Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 36 37 [38] 39 40 ... 46   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Nasze ciekawe fotki, nagrania, fotoreporta¿e  (Przeczytany 146080 razy)
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #555 : Wrzesieñ 19, 2012, 08:19:41 »

Januszu,
Twoja opowie¶æ o Hendricksonie jest przesympatyczna.
Twój kunszt pianistyczny jest wyborny, a
Twoja interpretacja tego utworu jest wed³ug mnie taka,
jakby¶ chcia³ ten utwór umie¶ciæ obok utworów muzyki powa¿nej.
Jakby¶ chcia³ z³agodziæ
- jak dla mnie zbyt frywolny i ha³a¶liwy,
i byæ mo¿e dla Ciebie te¿ -
Jazz.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 19, 2012, 08:21:20 wys³ane przez aro 50 » Zapisane

pozdrawiam          
               Marek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #556 : Wrzesieñ 19, 2012, 21:11:05 »

Januszu! ekstra. Chyba sprawiê sobie pianino i mo¿e spróbujê trochê pomuzykowaæ. Chichot

S³awku! ekstra Chichot
Oj jak fajnie by³oby, gdyby¶my kiedy¶, jako dwaj koledzy in¿ynierzy, zagrali naszym szafarskim przyjacio³om na 4 rêce  Chichot

Marku!
Cos w tym jest, co piszesz. Zagra³em ten ragtimik bo go tak samo ceniê i lubiê, jak niejeden utwór klasyczny. 
A jazz, a szczególnie ten, z którym mia³em do czynienia w czasach IX Konkursu by³ dla mnie rzeczywiscie muzyk± trochê jakby "zbrukan±"  Zawstydzony
Wiêc i tu trafnie zauwa¿y³e¶ 

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #557 : Pa¼dziernik 03, 2012, 16:51:25 »

Idac za ciosem Janusza napisalem Ragtajma.

Oto i on
http://www.youtube.com/watch?v=nmRzoSiudWQ
chingate
Go¶æ
« Odpowiedz #558 : Pa¼dziernik 03, 2012, 20:42:12 »

Mnie siê podoba Twój ragtime, mimo mej niechêci do elektronicznego brzmienia. S³yszê w Twym utworku zarówno ragtime'a (momentami), jak i Skriabina i Messiaena, a wiêc wszystko to, co lubiê
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #559 : Pa¼dziernik 03, 2012, 21:46:48 »

Uczciwie mówi±c: nie s³yszê ragtime'a za grosz! jest za to co¶, co sam nazwa³e¶: " a something else", co w wolnym (moim) przek³adzie mog³oby byæ gawotem, galopem, preludium, foxtrotem Czymkolwiek!  Spoko  I nie jest najwa¿niejsze, czym? Bo to jest po prostu bartusowa muzyka, czyli pisz±c w uproszczeniu: estetyczny, wysmakowany, perfekcyjny przekaz, który zawsze broni siê sw± nienagann± form±, zamys³em i tre¶ci±. Ka¿dy Twój utwór, ³±cznie z "Ragtajmem" to miniaturowe arcydzie³ko, to klejnocik ze swym zwartym, logicznym schematem szyfrowanym d¼wiêkiem i sekwencj± fraz. Ka¿dy twój utworek to jakby programowa przypowie¶æ, której przes³anie byæ mo¿e dla ka¿dego bywa inne, ale której refleksja jeszcze d³ugo po ostatniej nucie pozostaje gdzie¶ w uszach i rezonuje...
Lubiê te Twoje "przypowie¶ci", bartusie, tak samo jak i w ogóle ceniê i lubiê przypowie¶ci. I te, które czasem sam opisujê s³owem - tak¿e. Mo¿e jeste¶my, na po³y, bli¼niaczymi umys³ami?

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
chingate
Go¶æ
« Odpowiedz #560 : Pa¼dziernik 03, 2012, 22:10:59 »

Nie zgodzê siê z Tob± Janku, albowiem ja s³yszê ragtime'a wyra¼nie np. oko³o 1:00 nagrania
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #561 : Pa¼dziernik 03, 2012, 22:40:06 »

Nie zgodzê siê z Tob± Janku, albowiem ja s³yszê ragtime'a wyra¼nie np. oko³o 1:00 nagrania
S³awomir, a có¿ tu ma zgadzanie? Ty piszesz co s³yszysz, a ja - co ja  /a raczej czego nie us³ysza³em/. Nic to. Najwa¿niejsze, ze nam obojgu utwór bartusa siê podoba. Nie bêdziemy siê chyba k³óciæ?  Chichot
Bartusie, raz jeszcze - gratulacje!

Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #562 : Pa¼dziernik 03, 2012, 23:26:35 »

Huts off    Dobrze, ¿e Janusz zwróci³ uwagê na logiczno¶æ formy - sekwencje d¼wiêkowe wynikaj± z siebie w sposób naturalny. My¶lê, ¿e do "ragtime'owania" dochodzi gdzie¶ po¶rodku - i pojawia siê jako pewna konsekwencja wcze¶niejszych tematów. Jakie zagêszczenie pomys³ów! I przyznam siê do jeszcze jednego: w jednej chwili przysz³y mi do g³owy najlepsze koncerty fortepianowe XX wieku - Prokofieva czy Ravela. Twój utwór do nich w jaki¶ sposób nawi±zuje (stajesz siê ich "kontynuatorem"), jednocze¶nie reprezentuje Twój indywidualny styl.

Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #563 : Pa¼dziernik 04, 2012, 08:40:59 »

Jestem pod wra¿eniem Twojej nowej kompozycji Bartusie...jaka bogata aran¿acja, ró¿norodno¶æ tematów melodycznych...podobnie jak Patryk, odnios³em wra¿enie, ¿e s³ucham wspó³czesnego koncertu fortepianowego i to takiego którego siê s³ucha z wielk± przyjemno¶ci± (w porównaniu z innymi bardziej znanych kompozytorów ). Mam nadziejê, ¿e dopiszesz jeszcze dalsz± czê¶æ tego dzie³a Bartusie...Szczególnie podoba³o mi siê dodanie instrumentów perkusujnych tj. ksylofonu i kastanietów...Bartusie czy u¿ywa³e¶ prawdziwych instrumentów? Bo brzmia³y jak naturalne instrumenty a nie klawiszowe... Szok Jeszcze raz gratulujê i pozdrawiam serdacznie
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #564 : Pa¼dziernik 04, 2012, 10:56:38 »

Dziekuje za cierpliwosc i wysluchanie moich utworkow.

Slawomirze - otoz zapewniam Cie, ze w partyturze nie ma elektroniki.
Brzmienie Ragtajmu jest w calosci oparte na instrumentach akustycznych.
Byc moze probki (akustyczne), ktore stosowalem nie do konca sa udane.
W sumie to dla mnie pochwala, gdyz zawsze chcialem uzyskac elktroniczne
brzmienie bazujac w calosci na instrumentach akustycznych.

Bodziu, Dzieki za dobre slowa. Instrumenty perkusyjne sa prawdziwe (nie elktroniczne).
Na potrzeby moich nagran stworzylem wlasna biblioteke brzmien (tysiace probek)

Januszu, Twoje recenzje trafiaja w sedno. Tak, to prawda, nadajemy na tych samych czestotliwosciach.

Patryku, dziekuje za to, ze zauwazyles, to co w moich kawalkach jest najwazniejsze, czyli forma.
Z forma walcze caly czas. Jezeli uda mi sie ja zrozumiec , to byc moze napisze cos wiekszego.
Na razie sa miniaturki.....

Jeszcze raz uklon w Wasza strone. Cenie sobie, to co piszecie o moich tworczych zapedach.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #565 : Pa¼dziernik 27, 2012, 09:26:48 »

Bury i szary koniec pa¼dziernika, za oknem mg³y, szad¼, pochowane w swych kryjówkach podwórkowe koty... i zbli¿aj±ce siê listopadowe, refleksyjne ¦wiêta - a w moim pokoju sucho i ciep³o. Weso³o ¶wiergocze kominek, roz¶wietla jaskrawymi po³yskami mrok saloniku...A ja przy moim pianinie - wczytany w partyturê Jana Sebastiana Bacha. Gram, s³ucham i medytujê m±dro¶æ muzyki wielkiego lipskiego Kantora...
Pos³uchacie ze mn±?

http://youtu.be/R8H-DhpJbSI

chingate
Go¶æ
« Odpowiedz #566 : Pa¼dziernik 27, 2012, 11:13:14 »

Bury i szary koniec pa¼dziernika, za oknem mg³y, szad¼, pochowane w swych kryjówkach podwórkowe koty... i zbli¿aj±ce siê listopadowe, refleksyjne ¦wiêta - a w moim pokoju sucho i ciep³o. Weso³o ¶wiergocze kominek, roz¶wietla jaskrawymi po³yskami mrok saloniku...A ja przy moim pianinie - wczytany w partyturê Jana Sebastiana Bacha. Gram, s³ucham i medytujê m±dro¶æ muzyki wielkiego lipskiego Kantora...
Pos³uchacie ze mn±?

http://youtu.be/R8H-DhpJbSI
Mnie siê bardzo podoba Twoja interpretacja- jest spokojna i melancholijna, a czego¶ takiego potrzeba mi w³a¶nie w najbli¿szych dniach.
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #567 : Pa¼dziernik 27, 2012, 12:17:02 »

Bardzo piêknie Januszu!!Wróci³am w³asnie mokra i przemarznieta z tego czegos co sie porobi³o
za oknem i od razu mi cieplej.
Te¿ lubie ten spokój w Twoich interpretacjach. Dziêki Buziak

xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #568 : Pa¼dziernik 27, 2012, 12:25:09 »

Januszu, zbierasz ca³kiem poka¼ny repertuar, to siê musi skoñczyæ jakim¶ koncertem LIVE
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #569 : Pa¼dziernik 27, 2012, 19:11:45 »

Januszu bardzo lubiê Twoje muzykowanie
bo ten spokój w Twoich interpretacjach
wprowadza w mi³y nastrój.

pozdrawiam          
               Marek
Strony: 1 ... 36 37 [38] 39 40 ... 46   Do góry
  Drukuj