Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 11 12 [13] 14   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Obgadywanie po XVIII Konkursie Chopinowskim  (Przeczytany 24214 razy)
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #180 : Listopad 02, 2021, 22:44:41 »

pÂłyta Bruca Liu wydana dla DG z zapisem materiaÂłu z konkursu ukaÂże siĂŞ w przeciÂągu dwĂłch najbliÂższych tygodni.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #181 : Listopad 03, 2021, 00:54:50 »

a w niedzielĂŞ Bruce ÂścigaÂł siĂŞ na gokartach pod Poznaniem...  Spoko

anelik
Ekspert

« Odpowiedz #182 : Listopad 04, 2021, 16:06:58 »

Koncerty Kyohei Sority w najbliÂższÂą sobotĂŞ - w NOSPR i w niedzielĂŞ w filharmonii krakowskiej. Na ten ostatni koncert sÂą jeszcze wolne bilety. W NOSPR juÂż brak.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #183 : Listopad 04, 2021, 22:49:19 »

Mamy punktacjĂŞ jurorĂłw z kaÂżdego etapu poza finaÂłem.
Bruce szedÂł jak burza, od poczÂątku na pierwszym miejscu.

https://chopin2020.pl/pl/news/article/505/xviii-konkurs-chopinowskim---punktacja-jurorĂłw

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #184 : Listopad 05, 2021, 12:07:34 »

Mamy punktacjĂŞ jurorĂłw z kaÂżdego etapu poza finaÂłem.
Bruce szedÂł jak burza, od poczÂątku na pierwszym miejscu.

https://chopin2020.pl/pl/news/article/505/xviii-konkurs-chopinowskim---punktacja-jurorĂłw

Woow! nareszcie, to jest najciekawsze
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #185 : Listopad 05, 2021, 12:16:03 »

JuÂż wiadomo, ktĂłre utwory znajdÂą siĂŞ na pÂłycie Bruca wyd. przez DG.

Premiera 19.11.2021r.

https://www.deutschegrammophon.com/en/catalogue/products/chopin-bruce-liu-12506

niestety nie ma koncertu, mam nadzieje, Âże koncert wyda NIFC.

Na pÂłycie bĂŞdÂą:
 * Andante spianato i Wielki Polonez
 * 4 mazurki z op. 33
 * 2 etiudy
 * Nokturn
 * Walc
 * Scherzo
 * Warjacie "La ci darem ..."

19 utworĂłw, czas trwania 65 minut. To wyjdzie jako pÂłyta DG na licencji NIFC.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #186 : Listopad 06, 2021, 20:30:33 »

oceniali uczestnikĂłw konkursu, oceniono teÂż czÂłonkĂłw Jury  Chichot

polecam: (za wikipediÂą)

cyt. "Oceny jurorĂłw

KaÂżdy juror w konkursie mĂłgÂł wydaĂŚ maksymalnie 166 ocen (w tym 87 w etapie I, 44 w etapie II, 23 w etapie III i 12 w finale), choĂŚ zdarzyÂły siĂŞ wypadki mniejszej liczby ocen z powodu nieobecnoÂści bÂądÂź nieoceniania – z przyczyn regulaminowych – swojego studenta, a ponadto nie podano danych ocen finaÂłowych. Najbardziej precyzyjnymi jurorami w ocenach pianistĂłw okazali siĂŞ: (oceniajÂący po raz Ăłsmy w gronie jurorĂłw Konkursu Chopinowskiego) Piotr Paleczny, ktĂłrego oceny korygowano tylko 3 razy – co stanowi 97,9% trafnych ocen, Dmitrij Aleksiejew, ktĂłrego oceny korygowano 4 razy – co stanowi 97,3% trafnych ocen i Wojciech ÂŚwitaÂła, ktĂłrego oceny korygowano 8 razy – co stanowi 94,6% trafnych ocen. Natomiast maÂło trafnym jurorem okazaÂł siĂŞ debiutujÂący z gronie jurorĂłw Konkursu Chopinowskiego Arthur Moreira Lima, ktĂłrego oceny korygowano aÂż 39 razy – co stanowi 74,7% trafnych ocen."

https://pl.wikipedia.org/wiki/XVIII_Mi%C4%99dzynarodowy_Konkurs_Pianistyczny_im._Fryderyka_Chopina

Âświetne to jest 
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #187 : Listopad 06, 2021, 23:45:13 »

Ja nigdzie nie widziaÂłem informacji, jakie utwory bĂŞdÂą na pÂłycie Bruce’a dla DG, ale wierze PawÂłowi

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #188 : Listopad 06, 2021, 23:46:25 »

DziÂś byÂła transmisja z bardzo dobrego wystĂŞpu Sority w NOSPR - na bis, oprĂłcz mazurka, takÂże Widmung Schumana-Liszta i Grieg!

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #189 : Listopad 07, 2021, 22:13:28 »

Tutaj jest link:
https://www.youtube.com/watch?v=6-dIM9ocoQs

Koncerty Kyohei Sority w najbliÂższÂą sobotĂŞ - w NOSPR i w niedzielĂŞ w filharmonii krakowskiej. Na ten ostatni koncert sÂą jeszcze wolne bilety. W NOSPR juÂż brak.

S³ucha³aœ, Elu? ¯a³owa³am, ¿e nie mogê pojechaÌ do NOSPRu. Ale dobrze, ¿e robi¹ transmisje. Recital bardzo udany, bisy bardzo ciekawe Wy³ama³ siê spod presji grania wy³¹cznie
chopinowskich bisĂłw i chyba dobrze.
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2021, 22:16:50 wysłane przez Aleksias » Zapisane
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #190 : Listopad 08, 2021, 18:45:34 »

Przepraszam, Âże napiszĂŞ nie na temat, ale wÂłada mnÂą silna potrzeba uzyskania informacji i zaspokojenia siĂŞ wysÂłuchaniem tego dzieÂła w lepszej melomaĂąsko jakoÂści.

Co to za utwĂłr: https://youtu.be/JcJrPLZ2UU0?t=2238
 Co?

DziĂŞkujĂŞ.

« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2021, 18:47:05 wysłane przez tuco82 » Zapisane

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #191 : Listopad 08, 2021, 18:51:36 »

Tuco, to jest Toccata z V Symfonii organowej Widora.

tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #192 : Listopad 08, 2021, 18:55:41 »

No tak, wÂłaÂśnie znalazÂłem. Super kompozycja. Nie samym Chopinem czÂłowiek Âżyje 

EDIT: Chopinowi by siĂŞ to spodobaÂło?
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2021, 18:58:46 wysłane przez tuco82 » Zapisane

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #193 : Listopad 10, 2021, 01:24:20 »

https://muzykophil.wordpress.com/2021/11/09/bruce-xiaoyu-liu-kanada-numer-konkursowy-41/?fbclid=IwAR12NYeX-fMEy5dr_ba15sJjIvKBNprnlTKVP89ibqIilDRSrNAUkB9mS7s

O wystĂŞpach BL.

anelik
Ekspert

« Odpowiedz #194 : Listopad 10, 2021, 14:21:45 »

SÂłuchaÂłaÂś, Elu? ÂŻaÂłowaÂłam, Âże nie mogĂŞ pojechaĂŚ do NOSPRu.

Nie tylko sÂłuchaÂłam, ale wysÂłuchaÂłam na Âżywo w Krakowie !!!  Euforia na granicy histerii! UdaÂło siĂŞ byĂŚ na koncercie!!! MĂłj pierwszy koncert od paru lat! I Kyohei - uÂśmiechniĂŞty, pogodny, serdeczny mÂłody czÂłowiek. StaÂłam sobie w bocznym korytarzu filharmonii, ktĂłrĂŞdy akurat przed koncertem przechodziÂł w towarzystwie - jak sÂądzĂŞ - filharmonijnego opiekuna, bo raczej nie agenta. UÂśmiechnĂŞÂłam siĂŞ spod maski i powiedziaÂłam mu dzieĂą dobry. Nie tylko odpowiedziaÂł, ale nawet na chwilĂŞ zatrzymaÂł siĂŞ i... wymieniliÂśmy parĂŞ zdaĂą. "ZatkaÂło kakaÂło" jak mĂłwiliÂśmy w dzieciĂąstwie. Potem - juÂż na koncercie - "zatkaÂło" ponownie. Program w stosunku do dnia poprzedniego w NOSPR byÂł nieco inny: Mazurki H i C, Walc F, Rondo ala Mazur, Ballada F, Andante Spianato i Polonez Es, Sonata b, BoÂże coÂś PolskĂŞ i Polonez As. Na bis Liszt-Schuman, Grieg i improwizacja nt. Rondo ala Turca. Sonata zrobiÂła na mnie kolosalne wraÂżenie. Chyba coÂś przegapiÂłam w trakcie konkursu, czegoÂś nie dosÂłuchaÂłam, nie zrozumiaÂłam? A moÂże to po prostu magia? CiÂągle jeszcze sÂłyszĂŞ Finale. Bisy urokliwe. ÂŚwietnie, Âże nie Chopin, choĂŚ ze skojarzeniem co gra miaÂłam przez dÂługÂą chwilĂŞ kÂłopot.   ChciaÂłaby usÂłyszeĂŚ koncert Schumana w wykonaniu Kyohei Sority. Tak sobie teÂż jeszcze w trakcie konkursu myÂślaÂłam, Âże powinien grywaĂŚ Griega. I gra! Juhuu! Improwizacyjka wyrwaÂła publicznoœÌ z siedzeĂą. ByÂła cudna! jeÂśli bĂŞdziecie mieli okazjĂŞ - idÂźcie na jego koncert. Ja dÂługo jeszcze bĂŞdĂŞ pielĂŞgnowaĂŚ wspomnienie, bo na nastĂŞpny koncert pewnie nie uda mi siĂŞ zbyt prĂŞdko dotrzeĂŚ.
Strony: 1 ... 11 12 [13] 14   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni twistedgamers black-for kalinowatyper animilkowo