Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 31 32 [33] 34 35 ... 46   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Nasze ciekawe fotki, nagrania, fotoreporta¿e  (Przeczytany 145985 razy)
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #480 : Marzec 31, 2012, 23:12:23 »

Mowiles, ze kiedys pisales muzyke. Czy nadal to robisz?
Czy wypracowales sobie jakis styl?

Jestem m³odym facetem, Bartusie. ¯yjê muzyk± od samego pocz±tku, ale to co robi³em mogê nazwaæ jedynie "prób±" komponowania. A mia³o to miejsce zw³aszcza pod wp³ywem muzyki Bacha, Mozarta, Beethovena. Inspiracj± by³o dla mnie wielu twórców. Gdybym by³ wspó³czesnym kompozytorem pod±¿y³bym albo drog± Strawiñskiego (dodaj±c do tego liryczno-melodyczny pierwiastek mozartowski) - dla mnie guru je¶li chodzi o muzykê XX wieku w ujêciu tradycyjnym, albo drog± eksperymentatorów i awangardzistów, których zw³aszcza ostatnio bardzo doceni³em. I u Ciebie, Bartku, s³yszê powa¿n± inspiracjê stylistyk± Strawiñskiego/Szostakowicza (mojego drugiego mistrza) - dostrzegam to w tych napiêtych, dramatycznych fragmentach (Melisko, zdajê siê, ¿e Ty s³yszysz tam Beethovena?   )

Komponowanie muzyki jest jednak fantastyczne i mo¿e trochê siê w tej materii podszkolê (po zakoñczeniu obecnie trwaj±cego etapu mojego ¿ycia).

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #481 : Kwiecieñ 01, 2012, 00:58:35 »

Cudnie dowiedzieæ siê, mon ami, czego¶ nowego jeszcze o Twoich kolejnych muzycznych fascynacjach, do których nie przyznawa³e¶ siê:) Zatem te¿ potencjalne otwieraj± siê kolejne krainy, po których mo¿esz ze znawstwem i entuzjazmem poprowadziæ, tym bardziej ¿e tu ju¿ naprawdê potrzebujê dobrego przewodnika:) Szostakowicz to póki co dla mnie wy³±cznie ten niesamowity koncert, który zrobi³ tak piorunuj±ce wra¿enie na Wieniawskim:) Strawiñski te¿ czeka na g³êbsze poznanie. Jednak ja jeszcze w pe³ni, do koñca nie pozna³am i nie zg³êbi³am podstaw klasycznego kanonu, tego ¼ród³a, z którego wyp³ynê³y awangardowe pr±dy:) Pewnie dlatego przychodzi mi to z pewn± trudno¶ci±. 
A je¶li uzna³by¶, ¿e jakakolwiek z tamtych Twoich prób opartych o klasyków mog³aby kiedy¶ ujrzeæ ¶wiat³o dzienne, na pewno z wielk± rado¶ci± wszyscy jej wys³uchamy:))
fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #482 : Kwiecieñ 01, 2012, 09:22:29 »

Komponowanie muzyki jest jednak fantastyczne i mo¿e trochê siê w tej materii podszkolê (po zakoñczeniu obecnie trwaj±cego etapu mojego ¿ycia).

Ars musica & ars medicina to wspania³e po³±czenie; ka¿da z tych dziedzin jest co prawda do¶æ "zaborcza", ale wierzê, ¿e uda Ci siê je, kedves Patrik, po³±czyæ - zreszt± ju¿ je ³±czysz 
Mnogo, mnogo, mnogo uspehov ¾elim!

Amo la musica sopra tutte le arti
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #483 : Kwiecieñ 02, 2012, 20:47:31 »

Tak± pro¶be bym mia³a do Was i do Waszych wra¿liwych uszu. Nagrywa³am pierwszy raz z intenetowego radia.
Trochê jest pyków, ale jak bardzo to przeszkadza?Nadaje siê do czego¶ innego ni¿ do prywatnego u¿ytku.?

http://www.youtube.com/watch?v=aXbS4uc8C1c

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #484 : Kwiecieñ 02, 2012, 20:52:49 »

Tereniu, ca³kiem w normie... Nie jest to ods³uch ¿yleta, ale na YT jest mnóstwo du¿o, du¿o gorszych... Takze nie ma siê czym przejmowaæ.

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #485 : Kwiecieñ 02, 2012, 21:08:05 »

Och bardzo dziêkujê, nawet nie wiesz jak sie ucieszy³am

bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #486 : Kwiecieñ 03, 2012, 07:23:24 »

Tak± pro¶be bym mia³a do Was i do Waszych wra¿liwych uszu. Nagrywa³am pierwszy raz z intenetowego radia.
Trochê jest pyków, ale jak bardzo to przeszkadza?Nadaje siê do czego¶ innego ni¿ do prywatnego u¿ytku.?

http://www.youtube.com/watch?v=aXbS4uc8C1c

Jest jakis rodzaj odbicia dzwieku (podwojny atak  na niektore nutki)
Pykanie nie przeszkadza tak bardzo Schubertowi.
Jemu nic nie jest w stanie przeszkodzic.

P.S.
Dlaczego tak bardzo tym sie przejmujesz?

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #487 : Kwiecieñ 03, 2012, 14:22:50 »

Oczywi¶cie, ¿e sie przejmuje bo jako¶æ dzwiêku zawsze jest wa¿na. Nie jestem audiofilk± i  zreszta zawsze wydawa³o mi
sie, ¿e dla takich fanów brzmienia(którzy maj± kolumny w cenie mercedesa) sama muzyka jest ma³o
wa¿na.
Kiedy¶ natomist zdarzy³o mi siê ogl±daæ "Amadausza" u pewnych znajomych znajomych, którzy mieli zestaw kina
domowego i wra¿enie by³o osza³amiaj±ce. Jakby siê siedzia³o po¶rodku orkiestry.
Ale jak siê nie ma co siê lubi..

tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #488 : Kwiecieñ 05, 2012, 20:07:53 »

Dzielê siê z Wami moj± prób± Pana Tadeusza W. Kilara:
http://www.youtube.com/watch?v=6fff9t8xwjc
Filmik nie jest publiczny, bo jestem z niego niezadowolony. Nie jestem zadowolony równie¿ z mojego instrumentu/po raz kolejny to piszê tak wiêc odradzam komukolwiek Casio Privia Px-110/. Klawisze s± bardzo ciê¿kie i trudno jest graæ ma³e warto¶ci rytmiczne w szybkim tempie. Fakt, z tempem przesadzi³em w tym wykonaniu; tak wysz³o. Utwór zdecydowanie na orkiestrê, w tranksrybcji fortepianowej jest jaki¶ "niezupe³ny", u³omny niezale¿nie od idealno¶ci wykonania.

P.S. Janusz, jak wygl±da w Twoim instrumencie wywa¿anie klawiszy? S± lekkie? Dynamika uderzenia w nie mocno sie ró¿ni od analogowego/klasycznego pianina? Co?
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 05, 2012, 20:12:20 wys³ane przez tuco82 » Zapisane

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #489 : Kwiecieñ 05, 2012, 21:16:07 »

S³ucha³em juz zaraz po wrzuceniu Twego nagrania na YT. Twoje uwagi w zasadzie móg³bym podzieliæ. Pamiêtaj tylko, ze utworek jest bardzo swie¿y (co sprzyja objawom, które wypunktowa³es) i za kilka tygodni bêdziesz go czul pod palcami i w g³owie duzo, du¿o lepiej...Ale co tam uwagi...Mi jednak podoba siê i imponuje mi Twoja wola i determinacja do mierzenia sie z nowymi utworami. Gdy dodaæ do tego zmagania z oporem materii (nieznajomo¶æ nut, taki sobie instrument) - moje "podobanie" zamienia siê w podziw.
Owszem, moje pianinko Rolanda jest na pewno lepsze od Casio Privia Px-110.  Mam mo¿liwo¶æ doboru wra¿liwo¶ci klawiatury na dotyk  a ka¿dy klawisz jest uczciwie wywa¿ony i ma okolu stu zakresów dynamik. Zanim go naby³em - d³ugo chodzi³em po sklepach i konfrontowa³em. A na koncu uzna³em, ze taki instrument nie kupuje sie co rok i dlatego wybra³em maksymalnie dobry (i w zasiêgu finansowym). Ale, mimo wszystko, gdy siadam do prawdziwego fortepianu - czujê ¿e ten moj Rolandzik - to jednak nie to samo... I ¿e gdybym æwiczy³ na prawdziwym fortepianie - efekty mog³yby byæ lepsze... Stara prawda: nigdy nie jest tak, ¿e nie mog³oby byæ lepiej 
Ale coz, w koñcu nie jestem zawodowcem i wlasciwie to co mam mi wystarcza  (Bo musi )
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 05, 2012, 21:18:13 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #490 : Kwiecieñ 05, 2012, 21:53:26 »

Dziêkujê Janusz.
Równie¿ mam mo¿liwo¶ci ustawienia czu³o¶ci klawiatury w tym sensie, ¿e wybrzmiewanie instrumentu zale¿y od nacisku. To normalne w pianinach cyfrowych. Mi jednak chodzi³o o mechanizm "fizyczny!"(pewnie chodzi o rozwi±zania techniczne typu sprê¿yna oraz waga klawiszy instrumentu). Z Twojej odpowiedzi wnioskujê, ¿e masz lepszy instrument w tym sensie (i to nawet by³o s³ychaæ w Twoich prezentacjach internetowych).
Mój instrument kupi³em niemal w ciemno(2008 rok), poniewa¿ w tym czacie nie mia³em praktycznie ¯ADNEJ wiedzy o fortepianach cyfrowych = tak wiêc zaczyna³em od zera.
...to obycie z fortepianem, znajomo¶æ miejsca palców na klawiszach z dok³adno¶ci± co do milimetra, póki co jest dla mnie tajemnic± i wielkim respektem do takich wyæwiczonych umiejêtno¶ci...

P.S. A to Ci siê uda³o wys³uchaæ, bo parê godzin po publikacji wycofa³em(na szczê¶cie) to nagranie
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 05, 2012, 21:58:14 wys³ane przez tuco82 » Zapisane

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #491 : Kwiecieñ 05, 2012, 23:00:59 »

Z tzw. "elektrycznych" pianin - mogê poleciæ YAMAHÊ Clavinova (jest kilka dostêpnych modeli), moim zdaniem najlepszy tego rodzaju instrument na polskim rynku.

bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #492 : Kwiecieñ 10, 2012, 22:15:17 »

Napisalem utwor pt "The Battle" (Bitwa)
Piano + Orchestra bez efektow specjalnych (wszystko napisane w partyturze)

Oto link: http://www.youtube.com/watch?v=VJEfB7pErJc
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #493 : Kwiecieñ 11, 2012, 07:15:39 »

Bartusie, to zwyciêzka walka. To chyba najlepszy Twój dotychczasowy utworek. Podoba mi siê jego nerw i urwiste tempo, ¶wietnie kszta³tujace koktail klimatyczny utworu. Motywy z Kalink± i "biesiad± w karczmie" (i jakby dalekie echa pasa¿u z Chopina) ciekawie uzupe³niaj± i wzbogacaj± przebieg melodyczny. Kompozycja ma spójn± mysl i sprawnie przeprowadzon± narracjê. Do s³uchania - jak zwykle ciekawa.

kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #494 : Kwiecieñ 13, 2012, 01:32:31 »

Moje gratulacje Bart, bardzo dobry utwór -chyba jeden z najlepszych jak nie najlepszy dotychczas...niesamowita dramaturgia od pocz±tku do konca trzymaj±ca w napiêciu, szybkie urywane motywy na niskich do tego przeplatane jeszcze szybszymi pasa¿ami (wy¿ej) ¶wietnie oddaj± klimat bitewnej atmosfery..A¿ siê czuje bitewny ferwor walki - poczatkowo skojarzy³ mi sie z Panem Wo³odyjowskim (ale tylko pocz±t.fragmenty utworu - zasadzka z 1-szej cz.i atak na przygraniczny czambu³ Lipków, starcie formacji konnych..odprysk od grupy kilku je¼dzców i pogoñ za nimi) ale to zbyt ma³a potyczka jak na ten utwór - tu rozgrywa siê prawdziwa batalia...nawet ten obrazek ze strza³kami na mapie ¶wietnie wspó³gra z muzyk± - schemat bitwy niemal jak pod Borodino (tylko w miejsce tej du¿ej czarnej widzê czerwon± ) z rozleg³ym manewrem oskrzydlaj±cym i brawurowym rajdem Kozaków P³atowa na flankê i ty³y napoleoñskiej armii..W ¶ródku (przed Kalink±) s³ychaæ nawet salwy armatnie z bliskiej odleg³o¶ci i odrzucenie w ty³ ¶mia³ych szwadronów atamana...Przy koñcu gwar, okrzyki rado¶ci ze zwyciêstwa, na koncu jednak oznaki rado¶ci cichn±...i oczom dzielnych wojowników ukazuje siê rozleg³e bitewne pobojowisko...Naprawdê ¶wietny utwór Bartusie
Strony: 1 ... 31 32 [33] 34 35 ... 46   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni thepunisher silverstar twistedgamers black-for