat duetu z "Don Giovanniego"), ale ¿e w³a¶nie
"Don Giovanni" jest jego ukochan± oper± Bruce, mo¿e zapiszesz siê do nas i zajrzysz na w±tek z Mozartem? Chichot
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 25, 2021, 20:22:39 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #144 : Pa¼dziernik 25, 2021, 20:17:36 »

Jewa wyst±pi w pierwszej czê¶ci koncertu. Wiele osób z muzycznego ¶rodowiska wypowiada siê o niej bardzo ciep³o. Ogólnie mo¿na powiedzieæ, ¿e niedostateczne nagrodzenie Jewy w finale wywo³a³o trochê podobny tumult do niegdysiejszego odrzucenia Pogorelica, i prawdopodobnie te¿ ostatecznie bardzo jej medialnie pomo¿e
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #145 : Pa¼dziernik 25, 2021, 23:05:22 »

A ja bêdê mia³a przyjemno¶æ pos³uchaæ u siebie tego pana:

https://www.hipic.jp/en/hipic/history/9th.php
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #146 : Pa¼dziernik 25, 2021, 23:14:26 »

Widzieli¶cie kalendarz koncertow Bruce’a na stronie NIFC? 4 kontynenty w 5 miesiêcy!

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #147 : Pa¼dziernik 26, 2021, 08:19:18 »

dobra wiadomo¶æ, dzisiajszy koncert Bruca i Evy bêdzie mo¿na ogl±daæ na Yt:

https://youtube.com/c/chopininstitute

„Ju¿ w najbli¿szy wtorek, 26 pa¼dziernika o godz. 19.30 z NOSPR wyst±pi Bruce (Xiaoyu) Liu. Zwyciêzca konkursu przyje¿d¿a oczywi¶cie z I Koncertem fortepianowym e-moll op. 11, którym wywalczy³ sobie I nagrodê. NOSPR poprowadzi tego wieczoru Victorien Vanoosten.

Nie bêdzie jedynym bohaterem wieczoru. W pierwszej czê¶ci koncertu wyst±pi Eva Gevorgyan, finalistka Konkursu Chopinowskiego, która podbi³a serca wielu ¶ledz±cych warszawski turniej melomanów. Zaprezentuje utwory stanowi±ce jej program w III etapie konkursu: narracyjn± Fantazjê f-moll, Mazurki op. 17 i pe³n± tragizmu II Sonatê b-moll.

Koncert bêdzie mo¿na zobaczyæ równie¿ w internecie – na kanale Chopin Institute na YT i na stronie internetowej NOSPR (www.nospr.org.pl). Zapraszamy równie¿ na transmisjê koncertu w radiowej Dwójce. 

W kolejnych tygodniach w NOSPR wyst±pi± z recitalami pozostali laureaci Konkursu Chopinowskiego: 6, 12 i 21 listopada oraz 12 grudnia.

Partnerem G³ównym koncertów laureatów Konkursu Chopinowskiego w NOSPR  jest Totalizator Sportowy. Partnerem koncertów jest Narodowy Instytut Fryderyka Chopina.”
cytat z newslettera NOSPR

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #148 : Pa¼dziernik 26, 2021, 08:48:55 »

30.10.2021r. koncert Bruca Liu w Poznaniu.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #149 : Pa¼dziernik 26, 2021, 12:53:09 »

Wszystkim dzi¶ wieczorem dobrego odbioru!
Bruce wys³uchany zostanie w koñcu na ¿ywo

Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 14   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

neder-live silverstar animilkowo thepunisher black-for