Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Nasze ciekawe fotki, nagrania, fotoreporta¿e
Strony:
1
[
2
]
3
4
...
46
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Nasze ciekawe fotki, nagrania, fotoreporta¿e (Przeczytany 145499 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
Odp: Nasze ciekawe fotki, nagrania, fotoreporta¿e
«
Odpowiedz #15 :
Listopad 03, 2010, 08:01:54 »
Cytat: kozio³ Listopad 02, 2010, 23:55:01
W³a¶nie przed chwil± ods³ucha³em i muszê powiedzieæ, ¿e jestem pod wielkim wra¿eniem...a czy koncert Januszu nie mia³ czasem miejsca w Szczecin-Zdunowie, bo jak tak to w zasadzie "rzut beretem" ode mnie..
Co do twórczo¶ci równie¿ mam kilka swoich koncertów z dawnych lat ( i to nawet nie ma³ych scenach)..ale mam z tym dosyæ powa¿ny problem..Raz, ¿e mam je ponagrywane na kasetach video i dopiero musia³bym wszystko poprzegrywaæ na DVD, jednak brakuje mi na to czasu i co by du¿o nie mówiæ - po prostu nie mam zielonego pojêcia jak to zrobiæ..A dwa, ¿e jest to muzyka czysto gitarowa (rock, hard rock) i w±tpiê czy kogokolwiek z Was tego rodzaju twórczo¶æ mog³aby zainteresowaæ..(choæ wierzcie mi tak na s³owo - "show" BY£..)
Wprawdzie od biedy móg³bym wrzuciæ jak±¶ fotkê, ale na tym forum jest to chyba niemo¿liwe ze wzglêdów technicznych..Póki co, jedno ju¿ jest - w "awatarze"
Kozio³ku, uwa¿am, ze najwy¿sza pora, aby¶ uporz±dkowa³ i przeniós³ swoje nagrania na wspólczesne no¶niki. Takie zlecenia wykonuje co wiêkszy zak³ad fotograficzny. Dlatego pójd¼ i popytaj siê w swojej okolicy. A co do powatpiewania - no z tym wstrzyma³bym siê do prezentacji tu, na naszym forum. W sprawie za¶ zdjêæ, - myslê, ¿e musimy io tak± mo¿liwo¶c spytaæ NIEBIESKOOKIEGO
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #16 :
Listopad 03, 2010, 08:21:36 »
I jeszcze drobna rada, kozio³ku, dla Ciebie ale i dla wszystkich, którzy byæ mo¿e nie wiedz±: na YouTube mo¿na publikowaæ takze zdjêcia, pod jednym tylko warunkiem - nale¿y je zanimowaæ (ufilmowiæ). Jak? To proste, w windowsie s± ku temu programy, typu: Movie Maker. Program ów scala nasze fotki (a nawet 1 fotkê) z muzyk± (któr± do³±czamy) i dokonuje autoanimacji wg wybranego wzorca. Tak wykonany filmik eksportujesz do YouTuba korzystajac z wcze¶niej za³o¿onego u nich konta (rzecz jasna - bezp³atnego). D³ugo¶c filmiku (ew. zdjêcia z t³em muzycznym) nie mo¿e przekraczaæ 15 minut.
Jesli wiec masz tylkoz fotki i oddzielnie nagran± muzykê - taka metoda publikacji poprzez animowane filmiki jest jakby specjalnie dla Ciebie.
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
tuco82
Ekspert
Wiadomo¶ci: 529
«
Odpowiedz #17 :
Listopad 03, 2010, 13:40:16 »
Mi³o mi, ¿e podoba³o siê Wam te nagranie. Niestety jest to pianino cyfrowe i pomimo tego, ¿e posiada wywa¿one dynamiczne klawisze, czu³e na nacisk oraz trzy peda³y, wci±¿ jest to imitacja. Pomocn± drog± s³u¿y interfejs MIDI wraz z odpowiednim oprogramowaniem w "wersji demo". Tego typu aplikacje s± do¶æ drogie jak na "polskie realia". Dodam jeszcze, ¿e w zale¿no¶ci o programu, nieraz gra siê trudniej ni¿ na normalnym fortepianie, bo MIDI nie wspó³pracuje perfekcyjnie. Na przyk³ad niew³a¶ciwe reakcje peda³u podtrzymuj±cego d¼wiêk. Na klasycznym - akustycznym fortepianie gra³em mo¿e 3 mo¿e 4 razy i jest znacz±ca ró¿nica pomiêdzy nim a pianinem cyfrowym. Chocia¿ s± specjalne klawiatury wywa¿ane wysokiej jako¶ci, które przy dobrym interfejsie MIDI i aplikacji daj± efekty podobne, a nawet lepsze (brak szumów podczas nagrywania z mikrofonu).
Co do znajomo¶ci nut, to traktujê je czysto amatorsko tak, jak tabulatura na gitarê - czyli ³opatologiczny zapis informuj±cy na którym progu i na której strunie oraz ewentualnie jakim palcem zagraæ. Nuty uwa¿am wci±¿ za skomplikowany jêzyk, ale ponoæ nic prostszego nikt jeszcze nie wymy¶li³ (no mo¿e w³a¶nie zapis w formie midi mo¿e byæ alternatyw±). Moje nuty pokre¶lone s± literkami np. c d e f g a f` itd. Wszystkie utwory jakie gram po pierwsze musz± mi siê podobaæ / chyba ¿e jest to improwizacja. Wtedy na ogó³ nie ma problemu z "za³apaniem melodii", pozostaje wtedy opracowanie lewej rêki i mniej s³yszalnych dla mojego ucha szczegó³ów oraz transkrypcje z intuicyjnej dla mnie tonacji C-dur/a-moll na inne. S³ucham te¿ ró¿nych wersji utworów ale nie gardzê nagraniami amatorskimi np. na YouTube. Najbardziej lubianym etapem jest szlifowanie utworu, kiedy ju¿ wiem mniej wiêcej jak maj± siê uk³adaæ d¼wiêki. Oczywi¶cie daleko mi do interpretowania tych szczegó³ów na poziomie profesjonalisty, bo wynika to z nieznajomo¶ci teorii muzycznej a jak wspomina Sz. P. Lidia Kozubek - wszystko jest zapisane w nutach
Z utworów które pozaczyna³em a nie skoñczy³em mogê wymieniæ: Etiudê C dur nr 1 op 10, Fantazie - Impromptu, Nokturn Cis moll, Etiude Rewolucyjn±. Grywam zwykle przed snem codziennie oko³o 15 min a bywa, ¿e siê to przed³u¿a albo wcale nie gram.
Januszu! Fajny koncert wrzuci³e¶ (ten nokturn es) a do braw publiczno¶ci do³±czam te¿ swoje "wirtualne" oklaski.
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
«
Odpowiedz #18 :
Listopad 03, 2010, 14:57:35 »
Cytat: Janusz1228 Listopad 02, 2010, 22:54:53
Kozio³ku, ale przecie¿ jeste¶my w Rodzinie. I lubimy siê takimi, jakimi jeste¶my, i cenimy
nie
za nasze hollywoodskie atrybuty, a
za
nasza zwyczajno¶æ. Nawet, gdy czasem na niej ³aciata doszyta ³atka.
Nawi±zuj±c do tej my¶li - postanowi³em i ja odwa¿yæ siê i zaprosiæ Was na mój zarejestrowany koncercik. Gra³em go, niespe³na 2 tygodnie temu dla kilkunastu przyjació³ w uroczym pa³acyku w Zdunowie. Nokturnu Es-dur, wraz z moim s³owem wstêpnym i s³owem na zakoñczenie koncerciku, - nie jest moim najlepszym z najlepszych, bo w³asnie sam mam do niego multum zastrze¿eñ. Ale jest takie swojskie. przekonajcie sie zreszt± sami.
http://www.youtube.com/watch?v=8tH9t82MOQs
Drogi Januszu!
Ten swój pierwszy w ¿yciu koncert publiczny
gra³e¶ 27.10.2010 w zesz³± ¶rodê.
Czyli dzia³o siê to w bardzo nieodleg³ym czasie,
mo¿na powiedzieæ, w tera¼niejszo¶ci.
Ciekawi mnie, na gor±co:
Jakie okoliczno¶ci dorowadzi³y do tego koncertu?
Co spowodowa³o, ¿e ci ludzie chcieli s³uchaæ muzyki Chopina
i co akurat teraz, ciebie pchnê³o do dania pierwszego
publicznego koncertu?
Januszu, koncert podoba³ mi siê i jakbym mia³ takiego kolegê,
który by tak gra³ na fortepianie, to zawsze szuka³bym pretekstu
aby do niego wpadaæ na uczty muzyczne.
Jestem Twoim fanem
Bravo, Bravo, Bravissimo! Il Concerto grosso!
Qesta musica e dolce, qusta musica bellissima, ottissima, bravo...!
pozdrawiam
Marek
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
«
Odpowiedz #19 :
Listopad 03, 2010, 15:05:08 »
Cytat: Janusz1228 Listopad 03, 2010, 08:01:54
W sprawie za¶ zdjêæ, - myslê, ¿e musimy io tak± mo¿liwo¶c spytaæ NIEBIESKOOKIEGO
Na pewno siê da. Sprawdzê ró¿ne mo¿liwo¶ci i w dziale technicznym napiszê, jak to zrobiæ.
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #20 :
Listopad 03, 2010, 15:50:19 »
Drogi Marku,
To prawda, ze by³ to pierwszy mój koncert publiczny w ¿yciu, nie licz±c mojego nocnego wykonania preludium e-moll w ramach tzw. „Najd³u¿szych urodzin” (o czym zreszt± pisa³em ju¿ tu w swojej autoprezentacji). Poniewa¿ wie¶æ o moim „wyczynie” dotar³a do kolegów z pracy (podkrêconych doniesieniem Gazety Wyborczej), st±d nieustannie by³em proszony i pytany, kiedy wreszcie dam siê pos³uchaæ? No i taka mo¿liwo¶æ trafi³a siê 2 tygodnie temu, podczas szkolenia, które moja organizacja zwi±zkowa zorganizowa³a dla pracowników. Sprowadzili do pa³acyku dla mnie fortepian i odwrotu nie by³o. Zagra³em kilka preludiów, 2 walce, 2 mazurki i na zakoñczenie ów nokturn. By³o to dla mnie niesamowite do¶wiadczenie. Obawia³em siê g³ownie problemów z zapanowaniem nad trem±, tymczasem diabe³ schowa³ siê w mechanice klawiatury. Nigdy nie przypuszcza³em, ze mechanika Yamahy tak bardzo odstaje od mojego domowego Rolanda. Podczas gry bardziej skupia³em siê na pokonywaniu jej poukrywanych górek i dolinek, ni¼li na snuciu muzyki. No, ale jako¶ na szczê¶cie wysz³o i wszyscy po koncercie byli bardzo zadowoleni. Dla mnie najwiêksz± frajd± by³a ¶wiadomo¶æ, ze niektórzy z moich przyjació³ byæ mo¿e po raz pierwszy w ¿yciu s³yszeli muzykê Chopina na ¿ywo. A ju¿ z pewno¶ci± muzykê, w po³±czeniu z zagajeniem przed ka¿dym i po ka¿dym utworze.
Marku, dziêki serdeczne i dziêki wielkie za tak wiele z Twej strony dla mnie serdeczno¶ci. Chyba nie potrafiê tego na spokojnie d¼wign±æ. Tworzymrazem tu wszyscy wielkie grono przyjació³. Ufam, ¿e z czasem ta przyja¼ñ zaaran¿uje nie jedn± muzyczn± ucztê, podczas której wszyscy jeszcze bardziej poczujemy siê wielk± i piêkn± muzyczn± rodzin±
«
Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2010, 17:57:07 wys³ane przez Janusz1228
»
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
«
Odpowiedz #21 :
Listopad 03, 2010, 18:46:27 »
Nie wiem czy nie zanudze, ale ja tez cos mam:
http://www.youtube.com/watch?v=k0ETlW55vVg&feature=related
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #22 :
Listopad 03, 2010, 21:27:15 »
Piêkne! To Twoje?
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #23 :
Listopad 03, 2010, 23:11:26 »
Panowie! Szacun! Nie tylko za Wasze muzyczne produkcje. Przede wszystkim za odwagê!
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #24 :
Listopad 04, 2010, 08:58:07 »
Tak ,to moje. Postanowilem napisac wzorem mistrza Scarlattiego kilkaset takich sonatinek (co dwa dni jedna jak sie uda), ale na razie utknalem na trzech.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #25 :
Listopad 04, 2010, 09:04:59 »
Cytat: bartus Listopad 04, 2010, 08:58:07
Tak ,to moje. Postanowilem napisac wzorem mistrza Scarlattiego kilkaset takich sonatinek (co dwa dni jedna jak sie uda), ale na razie utknalem na trzech.
No to moja gratulanka i ¿yczenie dalszej obfitej inwencji
«
Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2010, 17:12:29 wys³ane przez Janusz1228
»
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #26 :
Listopad 04, 2010, 11:33:59 »
Cytat: kozio³ Listopad 02, 2010, 23:55:01
a czy koncert Januszu nie mia³ czasem miejsca w Szczecin-Zdunowie, bo jak tak to w zasadzie "rzut beretem" ode mnie..
Kozio³ku, nie. Ten przeuroczy Palacyk jest w Zdunowie niedaleko Warszawy. Polecam go kazdemu, kto bêdzie chcia³ w mi³ym, stylowym i piêknym otoczeniu zorganizowaæ pobyt (np. szkoleniowy) dla grupy osób. Jesli chcia³by¶ chocia¿ wirtualnie zanurzyæ siê w jego klimatach i posmakowaæ jego urokliwych wnêtrz - zapraszam do mojego filmiku.
http://www.youtube.com/watch?v=NkVL7xqQKw8
tuco82
Ekspert
Wiadomo¶ci: 529
«
Odpowiedz #27 :
Listopad 04, 2010, 12:10:47 »
bartus, przepiêkna kompozycja. Jestem pod wra¿eniem, takie to sk³adne i proste w swojej z³o¿ono¶ci. Tak trzymaj !
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
«
Odpowiedz #28 :
Listopad 04, 2010, 14:31:57 »
Pozwólcie, ¿e sobie pomilczê, jednocze¶nie bêd±c. S³owa, mimo bogactwa jêzyka Polskiego, s± niedostatecznie pe³ne. Czas mi u³o¿y zgrabniejsz± wypowied¼.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #29 :
Listopad 04, 2010, 19:47:29 »
Wielki uklon dla janusza 1228 i tuco82.
Duzo w tym muzyki a i technika niezla. Czekamy na dalsze "produkcje". Brawo!!
Strony:
1
[
2
]
3
4
...
46
Do góry
Drukuj
« poprzedni