Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 46   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Nasze ciekawe fotki, nagrania, fotoreporta¿e  (Przeczytany 146028 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #390 : Listopad 01, 2011, 22:19:06 »

Marku, jak zwykle jeste¶ najbardziej ¿yczliw± dusz± naszego Forum. Dziêki Ci za Twe uznanie!

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #391 : Listopad 01, 2011, 22:55:33 »

Kochani bardzo serdecznie Was przepraszam,pomyli³am linki, by³am dzi¶ po
prostu bardzo zmêczona.
Nastrojowa kompozycja Bartka tutaj:

http://www.youtube.com/watch?v=Xk2Es1ms4GI

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #392 : Listopad 02, 2011, 03:06:06 »

Z wielk± przyjemno¶ci± wys³ucha³am wszystkich trzech utworów:)

Preludium w wykonaniu Leszka piêkne, zamy¶lone, romantyczne.

Rachmaninow w ¶wietnej interpretacji Janusza nieco mroczny, poruszaj±cy... wielka, g³êboka muzyka.

I dzie³o w³asne Bartka - nastrojowe, jazzuj±ce, lekko nostalgiczne, otulone mgie³k± jesiennego smutku.

Serdeczne podziêkowania za muzyczne wzruszenia:))

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #393 : Listopad 02, 2011, 08:13:57 »

SadSunnyDay - jak prawie zawsze u bartusa: inteligencja konstrukcji id±ca w parze z estetyk± melodyczn±. Kolejny drobiazg, którego s³ucha siê z zainteresowaniem ale i pewn± zadum±, która w kontek¶cie (s±dz±c po tytule) zaduszkowych klimatów sprawia, ¿e ta muzyka pobudza do rozmy¶lañ i frefleksji

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #394 : Listopad 02, 2011, 08:21:26 »

Joanno, wielkie dziekujê za ¿yczliw± recenzjê . Te¿ mam takie wra¿enie, ¿e jest to jeden z najbardziej g³ebokich emocjonalnie utworów (mo¿e i ten najwiêkszy), który uda³o mi siê kiedykolwiek zagraæ

tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #395 : Listopad 02, 2011, 13:39:03 »

To prawda, ¿e pierwszy raz us³yszane wykonanie, staje siê wzorcem do ponownych rozwa¿añ danego utworu. "Wzorzec" wykonany w ten sposób, na pewno d³ugo bêdzie konkurowa³ z innymi interpretacjami.
Dziêki Janusz za lekcjê twórczo¶ci Rachmaninowa 

P.S. Po cichu szykujê moje nowe wykonanie pewnego walca. Wkrótce siê nim podzielê.
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2011, 13:41:11 wys³ane przez tuco82 » Zapisane

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #396 : Listopad 02, 2011, 17:21:31 »

Niejako kontynuacja poprzedniego posta:
walc Chopina op 69 nr 2
Nagrywa³em to piêæ razy i s± wci±¿ s± b³êdy. Je¶li ustawiê na du¿± czu³o¶æ klawiatury, to tracê na dynamice (wszystko jest podobnie g³o¶no), tzn. stosunkowo lekkie naci¶niêcie klawisza powoduje do¶æ g³o¶ny d¼wiêk. Je¶li ustawiê na ma³± czu³o¶æ dynamika jest lepsza, ale gorzej sterowalna - zbyt lekkie naci¶niêcie klawisza nie generuje d¼wiêku.
Lepsze efekty daje u¿ywanie klawiatury jako urz±dzenie midi. Wad± jest wtedy bardziej sztuczny d¼wiêk, k³opoty z dzia³aniem peda³u oraz cena takiego oprogramowania (choæby The Grand 3 firmy Steinberg)
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2011, 17:23:39 wys³ane przez tuco82 » Zapisane

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #397 : Listopad 02, 2011, 18:39:55 »

cieszy, ze stale wzbogacasz repertuar i doskonalisz brzmienie. Z w³asnego do¶wiadczenia mogê podpowiedzieæ, ze ka¿dy utwór - zanim zacznie wybrzmiewaæ zgodnie z czuciem i rozumieniem - musi siê po prostu pod palcami ule¿ec. Piêæ nagrañ - to w³asciwie niewiele wiecej ni¿ nic. Ja - zanim ostatecznie nagra³em Rachmaninowa (po opanowaniu pamiêciowym) - ponad piêdziesi±t razy kasowa³em poprzednie nagrania.

kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #398 : Listopad 02, 2011, 18:54:15 »

Januszu w zasadzie powtórzê to co napisa³em gdzie indziej ..¦wietne wykonanie - klimat, nastrój, operowanie dynamik±, potêga brzmienia (cz.3) - oddaj± istotê tego dzie³a, w Twoim wykonaniu wyczuwa siê bowiem to co w nim najistotniejsze tj ducha Wschodu...Zwykle mo¿e te¿ byæ tak, ¿e odpowiednio zrozumieæ i nalezycie zinterpretowaæ jest w stanie tylko kto¶ taki, kto posiada w sobie ow± cz±stkê "ducha", stanowi i podobnie czuje..tak jak siê powinno w tym konkretnym przypadku odczuwaæ - Ty to posiadasz Januszu, raz jeszcze moje gratulacje..Rachmaninow by³by zadowolony

Co do kompozycji Bartka..no nie wiem co powiedzieæ, tak aby (je¶li nas ogl±da) nie poczu³ sie w jakim¶ stopniu ura¿ony ..naprawdê nie wiem - tym razem takie sobie , s³ysza³em du¿o lepsze numery w jego wykonaniu

p.s.to na skrzypcach z filmikiem z kotami to te¿ Bartka ??..ca³kiem inna pi³ka - ¶wietne (zw³ te szybsze motywy)

Leszku co do Twojej ostatniej produkcji, wola³bym poczekaæ na opinie innych Chichot - w ka¿dym razie mnie siê podoba..
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2011, 18:57:30 wys³ane przez kozio³ » Zapisane
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #399 : Listopad 02, 2011, 19:40:33 »

a ja w zasadzie, mogê kozio³ku powtórzyc, ze mnie zamurowa³es taka hiper opini±. Serdeczne Ci dzieki raz jeszcze

Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #400 : Listopad 02, 2011, 20:36:08 »

Januszu - gratulujê interpretacji preludium Rachmaninowa. Zw³aszcza monumentalne oktawy czê¶ci pierwszej i trzeciej (Tempo I, pesante przy trzech albo czterech f) brzmi± bardzo ekspresyjnie. To jest muzyka g³êboko przeanalizowana, ¶wiadomie wykonana; ¶wietnie! 

Co do miniatury Bartusa, unser Komponist - przemawia do mnie wielka prostota tej wypowiedzi. Dobrze skonstruowany motyw g³ówny, kilkakrotnie powtórzony z modulacyjnym mikroprzetworzeniem - 'pozostaje w g³owie' - wyczuwam inspiracjê bachowsko-mozartowsk± (ciekaw jestem, czy Bartus komponuj±c SadSunnyDay my¶la³ o której¶ z Adagiowych fantazji Mozarta, zw³aszcza tej w c-moll). Podsumowuj±c - mo¿na by probably potraktowaæ ten utworek jako quasi-Mozartowskie Adagio z jazzuj±cym akompaniamentem i harmoni±.

Tuco - czekam na kolejne ods³ony twojego pianizmu, zachêcam - brawo! 

Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #401 : Listopad 02, 2011, 20:40:45 »

Jestem ciekawy, czy dobrze odczyta³em intencje Bartusa - mo¿e byæ, Bartek, potwierdzi³/zaprzeczy³?

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #402 : Listopad 02, 2011, 22:31:21 »

Dziêki Pat za gratulacje i uznanie . To prawda - "si³a" mojego wykonania chowa siê w ekspresyjnych akordach spinaj±cych jak nawiasy wartk±, ¿yw± ¶rodkow± czê¶æ preludium, z któr±, mam tego ¶wiadomo¶æ, nie za bardzo sobie poradzi³em (a przynajmniej nie tak, jakbym chcia³  ) Ale jako ca³o¶c - jestem w sumie zadowolony. Jeszcze raz dziêkujê za opiniê!

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #403 : Listopad 04, 2011, 23:16:50 »

Jeszcze a propos preludium taka ma³a ciekawostka wykonawcza:
Otó¿ nie wiem, czy sposób notacji preludium na piêciolinii pochodzi od samego Rachmaninowa, czy mo¿e jest pomys³em redaktora edycji, ale oto rozczytuj±c ten utwór - po raz pierwszy w swej praktyce pianistycznej spotka³em siê z notacj± kompozycji opartej nie na dwóch a na czterech piêcioliniach. Taki zapis wymaga od wykonawcy dokonywania "syntezy" akordów ze wszystkich czterech. Pó³ biedy, je¶li w danej chwili cztery akordy nie by³y jeden nad drugim, gorzej, gdy tak sie jednak zdarza³o. Wówczas trzeba by³o je "³amaæ' co mo¿na wys³uchaæ choæby w 3:26 albo 3:42
http://www.youtube.com/watch?v=wI47e6HoBCU
naprawde, by³o to dla mnie ciekawe doswiadczenie i szko³a cierpliwo¶ci i pokory dla dzie³a
« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2011, 23:18:48 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #404 : Listopad 21, 2011, 16:33:16 »

Gdy w maju br. wieñczy³em swój tysiêczny wpis na Forum – zakoñczy³em go s³owy: do kolejnych tysi±czków! I oto – pól roku po milenijnym - przysz³a pora na dwutysiêczny.

Napisze teraz krótko: cieszê siê, ¿e dane mi jest po¶ród przyjació³ i z przyjació³mi wspólnie budowaæ to Forum, uczestniczyæ w licznych ciekawych dyskusjach i dzieliæ siê swoj± wra¿liwo¶ci±, wiedz±, do¶wiadczeniem, emocjami…
Do kolejnych tysi±czków!

I ¿eby to zaklêcie siê spe³nia³o!
Januszu-Lokomotywo naszego forum. 

Czas rozpocz±æ trzeci tysi±czek.
Zastanawia³em siê, jak i czym? Mój wybór pad³ na Rachmaninowa. Mo¿e dlatego, bo to wdzieczna kontynuacja poprzedniego mojego nagrania, a moze dlatego by podkre¶liæ, ¿e na naszym Forum króluje wprawdzie Chopin, ale dla ka¿dego innego Twórcy miejsca ci u nas dostatek? Na pewno tak!

To moje naj¶wie¿sze nagranie dedykujê Markowi -  najbardziej przyjaznej duszy naszego Forum, naj¿yczliwszej ka¿demu

Aro50 - oto "moja" wokaliza dla Ciebie, ale do wys³uchania której zapraszam z uk³onem oczywi¶cie ka¿dego z mych forumijnych przyjació³

http://www.youtube.com/watch?v=HBGPsJSB4AE

Strony: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 46   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

animilkowo countrylife thepunisher paktprzyjazni kalinowatyper