Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Chopin
>
Wielcy i mali, znani i nieznani popularyzatorzy dzie³a Chopina
Strony: [
1
]
2
3
4
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Wielcy i mali, znani i nieznani popularyzatorzy dzie³a Chopina (Przeczytany 36099 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
Wielcy i mali, znani i nieznani popularyzatorzy dzie³a Chopina
«
:
Listopad 01, 2010, 16:22:52 »
Wiem, ¿e to bardzo rozleg³y obszar , bo obejmuje nie tylko biografów, muzykologów i badaczy ¿ycia, ale przede wszystkim wielkich kompozytorów, pianistów, mê¿ów stanu. Ale nie tylko. Równie¿ tych, o których historia zapomnia³a, albo zwyczajnie tych, którymi siê (jeszcze) nie interesuje.
Pomys³ tego dzia³u zrodzi³ siê, gdy¿ po raz kolejny w Internecie przeczyta³em o Arturze Górskim – skromnym cz³owieku, bez specjalistycznego wykszta³cenia, który od kilkudziesiêciu lat prowadzi prywatne studia nad dokumentami epoki, listami i wspomnieniami dotycz±ce Chopina. Artura pozna³em zreszt± osobi¶cie i zaprzyja¼ni³em siê z nim – ponad æwieræ wieku temu. By³ ¶wie¿o upieczonym zwyciêzcom telewizyjnej Wielkiej Gry (oczywi¶cie w temacie: Fryderyk Chopin) a tak¿e laureatem kilku innych teleturniejów, z których wygrane przekazywa³ na rzecz instytucji i m³odych pianistów szerz±cych kult Chopina. I tak, na przyk³ad, wygrana z wielkiej Gry (25 ty¶ z³) trafi³a do Ewy Pob³ockiej, jako do najm³odszej polskiej uczestniczki Konkursu (1980 rok) .
Co wa¿ne, Artur to bardzo skromny cz³owiek utrzymuj±cy siê z niewielkiej pensji, za to o wielkim sercu i mi³o¶ci do Chopina. Zakres jego wiedzy jest przeogromny i chêtnie dzieli siê ta wiedz± z ka¿dym, kto jest zainteresowany. Gdyby uda³o siê go tutaj zaprosic – by³by naszym prawdziwym przewodnikiem i profesorem. Niestety, nie mogê znale¼æ do niego namiarów. Gdyby mi siê uda³o, z pewno¶ci± przyby³by do nas wspania³y przyjaciel. Bêdê go dalej poszukiwa³ i czyni³ o to starania. Gdyby kto¶ z Was natkn±³ siê na kontakt do Artura - przeka¿cie mi, proszê. Z pewno¶ci± wówczas da siê zaprosiæ do naszego grona.
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Odp: Wielcy i mali, znani i nieznani popularyzatorzy dzie³a Chopina
«
Odpowiedz #1 :
Listopad 01, 2010, 17:52:49 »
Paulina Czernicka to skrajnie inny przypadek w galerii s³u¿by Chopinowi. Wspomina³em ju¿ o niej w jednym z poprzednich postów. Od dzieciñstwa by³a zafascynowana osob± Chopina i od najm³odszych lat zbiera³a wszelkie dostêpne jej publikacje na jego temat.
Tak bardzo pragnê³a przys³u¿yæ siê szopenowskiej misji i legendzie, ¿e dla tej idei posunê³a siê do kryminalnego przestêpstwa, jakim by³o zmy¶lne fa³szerstwo. Jeszcze przed II wojn± ¶wiatow± og³osi³a, ze jest w posiadaniu kilku nieznanych i niepublikowanych listów Chopina do Deffiny Potockiej (z domu Komar). Nie tylko w krêgach muzycznych informacja ta wywo³a³a niebywa³e poruszenie. W listach tych, których fragmenty odczytywa³a w Polskim Radiu by³o wiele bulwersuj±cych opinii Chopina nt. ówczesnych mu kompozytorów, ale tak¿e wiele pikantnych szczegó³ów z p³omiennego romansu, który mia³ byæ rzekomo nawi±zany miêdzy Chopinem a Potock±. Spraw± listów Chopina do Delfiny Potockiej krêgi muzyczne ¿y³y przez æwieræ wieku. Dla uwiarygodnienia ich, Czernicka posunê³a siê do zrêcznej mistyfikacji polegaj±cej na kompilowaniu ich tre¶ci z urywków autentycznej i powszechnie znanej korespondencji a nawet na fotokopiowaniu ca³ych zdañ i s³ów. Poniewa¿ nikt jednak nie mia³ wgl±du do orygina³ów (które rzekomo zosta³y jej wykradzione przez umy¶lnych dzia³aj±cych w imieniu rodziny Potockich, aby uchroniæ j± przed skandalem) - a tylko fotokopie, st±d oprócz euforii rodzi³o siê w ¶rodowisku wiele sceptycyzmu. Mistyfikacja zosta³a ostatecznie udowodniona, dziêki ekspertyzie kryminalnej, wykonanej przez departament kryminalistyki milicji obywatelskiej.
Z relacji ludzi, którzy znali j± osobi¶cie wynika, i¿ by³a kobiet± z zaburzeniami psychicznymi o sk³onno¶ciach psychopatycznych, która dotknê³y te¿ nieszczê¶cia w sprawach uczuciowych. Jej matka oraz obaj bracia pope³nili samobójstwo. Sama Czernicka odebra³a sobie ¿ycie w w niezwyk³ym dla niej i mistycznym 1949 roku (a wiêc w setn± rocznicê ¶mierci Chopina).
«
Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2010, 16:46:52 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #2 :
Listopad 03, 2010, 13:38:14 »
Sta¶ Drzewiecki
Ongi¶ – genialne dziecko. Jako piêciolatek gra³ w dwutysiêcznej Wielkiej Sali Konserwatorium Moskiewskiego, jako sze¶ciolatek pojecha³ w charakterze solisty na swe pierwsze koncertowe tournee. Maj±c ledwie 10 lat wyda³ pierwsz± p³ytê.
Chopin by³ zawsze jednym z jego najwa¿niejszych i najbardziej cenionych kompozytorów.
Uczestnik poprzedniego Konkursu, który, jednakowo¿, przygodê z Wielkim Konkursem zakoñczy³ ju¿ po pierwszym etapie.
O rodzicach Stasia mawiano, ¿e za wcze¶nie, za uporczywie kreowali go na indywidualno¶æ i ¿e za wcze¶nie uznali go za dojrza³ego, samodzielnego artystê, za¶ o samym Stasiu, ¿e niepotrzebnie wystartowa³ w poprzednim Konkursie i ¿e szkoda, ze nie uczyni³ tego w tegorocznym. Czy pora¿ka tamta zadecyduje o dalszych losach Stanis³awa? Czy powinien jeszcze kiedykolwiek próbowac uczestnictwa w konkursowych szrankach?
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #3 :
Listopad 03, 2010, 16:08:14 »
Czyta³am gdzie¶ opowie¶æ, ¿e podobno wielki biograf Chopina Artur Hendlej gdy dano mu do przeczytania
te listy Czernickiej mia³ siê rozp³akaæ i powiedzieæ , ¿e to zupe³nie niemo¿liwe ¿e Chopin te listy napisa³.Taki wykwintny, dobrze wychowany cz³owiek i takie ¶wiñstwa.A swoj± drog± jak± ogromn± pracêwykona³ autor, jak± zgromadzi³ wiedzê o chopinie, ¿e nabra³ nawet niektórych fachowców.
http://www.franzschubert.pl/
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #4 :
Listopad 03, 2010, 16:14:48 »
Masz racjê, Teresko. Stara prawda powiada: mi³o¶æ potrafi przenosiæ góry. Co dopiero mi³o¶æ, która ros³a w czyim¶ utrapionym sercu od dzieciñstwa.
«
Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2010, 16:29:08 wys³ane przez Janusz1228
»
niemuzyk
Nowy u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 36
Krzysztof
«
Odpowiedz #5 :
Listopad 03, 2010, 17:25:49 »
Janusz wspomnia³e¶ o Stasiu Drzewieckim jako o uczestniku poprzedniego konkursu szopenowskiego, który odpad³ po I etapie a mnie nurtuje pytanie czy s³ychaæ co¶ o laureatach poprzedniego konkursu (poza Blechaczem oczywi¶cie, bo o jego dokonaniach od czasu do czasu jeste¶my informowani)a wiêc np o braciach Lim z Korei, czy o Japñczyku Yamamoto?
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #6 :
Listopad 03, 2010, 17:48:27 »
Krzysztofie, chyba bêdziemy musieli prosiæ pozosta³ych naszych przyjació³ o informacje, bo mi dokonania tych uczestników umyka³y (umknê³y) uwadze
niemuzyk
Nowy u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 36
Krzysztof
«
Odpowiedz #7 :
Listopad 03, 2010, 18:35:26 »
Mnie te¿ umknê³y uwadze. Czy w zwi±zku z tym zapomnimy równie¿ o tegorocznych finalistach o Wunderze, o Geniuszasie, o Trifonowie?
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #8 :
Listopad 03, 2010, 18:37:29 »
Cytat: niemuzyk Listopad 03, 2010, 18:35:26
Mnie te¿ umknê³y uwadze. Czy w zwi±zku z tym zapomnimy równie¿ o tegorocznych finalistach o Wunderze, o Geniuszasie, o Trifonowie?
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #9 :
Listopad 04, 2010, 00:31:39 »
Nagrania Drzewieckiego z 2002 roku kupi³am w Empiku za z³otówkê.. Parê lat temu, w takim koszu z kasetami. Ca³kiem ca³kiem, Liszt i Schumann, podoba mi siê jego gra
S³ucham od kilku dni w oczekiwaniu na przesy³kê z muzyk± Fryderyka..
Bodek1
Ekspert
Wiadomo¶ci: 576
«
Odpowiedz #10 :
Listopad 04, 2010, 10:10:04 »
W³a¶nie ods³ucha³em koncertów Chopina w wykonaniu Zimmermana - które ma Ewa. S± fantastyczne
. Maj±c w pamiêci wykonanie koncertu f-moll na konkursie przez Wakarecego - odnios³em wra¿enie, ¿e s³ucham innego koncertu. Piêkne brzmienie fortepianu, orkiestry. Zwróci³em uwagê, ¿e gra Zimmermana ma du¿± zmienno¶æ dynamiki, tempa, nastroju - przez to jest bardzo wyrazista emocjonalnie. Wszystko jest perfekcyjnie zgodne z zapisem nutowym Fryderyka. Na pewno nie nale¿y udziwniaæ czy dodawaæ jaki¶ nut by oddaæ piêkno i g³êbiê Jego muzyki. Wystarczy trzymaæ siê dok³adnie zapisu i umieæ tozagraæ...jakie to proste jak siê ma...
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #11 :
Grudzieñ 04, 2010, 21:19:06 »
Polecam komu czas pozwoli:
Ró¿a ¦wiatczyñska w radiowej Dwójce: od 6 grudnia (poniedzia³ek) codziennie do pi±tku prezentuje w Muzycznym Kanonie Dwójki od 9.30 nagrania Clary Bancini i Dinu Lipattiego, m.in. dzie³a Chopina (np. sonata h-moll w wyk. Lipattiego!).
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Ola83
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 182
«
Odpowiedz #12 :
Grudzieñ 06, 2010, 22:59:48 »
Cytat: Bodek1 Listopad 04, 2010, 10:10:04
W³a¶nie ods³ucha³em koncertów Chopina w wykonaniu Zimmermana - które ma Ewa. S± fantastyczne
. Maj±c w pamiêci wykonanie koncertu f-moll na konkursie przez Wakarecego - odnios³em wra¿enie, ¿e s³ucham innego koncertu. Piêkne brzmienie fortepianu, orkiestry. Zwróci³em uwagê, ¿e gra Zimmermana ma du¿± zmienno¶æ dynamiki, tempa, nastroju - przez to jest bardzo wyrazista emocjonalnie. Wszystko jest perfekcyjnie zgodne z zapisem nutowym Fryderyka. Na pewno nie nale¿y udziwniaæ czy dodawaæ jaki¶ nut by oddaæ piêkno i g³êbiê Jego muzyki. Wystarczy trzymaæ siê dok³adnie zapisu i umieæ tozagraæ...jakie to proste jak siê ma...
Ja to nagranie bardzo admirujê, tylko trochê tak jak podziwia siê piêkny pos±g z marmuru. Ja, przeciwnie, mam wra¿enie, ¿e tam nie ma "emocjonalno¶ci", ale dystans do utworu (wcale nie twierdzê, ¿e to ¼le), pianista jest bardziej dojrza³y ni¿ kompozytor i mam nadziejê, ¿e to nie jest projekcja moich wiadomo¶ci na temat wykonawcy i autora. W Romancy z I Koncertu s³yszê refleksjê, nie nastrojowo¶æ i rozmarzenie na przyk³ad. Ale to jest wielkie nagranie i najlepsze orkiestrowo (glissanda smyczków bardzo mi siê kiedy¶ podoba³y, teraz trochê mniej). I rzeczywi¶cie du¿a rozpiêto¶æ dynamiki. Zauwa¿y³am równie¿, ¿e Zimmerman nie ¿a³uje lewej rêki, te tryle na koniec Maestoso ca³kiem ca³kiem wyraziste. Piszê o tym, bo w³a¶nie wczoraj ods³ucha³am.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #13 :
Grudzieñ 23, 2010, 09:32:09 »
Przywo³am w tym w±tku ponownie Godowskiego (wcze¶niej napomkn±³em o nim w wirtuozach prze³onu XIX - XX w.)
By³ bowiem artyst± (pianist±), który wiele wniós³ do ¶wiatowej pianistyki jako popularyzator Chopina. Tyle tylko, ¿e jego popularyzowanie by³o trochê w poprzek. Godowski, w przeciwieñstwie do licznej, kilku juz pokoleniowej armii kap³anów i kustoszy dzie³a Chopina - bawi³ siê Chopinem, parafrazowa³ jego utwory, albo jak w cyrku: wyprawia³ z nimi niemi³osierne sztuczki. Ortodoksyjnych mi³o¶ników Chopina przyprawia³ o zawa³, innych - epatowa³, zdumiewa³, roz¶miesza³.
Oto, w jaki sposób potrafi³ przekomponowaæ etiudê rewolucyjn±, aby mo¿na j± by³o wykonywaæ jedn± rêk±:
http://www.youtube.com/watch?v=LuEa1XLEVSw
a tutaj, widocznie uznaj±c ¿e Chopin niewystarczaj±co wyposa¿y³ w ³adunek emocjonalny etiudê C-dur op. 10 nr 1 "uzupe³ni³" j± i doprowadzi³ do granic wirtuozowskich mo¿liwo¶ci
http://www.youtube.com/watch?v=KK3Mf7aUH3g&feature=related
A na koñcu malutki te¶cik: co to za utwór Chopina poddany transkrypcji przez Godowskiego do wykonania na jedn± rêkê? (ten pierwszy z trzech, ktore s± w linku jak ni¿ej)
http://www.youtube.com/watch?v=DKWlyUFDCLY
«
Ostatnia zmiana: Grudzieñ 23, 2010, 09:50:48 wys³ane przez Janusz1228
»
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
«
Odpowiedz #14 :
Grudzieñ 23, 2010, 10:19:47 »
Owszem podziwiam pomys³, wspania³e opanowanie instrumentu, wirtuozeriê, ale to nie jest Chopin, choæ na jego plecach kto¶ zbudowa³ co¶.
Strony: [
1
]
2
3
4
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel: