Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3 4 ... 46   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Nasze ciekawe fotki, nagrania, fotoreportaÂże  (Przeczytany 155603 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #15 : Listopad 03, 2010, 08:01:54 »

WÂłaÂśnie przed chwilÂą odsÂłuchaÂłem i muszĂŞ powiedzieĂŚ, Âże jestem pod wielkim wraÂżeniem...a czy koncert Januszu nie miaÂł czasem miejsca w Szczecin-Zdunowie, bo jak tak to w zasadzie "rzut beretem" ode mnie..
Co do twórczoœci równie¿ mam kilka swoich koncertów z dawnych lat ( i to nawet nie ma³ych scenach)..ale mam z tym dosyÌ powa¿ny problem..Raz, ¿e mam je ponagrywane na kasetach video i dopiero musia³bym wszystko poprzegrywaÌ na DVD, jednak brakuje mi na to czasu i co by du¿o nie mówiÌ - po prostu nie mam zielonego pojêcia jak to zrobiÌ..A dwa, ¿e jest to muzyka czysto gitarowa (rock, hard rock) i w¹tpiê czy kogokolwiek z Was tego rodzaju twórczoœÌ mog³aby zainteresowaÌ..(choÌ wierzcie mi tak na s³owo - "show" BY£..)
Wprawdzie od biedy móg³bym wrzuciÌ jak¹œ fotkê, ale na tym forum jest to chyba niemo¿liwe ze wzglêdów technicznych..Póki co, jedno ju¿ jest - w "awatarze"
KozioÂłku, uwaÂżam, ze najwyÂższa pora, abyÂś uporzÂądkowaÂł i przeniĂłsÂł swoje nagrania na wspĂłlczesne noÂśniki. Takie zlecenia wykonuje co wiĂŞkszy zakÂład fotograficzny. Dlatego  pĂłjdÂź i popytaj siĂŞ w swojej okolicy. A co do powatpiewania - no z tym wstrzymaÂłbym siĂŞ do prezentacji tu, na naszym forum. W sprawie zaÂś zdjĂŞĂŚ, - myslĂŞ, Âże musimy io takÂą moÂżliwoÂśc spytaĂŚ NIEBIESKOOKIEGO

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #16 : Listopad 03, 2010, 08:21:36 »

I jeszcze drobna rada, kozio³ku, dla Ciebie ale i dla wszystkich, którzy byÌ mo¿e nie wiedz¹: na YouTube mo¿na publikowaÌ takze zdjêcia, pod jednym tylko warunkiem - nale¿y je zanimowaÌ (ufilmowiÌ). Jak? To proste, w windowsie s¹ ku temu programy, typu: Movie Maker. Program ów scala nasze fotki (a nawet 1 fotkê) z muzyk¹ (któr¹ do³¹czamy) i dokonuje autoanimacji wg wybranego wzorca. Tak wykonany filmik eksportujesz do YouTuba korzystajac z wczeœniej za³o¿onego u nich konta (rzecz jasna - bezp³atnego). D³ugoœc filmiku (ew. zdjêcia z t³em muzycznym) nie mo¿e przekraczaÌ 15 minut.
Jesli wiec masz tylkoz fotki i oddzielnie nagranÂą muzykĂŞ - taka metoda publikacji poprzez animowane filmiki jest jakby specjalnie dla Ciebie.

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #17 : Listopad 03, 2010, 13:40:16 »

Mi³o mi, ¿e podoba³o siê Wam te nagranie. Niestety jest to pianino cyfrowe i pomimo tego, ¿e posiada wywa¿one dynamiczne klawisze, czu³e na nacisk oraz trzy peda³y, wci¹¿ jest to imitacja. Pomocn¹ drog¹ s³u¿y interfejs MIDI wraz z odpowiednim oprogramowaniem w "wersji demo". Tego typu aplikacje s¹ doœÌ drogie jak na "polskie realia". Dodam jeszcze, ¿e w zale¿noœci o programu, nieraz gra siê trudniej ni¿ na normalnym fortepianie, bo MIDI nie wspó³pracuje perfekcyjnie. Na przyk³ad niew³aœciwe reakcje peda³u podtrzymuj¹cego dŸwiêk. Na klasycznym - akustycznym fortepianie gra³em mo¿e 3 mo¿e 4 razy i jest znacz¹ca ró¿nica pomiêdzy nim a pianinem cyfrowym. Chocia¿ s¹ specjalne klawiatury wywa¿ane wysokiej jakoœci, które przy dobrym interfejsie MIDI i aplikacji daj¹ efekty podobne, a nawet lepsze (brak szumów podczas nagrywania z mikrofonu).

Co do znajomoœci nut, to traktujê je czysto amatorsko tak, jak tabulatura na gitarê - czyli ³opatologiczny zapis informuj¹cy na którym progu i na której strunie oraz ewentualnie jakim palcem zagraÌ. Nuty uwa¿am wci¹¿ za skomplikowany jêzyk, ale ponoÌ nic prostszego nikt jeszcze nie wymyœli³ (no mo¿e w³aœnie zapis w formie midi mo¿e byÌ alternatyw¹). Moje nuty pokreœlone s¹ literkami np. c d e f g a f` itd. Wszystkie utwory jakie gram po pierwsze musz¹ mi siê podobaÌ / chyba ¿e jest to improwizacja. Wtedy na ogó³ nie ma problemu z "za³apaniem melodii", pozostaje wtedy opracowanie lewej rêki i mniej s³yszalnych dla mojego ucha szczegó³ów oraz transkrypcje z intuicyjnej dla mnie tonacji C-dur/a-moll na inne. S³ucham te¿ ró¿nych wersji utworów ale nie gardzê nagraniami amatorskimi np. na YouTube. Najbardziej lubianym etapem jest szlifowanie utworu, kiedy ju¿ wiem mniej wiêcej jak maj¹ siê uk³adaÌ dŸwiêki. Oczywiœcie daleko mi do interpretowania tych szczegó³ów na poziomie profesjonalisty, bo wynika to z nieznajomoœci teorii muzycznej a jak wspomina Sz. P. Lidia Kozubek - wszystko jest zapisane w nutach

Z utworĂłw ktĂłre pozaczynaÂłem a nie skoĂączyÂłem mogĂŞ wymieniĂŚ: EtiudĂŞ C dur nr 1 op 10, Fantazie - Impromptu, Nokturn Cis moll, Etiude RewolucyjnÂą. Grywam zwykle przed snem codziennie okoÂło 15 min a bywa, Âże siĂŞ to przedÂłuÂża albo wcale nie gram.

Januszu! Fajny koncert wrzuci³eœ (ten nokturn es) a do braw publicznoœci do³¹czam te¿ swoje "wirtualne" oklaski.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #18 : Listopad 03, 2010, 14:57:35 »

Kozio³ku, ale przecie¿ jesteœmy w Rodzinie. I lubimy siê takimi, jakimi jesteœmy, i cenimy nie za nasze hollywoodskie atrybuty, a za nasza zwyczajnoœÌ. Nawet, gdy czasem na niej ³aciata doszyta ³atka.

Nawi¹zuj¹c do tej myœli - postanowi³em i ja odwa¿yÌ siê i zaprosiÌ Was na mój zarejestrowany koncercik. Gra³em go, niespe³na 2 tygodnie temu dla kilkunastu przyjació³ w uroczym pa³acyku w Zdunowie. Nokturnu Es-dur, wraz z moim s³owem wstêpnym i s³owem na zakoùczenie koncerciku, - nie jest moim najlepszym z najlepszych, bo w³asnie sam mam do niego multum zastrze¿eù. Ale jest takie swojskie. przekonajcie sie zreszt¹ sami.
http://www.youtube.com/watch?v=8tH9t82MOQs
Drogi Januszu!
Ten swĂłj pierwszy w Âżyciu koncert publiczny
gra³eœ 27.10.2010 w zesz³¹ œrodê.
Czyli dziaÂło siĂŞ to w bardzo nieodlegÂłym czasie,
moÂżna powiedzieĂŚ, w teraÂźniejszoÂści.
Ciekawi mnie, na gorÂąco:
Jakie okolicznoÂści dorowadziÂły do tego koncertu?
Co spowodowaÂło, Âże ci ludzie chcieli sÂłuchaĂŚ muzyki Chopina
i co akurat teraz, ciebie pchnĂŞÂło do dania pierwszego
publicznego koncertu?
Januszu, koncert podobaÂł mi siĂŞ i jakbym miaÂł takiego kolegĂŞ,
ktĂłry by tak graÂł na fortepianie, to zawsze szukaÂłbym pretekstu
aby do niego wpadaĂŚ na uczty muzyczne.
Jestem Twoim fanem
Bravo, Bravo, Bravissimo! Il Concerto grosso!
Qesta musica e dolce, qusta musica bellissima, ottissima, bravo...!

pozdrawiam          
               Marek
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #19 : Listopad 03, 2010, 15:05:08 »

W sprawie zaÂś zdjĂŞĂŚ, - myslĂŞ, Âże musimy io takÂą moÂżliwoÂśc spytaĂŚ NIEBIESKOOKIEGO
Na pewno siê da. Sprawdzê ró¿ne mo¿liwoœci i w dziale technicznym napiszê, jak to zrobiÌ.

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #20 : Listopad 03, 2010, 15:50:19 »

Drogi Marku,
To prawda, ze byÂł to pierwszy mĂłj koncert publiczny w Âżyciu, nie liczÂąc mojego nocnego wykonania preludium e-moll w ramach tzw. „NajdÂłuÂższych urodzin” (o czym zresztÂą pisaÂłem juÂż tu w swojej autoprezentacji). PoniewaÂż  wieœÌ o moim „wyczynie” dotarÂła do kolegĂłw z pracy (podkrĂŞconych doniesieniem Gazety Wyborczej), stÂąd nieustannie byÂłem proszony i pytany, kiedy wreszcie dam siĂŞ posÂłuchaĂŚ? No i taka moÂżliwoœÌ trafiÂła siĂŞ 2 tygodnie temu, podczas szkolenia, ktĂłre moja organizacja zwiÂązkowa zorganizowaÂła dla pracownikĂłw. Sprowadzili do paÂłacyku  dla mnie fortepian i odwrotu nie byÂło. ZagraÂłem kilka preludiĂłw, 2 walce, 2 mazurki i na zakoĂączenie Ăłw nokturn.  ByÂło to dla mnie niesamowite doÂświadczenie. ObawiaÂłem siĂŞ gÂłownie problemĂłw z zapanowaniem nad tremÂą, tymczasem diabeÂł schowaÂł siĂŞ w mechanice klawiatury. Nigdy nie przypuszczaÂłem, ze mechanika Yamahy tak bardzo odstaje od mojego domowego Rolanda. Podczas gry bardziej skupiaÂłem siĂŞ na pokonywaniu jej poukrywanych gĂłrek i dolinek, niÂźli na snuciu muzyki. No, ale jakoÂś na szczĂŞÂście wyszÂło i wszyscy po koncercie byli bardzo zadowoleni. Dla mnie najwiĂŞkszÂą frajdÂą byÂła ÂświadomoœÌ, ze niektĂłrzy z moich przyjació³ byĂŚ moÂże po raz pierwszy w Âżyciu sÂłyszeli muzykĂŞ Chopina na Âżywo. A juÂż z pewnoÂściÂą muzykĂŞ, w po³¹czeniu z zagajeniem przed kaÂżdym i po kaÂżdym utworze.
Marku, dziêki serdeczne i dziêki wielkie za tak wiele z Twej strony dla mnie serdecznoœci. Chyba nie potrafiê tego na spokojnie dŸwign¹Ì. Tworzymrazem tu wszyscy wielkie grono przyjació³. Ufam, ¿e z czasem ta przyjaŸù zaaran¿uje nie jedn¹ muzyczn¹ ucztê, podczas której wszyscy jeszcze bardziej poczujemy siê wielk¹ i piêkn¹ muzyczn¹ rodzin¹
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2010, 17:57:07 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #21 : Listopad 03, 2010, 18:46:27 »

Nie wiem czy nie zanudze, ale ja tez cos mam:
http://www.youtube.com/watch?v=k0ETlW55vVg&feature=related
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #22 : Listopad 03, 2010, 21:27:15 »

PiĂŞkne! To Twoje?
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #23 : Listopad 03, 2010, 23:11:26 »

Panowie! Szacun! Nie tylko za Wasze muzyczne produkcje. Przede wszystkim za odwagĂŞ!
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #24 : Listopad 04, 2010, 08:58:07 »

Tak ,to moje. Postanowilem napisac wzorem mistrza Scarlattiego kilkaset takich sonatinek (co dwa dni jedna jak sie uda), ale na razie utknalem na trzech.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #25 : Listopad 04, 2010, 09:04:59 »

Tak ,to moje. Postanowilem napisac wzorem mistrza Scarlattiego kilkaset takich sonatinek (co dwa dni jedna jak sie uda), ale na razie utknalem na trzech.

No to moja gratulanka i Âżyczenie dalszej obfitej inwencji 
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2010, 17:12:29 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #26 : Listopad 04, 2010, 11:33:59 »

a czy koncert Januszu nie miaÂł czasem miejsca w Szczecin-Zdunowie, bo jak tak to w zasadzie "rzut beretem" ode mnie..
KozioÂłku, nie. Ten przeuroczy Palacyk jest w Zdunowie niedaleko Warszawy. Polecam go kazdemu, kto bĂŞdzie chciaÂł w miÂłym, stylowym i piĂŞknym otoczeniu zorganizowaĂŚ pobyt (np. szkoleniowy) dla grupy osĂłb. Jesli chciaÂłbyÂś chociaÂż wirtualnie zanurzyĂŚ siĂŞ w jego klimatach i posmakowaĂŚ jego urokliwych wnĂŞtrz - zapraszam do mojego filmiku.
http://www.youtube.com/watch?v=NkVL7xqQKw8

tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #27 : Listopad 04, 2010, 12:10:47 »

bartus, przepiĂŞkna kompozycja. Jestem pod wraÂżeniem, takie to skÂładne i proste w swojej zÂłoÂżonoÂści. Tak trzymaj !

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #28 : Listopad 04, 2010, 14:31:57 »

PozwĂłlcie, Âże sobie pomilczĂŞ, jednoczeÂśnie bĂŞdÂąc. SÂłowa, mimo bogactwa jĂŞzyka Polskiego, sÂą niedostatecznie peÂłne. Czas mi uÂłoÂży zgrabniejszÂą wypowiedÂź.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #29 : Listopad 04, 2010, 19:47:29 »

Wielki uklon dla janusza 1228 i tuco82.
Duzo w tym muzyki a i technika niezla. Czekamy na dalsze "produkcje". Brawo!!
Strony: 1 [2] 3 4 ... 46   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

kalinowatyper twistedgamers thepunisher paktprzyjazni neder-live