Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ulice Chopina w polskich i zagranicznych metropoliach  (Przeczytany 15580 razy)
fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 14, 2011, 17:05:17 »

W "Pary¿u Wschodu"- Bukareszcie w 2 sektorze jest d³uga ulica Chopina, któr± przecinaj± ulica Glinki i Bizeta, a równolegle do strada Chopin biegnie ulica Mozarta.

Amo la musica sopra tutte le arti
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #16 : Pa¼dziernik 25, 2011, 19:53:24 »

Dzi¶ w ¶rodku masowego transportu s³ucha³am jakiego¶ radia i natknê³am siê na Beatê Pawlikowsk± opowiadaj±c± ciekaw± historiê. Otó¿ gdzie¶ kiedy¶ w obcym dalekim kraju (nie pamiêtam jakim, s³aba s³yszalno¶æ plus próba mojego mózgu nieprzyswajania a nawet wrêcz ca³kowitego ignorowania radia) jaki¶ cz³owiek na wie¶æ, ¿e ona z Polski odpowiedzia³: "o, z kraju artystów". Ona z kolei zapyta³a, dlaczego tak o Polsce my¶li. Na co ten cz³owiek wyja¶ni³, ¿e wiele podró¿uje po ¶wiecie i Polska to jedyny na ¶wiecie kraj, gdzie lotnisko miêdzynarodowe nosi nazwê artysty (Chopina). Z tego faktu wydedukowa³ sobie, ¿e musimy sobie a¿ tak bardzo ich ceniæ, bardziej ni¿ naszych polityków, wojskowych
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #17 : Pa¼dziernik 25, 2011, 20:41:19 »

... wiele podró¿uje po ¶wiecie i Polska to jedyny na ¶wiecie kraj, gdzie lotnisko miêdzynarodowe nosi nazwê artysty (Chopina). Z tego faktu wydedukowa³ sobie, ¿e musimy sobie a¿ tak bardzo ich ceniæ, bardziej ni¿ naszych polityków, wojskowych
³ezka siê w oku krêci... Kiedy¶ pewno wyja¶niê

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #18 : Pa¼dziernik 26, 2011, 18:18:38 »

Dzi¶ w ¶rodku masowego transportu s³ucha³am jakiego¶ radia i natknê³am siê na Beatê Pawlikowsk± opowiadaj±c± ciekaw± historiê. Otó¿ gdzie¶ kiedy¶ w obcym dalekim kraju (nie pamiêtam jakim, s³aba s³yszalno¶æ plus próba mojego mózgu nieprzyswajania a nawet wrêcz ca³kowitego ignorowania radia) jaki¶ cz³owiek na wie¶æ, ¿e ona z Polski odpowiedzia³: "o, z kraju artystów". Ona z kolei zapyta³a, dlaczego tak o Polsce my¶li. Na co ten cz³owiek wyja¶ni³, ¿e wiele podró¿uje po ¶wiecie i Polska to jedyny na ¶wiecie kraj, gdzie lotnisko miêdzynarodowe nosi nazwê artysty (Chopina). Z tego faktu wydedukowa³ sobie, ¿e musimy sobie a¿ tak bardzo ich ceniæ, bardziej ni¿ naszych polityków, wojskowych

Nie s³ysza³am tego, ale to bardzo urocze
chingate
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Pa¼dziernik 26, 2011, 18:54:04 »

Nie dajê wiary Pawlikowskiej- od czasu, gdy przeczyta³em jej "¦wiat wed³ug blondynki". Nie ukrywam te¿, ¿e moja niechêæ do niej bierze siê z tego, i¿ wspó³pracuje ona z gazet±, której nazwa nigdy nie padnie z moich ust, a która jet dla mnie uosobieniem wybiórczo¶ci i manipulacji.  Wszelako, proszê daæ baczenie na kuriozalno¶æ tej dykteryjki. Skoro ów obcokrajowiec taki ¶wiatowy, zna lotniska ca³ego globu i do tego on wie, kim by³ Chopin i ¿e nie by³ Francuzem, to znaczy, ¿e on równie¿ NA PEWNO WIE, ¿e Polska to NIE JEST "kraj artystów" i ¿e Chopin to jedyny polski muzyk, znany na ca³ym ¶wiecie.
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #20 : Lipiec 07, 2012, 12:29:47 »

"W dniu 11 grudnia 2010 r. odby³a siê uroczysto¶æ nadania imienia Fryderyka Chopina jednej z ulic stolicy Kirgistanu - Biszkeku."

http://www.astana.polemb.net/index.php?document=143

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #21 : Lipiec 07, 2012, 13:10:07 »

Polska to jedyny na ¶wiecie kraj, gdzie lotnisko miêdzynarodowe nosi nazwê artysty (Chopina).

Kto by³ w Salzburgu, ten wie, ¿e istnieje Port Lotniczy im. W. A. Mozarta: www.salzburg-airport.com/ tak wiêc ten "¶wiatowiec" nie mia³ racji  Chichot

Lawendynka
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 161

« Odpowiedz #22 : Pa¼dziernik 08, 2012, 20:08:49 »

W I³awie jest niewielka osiedlowa uliczka nazwana imieniem Fryderyka Chopina, jest te¿ ulica Ignacego Paderewskiego i Szko³a Muzyczna I st. im. Tadeusza Bairda. To wszystko, je¶li chodzi o ludzi zwi±zanych z muzyk± - przypuszczam, ¿e Paderewski trafi³ na tabliczkê z nazw± ulicy raczej z powodu swej dzia³alno¶ci politycznej ni¿ ze wzglêdów muzycznych, ale jest
chingate
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Pa¼dziernik 08, 2012, 20:19:41 »

Mam przy okazji pytanie- czy w którym¶ z polskich miast jest uliczka Andrzeja Panufnika?
 Przez tyle lat by³ potêpiany przez "postêpow± czê¶æ ludzko¶ci", choæ jego znaczenie dla muzyki 20 wieku jest nie mniejsze ni¿ Lutos³awskiego czy Góreckiego.
clavia
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 130

« Odpowiedz #24 : Grudzieñ 03, 2013, 21:08:52 »

W Kwidzynie te¿ jest ulica F. Chopina i nawet pomnik z popiersiem
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #25 : Grudzieñ 04, 2013, 08:03:15 »

W Kwidzynie te¿ jest ulica F. Chopina i nawet pomnik z popiersiem
a czy to jaka¶ ma³a uliczka, czy jedna z g³ównych ulic? W Warszawie nawet wielu Warszawiaków nie wie, gdzie w ich mie¶cie ta ulica sie znajduje  Zawstydzony

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
pianistil
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 2

« Odpowiedz #26 : Grudzieñ 04, 2013, 12:31:51 »

W I³awie jest niewielka osiedlowa uliczka nazwana imieniem Fryderyka Chopina, jest te¿ ulica Ignacego Paderewskiego i Szko³a Muzyczna I st. im. Tadeusza Bairda. To wszystko, je¶li chodzi o ludzi zwi±zanych z muzyk± - przypuszczam, ¿e Paderewski trafi³ na tabliczkê z nazw± ulicy raczej z powodu swej dzia³alno¶ci politycznej ni¿ ze wzglêdów muzycznych, ale jest

Nawet nie wiedzia³am, ¿e w I³awie jest ulica Chopina Do szko³y muzycznej chodzi³am i bardzo mi³o ten czas wspominam
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #27 : Grudzieñ 04, 2013, 12:34:34 »

Januszu, a ja – chocia¿ nie warszawianka – wiem, gdzie ona jest!  Wiem dlatego, ¿e znajduje siê przy niej Ambasada Rumunii (prywata: pozdrawiam jednego z pracowników tej instytucji  Chichot) i chyba jeszcze Ambasady Finlandii, Norwegii i Wêgier. Uwa¿am, ¿e Fryderykowi w stolicy nale¿y siê bardziej reprezentacyjna arteria!
Fajnie jest te¿ na S³u¿ewie – s± tam ulice (raczej uliczki) Bacha, Elsnera i Mozarta 

clavia
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 130

« Odpowiedz #28 : Grudzieñ 04, 2013, 13:12:36 »

W Kwidznie to jedna z g³ównych a mo¿e nawet i g³ówna ulica.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #29 : Grudzieñ 04, 2013, 14:49:25 »

Fajnie jest te¿ na S³u¿ewie – s± tam ulice (raczej uliczki) Bacha, Elsnera i Mozarta 

Szymanowskiego, Ravela, Wieniawskiego, Paganiniego, Wagnera, Lutos³awskiego, Prokofiewa, Straussa, Liszta, Brahmsa, Kiepury... uff! To zestaw uliczek w mojej poczciwej gminie Stare Babice, ledwie 2 kilometry od mojej cha³upiny.  Chichot
Kto¶ sróbuje przebic? 
Kasieñko, co do S³u¿ewa... Tam, gdzie te uliczki, tam kiedy¶ mieli swe rodzinne gniazdo moi dziadkowie   Spoko

Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni countrylife kalinowatyper mini-land twistedgamers