Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 46   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Nasze ciekawe fotki, nagrania, fotoreportaÂże  (Przeczytany 155601 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #30 : Listopad 09, 2010, 09:48:46 »

Obecnie szlifujĂŞ walc a-moll (posth.) wydawaÂłoby siĂŞ prosty utworek... Trzeba ĂŚwiczyĂŚ samo nie przyjdzie.
I jak Ci, Leszku, idzie z tym Walcem? - ja tez nad nim pracujĂŞ. Aktualnie cyzelujĂŞ ornamnety i jest to prawdziwa droga przez mĂŞkĂŞ. Na pozĂłr prosty utworek, a jednak taki skomplikowany... Nawet liczne repetycje nie uÂłatwiajÂą, a przeciwnie... Wczoraj odnotowalem jednak maÂły sukces: zagraÂłem go po raz pierwszy w caÂłoÂści i z pamiĂŞci. CĂłz jednak z tego, skoro aby zabrzmial jak walc tzreba bĂŞdzie mi jeszcze cieÂżko i dÂługo pracowaĂŚ.
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2010, 09:50:17 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #31 : Listopad 09, 2010, 10:52:28 »

I jak Ci, Leszku, idzie z tym Walcem? (...)

Jestem w fazie doszlifowywania go na klawiaturze. DodaÂłem jeden tryl, ktĂłrego nie ma w nutach - bo mi tam ewidentnie pasuje.
Te tryle w³aœnie s¹ trudne, bo utwór powinien byÌ zagrany w ¿ywym tempie, przynajmniej ja tak s¹dzê. Ca³a trudnoœÌ, jak¹ napotykam, dotyczy skoków lewej rêki i synchronizacja z jej z praw¹ rêk¹. Wci¹¿ nie jestem zadowolony z tego jak gram, wiêc póki co nie nagrywam i nie wrzucam na youtube. Chcê zagraÌ ten walc doœÌ szybko z energicznym akompaniamentem z ograniczeniem peda³u ale z momentami zwolnieù. Planujê te¿ w niektórych momentach przed³u¿aÌ ostatnia frazê rytmu 1,2, TRZY czyli upodobniÌ to do mazurka.

P.S. Moje nagranie tego walca juÂż jest, z tym Âże jest to zbyt "nokturnowe nagranie" i z "faÂłszywymi nutami" - ogĂłlnie zagrane duÂżo wolniej jak te wersje, ktĂłrych sÂłucham i mi siĂŞ podobajÂą.
Oto to nagranie z okoÂło roku temu- samo audio:
http://www.youtube.com/watch?v=pX1kKFU7b5Q

Januszu! ÂŻyczĂŞ wytrwaÂłoÂści, a nawet jeÂśli jeszcze nie masz opracowanego "doskonale" to i tak moÂżesz wrzuciĂŚ.
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2010, 10:54:52 wysłane przez tuco82 » Zapisane

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #32 : Listopad 09, 2010, 11:03:22 »

Mnie tempo twego wykonania wydaje siĂŞ wÂłaÂściwe, zwaÂżywszy na nostalgiczny charakter walca. Tak, tempo zdecydowanie mi siĂŞ podoba
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #33 : Listopad 09, 2010, 11:52:40 »

Leszku, super! NaprawdĂŞ! Mi i tempo i sposĂłb w jaki odegraÂłeÂś ozdobniki nie tylko siĂŞ podoba, ale uznajĂŞ je za caÂłkowicie profesjonalne. Szczerze wiĂŞc gratulujĂŞ juÂż teraz, a co dopiero, gdy dopracujesz swojÂą koncepcjĂŞ do koĂąca. Pewno zachwytĂłw mych nie bĂŞdzie nadto. 
TrochĂŞ mniej przekonujĂŞ siĂŞ do akompaniamentu lewej. Brzmi chwilami nie tyle bez synchronu, ale po prostu zbyt ciĂŞÂżko. To trochĂŞ tak, jakby ktoÂś walca taĂączyÂł w kaloszach. Na szczĂŞÂście sam to juÂż zauwaÂżyÂłeÂś, wiĂŞc z pewnoÂściÂą w kolejnych wersjach poprawisz. Nie podzielam teÂż twej dalszej koncepcji, aby walczyk Ăłw zagraĂŚ w stylu mazurka. To nic, ze jeden i drugi taktowany na trzy. W stylowym walcu, moim zdaniem, nie powinno siĂŞ podkreÂślaĂŚ akcentĂłw, w mazurkach na odwrĂłt - zamszyÂście i z przytupem. Ja uwaÂżam, ze w tym subtelnym delikatnym walczyku trzeba szczegĂłlnie miec siĂŞ na bacznoÂści, aby go nie zbrukaĂŚ.
ZobaczĂŞ, moÂże wkrĂłtce coÂś wrzucĂŞ. Ale, tylko, abyÂśmy sobie powymieniali opiniĂŞ. Od strony technicznej (zresztÂą nie tylko) czeka mnie jeszcze bowiem sporo pracy.

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #34 : Listopad 09, 2010, 18:59:22 »

Janusz,
A jakieÂś Âłatwiejsze mazurki do nauczenia siĂŞ to jakie byĂŚ poleciÂł ? Ten g-moll jest trudny ?
jest jeszcze inny walc z serii "posthumous" - f-moll, ktĂłry bardziej mi siĂŞ podoba niÂż ten a-moll.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #35 : Listopad 09, 2010, 19:41:06 »

UwaÂżam, ze najspokojniej mĂłgÂłbyÂś zagrac mazurka C-dur z op. bodaj 30. Ten g-moll op. 24 dla mnie byÂł prosty, ale moÂże dlatego, ze go odgrzewaÂłem (po raz pierwszy miaÂłem graÂłem go wiele, wiele lat temu, a i jeszcze dawniej). Polecam Ci teÂż "mĂłj" nokturn Es-dur. On - naprawdĂŞ jest nietrudny

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #36 : Listopad 09, 2010, 21:56:51 »

ZobaczĂŞ, moÂże wkrĂłtce coÂś wrzucĂŞ. Ale, tylko, abyÂśmy sobie powymieniali opiniĂŞ. Od strony technicznej (zresztÂą nie tylko) czeka mnie jeszcze bowiem sporo pracy.
ObiecaÂłem - wiĂŞc wrzucam. DziÂś, po wysÂłuchaniu Twojego walca - sam zasiadÂłem do instrumentu i na kilka godzin zaton¹³em w klawiaturze i nutach. I warto byÂło, bo  chyba jest efekt. Tak! I ja mam juÂż nasz Walc. Jeszcze wprawdzie nie do koĂąca doszlifowany, dopieszczony, dopiĂŞkniony - a nawet z z karbikami tu i tam - ale juÂż prawdziwy, dostojny, sentymentalny, piĂŞkny. I co waÂżne, juÂż zamieszkaÂła w nim moja dusza. Nie tylko... i nie tylko moja...
Zapraszam Ciebie Leszku i zapraszam wszystkich do jego odsÂłuchania. Muzyce towarzyszÂą fotografie z Szafarni. Kto wie, moÂże kiedyÂś bĂŞdzie tam nasza docelowa  mekka?
Moniko, Ciebie zapraszam szczegĂłlnie. PrzecieÂż to Ty zaÂłoÂżyÂłaÂś nasze Szafarskie Forum...

http://www.youtube.com/watch?v=T52uo7dKtgg

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #37 : Listopad 09, 2010, 22:04:15 »

Serdeczne dziĂŞki.
Moje zdanie juÂż znasz  Chichot
Zastanawiam siĂŞ, kto teraz mnie ÂściÂągnie z tych obÂłokĂłw?
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #38 : Listopad 09, 2010, 23:12:52 »

Moniko, Ciebie zapraszam szczegĂłlnie. PrzecieÂż to Ty zaÂłoÂżyÂłaÂś nasze Szafarskie Forum...

http://www.youtube.com/watch?v=T52uo7dKtgg

Walczyk przeÂśliczny Januszu..ale najlepsze sÂą te koĂącowe litero-napisy Chichot
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #39 : Listopad 09, 2010, 23:40:35 »

Bardzo Âładne wykonanie Janusz Chichot Brawo. To rzeczywiÂście jest zagrane z sercem a wolne tempo ma swĂłj urok. I dodatkowo przepiĂŞkny dÂźwiĂŞk Twojego instrumentu. Mi brakowaÂło wÂłaÂśnie innego, ÂświeÂżego spojrzenia na ten utwĂłr i wÂłaÂśnie go doÂświadczyÂłem.
P.S. Jaki masz ten fortepianik ?

GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #40 : Listopad 10, 2010, 00:05:01 »

Mam pomysÂł, moÂże Janusz mĂłgÂłby w swoich filmach umieszczaĂŚ informacje z adresem forum? Jak tak dalej pĂłjdzie to niedÂługo stanie siĂŞ sÂławny, wiec czemu by tego nie wykorzystaĂŚ?

ÂŁadne brzmienie instrumentu w porĂłwnaniu do mojego, wyglÂąda mi to na pianino elektroniczne (wizualnie). ZgadÂłem?
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #41 : Listopad 10, 2010, 00:31:36 »

KozioÂłku, nie. Ten przeuroczy Palacyk jest w Zdunowie niedaleko Warszawy. Polecam go kazdemu, kto bĂŞdzie chciaÂł w miÂłym, stylowym i piĂŞknym otoczeniu zorganizowaĂŚ pobyt (np. szkoleniowy) dla grupy osĂłb. Jesli chciaÂłbyÂś chociaÂż wirtualnie zanurzyĂŚ siĂŞ w jego klimatach i posmakowaĂŚ jego urokliwych wnĂŞtrz - zapraszam do mojego filmiku.
http://www.youtube.com/watch?v=NkVL7xqQKw8

ObejrzaÂłem Januszu ten filmik z "PaÂłacykiem" - przyznam, robi wraÂżenie..Wprawdzie jako prosty, zwykÂły "proletariusz" gustujĂŞ w nieco skromniejszych wnĂŞtrzach..ale mimo wszystko jednak - podobaÂło mi siĂŞ (kobiety teÂż.. )
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #42 : Listopad 10, 2010, 01:20:47 »

KozioÂłku, uwaÂżam, ze najwyÂższa pora, abyÂś uporzÂądkowaÂł i przeniĂłsÂł swoje nagrania na wspĂłlczesne noÂśniki. Takie zlecenia wykonuje co wiĂŞkszy zakÂład fotograficzny. Dlatego  pĂłjdÂź i popytaj siĂŞ w swojej okolicy. A co do powatpiewania - no z tym wstrzymaÂłbym siĂŞ do prezentacji tu, na naszym forum. W sprawie zaÂś zdjĂŞĂŚ, - myslĂŞ, Âże musimy io takÂą moÂżliwoÂśc spytaĂŚ NIEBIESKOOKIEGO

I chyba trzeba bêdzie zrobiÌ tak jak mówisz Januszu..Jak tylko znajdê czas pochodzê i popytam siê, obawiam siê jednak, ¿e czêœÌ zasobów "archiwalnych" mog³a ulec rozmagnetyzowaniu (s³ysza³em, ¿e coœ takiego jest ca³kiem mo¿liwe) - dlatego bêdê musia³ to co mam, wpierw poszukaÌ, odkurzyÌ i posprawdzaÌ..(chodzi g³ównie o video..ale tam i tak od pocz¹tku dzwiêk nie by³ najlepszej jakoœci - wiadomo jakie kamery produkowano na pocz. lat 90-tych, chocia¿ sam obraz przyznam, by³ nawet znoœny..)
Jeœli chodzi o sam¹ œcie¿kê dzwiêkow¹, to nagraliœmy wprawdzie " p³ytkê demo", lecz jedynie na zwyk³ej kasecie analogowej - popytam siê mo¿e ktoœ z dawnych przyjació³ "przerobi³" je na p³ytki CD..
Na ten czas (choĂŚ powaÂżnie siĂŞ nad tym zastanawiam) mĂłgÂłbym "wrzuciĂŚ" od biedy jak¹œ ma³¹ fotkĂŞ..ale powiem tak szczerze -  obawiam siĂŞ negatywnych reakcji tj. naraÂżenia siĂŞ na "poÂśmiewisko" Chichot, czy oÂśmieszenia z Waszej strony, bo wiecie.."cudakĂłw" to i teraz nie brakuje  
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #43 : Listopad 10, 2010, 10:06:32 »

Mam pomysÂł, moÂże Janusz mĂłgÂłby w swoich filmach umieszczaĂŚ informacje z adresem forum? Jak tak dalej pĂłjdzie to niedÂługo stanie siĂŞ sÂławny, wiec czemu by tego nie wykorzystaĂŚ?

ÂŁadne brzmienie instrumentu w porĂłwnaniu do mojego, wyglÂąda mi to na pianino elektroniczne (wizualnie). ZgadÂłem?
Goguœ, brawo! Bardzo dobry pomys³!! i a¿ dziwne, ze tak póŸno o tym mówimy.
OczywiÂście, trzeba go tylko uogĂłlniĂŚ. Ze swej strony zobowiazujĂŞ siĂŞ dopisaĂŚ adres forum do stopki mojej prywatnej witryny, a takze, jesli bĂŞde nadal publikowaÂł materiaÂły na YT - tam takowoÂż.
Ale o to samo proszĂŞ i sugerujĂŞ, aby tak uczynili wszyscy nasi uÂżytkownicy, szczegĂłlnie ci, ktorzy posiadajÂą wÂłasne witryny, kanaÂły, a nawet profile na portalach komiunikacyjnych (np: gg)

Co do brzmienia instrumentu - to oczywiÂście masz racjĂŞ, to pianinko jest cyfrowe (Roland).
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2010, 10:10:44 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #44 : Listopad 10, 2010, 10:14:51 »

Ja juÂż to uczyniÂłam. Mam odnoÂśnik na nasze forum.
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 46   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

kalinowatyper animilkowo neder-live mini-land black-for