Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Nasze ciekawe fotki, nagrania, fotoreporta¿e
Strony:
1
2
[
3
]
4
5
...
46
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Nasze ciekawe fotki, nagrania, fotoreporta¿e (Przeczytany 145559 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
Odp: Nasze ciekawe fotki, nagrania, fotoreporta¿e
«
Odpowiedz #30 :
Listopad 09, 2010, 09:48:46 »
Cytat: tuco82 Listopad 02, 2010, 20:07:51
Obecnie szlifujê walc a-moll (posth.) wydawa³oby siê prosty utworek... Trzeba æwiczyæ samo nie przyjdzie.
I jak Ci, Leszku, idzie z tym Walcem? - ja tez nad nim pracujê. Aktualnie cyzelujê ornamnety i jest to prawdziwa droga przez mêkê. Na pozór prosty utworek, a jednak taki skomplikowany... Nawet liczne repetycje nie u³atwiaj±, a przeciwnie... Wczoraj odnotowalem jednak ma³y sukces: zagra³em go po raz pierwszy w ca³o¶ci i z pamiêci. Cóz jednak z tego, skoro aby zabrzmial jak walc tzreba bêdzie mi jeszcze cie¿ko i d³ugo pracowaæ.
«
Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2010, 09:50:17 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
tuco82
Ekspert
Wiadomo¶ci: 529
«
Odpowiedz #31 :
Listopad 09, 2010, 10:52:28 »
Cytat: Janusz1228 Listopad 09, 2010, 09:48:46
I jak Ci, Leszku, idzie z tym Walcem? (...)
Jestem w fazie doszlifowywania go na klawiaturze. Doda³em jeden tryl, którego nie ma w nutach - bo mi tam ewidentnie pasuje.
Te tryle w³a¶nie s± trudne, bo utwór powinien byæ zagrany w ¿ywym tempie, przynajmniej ja tak s±dzê. Ca³a trudno¶æ, jak± napotykam, dotyczy skoków lewej rêki i synchronizacja z jej z praw± rêk±. Wci±¿ nie jestem zadowolony z tego jak gram, wiêc póki co nie nagrywam i nie wrzucam na youtube. Chcê zagraæ ten walc do¶æ szybko z energicznym akompaniamentem z ograniczeniem peda³u ale z momentami zwolnieñ. Planujê te¿ w niektórych momentach przed³u¿aæ ostatnia frazê rytmu 1,2, TRZY czyli upodobniæ to do mazurka.
P.S. Moje nagranie tego walca ju¿ jest, z tym ¿e jest to zbyt "nokturnowe nagranie" i z "fa³szywymi nutami" - ogólnie zagrane du¿o wolniej jak te wersje, których s³ucham i mi siê podobaj±.
Oto to nagranie z oko³o roku temu- samo audio:
http://www.youtube.com/watch?v=pX1kKFU7b5Q
Januszu! ¯yczê wytrwa³o¶ci, a nawet je¶li jeszcze nie masz opracowanego "doskonale" to i tak mo¿esz wrzuciæ.
«
Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2010, 10:54:52 wys³ane przez tuco82
»
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
«
Odpowiedz #32 :
Listopad 09, 2010, 11:03:22 »
Mnie tempo twego wykonania wydaje siê w³a¶ciwe, zwa¿ywszy na nostalgiczny charakter walca. Tak, tempo zdecydowanie mi siê podoba
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #33 :
Listopad 09, 2010, 11:52:40 »
Leszku, super! Naprawdê! Mi i tempo i sposób w jaki odegra³e¶ ozdobniki nie tylko siê podoba, ale uznajê je za ca³kowicie profesjonalne. Szczerze wiêc gratulujê ju¿ teraz, a co dopiero, gdy dopracujesz swoj± koncepcjê do koñca. Pewno zachwytów mych nie bêdzie nadto.
Trochê mniej przekonujê siê do akompaniamentu lewej. Brzmi chwilami nie tyle bez synchronu, ale po prostu zbyt ciê¿ko. To trochê tak, jakby kto¶ walca tañczy³ w kaloszach. Na szczê¶cie sam to ju¿ zauwa¿y³e¶, wiêc z pewno¶ci± w kolejnych wersjach poprawisz. Nie podzielam te¿ twej dalszej koncepcji, aby walczyk ów zagraæ w stylu mazurka. To nic, ze jeden i drugi taktowany na trzy. W stylowym walcu, moim zdaniem, nie powinno siê podkre¶laæ akcentów, w mazurkach na odwrót - zamszy¶cie i z przytupem. Ja uwa¿am, ze w tym subtelnym delikatnym walczyku trzeba szczególnie miec siê na baczno¶ci, aby go nie zbrukaæ.
Zobaczê, mo¿e wkrótce co¶ wrzucê. Ale, tylko, aby¶my sobie powymieniali opiniê. Od strony technicznej (zreszt± nie tylko) czeka mnie jeszcze bowiem sporo pracy.
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #34 :
Listopad 09, 2010, 18:59:22 »
Janusz,
A jakie¶ ³atwiejsze mazurki do nauczenia siê to jakie byæ poleci³ ? Ten g-moll jest trudny ?
jest jeszcze inny walc z serii "posthumous" - f-moll, który bardziej mi siê podoba ni¿ ten a-moll.
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #35 :
Listopad 09, 2010, 19:41:06 »
Uwa¿am, ze najspokojniej móg³by¶ zagrac mazurka C-dur z op. bodaj 30. Ten g-moll op. 24 dla mnie by³ prosty, ale mo¿e dlatego, ze go odgrzewa³em (po raz pierwszy mia³em gra³em go wiele, wiele lat temu, a i jeszcze dawniej). Polecam Ci te¿ "mój" nokturn Es-dur. On - naprawdê jest nietrudny
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #36 :
Listopad 09, 2010, 21:56:51 »
Cytat: Janusz1228 Listopad 09, 2010, 11:52:40
Zobaczê, mo¿e wkrótce co¶ wrzucê. Ale, tylko, aby¶my sobie powymieniali opiniê. Od strony technicznej (zreszt± nie tylko) czeka mnie jeszcze bowiem sporo pracy.
Obieca³em - wiêc wrzucam. Dzi¶, po wys³uchaniu Twojego walca - sam zasiad³em do instrumentu i na kilka godzin zaton±³em w klawiaturze i nutach. I warto by³o, bo chyba jest efekt. Tak! I ja mam ju¿ nasz Walc. Jeszcze wprawdzie nie do koñca doszlifowany, dopieszczony, dopiêkniony - a nawet z z karbikami tu i tam - ale ju¿ prawdziwy, dostojny, sentymentalny, piêkny. I co wa¿ne, ju¿ zamieszka³a w nim moja dusza. Nie tylko... i nie tylko moja...
Zapraszam Ciebie Leszku i zapraszam wszystkich do jego ods³uchania. Muzyce towarzysz± fotografie z Szafarni. Kto wie, mo¿e kiedy¶ bêdzie tam nasza docelowa mekka?
Moniko, Ciebie zapraszam szczególnie. Przecie¿ to Ty za³o¿y³a¶ nasze Szafarskie Forum...
http://www.youtube.com/watch?v=T52uo7dKtgg
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #37 :
Listopad 09, 2010, 22:04:15 »
Serdeczne dziêki.
Moje zdanie ju¿ znasz
Zastanawiam siê, kto teraz mnie ¶ci±gnie z tych ob³oków?
kozio³
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #38 :
Listopad 09, 2010, 23:12:52 »
Cytat: Janusz1228 Listopad 09, 2010, 21:56:51
Moniko, Ciebie zapraszam szczególnie. Przecie¿ to Ty za³o¿y³a¶ nasze Szafarskie Forum...
http://www.youtube.com/watch?v=T52uo7dKtgg
Walczyk prze¶liczny Januszu..ale najlepsze s± te koñcowe litero-napisy
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #39 :
Listopad 09, 2010, 23:40:35 »
Bardzo ³adne wykonanie Janusz
Brawo. To rzeczywi¶cie jest zagrane z sercem a wolne tempo ma swój urok. I dodatkowo przepiêkny d¼wiêk Twojego instrumentu. Mi brakowa³o w³a¶nie innego, ¶wie¿ego spojrzenia na ten utwór i w³a¶nie go do¶wiadczy³em.
P.S. Jaki masz ten fortepianik ?
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #40 :
Listopad 10, 2010, 00:05:01 »
Mam pomys³, mo¿e Janusz móg³by w swoich filmach umieszczaæ informacje z adresem forum? Jak tak dalej pójdzie to nied³ugo stanie siê s³awny, wiec czemu by tego nie wykorzystaæ?
£adne brzmienie instrumentu w porównaniu do mojego, wygl±da mi to na pianino elektroniczne (wizualnie). Zgad³em?
kozio³
Ekspert
«
Odpowiedz #41 :
Listopad 10, 2010, 00:31:36 »
Cytat: Janusz1228 Listopad 04, 2010, 11:33:59
Kozio³ku, nie. Ten przeuroczy Palacyk jest w Zdunowie niedaleko Warszawy. Polecam go kazdemu, kto bêdzie chcia³ w mi³ym, stylowym i piêknym otoczeniu zorganizowaæ pobyt (np. szkoleniowy) dla grupy osób. Jesli chcia³by¶ chocia¿ wirtualnie zanurzyæ siê w jego klimatach i posmakowaæ jego urokliwych wnêtrz - zapraszam do mojego filmiku.
http://www.youtube.com/watch?v=NkVL7xqQKw8
Obejrza³em Januszu ten filmik z "Pa³acykiem" - przyznam, robi wra¿enie..Wprawdzie jako prosty, zwyk³y "proletariusz"
gustujê w nieco skromniejszych wnêtrzach..ale mimo wszystko jednak - podoba³o mi siê (kobiety te¿..
)
kozio³
Ekspert
«
Odpowiedz #42 :
Listopad 10, 2010, 01:20:47 »
Cytat: Janusz1228 Listopad 03, 2010, 08:01:54
Kozio³ku, uwa¿am, ze najwy¿sza pora, aby¶ uporz±dkowa³ i przeniós³ swoje nagrania na wspólczesne no¶niki. Takie zlecenia wykonuje co wiêkszy zak³ad fotograficzny. Dlatego pójd¼ i popytaj siê w swojej okolicy. A co do powatpiewania - no z tym wstrzyma³bym siê do prezentacji tu, na naszym forum. W sprawie za¶ zdjêæ, - myslê, ¿e musimy io tak± mo¿liwo¶c spytaæ NIEBIESKOOKIEGO
I chyba trzeba bêdzie zrobiæ tak jak mówisz Januszu..Jak tylko znajdê czas pochodzê i popytam siê, obawiam siê jednak, ¿e czê¶æ zasobów "archiwalnych"
mog³a ulec rozmagnetyzowaniu (s³ysza³em, ¿e co¶ takiego jest ca³kiem mo¿liwe) - dlatego bêdê musia³ to co mam, wpierw poszukaæ, odkurzyæ i posprawdzaæ..(chodzi g³ównie o video..ale tam i tak od pocz±tku dzwiêk nie by³ najlepszej jako¶ci - wiadomo jakie kamery produkowano na pocz. lat 90-tych, chocia¿ sam obraz przyznam, by³ nawet zno¶ny..)
Je¶li chodzi o sam± ¶cie¿kê dzwiêkow±, to nagrali¶my wprawdzie " p³ytkê demo", lecz jedynie na zwyk³ej kasecie analogowej - popytam siê mo¿e kto¶ z dawnych przyjació³ "przerobi³" je na p³ytki CD..
Na ten czas (choæ powa¿nie siê nad tym zastanawiam) móg³bym "wrzuciæ" od biedy jak±¶ ma³± fotkê..ale powiem tak szczerze - obawiam siê negatywnych reakcji tj. nara¿enia siê na "po¶miewisko"
, czy o¶mieszenia z Waszej strony, bo wiecie.."cudaków" to i teraz nie brakuje
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #43 :
Listopad 10, 2010, 10:06:32 »
Cytat: Gogu¶ Listopad 10, 2010, 00:05:01
Mam pomys³, mo¿e Janusz móg³by w swoich filmach umieszczaæ informacje z adresem forum? Jak tak dalej pójdzie to nied³ugo stanie siê s³awny, wiec czemu by tego nie wykorzystaæ?
£adne brzmienie instrumentu w porównaniu do mojego, wygl±da mi to na pianino elektroniczne (wizualnie). Zgad³em?
Gogu¶, brawo! Bardzo dobry pomys³!! i a¿ dziwne, ze tak pó¼no o tym mówimy.
Oczywi¶cie, trzeba go tylko uogólniæ. Ze swej strony zobowiazujê siê dopisaæ adres forum do stopki mojej prywatnej witryny, a takze, jesli bêde nadal publikowa³ materia³y na YT - tam takowo¿.
Ale o to samo proszê i sugerujê, aby tak uczynili wszyscy nasi u¿ytkownicy, szczególnie ci, ktorzy posiadaj± w³asne witryny, kana³y, a nawet profile na portalach komiunikacyjnych (np: gg)
Co do brzmienia instrumentu - to oczywi¶cie masz racjê, to pianinko jest cyfrowe (Roland).
«
Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2010, 10:10:44 wys³ane przez Janusz1228
»
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #44 :
Listopad 10, 2010, 10:14:51 »
Ja ju¿ to uczyni³am. Mam odno¶nik na nasze forum.
Strony:
1
2
[
3
]
4
5
...
46
Do góry
Drukuj