Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 34 35 [36] 37 38 ... 46   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Nasze ciekawe fotki, nagrania, fotoreporta¿e  (Przeczytany 145932 razy)
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #525 : Kwiecieñ 13, 2012, 23:48:18 »

I, ¿ebym by³ dobrze zrozumiany, nie chcê dowodziæ wy¿szo¶ci Pendereckiego nad Xenakisem czy na odwrót. Jest to poza dyskusj±.
Wyja¶ni³em ju¿, dlaczego napisa³em o Pendereckim i jego sonoryzmie z l. 60. Gdyby nie nutka patriotyczna  , napisa³bym: Xenakis, l. 50.
To bez znaczenia.

Wprowadzajac nutke patriotyczna uniewazniasz Xenakisa.
Ot tak sobie.
Trzeba byc troche odpowiedzialnym za slowa (wiedzy Ci nie brakuje).
Poza tym, "nasmiewajacy sie chor " to Penderecki. Dlaczego?

Tak samo mozemy powiedziec, ze Bach to Vivaldi, a Beethoven, to Mozart, a Brahms to Beethoven.
W utworze "Bitwa" srodki techniczne maja swoj wyznaczony cel.
O imitacji stylu (czyt. Penderecki) nie ma mowy.
Dlaczego analitycy muzyczni, (za takiego sie uwazasz) szukaja zawsze podobienstw stylow, nie patrzac na idee i przyczyne.
Wprowadzajac smiejacy sie chor, w ogole nie myslalem o Pendereckim (w sumie dlaczego Penderecki).
Dzialanie moje mialo okreslony cel w calym tym muzycznym opowiadaniu.

P.S.
Skromnosc, zarozumialosc, to okreslenia wymyslone prze ludzi.
Okreslenia, ktore nie sa prawdziwe.
Sa bez sensu.
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #526 : Kwiecieñ 14, 2012, 00:02:19 »

O imitacji stylu (czyt. Penderecki) nie ma mowy.

Wiem! Wiem te¿, ¿e komponuj±c nie mia³e¶ na my¶li ani Pendereckiego, ani Xenakisa czy któregokolwiek przedstawiciela sonoryzmu!

To, ¿e analizuj±c muzykê dokonuje siê pewnych porównañ b±d¼ szuka siê ¶ladów inspiracji jest chyba zrozumia³e. Kiedy staram siê co¶ napisaæ, próbujê jednak odnale¼æ tak¿e i owe idee, o których wspominasz. Przecie¿ utwór ¿yje przede wszystkim swoim przes³aniem.

Niew³a¶ciwie odebra³e¶ moje 2 zdania za analizê czy recenzjê Twojego utworu (nie u¿y³bym wówczas tego stwierdzenia). By³a to jedynie spontaniczna my¶l, lu¼ne skojarzenie; ostatnio du¿o w mojej g³owie Pendereckiego, st±d to.

Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #527 : Kwiecieñ 15, 2012, 09:35:30 »

Dopiero wys³ucha³em kompozycji Bartusa "Bitwa" - ¶wietny utwór - nie mogê wyj¶æ z podziwu...pojawi³y siê w mojej wyobra¼ni atakuj±ce oddzia³y bolszewików z 1920r. ich "wyczyny" na wschodzie...By³by to wspania³y muzyczny podk³ad do Bitwy Warszawskiej - gdyby¶ do³±czy³ motywy zwi±zane z WP (np.My I Brygada) - mo¿e skomponujesz dalsz± czê¶æ Bartku...serdecznie namawiam...Pozdrawiam
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #528 : Kwiecieñ 26, 2012, 18:48:15 »

Pewno ju¿ jedno z moich ostatnich nagrañ Chopina...
Tym razem - bardzo intymne

http://www.youtube.com/watch?v=aM-bh5bbygc

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #529 : Kwiecieñ 26, 2012, 20:59:08 »

Wspania³e wykonanie. Lubiê ten walc Chopina, jest bardziej wzruszaj±cy ni¿ marsz ¿a³obny op. 72, moim zdaniem, aczkolwiek preludium nr 6 uwa¿am za najbardziej rzewn± kompozycjê Fryderyka.
Drogi Januszu, ka¿dy detal Twojego muzycznego prze¿ycia(a przecie¿ tu chodzi o co¶ znacznie wiêcej ni¿ granie i ods³uchiwanie utworu:-[) jest oczywisty przynajmniej dla mnie. Tak to w³a¶nie bywa, niestety!, ¿e najszczersza muzyka kryje siê w emocjonalnym wzmocnieniu czy to smutku czy rado¶ci.
Jakie¿ to prawdziwie ludzkie, ¿e nie trzeba nic mówiæ, aby w pewnych sytuacjach przekazaæ swoj± my¶l.

Bardzo ³adnie zagrane nuty melodyczne - mam na my¶li momenty, kiedy lewa rêka nuci a prawa nadaje kszta³t takiego westchnienia do...

Jedna uwaga - czy nie warto pomy¶leæ na przysz³o¶æ o ¼ródle d¼wiêku wprost z instrumentu do kamery? /o ile jej mo¿liwo¶ci na to pozwalaj±/

Dziêkujê za wykonanie, bardzo osobiste wykonanie - to s³ychaæ!
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 26, 2012, 21:04:25 wys³ane przez tuco82 » Zapisane

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #530 : Kwiecieñ 27, 2012, 08:37:46 »

Pewno ju¿ jedno z moich ostatnich nagrañ Chopina...
Tym razem - bardzo intymne

http://www.youtube.com/watch?v=aM-bh5bbygc

Dlaczego ostatnie?
Januszu, mniemam, ze utraciles bliska osobe.
Pierwsze 3 lata po utracie swojego taty czulem, ze to koniec mojego normalnego zycia.
Czas jednak skutecznie leczy rany. Musisz te 3 lata przebrnac.
Potem wszystko powroci do normy.
Trzymaj sie.

PS
Jak zwykle, swietne Twoje granie.
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #531 : Kwiecieñ 27, 2012, 13:03:25 »

Janusz, wybacz, nie mogê s³uchaæ. Nie dlatego, ¿e z³e, ale w po³owie musia³am przerwaæ, bo d³u¿ej nie mog³am. Ch³opaki, rozklejacie mnie dzi¶ kompletnie.

Nagranie jest mono. Czemu?
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #532 : Kwiecieñ 27, 2012, 18:26:53 »

Januszu, brawo za ekspresjê w tym wykonaniu. Niech pociech± bêdze fakt, ¿e przecie¿ On s³ucha Ciê teraz wespó³ z samym Fryderykiem...

tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #533 : Kwiecieñ 27, 2012, 19:32:56 »

Tymczasem co¶ ode mnie:
http://youtu.be/G32i4Xdtlzg
http://youtu.be/ZJa6yVI7TwQ

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #534 : Kwiecieñ 27, 2012, 20:49:16 »

Tuco, cudne preludium, graj wiêcej Chopina
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #535 : Kwiecieñ 27, 2012, 20:50:16 »

£ukaszu  Szok
wszystkie nuty wygrane
dobrze siê twoich nagrañ s³ucha

pozdrawiam          
               Marek
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #536 : Kwiecieñ 27, 2012, 21:08:03 »

Tuco, cudne preludium, graj wiêcej Chopina
O tak Chopin jest cudowny. Chcia³bym umieæ zagraæ wszystkie utwory Chopina, nawet tylko tak "po swojemu" oraz na prawdziwym instrumencie. W kolejce mam kilka utworów, do których istniej± tutoriale (co bardzo u³atwia mi weryfikacjê zapisu nutowego + palcowanie). Chcieæ to jeszcze nie wszystko :/

£ukaszu  Szok
wszystkie nuty wygrane
dobrze siê twoich nagrañ s³ucha
Mi³o mi, ¿e dobrze siê s³ucha. Akurat to preludium przesadzi³em mocno, wiêc proszê nie traktowaæ mojego wykonanie jako karykatury Chopina, tylko jako nieudolno¶æ amatora

P.S.1.  Mam na imiê Leszek, nie £ukasz. Drobna uwaga - nic siê nie sta³o.
P.S.2. Wys³ucha³em jeszcze kilka razy "ostatniego" wykonania Janusza i wychodzê z za³o¿enia, ¿e naturalne odczucia muzyczne mo¿na odró¿niæ od tych koncertowych emocji.
Skoro sam Chopin wyra¿a³ siê o swojej muzyce jako "¯ A L", to najwyra¼niej by³ on szczery.
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 27, 2012, 21:09:40 wys³ane przez tuco82 » Zapisane

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #537 : Kwiecieñ 28, 2012, 17:39:32 »

Leszku, ceniê sobie Twoje nagrania. Masz naprawdê niez³e poczucie rytmu, a godny szacunku jest fakt, ¿e jeste¶ samoukiem... To be continued (hope)!

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #538 : Kwiecieñ 28, 2012, 17:44:19 »

Bartusie, jakie¶ nowe opus? Jest wiosna, ¶piewaj± ptaki, tyle inspiracji. ( )

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #539 : Kwiecieñ 30, 2012, 21:59:19 »

Leszku, bartusie, Beatko, Patryku... Kochani! Dziêkujê za Wasze wspó³czucie i wsparcie! dziêkujê za Wasze ¿yczliwe oceny mojej bardzo osobistej interpretacji walca a-moll z op. 34. Gdy utwór dla wykonawcy jest czym¶ wiêcej ni¿ pianistyczn± uk³adank± (tak, jak w tym przypadku by³o dla mnie) - ka¿da jego nuta przemawia prawd± i g³êbia tre¶ci. Bynajmniej nie tylko prawdy i tre¶ci p³yn±cej z duszy kompozytora.

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Strony: 1 ... 34 35 [36] 37 38 ... 46   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

animilkowo thepunisher countrylife neder-live kalinowatyper