Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 46   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Nasze ciekawe fotki, nagrania, fotoreportaÂże  (Przeczytany 155598 razy)
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #60 : Listopad 13, 2010, 11:44:09 »

DziĂŞkujĂŞ za pochlebne opinie. To bardzo miÂłe z Waszej strony. Tak siĂŞ zÂłoÂżyÂło, Âże przesÂłuchaÂłem wczeÂśniej wykonanie tego walca pani Reginy Smendzianki i nie ukrywam - poruszyÂło mnie. Wolniejsze wykonania teÂż mi siĂŞ bardzo podobajÂą i wtedy uwidacznia siĂŞ jeszcze bardziej ta molowa tonacja utworu.

aro49 - jeÂśli chodzi o zapis nutowy, to ciekawÂą wersjĂŞ zaprezentowaÂł Janusz. WczeÂśniej jej nie znaÂłem - i to dodatkowy plus w stronĂŞ wykonania Janusza, lubiĂŞ kiedy wykonanie mnie zaskoczy pozytywnie. Dla porĂłwnania - w Konkursie Chopinowskim pierwszy raz usÂłyszaÂłem poczÂątek Sonaty B-moll z repetycjÂą, co rĂłwnieÂż mnie bardzo zaskoczyÂło.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #61 : Listopad 13, 2010, 13:40:49 »

Brawo Januszu, Brawo Leszeku.
Obie wersje walca wysmienite i bardzo rozne w charakterze.
Janusza, wolna spiewajaca z pieknym rubato (a to trudne!!).
Leszka, szybsza, ale nie zagoniona - madra artykulacja (staccatko na koncu fraz).

A, teraz kilka slow krytyki:
1. Janusz - Nie zawsze dobrze zagrane mordenty - czasami za wolne, czasami za bardzo "wybite dzwieki"
  (5 sek - dzw. e),czasami nie wlasciwe akcenty. Dla mnie idealny mordent zagrales w 1min 10 sek).

2. Leszek - (a)Niedograne mordenty. (b) Lewa reka -momentami zbyt ciezki akcent na trzy i troche za glosno.

Ale sie przyczepiam Co?
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #62 : Listopad 13, 2010, 16:12:07 »

DziĂŞki bartusie za konstrktywnÂą krytykĂŞ, choĂŚ, nawet nie wiem, co to sÂą mordenty  Chichot
Jestem nieskaÂżony szkó³kÂą naturÂśscik i gram tak,  i jak potrafiĂŞ najlepiej, jak dyktuje serce i zaÂśpiewuje w duszy Muza.
Po Twojej wypowiedzi wyraÂźnie jednak poczuÂłem siĂŞ lepiej. DokÂładnie tak, jak Ăłw molierowski mieszczanin, ktĂłry pewnego dnia zostaÂł uÂświadomiony, Âże mĂłwi prozÂą 
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2010, 16:16:17 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #63 : Listopad 13, 2010, 17:49:27 »

...Janusz wprawdzie odrobinĂŞ wolniej, ale to zapewne dlatego, Âże jednak jest trochĂŞ starszy Chichot (oczywiÂście Âżart Januszu)

KozioÂłku, no wiem, chÂłopie, Âże Âżart. I caÂłkiem celny. Powiem wiĂŞcej: dla mnie bardzo sympatyczny komplement. JuÂż tÂłumaczĂŞ, dlaczego. Otó¿, w okresie Âżycia zwanym: „mÂłodzi inaczej” (tak, to o mnie mowa  ) nie ma potrzeby siĂŞ spieszyĂŚ, wszystko juÂż jest sprawdzone, odmierzone, uÂłoÂżone i powielekroĂŚ zasmakowane  .  . Ach, mĂłwiĂŞ Wam, co za ulga mieĂŚ juÂż na swym miejscu poskÂładane w szufladkach: wartoÂści, stabilizacjĂŞ zawodowÂą, odchowanÂą berbeĂŚ, niezaleÂżnoœÌ finansowÂą, dystans do grzechĂłw i grzeszkĂłw itd. A Âże w muzyce (w kaÂżdej Sztuce), jak w lustrze, odbija siĂŞ caÂła nasze jestestwo – to i w muzyce nie ma za czym siĂŞ spieszyĂŚ. 

Z kolei M³odoœÌ jest jak p³ochliwy ptak: niespokojna, niecierpliwa, czêsto mkn¹ca na za³amanie karku, szalona, nieprzewidywalna, nie daj¹ca siê okie³znaÌ w ryzy. I dobrze, ze jest taka. Bo chcia³aby jak najszybciej. Ma do tego prawo. Niech¿e wiêc bêdzie sob¹ i chce.
A zatem, KozioÂłku, trafiÂłeÂś w sedno: Czym kot starszy, tym wĂłgon wiardszy (kaszubskie) Wolniej macha, ale silniej. Chichot I tak ma byĂŚ  Chichot
DziĂŞki, przyjacielu 
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2010, 20:47:12 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #64 : Listopad 13, 2010, 19:54:27 »

DziĂŞki bartusie za konstrktywnÂą krytykĂŞ, choĂŚ, nawet nie wiem, co to sÂą mordenty

Mordenty, to takie szybkie ta ta ta grane Legato (la la la).
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #65 : Listopad 13, 2010, 20:16:52 »

Mordenty, to takie szybkie ta ta ta grane Legato (la la la).

bartus, sorry, nic nie miarkujĂŞ. Ale nie przejmuj siĂŞ.
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2010, 20:43:52 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

anelik
Ekspert

« Odpowiedz #66 : Listopad 13, 2010, 20:43:31 »

Mordent  to po prostu jeden z ozdobnikĂłw.  Na dwĂłch nutach sÂąsiadujÂących: nucie g³ównej i sÂąsiedniej. Z tej pierwszej przechodzi siĂŞ bardzo szybko na tÂą drugÂą i potem rĂłwnie szybko siĂŞ wraca na tĂŞ pierwszÂą - ta-ra-ta. Kiedy z nuty g³ównej przechodzisz na sÂąsiedniÂą od gĂłry - grasz mordent gĂłrny, jak przechodzisz na nutĂŞ niÂższÂą - grasz mordent dolny. W zapisie nutowym zaznaczone sÂą takim wĂŞÂżykiem. Jak wĂŞÂżyk jest sam, to gra siĂŞ mordent gĂłrny a jak wĂŞÂżyk jest pionowo przekreÂślony to gra siĂŞ mordent dolny. To tyle, co pamiĂŞtam. Od teorii jednakowoÂż chce siĂŞ wyĂŚ! Lepiej graĂŚ a jeszcze lepiej sÂłuchaĂŚ!

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #67 : Listopad 13, 2010, 20:45:30 »

Od teorii jednakowoÂż chce siĂŞ wyĂŚ! Lepiej graĂŚ a jeszcze lepiej sÂłuchaĂŚ!

aneliku, chyba zacznĂŞ Ciebie bardzo lubiĂŚ  Chichot

tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #68 : Listopad 13, 2010, 21:27:47 »

No to juÂż wiem co to mordenty 

2. Leszek - (a)Niedograne mordenty. (b) Lewa reka -momentami zbyt ciezki akcent na trzy i troche za glosno.

DziĂŞki bartus za krytykĂŞ. Te niedograne ozdobniki wynikaÂły g³ównie z ustawienia czuÂłoÂści klawiszy na moim pianinie. MiaÂłem alternatywĂŞ: albo ustawiĂŚ wiĂŞkszÂą dynamikĂŞ klawiszy i jednoczeÂśnie wtedy lÂżej naciÂśniĂŞte klawisze nie brzmiÂą, albo mniejszÂą a wtedy brzmiÂą, ale nie widaĂŚ ró¿nicy w sile uderzenia. No ogĂłlnie zagraÂłem to niedokÂładnie - ale wyszÂło jak wyszÂło, lepiej nie potrafiÂłem  w tym momencie Co do akcentu na trzy - lewej rĂŞki - to zgadzam siĂŞ i zagraÂłem tak celowo ale i tak nie wyszÂło tak jak chciaÂłem.

Czy te dwa wykonania to s¹ dwie osobowoœci wykonawców ? Czy mo¿na osobowoœÌ po³¹czyÌ ze stylem gry ? Ja jestem innego zdania i decyduje pomys³ w danej chwili - czyli widzenie utworu w danej chwili, co nie znaczy ¿e jeœli gram szybciej a nie wolniej to jestem z natury bardzo bardzo ¿ywy zamiast bardzo bardzo romantyczny.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #69 : Listopad 13, 2010, 22:05:22 »

Janusz!

LubiĂŞ TwĂłj dystans do siebie.

Z Twoich ÂżartĂłw usmiaÂłem sie do Âłez.

Umiesz rozÂładowaĂŚ napiĂŞcie i rozweseliĂŚ ludzi.

I sÂą to Âżarty w najwyÂższym, ujmujÂącym stylu.

Wiesz kiedy co powiedzieĂŚ.

W realu musisz byĂŚ wesoÂłym czÂłowiekiem.

pozdrawiam          
               Marek
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #70 : Listopad 13, 2010, 22:44:56 »

Wybaczcie, ale Âżadnej krytyki ode mnie nie usÂłyszycie. SÂłowo "amator" niepotrzebnie nacechowane jest energiÂą negatywnÂą. Daj BoÂże kaÂżdemu profesjonaliÂście taki talent!
 Wszystko co robicie ponad przeciĂŞtnoœÌ jest dla mnie cudownym, ogromnym osiÂągniĂŞciem, nierzadko bijÂącym na gÂłowĂŞ pseudo profesjonalistĂłw. CeniĂŞ WaszÂą odwagĂŞ , otwartoœÌ na krytykĂŞ, sugestie i podziwiam za talent i ogromnÂą pracĂŞ.
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #71 : Listopad 13, 2010, 22:49:04 »

aneliku, chyba zacznĂŞ Ciebie bardzo lubiĂŚ  Chichot

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #72 : Listopad 14, 2010, 00:25:29 »

Moniko_Aleksandro.
Co masz na mysli mowiac pseudo profesjonalisci.
Wyksztalceni muzycy bez pracy, czy pracujacy amtorzy w branzy muzycznej (np. dyskopolo).
Jeszcze jest trzecia opcja: muzycy jakims tam cudem wyksztalceni ale nieutalentowani.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #73 : Listopad 14, 2010, 01:26:10 »

Moniko_Aleksandro.
Co masz na mysli mowiac pseudo profesjonalisci.
Wyksztalceni muzycy bez pracy, czy pracujacy amtorzy w branzy muzycznej (np. dyskopolo).
Jeszcze jest trzecia opcja: muzycy jakims tam cudem wyksztalceni ale nieutalentowani.

Bartusie-nie rzecz w tym, by definiowaĂŚ pojĂŞcia elementarne, lecz aby je prosto rozumieĂŚ.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #74 : Listopad 14, 2010, 10:14:28 »

Dlatego prosze Cie o wytlumaczenie pojecia, gdyz chce dokladnie zrozumiec Twoja wypowiedz.
Na razie "pseudo profesjonalista" odnioslem do siebie za moja krytyke Janusza i Leszka
Chyba, ze nie chcesz wytlumaczyc i kropka. Twoja wola.
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 46   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni neder-live mini-land black-for silverstar