Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3 4 ... 46   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Nasze ciekawe fotki, nagrania, fotoreporta¿e  (Przeczytany 145499 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #15 : Listopad 03, 2010, 08:01:54 »

W³a¶nie przed chwil± ods³ucha³em i muszê powiedzieæ, ¿e jestem pod wielkim wra¿eniem...a czy koncert Januszu nie mia³ czasem miejsca w Szczecin-Zdunowie, bo jak tak to w zasadzie "rzut beretem" ode mnie..
Co do twórczo¶ci równie¿ mam kilka swoich koncertów z dawnych lat ( i to nawet nie ma³ych scenach)..ale mam z tym dosyæ powa¿ny problem..Raz, ¿e mam je ponagrywane na kasetach video i dopiero musia³bym wszystko poprzegrywaæ na DVD, jednak brakuje mi na to czasu i co by du¿o nie mówiæ - po prostu nie mam zielonego pojêcia jak to zrobiæ..A dwa, ¿e jest to muzyka czysto gitarowa (rock, hard rock) i w±tpiê czy kogokolwiek z Was tego rodzaju twórczo¶æ mog³aby zainteresowaæ..(choæ wierzcie mi tak na s³owo - "show" BY£..)
Wprawdzie od biedy móg³bym wrzuciæ jak±¶ fotkê, ale na tym forum jest to chyba niemo¿liwe ze wzglêdów technicznych..Póki co, jedno ju¿ jest - w "awatarze"
Kozio³ku, uwa¿am, ze najwy¿sza pora, aby¶ uporz±dkowa³ i przeniós³ swoje nagrania na wspólczesne no¶niki. Takie zlecenia wykonuje co wiêkszy zak³ad fotograficzny. Dlatego  pójd¼ i popytaj siê w swojej okolicy. A co do powatpiewania - no z tym wstrzyma³bym siê do prezentacji tu, na naszym forum. W sprawie za¶ zdjêæ, - myslê, ¿e musimy io tak± mo¿liwo¶c spytaæ NIEBIESKOOKIEGO

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #16 : Listopad 03, 2010, 08:21:36 »

I jeszcze drobna rada, kozio³ku, dla Ciebie ale i dla wszystkich, którzy byæ mo¿e nie wiedz±: na YouTube mo¿na publikowaæ takze zdjêcia, pod jednym tylko warunkiem - nale¿y je zanimowaæ (ufilmowiæ). Jak? To proste, w windowsie s± ku temu programy, typu: Movie Maker. Program ów scala nasze fotki (a nawet 1 fotkê) z muzyk± (któr± do³±czamy) i dokonuje autoanimacji wg wybranego wzorca. Tak wykonany filmik eksportujesz do YouTuba korzystajac z wcze¶niej za³o¿onego u nich konta (rzecz jasna - bezp³atnego). D³ugo¶c filmiku (ew. zdjêcia z t³em muzycznym) nie mo¿e przekraczaæ 15 minut.
Jesli wiec masz tylkoz fotki i oddzielnie nagran± muzykê - taka metoda publikacji poprzez animowane filmiki jest jakby specjalnie dla Ciebie.

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #17 : Listopad 03, 2010, 13:40:16 »

Mi³o mi, ¿e podoba³o siê Wam te nagranie. Niestety jest to pianino cyfrowe i pomimo tego, ¿e posiada wywa¿one dynamiczne klawisze, czu³e na nacisk oraz trzy peda³y, wci±¿ jest to imitacja. Pomocn± drog± s³u¿y interfejs MIDI wraz z odpowiednim oprogramowaniem w "wersji demo". Tego typu aplikacje s± do¶æ drogie jak na "polskie realia". Dodam jeszcze, ¿e w zale¿no¶ci o programu, nieraz gra siê trudniej ni¿ na normalnym fortepianie, bo MIDI nie wspó³pracuje perfekcyjnie. Na przyk³ad niew³a¶ciwe reakcje peda³u podtrzymuj±cego d¼wiêk. Na klasycznym - akustycznym fortepianie gra³em mo¿e 3 mo¿e 4 razy i jest znacz±ca ró¿nica pomiêdzy nim a pianinem cyfrowym. Chocia¿ s± specjalne klawiatury wywa¿ane wysokiej jako¶ci, które przy dobrym interfejsie MIDI i aplikacji daj± efekty podobne, a nawet lepsze (brak szumów podczas nagrywania z mikrofonu).

Co do znajomo¶ci nut, to traktujê je czysto amatorsko tak, jak tabulatura na gitarê - czyli ³opatologiczny zapis informuj±cy na którym progu i na której strunie oraz ewentualnie jakim palcem zagraæ. Nuty uwa¿am wci±¿ za skomplikowany jêzyk, ale ponoæ nic prostszego nikt jeszcze nie wymy¶li³ (no mo¿e w³a¶nie zapis w formie midi mo¿e byæ alternatyw±). Moje nuty pokre¶lone s± literkami np. c d e f g a f` itd. Wszystkie utwory jakie gram po pierwsze musz± mi siê podobaæ / chyba ¿e jest to improwizacja. Wtedy na ogó³ nie ma problemu z "za³apaniem melodii", pozostaje wtedy opracowanie lewej rêki i mniej s³yszalnych dla mojego ucha szczegó³ów oraz transkrypcje z intuicyjnej dla mnie tonacji C-dur/a-moll na inne. S³ucham te¿ ró¿nych wersji utworów ale nie gardzê nagraniami amatorskimi np. na YouTube. Najbardziej lubianym etapem jest szlifowanie utworu, kiedy ju¿ wiem mniej wiêcej jak maj± siê uk³adaæ d¼wiêki. Oczywi¶cie daleko mi do interpretowania tych szczegó³ów na poziomie profesjonalisty, bo wynika to z nieznajomo¶ci teorii muzycznej a jak wspomina Sz. P. Lidia Kozubek - wszystko jest zapisane w nutach

Z utworów które pozaczyna³em a nie skoñczy³em mogê wymieniæ: Etiudê C dur nr 1 op 10, Fantazie - Impromptu, Nokturn Cis moll, Etiude Rewolucyjn±. Grywam zwykle przed snem codziennie oko³o 15 min a bywa, ¿e siê to przed³u¿a albo wcale nie gram.

Januszu! Fajny koncert wrzuci³e¶ (ten nokturn es) a do braw publiczno¶ci do³±czam te¿ swoje "wirtualne" oklaski.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #18 : Listopad 03, 2010, 14:57:35 »

Kozio³ku, ale przecie¿ jeste¶my w Rodzinie. I lubimy siê takimi, jakimi jeste¶my, i cenimy nie za nasze hollywoodskie atrybuty, a za nasza zwyczajno¶æ. Nawet, gdy czasem na niej ³aciata doszyta ³atka.

Nawi±zuj±c do tej my¶li - postanowi³em i ja odwa¿yæ siê i zaprosiæ Was na mój zarejestrowany koncercik. Gra³em go, niespe³na 2 tygodnie temu dla kilkunastu przyjació³ w uroczym pa³acyku w Zdunowie. Nokturnu Es-dur, wraz z moim s³owem wstêpnym i s³owem na zakoñczenie koncerciku, - nie jest moim najlepszym z najlepszych, bo w³asnie sam mam do niego multum zastrze¿eñ. Ale jest takie swojskie. przekonajcie sie zreszt± sami.
http://www.youtube.com/watch?v=8tH9t82MOQs
Drogi Januszu!
Ten swój pierwszy w ¿yciu koncert publiczny
gra³e¶ 27.10.2010 w zesz³± ¶rodê.
Czyli dzia³o siê to w bardzo nieodleg³ym czasie,
mo¿na powiedzieæ, w tera¼niejszo¶ci.
Ciekawi mnie, na gor±co:
Jakie okoliczno¶ci dorowadzi³y do tego koncertu?
Co spowodowa³o, ¿e ci ludzie chcieli s³uchaæ muzyki Chopina
i co akurat teraz, ciebie pchnê³o do dania pierwszego
publicznego koncertu?
Januszu, koncert podoba³ mi siê i jakbym mia³ takiego kolegê,
który by tak gra³ na fortepianie, to zawsze szuka³bym pretekstu
aby do niego wpadaæ na uczty muzyczne.
Jestem Twoim fanem
Bravo, Bravo, Bravissimo! Il Concerto grosso!
Qesta musica e dolce, qusta musica bellissima, ottissima, bravo...!

pozdrawiam          
               Marek
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #19 : Listopad 03, 2010, 15:05:08 »

W sprawie za¶ zdjêæ, - myslê, ¿e musimy io tak± mo¿liwo¶c spytaæ NIEBIESKOOKIEGO
Na pewno siê da. Sprawdzê ró¿ne mo¿liwo¶ci i w dziale technicznym napiszê, jak to zrobiæ.

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #20 : Listopad 03, 2010, 15:50:19 »

Drogi Marku,
To prawda, ze by³ to pierwszy mój koncert publiczny w ¿yciu, nie licz±c mojego nocnego wykonania preludium e-moll w ramach tzw. „Najd³u¿szych urodzin” (o czym zreszt± pisa³em ju¿ tu w swojej autoprezentacji). Poniewa¿  wie¶æ o moim „wyczynie” dotar³a do kolegów z pracy (podkrêconych doniesieniem Gazety Wyborczej), st±d nieustannie by³em proszony i pytany, kiedy wreszcie dam siê pos³uchaæ? No i taka mo¿liwo¶æ trafi³a siê 2 tygodnie temu, podczas szkolenia, które moja organizacja zwi±zkowa zorganizowa³a dla pracowników. Sprowadzili do pa³acyku  dla mnie fortepian i odwrotu nie by³o. Zagra³em kilka preludiów, 2 walce, 2 mazurki i na zakoñczenie ów nokturn.  By³o to dla mnie niesamowite do¶wiadczenie. Obawia³em siê g³ownie problemów z zapanowaniem nad trem±, tymczasem diabe³ schowa³ siê w mechanice klawiatury. Nigdy nie przypuszcza³em, ze mechanika Yamahy tak bardzo odstaje od mojego domowego Rolanda. Podczas gry bardziej skupia³em siê na pokonywaniu jej poukrywanych górek i dolinek, ni¼li na snuciu muzyki. No, ale jako¶ na szczê¶cie wysz³o i wszyscy po koncercie byli bardzo zadowoleni. Dla mnie najwiêksz± frajd± by³a ¶wiadomo¶æ, ze niektórzy z moich przyjació³ byæ mo¿e po raz pierwszy w ¿yciu s³yszeli muzykê Chopina na ¿ywo. A ju¿ z pewno¶ci± muzykê, w po³±czeniu z zagajeniem przed ka¿dym i po ka¿dym utworze.
Marku, dziêki serdeczne i dziêki wielkie za tak wiele z Twej strony dla mnie serdeczno¶ci. Chyba nie potrafiê tego na spokojnie d¼wign±æ. Tworzymrazem tu wszyscy wielkie grono przyjació³. Ufam, ¿e z czasem ta przyja¼ñ zaaran¿uje nie jedn± muzyczn± ucztê, podczas której wszyscy jeszcze bardziej poczujemy siê wielk± i piêkn± muzyczn± rodzin±
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2010, 17:57:07 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #21 : Listopad 03, 2010, 18:46:27 »

Nie wiem czy nie zanudze, ale ja tez cos mam:
http://www.youtube.com/watch?v=k0ETlW55vVg&feature=related
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #22 : Listopad 03, 2010, 21:27:15 »

Piêkne! To Twoje?
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #23 : Listopad 03, 2010, 23:11:26 »

Panowie! Szacun! Nie tylko za Wasze muzyczne produkcje. Przede wszystkim za odwagê!
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #24 : Listopad 04, 2010, 08:58:07 »

Tak ,to moje. Postanowilem napisac wzorem mistrza Scarlattiego kilkaset takich sonatinek (co dwa dni jedna jak sie uda), ale na razie utknalem na trzech.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #25 : Listopad 04, 2010, 09:04:59 »

Tak ,to moje. Postanowilem napisac wzorem mistrza Scarlattiego kilkaset takich sonatinek (co dwa dni jedna jak sie uda), ale na razie utknalem na trzech.

No to moja gratulanka i ¿yczenie dalszej obfitej inwencji 
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2010, 17:12:29 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #26 : Listopad 04, 2010, 11:33:59 »

a czy koncert Januszu nie mia³ czasem miejsca w Szczecin-Zdunowie, bo jak tak to w zasadzie "rzut beretem" ode mnie..
Kozio³ku, nie. Ten przeuroczy Palacyk jest w Zdunowie niedaleko Warszawy. Polecam go kazdemu, kto bêdzie chcia³ w mi³ym, stylowym i piêknym otoczeniu zorganizowaæ pobyt (np. szkoleniowy) dla grupy osób. Jesli chcia³by¶ chocia¿ wirtualnie zanurzyæ siê w jego klimatach i posmakowaæ jego urokliwych wnêtrz - zapraszam do mojego filmiku.
http://www.youtube.com/watch?v=NkVL7xqQKw8

tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #27 : Listopad 04, 2010, 12:10:47 »

bartus, przepiêkna kompozycja. Jestem pod wra¿eniem, takie to sk³adne i proste w swojej z³o¿ono¶ci. Tak trzymaj !

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #28 : Listopad 04, 2010, 14:31:57 »

Pozwólcie, ¿e sobie pomilczê, jednocze¶nie bêd±c. S³owa, mimo bogactwa jêzyka Polskiego, s± niedostatecznie pe³ne. Czas mi u³o¿y zgrabniejsz± wypowied¼.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #29 : Listopad 04, 2010, 19:47:29 »

Wielki uklon dla janusza 1228 i tuco82.
Duzo w tym muzyki a i technika niezla. Czekamy na dalsze "produkcje". Brawo!!
Strony: 1 [2] 3 4 ... 46   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land thepunisher twistedgamers kalinowatyper black-for