Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ulice Chopina w polskich i zagranicznych metropoliach  (Przeczytany 16102 razy)
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 14, 2011, 17:05:17 »

W "ParyÂżu Wschodu"- Bukareszcie w 2 sektorze jest dÂługa ulica Chopina, ktĂłrÂą przecinajÂą ulica Glinki i Bizeta, a rĂłwnolegle do strada Chopin biegnie ulica Mozarta.

Amo la musica sopra tutte le arti
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #16 : Październik 25, 2011, 19:53:24 »

Dziœ w œrodku masowego transportu s³ucha³am jakiegoœ radia i natknê³am siê na Beatê Pawlikowsk¹ opowiadaj¹c¹ ciekaw¹ historiê. Otó¿ gdzieœ kiedyœ w obcym dalekim kraju (nie pamiêtam jakim, s³aba s³yszalnoœÌ plus próba mojego mózgu nieprzyswajania a nawet wrêcz ca³kowitego ignorowania radia) jakiœ cz³owiek na wieœÌ, ¿e ona z Polski odpowiedzia³: "o, z kraju artystów". Ona z kolei zapyta³a, dlaczego tak o Polsce myœli. Na co ten cz³owiek wyjaœni³, ¿e wiele podró¿uje po œwiecie i Polska to jedyny na œwiecie kraj, gdzie lotnisko miêdzynarodowe nosi nazwê artysty (Chopina). Z tego faktu wydedukowa³ sobie, ¿e musimy sobie a¿ tak bardzo ich ceniÌ, bardziej ni¿ naszych polityków, wojskowych
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #17 : Październik 25, 2011, 20:41:19 »

... wiele podró¿uje po œwiecie i Polska to jedyny na œwiecie kraj, gdzie lotnisko miêdzynarodowe nosi nazwê artysty (Chopina). Z tego faktu wydedukowa³ sobie, ¿e musimy sobie a¿ tak bardzo ich ceniÌ, bardziej ni¿ naszych polityków, wojskowych
Âłezka siĂŞ w oku krĂŞci... KiedyÂś pewno wyjaÂśniĂŞ

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #18 : Październik 26, 2011, 18:18:38 »

Dziœ w œrodku masowego transportu s³ucha³am jakiegoœ radia i natknê³am siê na Beatê Pawlikowsk¹ opowiadaj¹c¹ ciekaw¹ historiê. Otó¿ gdzieœ kiedyœ w obcym dalekim kraju (nie pamiêtam jakim, s³aba s³yszalnoœÌ plus próba mojego mózgu nieprzyswajania a nawet wrêcz ca³kowitego ignorowania radia) jakiœ cz³owiek na wieœÌ, ¿e ona z Polski odpowiedzia³: "o, z kraju artystów". Ona z kolei zapyta³a, dlaczego tak o Polsce myœli. Na co ten cz³owiek wyjaœni³, ¿e wiele podró¿uje po œwiecie i Polska to jedyny na œwiecie kraj, gdzie lotnisko miêdzynarodowe nosi nazwê artysty (Chopina). Z tego faktu wydedukowa³ sobie, ¿e musimy sobie a¿ tak bardzo ich ceniÌ, bardziej ni¿ naszych polityków, wojskowych

Nie sÂłyszaÂłam tego, ale to bardzo urocze
chingate
Gość
« Odpowiedz #19 : Październik 26, 2011, 18:54:04 »

Nie dajĂŞ wiary Pawlikowskiej- od czasu, gdy przeczytaÂłem jej "ÂŚwiat wedÂług blondynki". Nie ukrywam teÂż, Âże moja niechĂŞĂŚ do niej bierze siĂŞ z tego, iÂż wspó³pracuje ona z gazetÂą, ktĂłrej nazwa nigdy nie padnie z moich ust, a ktĂłra jet dla mnie uosobieniem wybiĂłrczoÂści i manipulacji.  Wszelako, proszĂŞ daĂŚ baczenie na kuriozalnoœÌ tej dykteryjki. Skoro Ăłw obcokrajowiec taki Âświatowy, zna lotniska caÂłego globu i do tego on wie, kim byÂł Chopin i Âże nie byÂł Francuzem, to znaczy, Âże on rĂłwnieÂż NA PEWNO WIE, Âże Polska to NIE JEST "kraj artystĂłw" i Âże Chopin to jedyny polski muzyk, znany na caÂłym Âświecie.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #20 : Lipiec 07, 2012, 12:29:47 »

"W dniu 11 grudnia 2010 r. odby³a siê uroczystoœÌ nadania imienia Fryderyka Chopina jednej z ulic stolicy Kirgistanu - Biszkeku."

http://www.astana.polemb.net/index.php?document=143

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #21 : Lipiec 07, 2012, 13:10:07 »

Polska to jedyny na Âświecie kraj, gdzie lotnisko miĂŞdzynarodowe nosi nazwĂŞ artysty (Chopina).

Kto byÂł w Salzburgu, ten wie, Âże istnieje Port Lotniczy im. W. A. Mozarta: www.salzburg-airport.com/ tak wiĂŞc ten "Âświatowiec" nie miaÂł racji  Chichot

Lawendynka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #22 : Październik 08, 2012, 20:08:49 »

W IÂławie jest niewielka osiedlowa uliczka nazwana imieniem Fryderyka Chopina, jest teÂż ulica Ignacego Paderewskiego i SzkoÂła Muzyczna I st. im. Tadeusza Bairda. To wszystko, jeÂśli chodzi o ludzi zwiÂązanych z muzykÂą - przypuszczam, Âże Paderewski trafiÂł na tabliczkĂŞ z nazwÂą ulicy raczej z powodu swej dziaÂłalnoÂści politycznej niÂż ze wzglĂŞdĂłw muzycznych, ale jest
chingate
Gość
« Odpowiedz #23 : Październik 08, 2012, 20:19:41 »

Mam przy okazji pytanie- czy w ktĂłrymÂś z polskich miast jest uliczka Andrzeja Panufnika?
 Przez tyle lat byÂł potĂŞpiany przez "postĂŞpowÂą czêœÌ ludzkoÂści", choĂŚ jego znaczenie dla muzyki 20 wieku jest nie mniejsze niÂż LutosÂławskiego czy GĂłreckiego.
clavia
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #24 : Grudzień 03, 2013, 21:08:52 »

W Kwidzynie teÂż jest ulica F. Chopina i nawet pomnik z popiersiem
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #25 : Grudzień 04, 2013, 08:03:15 »

W Kwidzynie teÂż jest ulica F. Chopina i nawet pomnik z popiersiem
a czy to jakaÂś maÂła uliczka, czy jedna z g³ównych ulic? W Warszawie nawet wielu WarszawiakĂłw nie wie, gdzie w ich mieÂście ta ulica sie znajduje  Zawstydzony

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
pianistil
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #26 : Grudzień 04, 2013, 12:31:51 »

W IÂławie jest niewielka osiedlowa uliczka nazwana imieniem Fryderyka Chopina, jest teÂż ulica Ignacego Paderewskiego i SzkoÂła Muzyczna I st. im. Tadeusza Bairda. To wszystko, jeÂśli chodzi o ludzi zwiÂązanych z muzykÂą - przypuszczam, Âże Paderewski trafiÂł na tabliczkĂŞ z nazwÂą ulicy raczej z powodu swej dziaÂłalnoÂści politycznej niÂż ze wzglĂŞdĂłw muzycznych, ale jest

Nawet nie wiedziaÂłam, Âże w IÂławie jest ulica Chopina Do szkoÂły muzycznej chodziÂłam i bardzo miÂło ten czas wspominam
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #27 : Grudzień 04, 2013, 12:34:34 »

Januszu, a ja – chociaÂż nie warszawianka – wiem, gdzie ona jest!  Wiem dlatego, Âże znajduje siĂŞ przy niej Ambasada Rumunii (prywata: pozdrawiam jednego z pracownikĂłw tej instytucji  Chichot) i chyba jeszcze Ambasady Finlandii, Norwegii i WĂŞgier. UwaÂżam, Âże Fryderykowi w stolicy naleÂży siĂŞ bardziej reprezentacyjna arteria!
Fajnie jest teÂż na SÂłuÂżewie – sÂą tam ulice (raczej uliczki) Bacha, Elsnera i Mozarta 

clavia
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #28 : Grudzień 04, 2013, 13:12:36 »

W Kwidznie to jedna z g³ównych a mo¿e nawet i g³ówna ulica.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #29 : Grudzień 04, 2013, 14:49:25 »

Fajnie jest teÂż na SÂłuÂżewie – sÂą tam ulice (raczej uliczki) Bacha, Elsnera i Mozarta 

Szymanowskiego, Ravela, Wieniawskiego, Paganiniego, Wagnera, LutosÂławskiego, Prokofiewa, Straussa, Liszta, Brahmsa, Kiepury... uff! To zestaw uliczek w mojej poczciwej gminie Stare Babice, ledwie 2 kilometry od mojej chaÂłupiny.  Chichot
KtoÂś srĂłbuje przebic? 
KasieĂąko, co do SÂłuÂżewa... Tam, gdzie te uliczki, tam kiedyÂś mieli swe rodzinne gniazdo moi dziadkowie   Spoko

Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land kalinowatyper black-for animilkowo twistedgamers